ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ...



Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του άτυχου οπαδού του Εθνικού, αποφάσισα να γράψω μερικά περί βίας. Δεν θα επικεντρωθώ μόνο στην αθλητική βία, χωρίς φυσικά και να την αγνοήσω. Καθόλου. Έχει δημοσιευτεί άλλωστε τόσο στον συμβατικό όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο, τέτοιο πλήθος κειμένων γι΄αυτήν...Από περισπούδαστα μέχρι απλοϊκά, κι όποιος θελει ν΄ασχοληθεί εξονυχιστικά με το θέμα, ιδού...πεδίον δόξης λαμπρόν. Θεραπεία δεν βλέπω...Απλά, σε τούτη την ανάρτηση θ΄αναφέρω πρόσθετα  μερικά  γενικά στοιχεία για τη βία, στοιχεία που νομίζω ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και της αθλητικής βίας. Αρωγοί μου, μια ιστορία 42 ετών επαγγελματικής ενασχόλησης με το θεωρούμενο ως ΄΄πολυτιμότερο΄΄ αγαθό κι άλλη μια 62 ετών ως οπαδού του Θρύλου στα γήπεδα. Τελικός κριτής των όσων θ΄ακολουθήσουν, εσείς τ΄αδέλφια μου, όσοι γαύροι δηλαδή με τιμήσετε διαβαζοντάς με...
 
ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΒΙΑΣ
 
Βία σημαίνει επίθεση σε αντικείμενα ή άτομα. Όταν πρόκειται για άτομα, βία σημαίνει εισβολή που απειλεί την ασφάλεια ή την ακεραιότητα του ατόμου. Υπάρχει λεκτική και σωματική βία. Θέμα μας, η σωματική βία από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η βία δεν είναι νόσος, αν και μερικές φορές μπορεί ν΄αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενης νόσου. Ούτε διάγνωση. Είναι συμπεριφορά. Ξεκαθαρίζω με έμφαση ότι το μεγαλύτερο ποσοστό βίας προέρχεται από άτομα που δεν πάσχουν από κάποια σημαντική ψυχιατρική διαταραχή καθώς και ότι, παρά την επικρατούσα άποψη, οι ψυχιατρικοί ασθενείς ως σύνολο, δεν είναι βιαιότεροι - το αντίθετο μάλιστα - από ό,τι ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός, ο θεωρούμενος δηλαδή ΄΄στα καλά του΄΄...
 
1.  Χαρακτηριστικά της βίας
 
Αναμφίβολα, υπάρχει τεράστια ποικιλία στον τύπο  των ανθρώπων που καταφεύγουν στη βία. Ορισμένα χαρακτηριστικά της όμως, είναι κοινά. Έτσι, αναφέρω στη συνέχεια μερικά, που μπορεί ν΄αποβούν χρήσιμα στην πρόβλεψη  της εμφάνισής της σε κάποιον.
  • Προηγούμενη βίαιη συμπεριφορά. Αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη για επανεμφάνιση της βίας στο μέλλον. Ενδεικτικά, ιστορικό συλλήψεων, επιθέσεων σε άτομα ή περιουσίες, ανάμιξης στον τραυματισμό, κακοποίηση ή θάνατο ατόμων κτλ, αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης της βίαιης συμπεριφοράς σε κάποια στιγμή αργότερα.
  • Ηλικία.  Η βίαιη συμπεριφορά κορυφώνεται στους εφήβους και σε όσους βρίσκονται στην αρχή της δεκαετίας των 20.
  • Φύλο.  Στο 90% αφορά άνδρες.
  • Κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και επαγγελματική σταθερότητα. Στατιστικά η βία γενικώς, απαντάται συχνότερα στις χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες καθώς και σε ανέργους ή άτομα με ακανόνιστη εργασία. Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών πάντως για την γηπεδική ειδικά βία, αποκάλυψε ότι αυτή ανευρίσκεται συχνότερα σε νέους της μέσης αστικής ή ανώτερης εργατικής τάξης. Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να προσθέσω ένα σχόλιο: Όλοι έχουμε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το ΄΄γονίδιο΄΄ της βίας μέσα μας. Τονίστηκε εξάλλου ήδη κάτι σχετικό κι από άλλους, εξαίρετους, σχολιογράφους του R.A.T.M. στην υπόθεση Κατσούλη. Κι εγώ πιστεύω ότι αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ανθρώπινης - και όχι μόνο - φύσης. Άρρηκτα συνυφασμένη με την επιβίωσή μας, την κατίσχυσή μας επί του άλλου για προσπορισμό οφέλους, την άμυνα μας σε επίθεση κάποιου ή δυνητικά συνδεδεμένη με την αυτοϊκανοποίησή μας, την επιβεβαίωση του ΄΄μεγέθους΄΄ μας και τον  αυτοσεβασμό μας ως ΄΄δυνατών΄΄ καθώς και την αποφόρτισή μας εν γένει από τα βάσανα, τις καταπιέσεις, τις στερήσεις της ζωής. Ξεσπάμε αναίτια σχεδόν στο μικρό μας το παιδί, επειδή δεν μπορούσαμε να χαστουκίσουμε σήμερα στη δουλειά τον προϊστάμενο μας, που μας έβρισε...Μην αφήσω έξω και τις ( ψυχοπαθολογικές ) ανάγκες ΄΄διασκέδασης΄΄ και ΄΄ψυχαγωγίας΄΄, ένα καθαρά...ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Μια ματιά στις αρένες της αρχαίας Ρώμης, αρκεί...
  • Κατάχρηση ψυχοδραστικών ουσιών και οινοπνευματωδων.  Θ΄ασχοληθώ εκτενέστερα πιο κάτω. Προδιαθέτει βέβαια για βίαιη συμπεριφορά.
 
2.  Στοιχεία της παιδικής ηλικίας, συσχετιζόμενα με την εμφάνιση βίας στην ενήλικο ζωή
 
  • Γονεϊκή αποστέρηση ή κακοποίηση. Στα βίαια άτομα υπάρχει συχνά ιστορικό γονεϊκής παραμέλησης, εγκατάλειψης ή κακοποίησης λεκτικής ή / και σωματικής. Συχνά τα παιδιά που έχουν βασανιστεί απ΄τους γονείς τους, γίνονται θύτες ως ενήλικοι.
  • Πρώϊμη έκθεση σε βία.  Η παρατήρηση και οι εμπειρίες βίας ανάμεσα σε γονείς και αδέλφια, μετατρέπουν αργότερα τους παρατηρητές σε πρωταγωνιστές της βίας.
  • Συχνές διακοπές της οικογενειακής ζωής.  Χωρισμοί, διαζύγια, συχνές μετακινήσεις, συχνές αλλαγές σχολείων, ανευρίσκονται όχι σπάνια στο ιστορικό βίαιων ατόμων.
  • Εκρήξεις θυμού και συχνά μαλώματα.
  • Προβλήματα με μορφές εξουσίας  ( συχνά σκασιαρχεία, φυγές από το σπίτι, προβλήματα στο σχολείο, στον στρατό κτλ ).
 
3.  Αιτίες βίας
 
Όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως, νομίζω ότι καλύπτουν επαρκώς το θέμα αναφορικά με τα συνήθη άτομα γύρω μας, τον γενικό δηλ. πληθυσμό. Θα προσθέσω μόνο λίγα ως προς  τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές , που σχετίζονται με τη βία. Να τονίσω και πάλι ότι οι τελευταίες, δεν αποτελούν τα συχνότερα αίτια βίαιης συμπεριφοράς. Αυτά, αφορούν όλα οσα εξέθεσα πριν. Όσα θ΄ακολουθήσουν όμως, θεωρώ ότι - έστω και εγκυκλοπαιδικά - είναι χρήσιμο να τα έχει κανείς υπ΄όψη του.
 
Μια βίαιη συμπεριφορά λοιπόν μπορεί να κρύβει σχιζοφρένεια, μανία, κατάθλιψη, σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας, σεξουαλικές διαταραχές, εγκεφαλικές βλάβες π.χ. από τραυματισμούς, κάποια ασυνήθη μορφή επιληψίας, άνοια, και - κυρίως - χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στις σεξουαλικές διαταραχές περιλαμβανονται διαταραχές της στύσης  με ανικανότητα ή ασυνείδητες ομοφυλοφιλικές επιθυμίες, που οδηγούν σε αντιδραστική επίδειξη ΄΄αντρισμού΄΄, ιδιαίτερα επί στενού συγχρωτισμού με άλλα άτομα π.χ. στο στρατό.
 
Δυο λόγια για τις ψυχοδραστικές ουσίες: Αυτές αίρουν τις αναστολές και τον αυτοέλεγχο του ατόμου, ενώ μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, θόλωση της διανοίας, έκπτωση της ικανότητας για κρίση, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, που όλα με τη σειρά τους δυνατόν να οδηγήσουν  σε βίαιη συμπεριφορά. Το ίδιο και η στέρηση αυτών των ουσιών ( στερητικό σύνδρομο ). Συχνές τέτοιες ουσίες είναι το αλκοόλ, τα οπιούχα ( μορφίνη, κωδεϊνη, ηρωϊνη, πεθιδίνη, ορισμένα παυσίπονα με κεντρική δράση ), οι αμφεταμίνες ( διεγερτικά ), τα βαρβιτουρικά ( υπνωτικά ), η κάνναβη ( μαριχουάνα, χασίς ), η κοκαϊνη, το LSD, το PCP ( η αγγελόσκονη, πού...αποσπά από την πραγματικότητα ) και λιγότερο συχνά η L-dopa, οι βενζοδιαζεπίνες ( Valium, Stedon κ.α. ) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.
 
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΑ
 
Εδώ το ύφος του κειμένου και η ΄΄χωροθέτησή΄΄ του αλλάζουν. Δεν μιλάνε πια τα 40 και, χρόνια, αλλά τα 60 και...Καταργείται επομένως το...ακαδημαϊλίκι κατά κάποιον τρόπο και λέμε τα πράγματα πιο άμεσα, πιο καθημερινά και πιο...τσουχτερά, καταγγελτικά.
 
Την αθλητική βία όλοι την ξέρουμε και την έχουμε ζήσει, οι περισσότεροι απο μακριά και μερικοί από πρώτο χέρι....Θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε βία μεταξύ των οπαδών, οπαδών και παιχτών, οπαδών και διαιτητών ή αθλητικών παραγόντων,  και παιχτών μεταξύ τους. Μια άλλη, αρκετά λειτουργική θα την χαρακτήριζα,  διαίρεσή της, είναι σε γηπεδική και εξωγηπεδική. Τα χειρότερα επεισόδια παρατηρούνται κατά κανόνα μεταξύ των οπαδών, με αποκορύφωμα  τα λεγόμενα ΄΄ραντεβού θανάτου΄΄ και ακολουθούν εκείνα μεταξύ παιχτών, και οπαδών με παίχτες.
 
Τί να πρωτοπεί κανείς για την αθλητική και ειδικά την οπαδική βία; Αν  την πληκτρολογήσει στον υπολογιστή, θα ΄΄πέσει΄΄ σε εκατομμύρια αναφορές, αριθμό - πέλαγος δηλαδή, που βασικά δείχνει δύο πράγματα:  α) ότι το θέμα είναι ΄΄πιασάρικο΄΄, και β) ότι παραμένει άλυτο  ( στη χώρα μας ), κάτι που με τη σειρά του το διατηρεί - δυστυχώς -  πιασάρικο. Θεωρώ λοιπόν ότι όλα όσα έγραψα προηγουμένως, καλύπτουν μερικές αλλά αρκετά ουσιαστικές πτυχές ( και ) της οπαδικής βίας, που κατ΄εξοχήν μας ενδιαφέρει. Απλά θα σκιαγραφήσω με αδρές πινελιές κι ορισμένες ακόμη, έτσι για την εξυπηρέτηση της - όποιας - πληρότητας.
 
Ξεκινάω με την επισήμανση ότι τη βία ΄΄εκλύουν΄΄ τα αθλήματα εκείνα που έχουν επαφή μεταξύ των παιχτών. Όλοι το ξέρουμε. Ποδόσφαιρο ( ήταν ανέκαθεν και παραμένει ο...κυρίαρχος ), μπάσκετ, χαντ μπολ, γουότερ πόλο,  ράγκμπι σε άλλες χώρες ή το χόκεϊ στον πάγο... Στην κολύμβηση , στο τένις, στον στίβο ή στις...καταδύσεις, τα επεισόδια είναι περίπου σαν τους καταρράκτες στη Σαχάρα. Στο βόλεϊ δεν υπάρχει βέβαια επαφή, έχουμε όμως λεκτική κυρίως βία μεταξύ των παιχτών καθώς και μεταφορά του ποδοσφαιρικού... πακέτου της βίας, όπως και στα άλλα εξάλλου - εκτός ποδοσφαίρου - αθλήματα. Να έτσι,  και μια άλλη διαίρεση της αθλητικής βίας: Ποδοσφαιρική και...μεταφερόμενη ολοκληρωτικά ή έστω πλουσιοπάροχα σε άλλα αθλήματα, πάλι ποδοσφαιρική...
 
Ας περάσω τώρα στους υπεύθυνους για το φαινόμενο. Τους φταίχτες.  Κάνοντας λοιπόν σχετικώς μια προσεκτική βόλτα στο ηλεκτρονικό δίχτυ, ΄΄έπηξα΄΄ αμέσως από τα γνωστά αηδή: Συσκέψεις, εκπρόσωποι πολιτείας, αθλητικοί παράγοντες, άξονες δράσης, καμιά ανοχή, επικαιροποίηση ( είδες το updating? ), κανονιστικά πλαίσια, σφαιρική αντιμετώπιση ( προ παντός...), ενιαία στρατηγική, σύγχρονη αντίληψη ( μου σηκώθηκε...η τρίχα ), νέος αθλητικός νόμος, και, και...Το αποτέλεσμα γνωστό. Δεν έχει περάσει μήνας απ΄τον Κατσούλη, που αύριο μπορεί να λέγεται Γαγάνης... Γιατί;  Μα είναι πασίγνωστα αυτά. Έχουν γραφτεί κι ειπωθεί άπειρες φορές. Διότι δεν υπάρχει η βούληση απο τους κρατούντες ( πολιτική, δικαστική, αθλητική ηγεσία ) για την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στους φυσικούς αλλά και στους ηθικούς αυτουργούς της αθλητικής  βίας. Και ποιοί είν΄αυτοί οι τελευταίοι; Κι αυτά τα΄χουμε πει ένα κάρο φορές. Τα ξαναλέω:  Οπαδοί και παίχτες οι φυσικοί  κυρίως αυτουργοί και το ίδιο βεβαίως το τρίο που ανέφερα παραπάνω, οι ηθικοί. Κανονικά δηλαδη, θα΄πρεπε οι ίδιοι να δικάσουν και να τιμωρήσουν τον... εαυτό τους. Να δακτυλοδείξω ακόμα τους διαιτητές, όπως και τις διοικήσεις των ομάδων και ειδικά κάτι προεδράρες - επενδυτές του κώλου πού κρύβουν την  πραγματική ή  επιλεκτική αφραγκία τους κάτω από συνεχείς, τρισάθλιες  και καταβρόμικες δυσφημιστικές εκστρατείες εναντίον του εξής...ένα αντιπάλου, του μόνου που έχει επενδύσει τόσα, κουμαντάρει στιβαρά  και νοικοκυρεύει στην πράξη κι όχι στα λόγια.
 
Άφησα σκόπιμα τελευταίους ( μα καθόλου...έσχατους ως προς την ευθύνη ) τους ΑΡΔ με τα ΜΜΕ, οπαδικά και ΄΄αντικειμενικά΄΄. Για να δώσω ακριβώς έμφαση. Τεράστια η ευθύνη τους στην υποδαύλιση και τις εκρήξεις των οπαδικών παθών. Βιώνουμε εξάλλου αυτές τις μέρες  και τα περί σχεδιαζόμενης δολοφονίας του προέδρου του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Αποσιώπηση, διαστρέβλωση, αμφισβήτηση, ναρκοθέτηση ή απαξίωση κάθε επιτυχίας  του ( βλέπε ακόμα και ΄΄σκεπτόμενους΄΄ γαύρους ). Αδιάκοπες οι - επιεικώς -  αστήρικτες τηλεοπτικές και έντυπες καταγγελίες εναντίον του ( από έναν κυρίως φορέα, οι άλλοι δύο κρατάνε για την ώρα - ηχηρό πάντως - ακομπανιαμέντο ) για στήσιμο αγώνων, διαιτητών, αθλητικών εκλογικών αναμετρήσεων,  δημιουργία ΄΄παραρτημάτων΄΄ κτλ. Ασταμάτητοι οι ( μασκέ ή απροκάλυπτοι ) προσβλητικοί χαρακτηρισμοί κατά του ίδιου προσώπου. Πόλεμος απηνής μέχρις...εσχάτων. Ποιό δηλαδή;  Αυτό που σχεδιαζόταν; Έτσι για να ξέρουμε καλά... Εικόνα ζόφου...Κι ο γαύρος - παρενθετικά - να διψάει  λυσασμένα και δικαίως για σκληρές απαντήσεις, εκτός των άλλων, μέσα στο γήπεδο...
 
Μέτρα για την αντιμετώπιση του...θεριού ( ή και...θεσμού, αν προτιμάτε )
 
Η βία δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Είναι το ΄΄γονίδιο΄΄, βλέπεις, που θέλει να εκφραστεί. Απ΄τη φύση του. Μπορεί όμως να το κάνουμε να ΄΄κωλώσει΄΄. Να το ελέγξουμε αποτελεσματικά κι έτσι να μην εκδηλώνεται παρά κατ΄εξαίρεσιν και αναιμικά. Η λύση είναι μία: το δίσκελο  Πρόληψη  -  Καταστολή.  Κι αυτά έχουνε λεχθεί ένα σωρό φορές. Το ζήτημα είναι η πράξη, όχι το μπλα - μπλα. Άϊντε λοιπόν, άλλη μια φορά ορισμένα απ΄όσα  μου ΄΄κατεβαίνουν΄΄ τούτη τη στιγμή: Γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, κάμερες ασφαλείας,  δίκαιη εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών χωρίς ελαστικοποιήσεις και διακρίσεις για τους ενόχους ( dura lex, sed lex ). Εντάξει με τους γονιούς, τα σχολεία, την...εκκλησία, τις...καλές τέχνες, τα διάφορα πολιτικά πρίσματα θεώρησης του προβλήματος κτλ, αλλά όλα αυτά τα βλέπω από βραδυφλεγή έως περίπου...ρομαντικά στον περιορισμό της φωτιάς. Αργούν να δράσουν και...αν.  Εκείνα που τσούζουν π.χ. είναι η άμεση και οριστική διακοπή του παιχνιδιού με το που θα μπουκάρουν κάποιοι στον αγωνιστικό χώρο,  οι συστηματικοί μηδενισμοί των υπεύθυνων ομάδων ή / και η αφαίρεση βαθμών απ΄αυτές, η φυλάκιση χωρίς αναστολή των πρωταιτίων ή / και η μακρόχρονη στέρηση του δικαιώματός τους να παρακολουθούν αγώνες, καθώς και  οι οικονομικές κυρώσεις  -  σφαχτήρια. Όχι ποινές που χαϊδεύουν, όχι να κλείνει ( συστηματικά ) μόνο το ΣΕΦ, ή η Τούμπα μόνον όταν το πράμα φτάνει πια στο μη παρέκει και γίνονται αίσχη σαν κι αυτά πέρσι μ΄εμάς για το Κύπελλο. Να΄δεις, τολμάνε ξανά οι παραβάτες να κουνηθούνε; Τα ΄΄κεκλεισμένων των θυρών΄΄ δεν ζεματάνε όπως πρέπει. Τα προηγούμενα που έγραψα, ζεματάνε. Φτάνει να υπάρχει  βούληση  για την εφαρμογή τους από την Πολιτεία, που δεν υπάρχει για τους γνωστούς λόγους ( έρχονται και εκλογές...).
 
Το θέμα, είν΄αλήθεια, σε παρασύρει σε...καταρρακτοειδή κατάθεση σκέψεων, αναλύσεων, αλλά και έντονα αρνητικών  συναισθημάτων  γι΄αυτή την αβουλία που όλοι βιώνουμε ή, αν θέλετε, την επιλεκτική βούληση των αρχών στο να κόψουν ετούτο τον γόρδειο δεσμό της αθλητικής βίας. Λέω, έτσι, να σταματήσω. Να κάνω...σκριν και ν΄αφήσω κενό χώρο για τους συμπαίκτες μου του R.A.T.M.
 
Το...γήπεδο δικό σας, αδέλφια !

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Γόδας

Απόστολε, σου εύχομαι εκ νέου καλή αρχή. Δικαίωσες τον Σαλιαρέλη με αυτό το άρθρο, που μας έλεγε επιστήμονες. Πρόκειται για ένα επιστημονικό άρθρο, που έδωσε άλλη διάσταση στο site. Τώρα τα 'χει όλα!

Η δική μου πρόταση για την καταπολέμηση της βίας είναι πολύ απλή. Μαζικός αθλητισμός. Όλοι οι νέοι να ασχολούνται έστω και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό σε σωματεία ή σε ακαδημίες. Η αντίληψη που έχει ένας αθλητής για τον αθλητισμό δεν έχει καμία σχέση με την αντίληψη ενός ανθρώπου "ξένου" προς τον αθλητισμό.

Εικόνα apostolos gaganis

Σας ευχαριστω ολους για τα σχολια σας. Αναρτηση και σχολια, απαρτιζουν ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ συνολο. Υπαρχουν σ΄αυτο το σαϊτ εξαιρετικα μυαλα που, οταν εκθετουν τις αποψεις τους, καλλωπιζουν αποφασιστικα αυτο το συνθετο προϊον καρδιας και σκεψης... Εισασταν ευγενικοι μαζι μου...Ειναι και οι στιγμες αναποδες, μετα τον χθεσινο αγωνα...Θα τα ξαναπουμε εξαλλου γιαυτη την...πορνη. Το μονο σιγουρο, αφου το ΄΄γονιδιο΄΄ της βιας ενυπαρχει νομιζω λιγο ή πολυ σ΄ολους μας εγγενως. Το ζητουμενο κυριως ειναι ενα: Θα εφαρμοσει τελικα - σαν πρωτο βημα - η Πολιτεια αδιακριτως και χωρις εκλεκτικες τυφλωσεις και κωφωσεις την κειμενη νομοθεσία, ή οχι; Εχει τη βουληση ή θα΄χουμε παντα ΄΄τα ίδια Παντελακη μου κλπ΄΄, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΤΣΟΥΛΗ;...

Εικόνα clark gheibol

Καλώς ήρθες Απόστολε από την από δω μεριά του σάη. Ωραίο άρθρο, αν και πρέπει να σου εκμυστηρευτώ ότι πήδηξα κάμποσες παραγράφους, στο πρώτο, το "ακαδημαϊκό" κομμάτι.
Να βάλω κι εγώ τον οβολό μου στη γκουβέντα: λες "καταστολή". Τι είναι αυτή; Υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα; Εδώ πιάνουν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, τρομοκράτες, ληστές τραπεζών και βλέπεις ότι υπάρχουν άτομα, πολιτικές παρατάξεις κλπ, έτοιμα να τους υποστηρίξουν. Πέφτουν οι δίδυμοι πύργοι και στην Ελλάδα πανηγυρίζουν, μάλλον γιατί γουστάρουν να σκοτώνονται 10.000 άτομα που δούλευαν στα γραφεία και τα μαγαζιά τους. Από τη μία η παντελής ανικανότητα του κράτους, από την άλλη ο διεστραμμένος νους του συμπατριώτη μας, καθιστά τη γκαταστολή δύσκολη, αν όχι ανέφικτη. Επομένως, οι μόνες που μπορούν να ρυθμίσουν το θέμα είναι οι ίδιες οι ομάδες, οι οποίες μπορεί να απειληθούν με οικονομική ζημιά. Μόνο η τσέπη πονάει εδώ πέρα, αυτό το ξέρει όλος ο κόζμος. Αν γίνονται επεισόδια μέσα στο γήπεδο, τσουχτερά πρόστιμα (πχ 1.000.000 ευρώ). Να γίνουν οικονομικά ασύμφορα τα επεισόδια. Αν αποκτήσει πραγματική βούληση μια ΠΑΕ ή σύλλογος να σταματήσει τα επεισόδια από πλευράς των οπαδών της μέσα στο γήπεδο, αυτό θα γίνει. Και με έλεγχο των οργανωμένων, αλλά και με τοποθέτηση ιδιωτικών φρουρών με αφξημένες αρμοδιότητες, να ρίχνουν και καμιά φάπα δηλαδής. Εννοείται ότι για επεισόδια εκτός γηπέδου, ακόμα κι αν είναι στο μπροάβλιο χώρο, δε θα εφθύνονται οι ΠΑΕ.
Μπορώ να σκεφτώ και διαφορετικά το όλο θέμα. Δηλαδής, πού ακριβώς λέει ότι η αστυνομία πρέπει να ασχολείται με τον κάθε μαλάκα που έχει στο μυαλό του να κάνει επεισόδια; Πού λέει δηλαδής ότι πρέπει να έχει μπάτσους στο γήπεδο; Στο γήπεδο υποτίθεται ότι ο κόζμος πάει να παρακολουθήσει αθλητιζμό που εξυψώνει και τέτχες πούτσες. Άρα, δε χρειάζονται προστασία. Μπορούν να βάλουν δηλαδής προαιρετική τη μπαρουσία της Αστυνομίας, η οποία θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμπεριφορά των οπαδών της ομάδας μέσα κι έξω απ' το γήπεδο, μόνο όταν έρχεται. Και θα έρχεται όταν πληρώνεται. Δηλαδής: λέει ο γαύρος, έχω ντέρμπι με το βάζελο, θέλω παρουσία Αστυνομίας. Μάλιστα, του λένε, πέρνα απ' το λογιστήριο να σου βγάλουμε το κουστούμι. Πάει ο εκπρόσωπος του Θρύλου, βγαίνει ο λογιστής με το τσιγάρο κολλημένο στο στόμα και του λέει: 35.000 κόζμος που θα πάνε κι άλλοι 5.000 πες που θα είναι απ' όξω, τεσαράκοντα χιλάρικα κόζμος, θέλουμε 5.000 τσέους. 5.000 τσέοι για 8 ώρες, 300.000 ευρώ στην Αστυνομία. Τα πλέρωσες μπροστάντζα, ήρθαν οι τσέοι. Δεν τα πλήρωσες, αναλαμβάνεις μόνος σου την εφθύνη

Εικόνα Chief Bromden

Εντυπωσιακή η αρχή!
Δυνατή και υγιής μετάγγιση στον οργανισμό του RATM!
Μπράβο Κ.Απόστολε!

Εικόνα ΑΒΒΑ ΚΟΟΥΤΣ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ''ΠΑΡΕΑ'' ΜΑΣ Κε ΑΠΟΣΤΟΛΕ!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Υ.Γ. ΑΝΑΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ........

Εικόνα savvas gridlock

Κάτι ξέρεις εσύ.

Εικόνα ΑΒΒΑ ΚΟΟΥΤΣ

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ.....ΔΕΝ ΞΕΡΩ?

Εικόνα Νίκος Γόδας

Απόστολε, δε διάβασα ακόμα το κείμενό σου. Θα το διαβάσω αύριο που θα ηρεμήσω. Μπήκα λίγο να πάρω από την αύρα σου τώρα γιατί το χρειάζομαι. Έχουμε πήξει στους μαλάκες, ας δώσουμε αξία σε όσους αξίζουν επιτέλους. Αναφέρομαι αποκλειστικά σε πολλούς ανθρώπους που υπάρχουν στο μπάσκετ του Ολυμπιακού. Καλή συνέχεια, Απόστολε, από το καινούριο σου πόστο! Να είσαι δυνατός και να μας γράφεις. Καλή πορεία, θα είμαστε μαζί σου!

Εικόνα ΔΙΑΣ

καλοριζικος Αποστολε... αρχισες με ενα κειμενο που ΠΡΕΠΕΙ να διαδοθεί και να διαβαστει ΠΟΛΥ

Εικόνα Hank

Αποστόλη, καλωσόρισες και ως αρθρογράφος.
Και καλά το ειπες στο τέλος: Ολοι συμπαιχτες ειμαστε εδω μεσα. Και οσοι γραφουν αρθρα, και οσοι σχολιάζουν.

Εικόνα john

Χίλια μπράβο που συμμετέχεις στην αρθογραφία του site.Το Ratm εχει σχεδόν τελειοποιηθεί.Τα υπόλοιπα,έν καιρω

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Χαιρετώ την παρέα και χαιρετίζω κιόλας την ανοικτή πρόσκληση του κυρίου Γαγάνη, όπως αντιλαμβάνομαι το παραπάνω κείμενο, σε συμποσιακού τύπου διάλογο.
Υψώνω λοιπόν κύπελλο με νερωμένο οίνο, ρουγκλώνω και συνεχίζω. Είναι, ρητορικά ρωτώ, η γη μας ένας βίαιος πλανήτης;
Ρωτάει το μακροφάγο την ακινητοποιημένη από αντισωματικά βέλη e.coli, "επιτρέπεται κυρία μου" πριν την καταβροχθίσει;
Ο σπάρος την μαρίδα; Ο χαμαιλέων την ακρίδα; Ο λέων τη γαζέλα; Ο γαύρος τη βαζέλα;
Η βία, εν ολίγοις, είναι φαινόμενο φυσικότατο. Η ζωή, σ'αυτό το σφαιροειδές που κατοικούμε, χρειάζεται ενέργεια κι ο προσπορισμός αυτής συμβαίνει βιαίως, βεβαίως, βεβαίως.
Όσο ανεβαίνουμε δε την εξελικτική κλίμακα, τόσο πληθαίνουν οι βίαιες συμπεριφορές.
Ζητώ συγγνώμη από τις υπόλοιπες συνομωταξίες και πάω καρφί στα πρωτεύοντα, έτσι, για να μιλήσω εξ'ιδίων.
Alpha male τονε λένε κι όλα τα βου, γου, δου παιδάκια κλαίνε. Τον χαρακτηρίζει υψηλότατο δυναμικό βίας και έλκει τα θήλεα όπως το νέκταρ τις χρυσαλλίδες. Αυτός θα οδηγήσει την επίθεση εναντίον των οχτρών, αυτός θα κάτσει ουρλιάζοντας και χοροπηδώντας μπροστά στην τίγρη, γινόμενος ο ίδιος γεύμα, υποτασσόμενος σε βία ισχυρότερη και μακρυδόντα μέχρι το τσούρμο του να βρει σπηλιά ή δέντρο ν'απαγγιάσει.
Δεν είναι κακιά η βία, τουλαχιστον για την μαμά φύση. Προγραμματισμένη, δεσοξυριβουνουκλεϊκά, αντίδραση είναι.

Και θα ρωτήσεις, με τα δίκια σου: κι αν είναι όλα φυσιολογικά, εμείς γιατί στραβώνουμε, τί κλαίμε πάνω απ'το χυμένο γάλα, τί γράφεις τόσες μαλακίες σε τόσο sic ιστοσελίδα;

Κάνει και λάθη η φύση. Ουκ άσφαλτος. Ποίο το σφάλμα της; Αυτός ο γαμημένος ο Homo sapiens sapiens. Και είμαι, που λέτε, σίγουρος πως δεν τόκανε επίτηδες η φουκαριάρα. Για ένα απλό upgrade πήγαινε και το τερμάτισε.

Κοιτάξτε γύρω σας να δείτε τί κοινωνίες φτιάξαμε. Όσο πιο προηγμένες, τις λέμε και δυτικές,τόσο πιο παράλογη κρίνουν τη βία και τόσο λιγότερους a males χρειάζονται. Δείτε τη επιδρομή των γκεϊ στα μήντια, την μόδα των μετροσέξουαλ ανδρών. Τα αντράκια τα γνήσια γίνανε αίφνης επικινδυνα για το κοινό καλό. Ο καθωσπρέπει κόσμος τα σπρώχνει συχνά στο περιθώριο, και κείνα ξεσπούν το δυναμικό βίας τους. Ένα δυναμικό που δεν εκπληρώνει κανένα φυσικό πια στόχο και συνήθως απολήγει, τυφλά, στην αυτοκαταστροφή τους.
Αν οι γενετικοί μηχανικοί καταφέρουν να γεννιούνται αδερφές ή έστω αδερφίζοντες, το 95% των αρρένων, εγγυώμαι προσωπικά την πλήρη εξάλειψη της βίας.

Τέλος οίνου, τέλος παραληρήματος, υγειαίνετε.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Από το πρώτο σου σχόλιο κατάλαβα ότι είσαι άλλο ένα διαμάντι. Κακώς δεν το έγραψα τότε. Μπαίνεις στο πάνθεον, Άγγελε!

Εικόνα Kaine

Καλημέρα σας! Αυτή τη στιγμή έχω τον κόουτς Μπαρτζώκα στο μυαλό μου και όσο να 'ναι δεν μπορώ να σκεφτώ καθαρά αλλά κάνω μια προσπάθεια να εκφράσω μερικές σκέψεις.

Η ομοφυλοφιλία είναι απόλυτα φυσική. Έχει καταγραφεί σε χιλιάδες είδη. Αποδεδειγμένο γεγονός, οπότε προχωράω. Ο άνθρωπος μπορεί να έχει ζωώδη ένξστικτα αλλά διαθέτει και νοημοσύνη. Είναι κοινωνικό ον και γι' αυτό δεν ζει ο καθένας μας μόνος του σε μια σπηλιά. Όποιος άλφα μέηλ αισθάνεται στο περιθώριο επειδή δεν μπορεί να καταπατάει την ελευθερία του άλλου, κάλλιστα μπορεί να μετακομίσει σε μία. Εκεί θα διαπιστώσει πόσο άλφα μπορεί να είναι μια αρκούδα. Διαφορετικά, υπάρχουν αρένες (μποξ, πάλη, πολεμικές τέχνες κλπ) όπου μπορεί επί ίσοις όροις να τα βάλει με τους υπόλοιπους άλφα για το ποιος είναι ο ΑΑΑ (μιλάμε για ποιότητα).

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Καλημέρα και σε σένα αγαπητέ Kaine.
Επίτρεψέ μου τον ενικό, θα επιθυμούσα το ίδιο κι από μέρους σου στην όποια διάδρασή μας. Εκείνο το "σας" με πέθανε!
Αμφιβάλλω δε πως η συγκρότησή σου, επιδεικνυόμενη στα σχόλιά σου, μπορεί να επηρεάζεται από μεγέθη τύπου Μπαρτζώκα.

Η ομοφυλοφιλία είναι απολύτως φυσιολογική. Κύνες, αλέκτορες και όνοι τραινάρουν συστηματικά. Ο άνθρωπος γιατί να μένει πίσω; Μοναδικό μου πρόβλημα, η ποσόστωσή της στο σύνολο, η οποία και την καθιστά μειοψηφική. A lousy 10%.
Δεν κάνουμε τίποτα. Αν τ'όνειρό μας για την ανώδυνη κοινωνία, αυτή που δεν ανέχεται τον πόνο, τις φωνές,τα υπονοούμενα, το χοντροκομμένο πείραγμα, την ασύστολη έκφραση συναισθημάτων, τη βία, ε τότε έχουμε ανάγκη πολλούς γκεϊ παραπάνω. Ούδεν έτερον αιτιώμαι. Όσο για τους a males, μαζί σου. Στην αρένα τα καριόλια, που μου θέλουνε και χουλιγκανιλίκια.

Κάτι ακόμα και ει δυνατόν μη παρεξηγητέο, δες το σα λίγο λάδι στη φωτιά μας: Είναι η ομοφοβία αφύσικη;

Ας είσαι καλά και μείνε, σ'ό,τι κάνεις, δημιουργικός.
Holland out.

Εικόνα Kaine

Γεια χαρά! Κωνσταντίνος λέγομαι. Το "σας" πηγαίνει και σε όσους ενδεχομένως παρακολουθούν τα σχόλια ή και συμμετέχουν στην κουβέντα.

Για την ποσόστωση δεν γνωρίζω, απλά δυσκολεύομαι να φανταστώ ανθρώπους να το "παίζουν" γκέι χωρίς να είναι. Απίστευτο αυτoβασανιστήριο. Το ενοχλητικό για μένα είναι πως φτάνουμε στο άλλο άκρο, το "είμαι περήφανος που είμαι γκέι" και κάνω και μερικές παρελάσεις τη χρονιά γι' αυτό. Δεν καταλαβαίνω καμία υπερηφάνεια που δεν προέρχεται από πράγματα που κατέκτησε κανείς με κόπο και προσπάθεια, και για τα οποία δεν είχε επιλογή. Είτε πρόκειται για εθνικότητα, είτε για σεξουαλικές προτιμήσεις, είτε για οτιδήποτε άλλο. Η ομοφοβία δεν ξέρω αν είναι αφύσικη. Σύμφωνα με το πώς δημιουργήσαμε και εξελίξαμε τις ανθρώπινες κοινωνίες, θα έλεγα όχι. Οπότε στη σημερινή εποχή ίσως και δεν είναι, κάτι που όμως μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. Παρεπιπτόντως, ζω στη Σουηδία και εδώ δεν είναι θέμα, τουλάχιστον όχι όσο σε άλλες χώρες. Σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται για το αν είσαι ή δεν είσαι και σίγουρα δεν θα πάρεις ή θα χάσεις δουλειά γι' αυτό το λόγο. Τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα πάμε να ανοίξουμε μέσα σε άλλη μεγάλη κουβέντα.

Κάτι που ήθελα να προσθέσω πριν και το ξέχασα. Θες να σπάσεις ρε άνθρωπε; Αγόρασε ένα μαγαζί ή έναν χώρο με αντικείμενα και σπάσε ό,τι θες. Ρήμαξέ τα. Μην πας στου άλλου όμως.

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Φίλε Κωνσταντίνε, έχεις και τ' όνομα του αδερφού μου τον οποίο υπεραγαπώ, βίσκω τις απόψεις σου δροσερές, σαν φρεσκοκομμένο τριαντάφυλλο.
Το δικό μου το ρόδο είναι νωρίτερα κομμένο, πενηνταρίζω γαρ, και βγαίνει σίγουρα κατά τι μαραμένο.
Το αφύσικο των σύγχρονων κοινωνιών προσπαθώ να καταδείξω. Προφανώς αρκετά ανεπιτυχώς.
Κι αν κάπου-κάπου διαβάζομαι σαρκαστικός, είναι για ν' αντέξω την αβάσταχτη σοβαρότητα του θέματος που, τόσο ενδελλεχώς, ο φίλτατος Απόστολος διαπραγματεύεται.

Βρέθηκα στην Στοκχόλμη, φέτος τον Μάϊο, με αφορμή κάποιο συνέδριο. Όμορφη πόλη. Εντύπωση μου έκανε το πόσο άσχημους ανθρώπους, άντρες- γυναίκες, είδα να κυκλοφορούν. Καμία σχέση με τους Σουηδούς πούχα συνηθίσει να βλέπω πιτσιρικάς στα μέρη μας.
Ίσως νάταν και τυχαίο. Ελπίζω οι δικοί σου Σουηδοί νάναι ευμορφότεροι και, πάνω απ' όλα, να σε αξίζουν!
Καλό απόγευμα.

Εικόνα Kaine

Συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό, πως οι σύγχρονες κοινωνίες είναι αφύσικες. Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις ακριβώς τι εννοεί ο συνομιλητής σε τέτοιου τύπου συζητήσεις (διαδικτυακά σχόλια). Τυχαίνει να διαβάζω τι έχω γράψει εγώ ο ίδιος και διαπιστώνω πως μπορεί να εκληφθεί διαφορετικά από τον καθένα (αν είμαι ειρωνικός ή όχι, αν είμαι σαρκαστικός ή όχι κ.ο.κ.). Η Στοκχόλμη είναι όντως όμορφη πόλη και οι Σουηδοί όμορφος λαός, μάλλον έτυχε! Ο καιρός πάλι, όχι. Αν έχω καταλάβει σωστά, ζεις στην Ολλανδία. Δυστυχώς δεν την έχω επισκεφθεί ποτέ, ελπίζω να τα καταφέρω. Επίσης, καλό απόγευμα!

Εικόνα nissios

"Ο σπάρος τη μαρίδα; Ο χαμαιλέων την ακρίδα; Ο λέων τη γαζέλα; Ο γαύρος τη βαζέλα;"

[λεπτομέρεια απ' την οροφή της Cappella Sistina, Βατικανό, Ρώμη, 1508-1512]

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Πρόσεξες μήπως πως αποδίδει ο καλλιτέχνης εκείνη την αδιόρατη επιθυμία της βαζέλας να γαυροφαγωθεί;

Χαιρετώ ΚΥΡΙΕ nissios.

Εικόνα john

Δεν ειναι τυχαία τα λόγια μεγάλων θεωρητικών των κοινωνιών.Ο Parreto πίστευε πως η βία ειναι "οργανικό στοιχείο των κοινωνιών" και "μητέρα της ιστορίας" ενώ ο Μαρξ χαρακτήρισε τη βία ως "μαμή της ιστορίας " .Ειναι πολύ απλό να την καταδικάζουμε αλλα πολύ δύσκολο να βρούμε την γενεσιουργό αιτία της .Αν αποδεχτούμε οτι ειναι βασικό συστατικό στοιχείο των κοινωνιών θα έχουμε κάνει ενα μεγάλο βήμα για την κατανόηση της.(βέβαια στα λόγια ολα φαίνονται εύκολα και ωραια,αλλα η πραγματικότητα ειναι πολύ πιο περίπλοκη απο οτι νομίζουμε)

Εικόνα Νίκος Γόδας

"Η γη αγάλλεται από την εφεύρεση της πάλης, γιατί κάποτε τα όπλα των ανθρώπων θα πεταχτούν μακριά από τα χέρια τους". Τάδε έφη ένας αρχαίος ημών πρόγονος, του οποίου το όνομα αδυνατώ να θυμηθώ. Ο τσίφης το είχε πει πολύ σωστά, όλοι έχουμε μέσα μας τη βία.

Εικόνα Aγγελος Μιχαηλ

Εύγε νέε μου!
Συνέχισε ως έχεις. Και μην ξεχνάς ποτέ:Το μυαλό σου είναι το μοναδικό κουτί της Πανδώρας που αξίζει ν' ανοίξεις.

Χαιρετισμούς από τα ξένα.

Εικόνα Kaine

Άρθρο όαση. Απόλυτα συγκροτημένο και κατανοητό. Δεν ξέρω αν έχω κάποια ένσταση, θα το ξαναδιαβάσω αύριο γιατί αυτή τη στιγμή είμαι "όρθιο πτώμα". Απόστολε, καλή αρχή! (Παρεπιπτόντως, κι ο Καραπαπάς ωραία τα είπε σήμερα. Έτσι πρέπει να είναι οι δηλώσεις: σοβαρές, συγκεκριμένες, με στοιχεία, και σωστά διαρθρωμένες για δημόσια ομιλία.)

Εικόνα Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Κυριε Αποστολε συγχαρητηρια για το κειμενο σας. Εξαιρετικο. Θα ηθελα να κανω μια επισημανση. Λετε καποια στιγμη οτι το θεμα παραμενει αλυτο στη χωρα μας. Αν εννοειτε οτι το θεμα εχει λυθει αλλου και παραμενει αλυτο στη χωρα μας τοτε κανετε λαθος (με ολο τον σεβασμο). Ακομη και στην Αγγλια (που εχουμε διαβασει δεκαδες φορες το μεγαλο ΠΑΡΑΜΥΘΙ για Θατσερ) το θεμα δεν εχει λυθει (εκτος και αν θεωρουμε λυση το οτι μεσα στα γηπεδα και μπροστα στις καμερες καθομαστε ησυχα αλλα πισω απο τις καμερες σφαζομαστε. Αυτα ηθελα να πω. Ξαναλεω αν εννοειται αυτο. Αν εννοειτε κατι αλλο τοτε ακυρο το σχολια μου. Και παλι συγχαρητηρια για το εξαιρετικο κειμενο.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Συμφωνούμε σε πολλά εμείς οι δύο, γενικά.

Εικόνα Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Χεχε :) Θωμα σημερα σταματησε ο Λευτερης. Μου το ειχε πει εδω και μια εβδομαδα και ξερεις γιατι. Ειχες γραψει για ενα κειμενο που ανεβασε μετα το ματς με Μολντε... Καταλαβαινεις τι εγινε...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ξέρω, ναι. Μου το είχε πει και 'μένα. Φαντάζομαι, θα σου είπε και με τίνος το δάχτυλο οδηγήθηκε στην παραίτηση για λόγους αξιοπρέπειας... Άσχημα πράγματα.

Εικόνα savvas gridlock

Με τινος το δαχτυλο;

Εικόνα clark gheibol

Ποιος Λευτέρης;

Εικόνα savvas gridlock

Του Σωτήρη του κολλητού σου ο κολλητός.

Εικόνα clark gheibol

του κολλητού μου ο κολλητός είναι δυο φορές κολλητός μου

Εικόνα savvas gridlock

Α δηλαδή καλά κατάλαβα. Τον ξέρεις το Σωτήρη.

Εικόνα clark gheibol

καρπαζές παίζαμε μικροί

Εικόνα Νικος τρελογαυρος

Πολυ σωστα τα λες αδερφε.

Η πιο ακραια λυση θα ηταν οτι οταν συμβαινουν επεισοδια οπαδων να αφαιρουνται 6-12 βαθμοι απο την ομαδα που οι οπαδοι της ξεκινησαν τα επισοδεια.

Βια δεν ειναι το ξυλο(στην απλη ελληνικη :p) αλλα και το βρισιμο.
Για παραδειγμα οι μεν βριζουν την μανα τον απεναντι οι δε βριζουν την μανα των υπολοιπων και αρχιζει ενα γαιτανακι που καταληγει στα επεισοδια.
Ετσι πιστευω οτι θα επρεπε οποτε ακουγεται υβριστικο συνθημα πχ. πουτανας γιοι παναθηναικοι και το αναποδο,ο διατητης να τελιωνει εκει το παιχνιδι με ηττα της ομαδας με το υβριστικο συνθημα.Θα πει καποιος και τι θα πουμε ρε φιλε στο γηπεδο?
Απλα ωραια συνθηματα οπως εισαι στο μαυλο κατι μαγικο και αλλα τετοια.

Εικόνα RED HELL

Ε ενταξει νομιζω οτι υπερβαλλεις λιγο με τα υβριστικα.Δεν ειναι και εκκλησια το γηπεδο.Παντως συμφωνω οτι καπου εχει παραγινει το πραγμα με τα υβριστικα.Αλλωστε τοσα ωραια συνθηματα εχουμε.Oμως παντα πρεπει να υπενθυμιζουμε στους βαζελους ποιοι ειναι:P.Τελος δεν νομιζω οτι πρεπει να τιμωρειται ολοκληρη ομαδα επειδη ο καθενας ξεκαλαυλωνει στο γηπεδο.Απλα τον μπαγλαρωνεις και του απαγορευεις να ξαναμπει γηπεδο.Ενα παραδειγμα θα πω μονο για την αβουλια.Παει ενας γνωστος μου μια φορα να δει αγωνα στην 7 και τον ελεγχουν εξονυχιστικα τη στιγμη που διπλα του μπαινει μεσα χωρις ελεγχο ενας που πουλαει φωτοβολιδες κλπ....

Εικόνα savvas gridlock

Καλορίζικος Απόστολε. Σε πρώτη φάση, εγώ θα πω ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση να τιμωρούνται οι ομάδες για 1-2 μαλάκες. Οι ποινές πρέπει να είναι κάθετες, όχι να πέφτουν οριζόντια επί δικαίων και αδίκων. Ένα μέτρο που θα ήθελα πολύ να δω κάποια στιγμή είναι το να συνδέεται η χρηματοδότηση της Αστυνομίας με την αποφυγή επεισοδίων. Δηλαδή έγιναν επεισόδια σε ένα ματς; Γι'αυτό το ματς, οι αστυνομικοί που βρεθήκατε εκεί δεν παίρνετε φράγκο.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Να και μία καινούρια πρόταση. Γενικά, η αστυνομία έχει πολύ λανθασμένη νοοτροπία γύρω από το ρόλο της στο γήπεδο. Είναι μεγάλο αγκάθι η αστυνομία.

Εικόνα ALEXIS7GER

ΣΑΒΒΑ ανοιγεις μεγάλη κουβεντα..Καποτε πηγε ο Βικτωρας Μητροπουλος να σπασει κάποια αποστηματα αλλά τελικά..μια τρυπα στο νερό..Καταρχήν να μαθουμε εαν οι αστυνομικοί είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την τήρηση της τάξεως ΜΕΣΑ στον αθλητικό χώρο η οχι..ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ , υπο ποίες συνθήκες ( εκπαιδευση,χρηματοδοτηση,επιχειρησιακό πλάνο κλπ ) .Δευτερευόντως , να σταματήσει το παραμύθι ..ποναει χέρι..κοψει κεφαλι..ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΕ αλλά των φυσικών αυτουργών ( οι εχοντες ελαχιστες γνώσεις νομικης με καταλαβαίνουν ) .. εδω ειμαστε για την συνεχεια

Εικόνα Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Σαββα αυτη η λυση θα πονεσει πολλους. Πολυ ωραια ιδεα παντως. Ειδες τα φαπιδια που μοιρασε ο Κωσταρας? Μακραν η καλυτερη παρεμβαση και βγαλαμε ειδηση. Καταδικαστηκε ο Σαγονιας.

Εικόνα savvas gridlock

http://www.olympiacos24.gr/content/football/49918-as-afhsei-tis-korwnes-...

Μιλάμε για βεντούζα. Μπράβο Κωστάρα.

Εικόνα PhantomLord

Καλοριζικος Αποστολε...δωσε γνωση στο λαο!!!