Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ



Τα στοιχεία είναι έγκυρα, προέρχονται από τον αξιόπιστο ενημερωτικό οδηγό του είδους TRANSFERMARKT και καταχωρίζονται προς ενημέρωση των Συρρατμιτών μου. Οι αριθμοί άλλωστε είναι ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ και συμβατοί με τις τρέχουσες εξελίξεις στο διεθνές ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Πολλά μπορεί κανείς να δει διαβάζοντας αυτή την ειδική ιστοσελίδα, όπως ομάδες, δυναμικό σε παίκτες, ηλικία, θέση και εθνικότητα παικτών, ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑΣ, ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ, από ποιές ομάδες και πρωταθλήματα φεύγουν και σε ποιά πάνε, τον τρόπο μεταγραφής τους ( ελεύθερος, δανεικός, κανονική μεταγραφή, ποσοστά ιδιοκτησίας ) και άλλες πληροφορίες, έτσι ώστε τελικά να καταστεί πιο ενημερωμένος, άρα δικαιότερος και ρεαλιστικότερος, δηλ. ΟΡΘΟΤΕΡΟΣ στην αξιολόγηση ενός παίκτη ή και μιας ομάδας. Καλύτερος φίλαθλος αν θέλετε, τουτέστιν λιγότερο τυφλός, λιγότερο μαλάκας... Φυσικά, όπως θα δούμε, δεν είναι και...πανάκεια το ΤRANSFERMARKT. Είναι πάντως ένας πολύ χρήσιμος μπούσουλας, που οπωσδήποτε σε βοηθάει να κρίνεις αλλά και να...χωνεύεις καλύτερα, ευκολότερα. Ας πάμε όμως στο θέμα μας. Επισημαίνω ότι οι λίρες Αγγλίας ( βρετανικός ο ιστότοπος ) έχουν μετατραπεί σε ευρώ και τα ποσά είναι στο ΄΄περίπου΄΄.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ: 85 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. 

Π Α Ι Κ Τ Ε Σ:

1.  ΡΟΜΠΕΡΤΟ

Σημερινή του αξία τα 7.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ περίπου. Από τα 350 χιλιάρικα το 2007 στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στα 7 εκατομ. με την Μπενφίκα το 2010, για να πέσει στα 4.5, μετά στα 3 στη Ρεάλ Σαραγόσα, οπότε το 2013 έρχεται στον Ολυμπιακό και ΄΄ανασταίνεται΄΄. Κατακόρυφη άνοδος στα τρέχοντα επίπεδα των 7 - 7.5 εκατομ., ΣΤΑΘΕΡΑ τον τελευταίο καιρό.

2.  ΕΛΑΜΠΝΤΕΛΑΟΥΙ

Το 2012 αξία της τάξης των 450 χιλ. στην Μάντσεστερ Σίτι και έκτοτε ανοδική πορεία στην Άϊντραχτ Μπράουνσβάϊγκ, για να έλθει το 2014 στον Ολυμπιακό με 1.5 εκατομ. Σήμερα η αξία του ανέρχεται  στα 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Κατα τη γνώμη μου, αξίζει σαφώς περισσότερα. Πολύ καλή επένδυση. 

3.  ΜΑΣΟΥΑΚΟΥ 

Για την ώρα, ανήκει στον Ολυμπιακό. Το 2013 στην Βαλενσιέν άξιζε γύρω στις 100 χιλιάδες για να φθάσει στις 500. Στον Ολυμπιακό το 2014 η αξία του ήταν της τάξης του 1.5  εκατομ. για ν΄ακολουθήσει νέα, ραγδαία, άνοδος, με συνέπεια σήμερα μέσα σε μικρό διάστημα η αξία του να βρίσκεται στα 4.2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Θεωρώ και αυτό το ποσό μικρό. Εξαιρετική επένδυση. Τ΄άλλα τα έχουμε πει...

4.  ΣΑΛΙΝΟ

Φέτος, παίζοντας αριστερά, φάνηκε να ΄΄τρώει σίδερα΄΄, προς ευχάριστη έκπληξη όλων. Η τρέχουσα εμπορική του αξία υπολογίζεται σήμερα στα 2.4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Το 2011 - 12 πάντως στην Μπράγκα έπιανε τα 4 και βάλε εκατομ., ποσό που ΄΄κουβαλούσε΄΄ όταν το 2013 ήλθε στον Ολυμπιακό, για να κατηφορήσει έκτοτε - και δικαίως - στη σημερινή τιμή. Τον θεωρώ απαραίτητο και μ΄αρέσει η αποφασιστικότητα και μαχητικότητα που δείχνει μέχρι τώρα. Σαν να΄χει ΄΄πάρει αποφάσεις΄΄...

5.  ΜΠΟΤΙΑ

Δεν είναι μεγάλος ( 26 χρόνων ), βγάζει όμως συχνούς και παρατεταμένους στην αποκατάσταση τραυματισμούς, άρα το μέλλον του...γκριζάρει. Δεν είναι, επίσης, κακός παίκτης. Σήμερα η αξία του φθάνει στα 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Η πορεία του πάντως από το 2011 και μετά, οπότε παίζοντας στην Σπόρτινγκ Κιχόν άξιζε περί τα 5.5 εκατομ., είναι φθίνουσα με 4.3 στη Σεβίλη, για να φθάσει σ΄εμάς στα τρέχοντα επίπεδα. Θεωρώ πως έχει ακόμα θέση στην ομάδα, υπό προϋποθέσεις.

6.  ΣΙΟΒΑΣ

Δεν είμαι αισιόδοξος για τον παίκτη. Παραμένει προβληματικά αργός και, κατά την όποψη μου, με την απόδοσή του ΄΄τρώει΄΄...ταιράκια του. Το ΤΜ ανεβάζει την τρέχουσα αξία του στα 3 περίπου ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Διαφωνώ. Δεν έχει συνέλθει ακόμη απ΄τον σοβαρό τραυματισμό του. Εξ ου και ήλθε ο πρώτος, ενώ φημολογείται έντονα άφιξη και...δεύτερου. Θα δούμε.

7.  ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ

Καλορίζικος... Καλές οι συστάσεις του και επιλογή Σίλβα. Έχει παίξει βασικά σε Αϊντχόβεν, Γουέστ Χαμ, Λοκομοτίβ Μόσχας. Μας ήλθε από την Μεντικανά Σιβασπόρ. Το 2014 η αξία του στην τουρκική ομάδα ανερχόταν στα 4.5 εκατομ. για να πέσει ακολούθως στα 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ( σημερινή αναγραφόμενη τιμή από ΤΜ ). Δημοσιεύτηκε ότι το κόστος της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό ανήλθε στα 2 περίπου εκατομμύρια.

8.  ΜΙΛΙΒΟΓΕΒΙΤΣ

Σημερα η εμπορική του αξία ανέρχεται κατά το ΤΜ σε πάνω από 2.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Ουδέν...αναληθέστερον βεβαίως, όπως απέδειξαν και οι τρέχουσες προσφορές της Φενέρ. Το παιδί αυτό δείχνει ψυχή κι αν τελικά παραμείνει όπως φαίνεται στη ομάδα, πιστεύω πως θα έχει συνεχή εξέλιξη. Από το 100στάρικο χιλιάδες στην FKRad, πήγε στα 1.5 και 1.7 εκατομμύρια στον Ερυθρό Αστέρα, έπεσε λίγο στην Άντερλεχτ, για να καταλήξει σ΄εμάς. Τον θεωρώ εξαιρετική επένδυση, φθάνει να μην κακοτυχήσει ( που ισχύει φυσικά για όλους ).

9.  ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Τρέχουσα αξία 4.3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Εκατό χιλιάρικα στον Πανιώνιο το 2004, στο 1.5 εκατομ. το 2010, το 2011 έρχεται ο Ολυμπιακός και από τότε άνοδος, με αυξομειώσεις. Να προσεχθεί το τραύμα του, γιατί είναι παρορμητικός και παρασύρει ακόμα και...γιατρούς.

10.  ΚΑΣΑΜΙ

Άγνωστο τί θα γίνει μ΄αυτόν. Τα΄χουμε πει. Σημερινή εμπορική του αξία τα 4.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Υπερτιμημένος για μένα, εκτός εάν... Αν μείνει, θα πρέπει να γυρίσει εντελώς σελίδα. Αλλιώς ,θα γίνει το καλύτερο...Οβερλάϊ για τον πάγκο κι είναι κρίμα, γιατί τα προσόντα τα΄χει.

11.  ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ

Πολλά υποσχόμενος, με καλό χάντλινγκ μπορεί να εξελιχθεί σε σπουδαία μονάδα. Άφθονα προσόντα ΚΑΙ ταλέντο. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του χρειάζεται. ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ σ΄αυτόν. Σημερινή αγοραία αξία, τα 700 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ευρώ. Αξίζει ΚΑΙ ΤΩΡΑ σαφώς περισσότερα.

12.  ΚΑΜΠΙΑΣΟ

Μεγάλη προσωπικότητα, αλλά και μεγάλη ηλικία ( 34 )... Ήλθε κυρίως για την πείρα του, τις παραστάσεις του, την πνοή και τις γνώσεις που αναμένεται να δώσει ιδίως στους νεότερους, ακόμα και το διεθνές πρεστίζ που προσθέτει  αναμφίβολα στην ομάδα. Τί να λέμε τώρα... Δέκα εκατομ. στην Ίντερ το 2004, 15 το 2007, 25 το 2010, έκτοτε όμως...κατάδυση προοδευτική για να φθάσει στη Λέστερ το 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ το 2015. Βγήκε όμως ο ΜVΡ της για την χρονιά. Κάτι λέει αυτό και ασφαλώς θα΄παιξε τον ρόλο του στη μεταγραφή του σ΄εμάς. Διατηρώ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Βάρος στη φυσική του κατάσταση και...αντιτραυματική καλοτυχία, γιατί είναι ΄΄σκύλος΄΄ ο άνθρωπος και του φαίνεται... 

13.  ΤΣΟΡΙ

Η ΄΄ιερή αγελάδα΄΄ της ομάδας... Σημερινή εμπορική του αξία όση και του Καμπιάσο: 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ. Και τί έγινε δηλαδή; Ο...Σάντσεθ, ας πούμε του Βάζελου, αξίζει 2.4 εκατομμύρια... Έτσι ΄΄λέει΄΄ η αγορά... Η προσφορά του πέρσι μοναδική, τον έχει καταστήσει άνευ προηγουμένου γαυρο-ίνδαλμα. Κι αυτός 34άρης ( είμαι...αβρός, τί να κάνουμε; ). Το 2007 στη  Ζενίθ Αγίας  Πετρούπολης 7 εκατομ. ευρώ, το 2010 στην Ρούμπιν Καζάν πάει στα 9, κατηφορίζει στα 4.3 στη Βαλένθια, το 2012 στην ίδια ομάδα βουτάει στο 1.5 και έκτοτε σε Ράγιο Βαλεκάνο και Ολυμπιακό σταθερός σ΄αυτά τα επίπεδα. ΔΙΔΑΓΜΑ: Οι αριθμοί ΔΕΝ λένε πάντα την αλήθεια για την αξία κάποιου. Η ηλικία όμως ΄΄βαραίνει΄΄πολύ για τους χρηματιστές, τους μαναντζαραίους και τους λοιπούς... αγορανθρώπους. ΠΑΝΤΑ. Εκτός αν μιλάμε για αντίκες ή κρασιά...

14.  ΠΑΡΝΤΟ

Πάνω από 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σήμερα. Το 2013 στην Μπράγκα από το 1.5 εκατομ. απογειώθηκε το 2015 σε περισσότερα από τα επτά. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τον βλέπουμε...

15.  ΦΙΝΜΠΟΓΚΑΣΟΝ

Τον περιμένω να δείξει. Όπως όλοι... Αυτοπεποίθηση μου φαίνεται χρειάζεται κι αυτός, και - σίγουρα - καλές ασίστ μαζί με λίγη ρέντα, γιατί τις κινήσεις τις έχει... Τρέχουσα αξία τα 3.1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Το 2011 στη Λόκερεν 550 χιλιάρικα, το 2012 στη Χέρενφέεν από το 1 εκατομμύριο πάει στα 8.5 παρακαλώ ( είχε ξεσκίσει τα δίχτυα, βλέπετε ) το 2014, πέφτει μετά στα 2.9 στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και έρχεται Ολυμπιακό... Να τον δούμε λοιπόν. Ακούγεται κι άλλος φορ πάντως. Βαρύτερος, δυνατότερος και τα ρέστα... Θα΄χει συνέχεια επομένως το πράμα; Πιθανόν. Και πιθανόν να χτυπήσουν καμπάνες για κάποιους. Εδώ θα΄μαστε... 

16 - 19.  ΝΤΟΥΡΜΑΖ, ΝΤΟΣΕΒΙ, ΧΑΡΑ, ΠΟΥΛΙΔΟ 

Τους βάζω όλους μαζί, γιατί δεν ξέρουμε τί θα γίνει τελικά μ΄αυτούς. Ξεκινάω:  ΝΤΟΥΡΜΑΖ. Τρέχουσα αξία 2.9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Δείχνει εντελώς διαφορετικός - προς το καλύτερο - από πέρσι. Κατά τη γνώμη μου, θεωρητικά, ΕΧΕΙ θέση στην ομάδα. Ίδωμεν. ΝΤΟΣΕΒΙ. Καλός παίκτης, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Σημερινή αξία 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ. Στάσιμος. ΧΑΡΑ. Για μένα παραμένει, ΚΥΡΙΩΣ επειδή έβαλε εκείνο το γκολ με την ΑΕΚ. Σπουδαίας σημασίας τέρμα, αλλά δεν μπορεί να το΄΄ξεχρεώνουμε΄΄ και εσαεί... Εργατικός, παλεύει, αλλά ο Ολυμπιακός θέλει καλύτερους απ΄αυτόν. Τρέχουσα αξία τα 1.4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ. Βρίσκεις ανώτερο με ΤΟΣΑ λεφτά; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι... Άλλοι κρατάνε το μαχαίρι και το πεπόνι... ΠΟΥΛΙΔΟ. Θα νοσταλγήσουμε τον Μπενίτες μου φαίνεται... Για την ώρα, τίποτα. Τρέχουσα αξία 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ. Όσο κι ο Τσόρι να πούμε ή ο Φορτούνης ή τα υπερδιπλάσια απ΄του Μπουχαλάκη... Ας τον δανείσουμε επομένως κάπου, κατ΄εμέ, και...βλέπουμε.

2O.  ΦΟΡTOYNHΣ

Σημερινή εμπορική αξία το 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ. Εξαιρετικά ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος παίκτης. μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαδεχθεί για χρόνια τον ΜΕΓΑΛΟ Τσόρι στο τιμόνι της ομάδας. Το παραπάνω ποσό δεν ανταποκρίνεται σαφέστατα στο επίπεδό του. Μετά από Αστέρα και Καϊζερσλάουτερν, βρέθηκε καθώς φαίνεται στο κατάλληλο εκείνο περιβάλλον για τη - δυνητική - εξέλιξή του σε αστέρι πρώτου μεγέθους.  Του το ευχόμαστε όλοι...

21.  ΝΤΑΒΙΝΤ ΦΟΥΣΤΕΡ

Άφησα σκόπιμα τελευταίο τον Νταβίντ. ΤΙΜΗΤΙΚΑ. Σημερινή εμπορική αξία του, κατά το ΤΜ, 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ευρώ. Πιο κάτω δηλαδή απ΄τον Πουλίδο ( Σ.Σ. Δεν έχω κάτι με τον νεαρό, να εξηγούμαι, αλλά με...γαργαλάει το θέμα ρε παιδί μου ). τον Ντοσεβί, τον Χάρα, πολύ πιο κάτω απ΄τον Ντουρμάζ ή απ΄τον...Καρέλη και πάει λέγοντας...

ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ, Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚ Τ-Ι-Μ-Η ΤΑ... ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ ( ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ) ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΚΟΛΑΚΙΑ ΣΟΥ...ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ!

ΓΙΑΑΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ, ΣΑΝ ΦΙΝΑΛΕ, ΚΑΙ ΜΙΑ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ - ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΑΑ... ΑΥΤΟΥΣ, ΝΤΕ, ΤΟΥΣ ΄΄ΣΥΝΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ΄΄... ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:

1.  ΒΑΖΕΛΟΣ

Συνολική αξία παικτών, περί τα 29εκατομμύρια ευρώ. Οι ακριβότεροι; Μπεργκ 4, Καρέλης 2.4, Σάντσεθ 2.4. Ο...παιχταράς και αγαπημένος των ΑΡΔ, Νίνης, φθάνει αγχωμένα το 1.5... Σαν τον Φορτούνη δηλαδή...

2.  ΜΠΑΟΚ

Συνολική αξία περί τα 37 - 38 εκατομμύρια. Κανείς παίκτης δεν ξεπερνάει το 1.6, πλην του Κλάους ( 4.3 ).

3.  AΓΙΑΣΟΦΙΑ

Συνολική αγοραία αξία τα 17 εκατομμύρια. Ακριβότερος ο Σιμόες, με 1.5. Ο...Μαραντόνα Μπουονανότε, για τον οποίον΄΄λυσσάξανε΄΄, μόλις φθάνει...λαχανιασμένος το εκατομμύριο ευρώ. Από τα 5,7 το 2008 -9 στην Ατλέτικο ντε λα Πλάτα, κατρακύλισε σε κάτω από το ένα εκατομμύριο... Δεν ξέρω. Μπορεί ο ΄΄νάνος΄΄ να βγει καλός στο τέλος. Εγώ απλά αριθμούς παραθέτω μόνο και τώρα αλήθεια ή ψέματα, μένει να το δούμε. Είναι πάντως πιο...νάνος σε εμπορική αξία από Μάνταλο, Γιόχανσον, Βίλα, Τζιμπούρ, Σιμόες, Μπαρμπόσα, Άρζο, στα ίσα με τον Βάργκας και λίγο πιο πάνω απ΄ τον Αραβίδη...Δεν ξέρω αν μου διέφυγε και κανένας...  Έτσι για να βάζουμε ρε παιδί μου κι ορισμένα πράματα στη θέση τους και να μη βλέπουμε μόνο τί γράφουν εκείνες οι, γνωστές, δημοσιογραφάρες  της Ψ-ΩΡΑΣ... Θα μου πεις απ΄την άλλη, το ψωμί τους βγάζουνε...

Υ. Γ.  Ααα...να μην το ξεχάσω. Και ελεύθερος ο ΄΄καληνύχτας΄΄. Είδες ο τιγρούλης; Και νόμιζα πως αυτά αποτελούν ειδικότητα μόνο του χοντροΒαγγέλα...

Σχόλια

Εικόνα Romain

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον αδελφό Απόστολο.

Το οικονομικό είναι το πιο σημαντικό για την διοίκηση αλλά και την επιτυχία μιας ομάδας. Άσχετο αν για τους οπαδούς κυριαρχεί το συναίσθημα.

Οι αξίες από το transfermarkt είναι πιο πολύ ιστορικές και δεν βασίζονται στην αγορά ούτε στην πραγματική αξία του παίκτη. Την οποία πραγματική αξία την γνωρίζει ο σύλλογος και ίσως ο ατζέντης. Και βασίζεται στο τι προσφέρουν οι ενδιαφερομενες ομάδες.

Αλλάζει βέβαια ανάλογα και με την χρονική στιγμή.

Έτσι και η αξία των Μαζουακου και Ομαρ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναγραφεται στο ΤΜ.

Εικόνα apostolos gaganis

Ορθότατος. Όσο τέλειο και να΄ναι το σύστημα παρακολούθησης της διεθνούς ποδοσφαιρικής αγοράς ( που δεν είναι ), η ζώσα πραγματικότητα παρουσιάζει μια τόσο ΔΥΝΑΜΙΚΗ και ΣΥΝΕΧΗ ροή, που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να την παρακολουθήσει κανείς με απόλυτη ακρίβεια... Εξ ου και οι όμες... ΄΄Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος΄΄, δεν λένε;

Εικόνα Romain

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι αξίες από το transfermarkt είναι οι πλέον αντικειμενικες και αξιόπιστες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Και ειδανικες για συγκρίσεις συλλογων, budgets, αξίας ποδοσφαιριστων, και βασίζονται σε αντικειμενικα δεδομένα και όχι εκτιμήσεις. Και πολύ σωστά ο αδερφός Απόστολος βασίζεται στα στοιχεία αυτά, και η ανάλυση αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα μπορώ εγώ να πω ότι ο τάδε παίκτης, πχ. Μαζουακου (που είναι και στην επικαιρότητα) κάνει 10 εκ. γιατί έχω ακούσει δηλώσεις του Καρεμπέ ή των ρεπόρτερ του Ολυμπιακού (που δεν είναι αντικειμενικες), ή και απ ότι έχει γραφτεί στον ξένο τύπο, αλλά μέχρι να γίνει επίσημη πρόταση μπορεί αυτά να είναι είτε παραμύθια είτε wishful thinking.

Εικόνα Romain

Πολύ σωστά!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Εγώ να συμπληρώσω απλώς ότι σίγουρα ένα βασικό κριτήριο για την κοστολόγηση αποτελεί και η ηλικία του παίχτη. Γι' αυτό και ο Τσόρι, ο Φουστέρ κ.α. κοστολογούνται τόσο φθηνά. Επί της ουσίας, κοστολογείται ο ποδοσφαιριστής ως επένδυση στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και όχι ως αντίκτυπος της ποδοσφαιρικής ουσίας. Αλλά, αναμφίβολα, είναι ένα απλό, αντικειμενικό και άμεσο μέτρο σύγκρισης. Αρκεί να έχουμε κι εμείς στο μυαλό μας διάφορους τέτοιους παράγοντες.

Εικόνα apostolos gaganis

Σωστό. Εκείνα που δυσκολεύονται ή ΄΄δυσκολεύονται΄΄ να χωνέψουν καλά ορισμένοι φίλοι ή ΄΄φίλοι΄΄ είναι ότι:

1. Το βιογραφικό κάποιου είναι ένα πράγμα, και το τί θα δείξει στο γήπεδο είναι άλλο. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα δύο αποδεικνύεται πως ΔΕΝ συμβαδίζουν. ΄΄Αρχή άνδρα δείκνυσι΄΄...

2. Οι οικονομικές δυνατότητες του Ολυμπιακού, έχουν ένα ορισμένο όριο. Αυτά τα ΄΄ξηλώσου΄΄, ΄΄να τα ρίξει΄΄, ΄΄να γίνει μια υπέρβαση ρε παιδί μου΄΄ κ.λ.π. είναι για τα πλήκτρα... Υπάρχει αφεντικό στην ομάδα, που είναι και ο ΜΟΝΟΣ ο οποίος ΜΠΟΡΕΙ να κάνει τα όποια κουμάντα. Κανείς άλλος. Τα υπόλοιπα είναι εκτός πραγματικότητας και εντός...κυβερνοχώρου, έτσι για να περνάμε την ώρα μας...

3. Οι ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΕΣ γκρίνιες, μ΄ενοχλούν. Τον ξέρεις τον παίχτη; Όχι. ΕΙΚΑΖΕΙΣ, με βάση πληροφορίες και συλλογισμούς. Αυτό δεν είναι σίγουρος τρόπος. Μοιάζει με άσκηση επί χάρτου. Περίμενε να ΔΕΙΣ πρώτα για κάποιο επαρκές τέλος πάντων διάστημα και μετά αξιολογείς. Αντικειμενικά. Όλα βέβαια έχουν την αξία τους. Υπεράνω πάντων όμως, Η ΠΡΑΞΗ. Φτάνουν πια αυτά τα ΄΄παλτό΄΄ και τα συναφή για κάποιον καινούριο, ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΡΑΚΤΕΣ, ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΑ. Κινούμεθα σε ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟ οικονομικά ΔΙΕΘΝΕΣ περιβάλλον. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΜΟΝΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΙ...

4. Ο πρόεδρος έχει προπονητή της επιλογής του και ΟΦΕΙΛΕΙ να τον εμπιστεύεται και να υλοποιεί τις προτάσεις του, εφ΄όσον βέβαια αυτές είναι ρεαλιστικές. Και είναι στην περίπτωσή μας. Για να κάνει τους σωστούς λογαριασμούς μετά. Και τέλος,

5. Να επεκταθώ λίγο σ΄ εκείνο που προείπα στην αρχή: Είναι πολλές οι φορές στο παρελθόν που έχει ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ότι το επίπεδο της εμπορικής αξίας, της ομάδας και του πρωταθλήματος απ΄τα οποία προέρχεται ένας μεταγραφόμενος παίχτης, δεν έχουν παρά ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ τελικά σημασία. Τον περιμένεις, σύμφωνα με το βιογραφικό του, ΄΄ήλιο΄΄ και σου βγαίνει ΄΄σούρουπο΄΄... Ή το αντίθετο. Έχεις - λογικά - προσγειωμένες απαιτήσεις από κάποιον κι όμως σου βγαίνει ΄΄αστέρι΄΄... Τα παραδείγματα αναρίθμητα. Ειδικά για παίχτες αξίας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΗΣ από τον Ολυμπιακό. Αν μιλάμε βέβαια για παίχτες πολλών εκατομμυρίων, αλλάζει το θέμα. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ, όχι απόλυτα. Παντού υπάρχει σε άλλοτε άλλο βαθμό, ο παράγοντας ρίσκο. ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ... Δεν την μπορώ αυτή την - πριν απ΄την ώρα της και τόσο εκτεταμένη δυστυχώς - γλωσσοφαγιά... Δηλαδή, όχι άλλα ΄΄ τα΄λεγα εγώ΄΄ απ΄την μια, αλλά και ΄΄τί να πω; βγάζει μάτια... η πιο ευχαριστη για μένα κωλοτούμπα κ.λ.π.΄΄ απ΄την άλλη. ΕΛΕΟΣ! Μολονότι, στο φινάλε, ξέρω ότι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ ν΄αλλάξει αυτό. Μόνο να μετριαστεί, ίσως και παροδικά, σε ορισμένους. Είναι χαρακτηρολογικό γνώρισμα... Μιλάω για τους φίλους. Όχι τους ΄΄φίλους΄΄. Αυτοί οι τελευταίοι, απλά με διασκεδάζουν. Και ΄΄σταμπάρονται΄΄ τόσο εύκολα... Είναι τόσο ΄΄είρωνες΄΄... Ενδεχομένως μερικοί και να το θέλουν μάλιστα. Παιχνίδι, σου λέει, να γίνεται...

Μωρέ μπράβο πρωϊνιάτικα γλιστρίδα...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Σωστός σε όλα.

Εικόνα Pr0pheT7

Μια διδακτική ιστορία:

Όταν και εγώ ήμουν νιάτο και σαχλαμάριζα από εδώ και από εκεί, με την παρέα είχαμε αντιληφθεί την αδυναμία μας να προφταίνουμε τις πολλαπλές υποχρεώσεις απέναντι στο αδύναμο φύλο... ήταν και πολλές κάποιες φορές και δεν παλευόταν η κατάσταση. Για αυτό το λόγω, εμείς οι φτωχοί νεανίσκοι, ετοιμάσαμε κατάλογο έτοιμων προς βρώση δικαιολογιών με ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα, ώστε να έχουμε να πουλάμε φούμαρα. Σημαντικό έργο, αρχειοθετημένο ανά κατηγορία (άργησες στο ραντεβού, δεν απαντάς στο τηλέφωνο κλπ κλπ) που χρησιμοποιήθηκε πολλαπλά.

Ήταν το περιβόητο βιβλίο των δικαιολογιών.

Κάποια στιγμή όμως οι διαθέσιμες δικαιολογίες στέρεψαν. Εκείνη την μαύρη ημέρα την ονομάσαμε "η ημέρα που τελείωσε το βιβλίο των δικαιολογιών". Πάπαλα. Καπούτ.

Όπως διαβάζω λοιπόν τα sites των αλλόθρησκων αλλά και τα "αντικειμενικά" τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα από την έλευση της παναθηναϊκής συμμαχίας, είμαι σαν τον εξωτερικό παρατηρητή που θα μπορούσε να παρατηρεί τον νεαρό εαυτό μου να φορτώνει φούμαρα την γκόμενα και να σκέφτεται πως το βιβλίο των δικαιολογιών, να(!), όπου θα 'ναι θα τελειώσει. Γιατί το βιβλίο πόσες να έχει; 200; 1000; 5000; 20000 δικαιολογίες; Όσες και να είναι, είναι πεπερασμένες και στερεύουν μάτια μου και σιγά σιγά ξεπροβάλει μπροστά τους η αμείλικτη οδός της ανάληψης ευθυνών. Εκεί που κάποιοι γίνονται άντρες και κάποιοι άλλοι κρετίνοι και πισωκίνητοι.

Κάτι μου λέει λοιπόν, ένα προαίσθημα ρε παιδί μου, πως το βιβλίο στερεύει, 2-3 σελίδες έχουν μείνει και δεν έχει άλλο. Η πραγματικότητα είναι αδιαπραγμάτευτος μάρτυρας της αλήθειας. Πλάνο ο ένας (μπορεί κάποιοι να διαφωνούν και αν έχουν εποικοδομητικά επιχειρήματα, ας διαφωνήσουν, δημοκρατία έχουμε, αλλά το να λέμε ότι δεν υπάρχει πλάνο είναι βλακώδες) με αναβάθμιση του ονόματος του συλλόγου σε ΟΛΑ τα επίπεδα, δικαιολογίες οι άλλοι.

Έχω μια διαίσθηση ότι με τον Μάρκο τα παλληκάρια μας θα είναι απελευθερωμένα στα παιχνιδάκια που θα έχουν σημασία και θα γελάσουν πολλά χειλάκια... το κυριότερο όμως θα τελειώσει και το βιβλίο! Και τότε να δω τα παιδάκια τα ζουμπουρλούδικα της μπύρας και της φλορίτζιναλ κλπ το πως θα πάρουν την χυλόπιτα.

Block-buster και θα ψήσω και ποπ κορν με βούτυρο να το φχαριστηθώ!!!!!

Εικόνα apostolos gaganis

Ωραίο σχόλιο. Περιμένω να ΄δω αν η προβλεψή σου για το βιβλίο θα πραγματοποιηθεί. Έχω κάποιες αμφιβολίες... Σήμερα πάντως ο Τασούλης σηματοδότησε με άρθρο του στο Λαγέττα όσα γράφεις, παίρνοντας κάποιες προσωπικές αποστάσεις απ΄τη διοίκηση του βάζελου... Τα πρώτα 4 παιχνίδια της ομάδας, τόνισε, θα κρίνουν πολλά σε σχέση με τη συνέχεια... Κομμάτι τελεσιγραφικό μου φάνηκε αυτό, αλλά κι απ΄την άλλη ΄΄έξυπνο΄΄. Φύλαγε τα νώτα του. Πήγε καλά η ομάδα; Θα θριαμβολογεί απ΄τους πρώτους, με τον γνωστό...αντιΟλυμπιακό του τρόπο. Δεν πήγε καλά; ΄΄Αμ τα΄χα επισημάνει εγώ όλα τούτα΄΄ και τα ρέστα, η αντίδρασή του... Και Θεό και Μαμωνά... Γνωστή, πάγια και χαρακτηριστική βαζελοτακτική... ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ, ΝΑ΄ΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΚΙ΄ΕΓΩ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...

Εικόνα apostolos gaganis

Μια που...οσονούπω ΄΄σκάει΄΄ και άλλη μεταγραφή, αυτή του Σεμπά, ας γράψω και μερικά γιαυτόν. Το Σεμπά είναι από το Σεμπαστιάο, 23 χρόνων ο νεαρός Βραζιλιάνος, έπαιζε δεξί εξτρέμ στην Εστορίλ. Η σημερινή εμπορική του αξία αγγίζει τα 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ. Ξεκίνησε απ΄τα 200 περίπου χιλιάρικα το 2011 σε ηλικία 19 χρόνων στην Κρουζέϊρο Εσπόρτε, ανέβηκε στο 1.1 εκατομ. το 2012 στην Πόρτο Β, το 2013 πήγε στο 1.5 στην Εστορίλ για να φθάσει κοντά στα 3 εκατομμύρια το 2015, μέχρι να εμφανισθεί ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Εφ΄όσον όλα εξελιχθούν ομαλά και μας έρθεις, καλώς όρισες φίλε...

Εικόνα el trick

Απόστολε νομίζω ότι ξέχασες κάτι, που εμένα με ενδιαφέρει ίσως και περισσότερο από αυτά (σπουδαία πάντως) που γράφεις.
Θα ήθελα να μάθω την αγοραία αξία (έστω και κατά ΤΜ) των λεγόμενων μικρών του ΘΡΥΛΟΥ και το κυριότερο την αξία αυτών που πιθανότατα θα κοπούν (αφού δεν βγαίνουν οι αριθμοί). Έχω την αίσθηση ότι θα αξίζουν περισσότερο από κάποιους "ανταγωνιστές" μας.

Εικόνα apostolos gaganis

Έχω σκοπό να επανέλθω συμπληρωματικά μετά το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί το παζλ. Το τελευταίο που γράφεις, σίγουρο το βλέπω...