ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ, ΜΕΓΑΛΕ ΘΟΔΩΡΕ... Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ....



"Έφυγε" σήμερα το πρωί, μετά από μια πρόσφατης έναρξης περιπέτεια της υγείας του, ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ του αθλητικού τύπου στη χώρα μας κι΄ένας από τους μεγαλύτερους Ολυμπιακούς που΄χουν ποτέ γεννηθεί σε τούτο τον τόπο, ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ. Ενδεχομένως θα γίνει κι΄άλλο αφιέρωμα στο RATM για τον θάνατό του, από τον σύγγαυρο που διαθέτει πλούτο μονάκριβο ιστορικών στοιχείων για την ομάδα μας, γενικώς. Εγώ, απλά θα γράψω μερικές κουβέντες γιαυτόν τον άνθρωπο, που δεν τον ήξερα προσωπικά, παρά μόνο ένα εκλεκτό συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο και συλλυπούμαι με την ευκαιρία βαθύτατα από το γνήσια ερυθρόλευκο τούτο βήμα...

Ήξερα όμως το δημιούργημά του. Όπως εκατομμύρια Ολυμπιακών στη χώρα. Το ταυτισμένο με τον ΚΥΡ ΘΟΔΩΡΟ δημιούργημά του: ΤΟ "ΦΩΣ". Έτσι το ξέραμε, έτσι το λέγαμε κι΄έτσι το ξέρουμε και το λέμε. Σκέτο ΦΩΣ. Κι΄όχι με τον πλήρη, τον επίσημο τίτλο του, Φως των σπορ. Τη φημερίδα που μας ανέθρεψε και μας μεγάλωσε ποδοσφαιρικά κυρίως, στον ΑΙΩΝΙΟ, ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ, ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟ ΕΦΗΒΟ, στον ΘΡΥΛΟ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ. Στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΑΣ!

Το λέγαμε "Ευαγγέλιο". Γιατί θεωρούσαμε οπαδικώς ΙΕΡΑ τα κείμενά του. Μεγάλη σχολή αθλητικογραφίας το ΦΩΣ. Μοναδική και αξεπέραστη. Μέχρι τώρα. Έχει βγάλει, και βγάζει ακόμα, σοβαρούς και αξιόπιστους αθλητικούς συντάκτες. Ξεχωριστούς. Και μ΄εκείνη την...ΦΩΤΕΙΝΗ πατίνα, που τους ξεχωρίζει από πολλούς άλλους κατ΄όνομα μόνο συναδέλφους τους. Άψογα ελληνικά, περιγραφές αγώνων ολοζώντανες, κριτικές παραστατικότατες, καλά κι΄από τίτλουουους... Πανεπιστημιακού αθλητικογραφικού επιπέδου. Ορόσημα, για να μαθαίνει κάποιος στο επάγγελμα τί σημαίνει τίτλος και ΜΑΓΝΗΤΕΣ για΄μας τους υπόλοιπους, τους αναγνώστες του. Καμιά σχέση με το αχαρακτήριστο αθλητικογραφικό υποπροϊόν που μας έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια, έχοντας μετατρέψει σε κουρκούτι τα μυαλά όσων το διαβάζουν και τις ψυχές τους σε εστίες τύφλωσης και ανεξέλεγκτων ψυχοπαθολογικών εκρήξεων. Συμβατικά έντυπο και διαδικτυακό περίττωμα, σε αρκετές τρανταχτές περιπτώσεις...

Την θυμάμαι παιδί, απ΄όταν πρωτοβγήκε το 1955, αυτή τη φημερίδα. Στο Μεταξουργείο. Που΄τρεχα πρωί πρωί στο περίπτερο να τη διαβάσω κρεμασμένη, δίπλα στις γραμμές του τρένου, στη Λένορμαν. Πόσο δυνατά χτυπούσε θυμάμαι η καρδιά μου, όταν διάβαζα εκείνους τους ανεπανάληπτους κόκκινους τίτλους της, μετά από νίκες μας... Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για την πανένδοξη δεκαετία του ΄50. Με τους Μουράτηδες, τους Μπέμπηδες, τους Ρωσίδηδες, τους Κοτρίδηδες, τους Δαρίβες, τους...τους. Πώς να ΜΗ γίνεις Ολυμπιακός βαρβάτος; Όχι πέστε μου;... Πώς ν΄αντισταθείς σ΄έναν τέτοιο συνδυασμό; Νίκες, τίτλοι, παιχταράδες, κι΄από πάνω το ΦΩΣ; Γαύρος του θανατά, γινόσουνα. Μέχρι τα γεράματα. ΙΔΙΟΣ ΚΙ΄ΑΠΑΡΑΛΛΑΧΤΟΣ. Μέχρι να "φύγεις" κι΄εσύ, σαν τον κυρ Θόδωρο σήμερα το πρωί...

Κριτική, καμιά φορά, του΄κανα. Κι΄αυτουνού και της φημερίδας. Όταν τα΄βλεπαν διαφορετικά απ΄ό,τι εγώ και πολλοί άλλοι. Ειδικά τελευταία. Όπως τα "χώνεις" πού και πού στο γονιό σου ή στο παιδί σου. Και καμιά φορά σκληρά. Σπάνια πάντως. Όταν όμως ήταν κάτι ενδιαφέρον στην επικαιρότητα ή κάτι κρίσιμο ή καμιά μεγάλη μεταγραφή ή μετά από κανα μεγάλο θρίαμβο της ασπροκόκκινης θύελλας, πάντα στο ΦΩΣ η ιδιαίτερη προσοχή μου. Τί λέει - ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ - αυτή η συγκεκριμένη φημερίδα...

Από σήμερα πλέον, ο ίδιος, σαν φυσική παρουσία, δεν είναι πια κοντά μας. Το δημιούργημά του όμως, το ΦΩΣ, οφείλει να παραμείνει για πάρα πολύ καιρό ακόμα δίπλα μας. Μαζί μας. ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΖΗΤΑΩ - ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ - ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΛΛΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ. Να μην χαθεί το ΦΩΣ. Το φως ΜΑΣ...

Εκεί που πηγαίνεις Θόδωρε, στον Παράδεισο, είμαι σίγουρος ότι θα...Ολυμπιακέψεις κόσμο πολύ. Ακόμα και στα ανώτερα κλιμάκια. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορείς. Μπορείς να μη σου ξεφύγει ΚΑΝΕΙΣ.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ....

Σχόλια

Εικόνα ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ.
Μεγάλωσα με το ΦΩΣ. Τέλη δεκαετίας 80 στην αρχή των πέτρινων. Μαθητής γυμνάσιου η πρώτη κίνηση με το που έβγαινα από το σπίτι για το σχολείο να πάρω το "ευαγγέλιο" το οποίο το διάβαζα τις 2 πρώτες ώρες μέσα στην τάξη. Αξέχαστες εποχές.
Δεν γράφω άλλο.
Κύριε Θόδωρε σ`ευχαριστώ.
Καλό ταξίδι.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Εικόνα holland74

Καλό ταξίδι κύριε Θόδωρε...
Το ΦΩΣ είναι η εφημερίδα με το μεγαλύτερο ΗΘΟΣ, αν και οπαδική, ποτέ δεν προκάλεσε, δείχνει σεβασμό για όλους τους αντιπάλους, μεγαλείο ψυχής του εκφραστή του, έχει δώσει πρωτοσέλιδο ακόμα και σε επιτυχίες αλλόθρησκων και έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με όλες τις αρδοφυλλάδες και τα ξεφτιλισμένα δείγματα των αρρένων ΑΡΔ...

Εικόνα KCS

Eίναι τιμή και παράσημο για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ότι ο κορυφαίος αθλητικογράφος υπήρξε φίλαθλός του. Και για μένα τι αντιπροσωπεύει το ΦΩΣ στο χώρο του τύπου, οτι και να γράψω δεν αρκεί. Ο Θεός να δώσει δύναμη στην οικογένεια Νικολαϊδη ώστε το ΦΩΣ να συνεχίσει και τις ερχόμενες δεκαετίες.

Καλό Ταξίδι, Καλό Παράδεισο κύριε Θόδωρε.

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

είναι αρχές της δεκαετίας του 80' εγώ μαθητής του Δημοτικού και ο πατέρας μου πέρνει τη μεγάλη απόφαση να παλιννοστήσουμε στο νησί που τον εγέννησε. ήταν μόλις είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ την οπαδική μου ταυτότητα και μόλις πριν λίγο καιρό είχα βρεθεί στα σκαλοπάτια στου Καραϊσκάκη, ό,τι είχα αρχίσει να ποτίζομαι από το ερυθρόλευκο νέκταρ, όμως έγινε απότομα ο απογαλακτισμός μου...
δε λέω, ωραίο, υπέροχο το νησί και η εκεί ζωή, αλλά μακρυά, πολύ μακρυά από τον Πειραιά, μας χώριζαν θάλασσες με τον Ολυμπιακό μου, έτσι έπρεπε να βρω ένα σημείο επαφής κι εκεί ακριβώς μπήκε στη ζωή μου το «ΦΩΣ», σαν ομφάλιος λώρος, ο οποίος με συνέδεε με τον Δαφνοστεφανωμένο Έφηβο.

ο Τύπος έφτανε στα περίπτερα το απομεσήμερο, οπότε η ιεροτελεστία είχε στηθεί: από το σχολείο στο σπίτι για το γεύμα, αμέσως μετά μελέτη μαθημάτων και το απόγευμα, πριν μαζευτούμε να κλοτσήσουμε το τόπι, πέρασμα από το περίπτερο για να πάρω στα χέρια μου το Ερυθρόλευκο Ευαγγέλιο να πληροφορηθώ για τα νεώτερα του Θρύλου και να δω τις φωτογραφίες του Σαργκάνη, Ξανθόπουλου, του Μίχου, του Κουσουλάκη, του Κοκολάκη, του Αναστόπουλου, του Μητρόπουλου, του Λεμονή και αφού τις περικόψω να μετατραπούν σε «εικονίσματα» δίπλα στο μαθητικό μου γραφείο.

το «ΦΩΣ» ήταν αυτό που τάιζε και φούντωνε το Ολυμπιακό μου συναίσθημα καθ' όλα τα μαθητικά μου χρόνια, παραμάσχαλα με συνόδευε στο παιγνίδι, στον αθλητισμό, στις βόλτες, στα ραντεβουδάκια ...
μπορεί τα λίγα τελευταία χρόνια να έχω πολλάκις καυτηριάσει κάποιες από τις θέσεις του «ΦΩΤΟΣ»,ίσως και αυστηρότερα από όσο προσήκει, όμως η κρίση είναι πάντα πιο αυστηρή για ό,τι θεωρείς κομμάτι της ζωής σου.

ΘΕΟΔΩΡΕ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, σε ευχαριστώ για όσα Ερυθρόλευκα δώρα μου προσέφερες, καλό ταξίδι!

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

*παίρνει

Εικόνα Romain

Θόδωρε Νικολαΐδη, σε ευχαριστώ που δημιουργησες "ΤΟ ΦΩΣ" και προσέφερες σε εμένα την δυνατότητα να ενημερώνομαι από μακριά, σωστά και ευχάριστα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδίως για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΌ.

Αιωνία σου η μνήμη.

Εικόνα elias

καπου διαβασα οτι στο φως ποτε δεν μπηκε διαφημιση στην πρωτη σελιδα κι εμεινα.δεν το χα συνειδητοποιησει.οι ιστορικοι του ratm,το επιβεβαιωνετε?αλλα και στις μεσα σελιδες ,δεν θυμαμαι διαφημισεις.αναμενω σχολια γιατι πραγματι μου κανε τρομερη εντυπωση.

Εικόνα apostolos gaganis

Το διάβαζα δεκαετίες... Δεν θυμάμαι διαφήμιση τώρα που το λες...

Εικόνα matrasimca

Καλο ταξιδι κυρ Θοδωρε,
Εκει θα βρεις τον Νικο Γουλανδρη να του πεις οσα εχασε μεχρι σημερα.
Οχι μονον πληρης ημερων αλλα και πληρης παραστασεων απο την ομαδα που δινει μεγαλες χαρες αλλα και ζωη με νοημα σε αυτους που την αγαπουν.
Μια θεση θα πρεπει να μεινει συμβολικα κενη στο Καραισκακη για σενα.
Στα χρονια της ξενητιας και του κανονικου ταχυδρομειου ποσοι και ποσοι δεν κραταγαν το Φως στα χερια τους? Εσυ τους εδωσες αυτη τη χαρα οταν το κατεστημενο στηριζε μονο την ομαδα της Αθηνας.
Οι περισσοτεροι κατω απο την γραμμη σου συστρατευμενοι με την πορεια της ομαδας, μα παντα σεβασμος για τον αντιπαλο παντα στην πρωτη σου σελιδα θα εβλεπες και τις μεγαλες επιτυχιες των αλλων.
Αυτο σου το αναγνωριζαν ολοι. Εφτιαξες την καλυτερη οπαδικη εφημεριδα στον κοσμο που ομως οτι ελεγε για τους αλλους ηταν σωστο και ανεξαρτητο.
Κερδισες οχι μονο τον σεβασμο των Ολυμπιακων αλλα και ολων των αλλων.
Οτι κερδιζει η ομαδα θα ειναι και για σενα.
Τωρα που θα βγω στο δρομο θα τρεξω να παρω στα χερια μου το παιδι σου.
Δεν πρεπει να αλλαξει τιποτα σε αυτο, μα αλλωστε για αυτο υπαρχει και για αυτο θα παραμεινει για παντα το Ευαγγελιο.
Θα σε τιμουμε παντα δασκαλε, σου στελνω νοητα ενα τριανταφυλλο αγαπης απο ενα γιο στον πατερα γιατι παιδακι με γαλουχησες με τις αξιες σου μεσα απο το δημιουργημα σου.
Καλο ταξιδι δασκαλε

Εικόνα Ποσειδωνία

Μικρός, φιλοξενούμασταν στη Θεσσαλονίκη,τούμπα,κατεβαίνω το πρωί στο περίπτερο έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ και με στεντόρεια φωνή ζητώ από τον περιπτερά "ΤΟ ΦΩΣ".
Εκείνος με χάιδεψε και στοργικά μου είπε πως η εφημερίδα ΦΩΣ δεν πουλιέται έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ίσως μου λέει,το βρεις παρακάτω.
Ήταν το ...ευαγγέλιό μου!!!

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

1991, πενθήμερη με το σχολείο στη Σαλονίκη, βόλτες στην παραλία με το «ΦΩΣ» παραμάσχαλα και φωτογραφίες καταμεσήμερο με το Ερυθρόλευκο λάβαρο μπρος στον Λευκό Πύργο, αξία ανεκτίμητη...

Εικόνα Αλέξανδρος

Έσβησε το ΦΩΣ...

Εικόνα nik7os

Νίκη αύριο & αφιέρωση για τον ΚΥΡ-ΘΟΔΩΡΟ...ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ...

Εικόνα Warrior 7

Αυτό που πρέπει να πιστωθεί στον κυρ Θόδωρο είναι ότι σε μια περίοδο εξωφρενικής πόλωσης ιδιαίτερα τα τελευταία 10-15 χρόνια, έμεινε πιστός στις αξίες του και κράτησε την ίδια στάση σχετικά με το ήθος της εφημερίδας αποφεύγοντας τις ακρότητες στα εξώφυλλα και στο περιεχόμενο. Αυτή η στρατηγική επιλογή θα μπορούσε να του στοιχήσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Διαφωνίες ως προς τις απόψεις του θα υπάρχουν και είναι θεμιτές. Άλλωστε θα ήταν παράλογο να υπάρχει ταύτιση μέσα σε μια οικογένεια μερικών εκατομμυρίων.

Καλό ταξίδι!

Εικόνα nichio 1971

Μεγάλη απώλεια μιας ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ προσωπικότητας της οικογένειας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ μέσα από το δημιούργημά του.

Εικόνα REDHERAKLIO

Από τα μέσα της δεκαετίας του 60 που μ'έστελνε ο πατέρας μου στο περίπτερο να του αγοράσω "ΤΟ ΦΩΣ",άπό εκέινη την ημέρα που χάσαμε στην Αγγλία από την ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ (στο ΦΩΣ ο τίτλος ήταν "ο Ολυμπιακός ΥΠΕΚΥΨΕ με 4-0) και ο πατέρας μου μου εξήγησε τι σημαίνει η λέξη "υπέκυψε"(θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια την σκηνή και την στενοχώρια μου) ,από τότε 50 χρόνια μετά -και βάλλε- ο θρύλος και το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ είναι η μόνη σταθερά στην ζωή μου.Αλλαξαν πολλά ,ήρθε ο κόσμος ανάποδα, μα η λαχτάρα για το θρύλο και το ΦΩΣ του ,με την ίδια ένταση να μας ομορφαίνει την ζωή.

Εικόνα ze ηλιας

Μεγάλωσα αθλητικά με το "ΦΙΛΑΘΛΟ".Στις μεγάλες μας στιγμές όμως δεν παρέλειπα να αγοράσω και να διαβάσω το "ΦΩΣ".
Η μοναδική ευρείας-λόγω ΘΡΥΛΟΥ-κυκλοφορίας εφημερίδα που δεν τσίμπησε στο χουλιγκανιλίκι όσων άλλων εκδόθηκαν πριν η και μετά το "ΦΩΣ".
Έχω πολύ καιρό να την διαβάσω λόγω αντίθετων απόψεων σε διάφορα θέματα.
Αύριο τιμής ένεκεν θα την αγοράσω και το αυτό συστήνω στην ομήγυρη.

Εικόνα holland74

Φίλαθλο έπαιρνα και εγώ λόγω του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Ηλία Μπαζίνα, γαύρος και αυτός, αλλά και ΦΩΣ, το ευαγγέλιο είναι ευαγγέλιο.. :)

Εικόνα μαουνιέρης

Αιωνία του η μνήμη.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Έφυγε ένα κομμάτι του Ολυμπιακού σήμερα. Δυσαναπλήρωτο κενό.

Εικόνα Harry red logic

Δακρύζω!
Μεγάλωσα με το "Ευαγγέλιο"! Από το Δημοτικό,στην Επαρχία ψάχναμε με λαχτάρα στο περίπτερο το Φώς να ενημερωθούμε για τον Θρύλο μας,να ρουφήξουμε στην κυριολεξία τα μοναδικά,τα αριστουργηματικά του άρθρα,τις επικές περιγραφές των αγώνων!Δεν το κρύβω μας βοήθησε να μάθουμε καλά Ελληνικά ,πλούτισε το λεξιλόγιο μας!
Αναρίθμητοι εκλεκτοί δημοσιογράφοι που τους καθοδηγούσε μαεστρικά με την μπαγκέτα του ο μοναδικός και ανεπανάληπτος κυρ Θόδωρος!
Το "Ευαγγέλιο" δεν στήριζε μόνο τον Θρύλο μας, έδινε και μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας!
Ο κύρ Θόδωρος σεβόταν όλες τις ομάδες,το "Ευαγγέλιο" το διάβαζαν και οπαδοί άλλων ομάδων γιατί αναγνώριζαν την αντικειμενική δημοσιογραφία.
Το Φώς στήριζε τον Θρύλο αλλά πρόβαλλε και τις επιτυχίες των άλλων ομάδων, δεν αδικούσε τους αντιπάλους.
Καλό ταξίδι κυρ Θόδωρε,να προσέχεις τον Θρύλο μας απο εκεί ψηλά,διαθέτεις την μαεστρία να προσηλυτίσεις στην Ερυθρόλευκη Θρησκεία και τα Αγγελικά Τάγματα!

ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ!

Εικόνα μητσος

Οπως κ σχεδον ολους τους 30+ ολυμπιακους, μας "μεγαλωσε" με αγαπη για τον ολυμπιακο, αλλα κ σεβασμο για τον αντιπαλο. Με κατα τη γνωμη μου μεγαλο πλεονεκτημα το σχημα κ το μεγεθος της. Ακομα κ αν καμια φορα στη παραλια "εσπαγε" ο αερας τα τεραστια φυλα της κ επρεπε να παλευω να τη ξαναφτιααξω ωστε να τη διαβασω! Ο χαμος του αφηνει οχι απλα φτωχη την αθλητικη δημοσιογραφια. Αλλα κυριολεκτικα νεκρη. Ομως δεν ηταν μονο τα θεματα του ολυμπιακου μας, που μας εκανε να τη περιμενουμε καθε πρωι. Κ μερικες φορες πρωι πρωι. Στην ομονοια! Ηταν τα ερασιτεχνικα πρωταθληματα ανα την ελλαδα. Με αξιοπιστο ρεπορταζ κ ανταποκριτες ακομα κ στο τελευταιο χωριο της χωρας μας! Τα αρθρα για ολα τα σπορ μα ολα τα σπορ. Απο στιβο μεχρι ξιφασκια! Το πολυ καλο ρεπορταζ για την αεκ με το φαιδωνα αλλα ακομα κ το παναθηναικο. Δεν ειναι τυχαιο οτι την αγοραζανε, ακομα κ αλλοθρησκοι! Ενα σχολειο για δεκαδες δημοσιογραφους. Δηλαδη τι σχολειο? Πανεπιστημιο ολοκληρο! Εστω κ αν απο τα μεσα της δεκαετιας του 90 διαφωνησα καθετα με τις αποψεις του για την ομαδα μας κ σταματησα να την αγοραζω. Πλεον δε νομιζω οτι αξιζει να αγοραζει καποιος ολυμπιακος αθλητικη εφημεριδα. Γιατι μπορει να γραφουν ολυμπιακοι σε διαφορες εφημεριδες. Αλλα πλεον εχει γινει πολυ οπαδικο το ολο θεμα, σε σημειο για να γινει κριτικη να πρεπει η ομαδα μας να σερνεται. Θα παραμεινει αξεχαστος. Ας ειναι ελαφρυ το χωμα...

Εικόνα elias

Αυτη η απώλεια δεν αναπληρώνεται.ενα μεγαλο κεφάλαιο της ιστορίας του αθλητισμού και του ολυμπιακου έκλεισε σημερα.ελπιζω το φως να συνεχίσει τον δρόμο του οπως μεγαλώσαμε μαζι του,τόσες γενιές.ας του αφιερώσει η ομαδα την νίκη αυριο στο πρωτο ματς που θα δει απο ψηλά.

Εικόνα aris belem

Καλό ταξίδι Πατριάρχη, η ολυμπιακή οικογένεια σ ευγνωμονεί. Ευαγγέλιο ήταν όντως το ΦΩΣ και βράχος παράλληλα τα χρόνια της αδικίας και της μαφίας. Αναπαύσου εν ειρήνη.

Εικόνα REDAVENGER

Καλό ταξίδι στον άνθρωπο που μας άνδρωσε Ολυμπιακά και συνέβαλλε στο να γίνει ο Ολυμπιακός αυτό που είναι για μας. Σε μια εποχή που παίρναμε το ΦΩΣ για να μάθουμε τα νέα του Θρύλου, χωρίς σόσιαλ και λοιπές αηδίες. Μακάρι να φτάσουμε τα χρόνια του.

Εικόνα Γιάννης ο Red

Κύριε Απόστολε,για τον Θόδωρο Νικολαϊδη έβγαλαν ανακοίνωση όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού:

-Η ΠΑΕ Ολυμπιακός:
http://www.olympiacos.org/article/65522/pae-olympiakos-anakoinosi
"ΠΑΕ Ολυμπιακός - Ανακοίνωση

Ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Σάββατο, 18 Μαρτ 2017

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και η οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό ενός σπουδαίου μέλους της ερυθρόλευκης οικογένειας, του ιστορικού εκδότη του Φωτός, Θεόδωρου Νικολαΐδη. Μεσίστιες οι ερυθρόλευκες σημαίες για έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το διάβα της ζωής του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες."

-Η ΚΑΕ Ολυμπιακός:
http://www.olympiacosbc.gr/el/news-el/latest-news-el/4193-%CE%BA%CE%B1%C...

"Καλό ταξίδι κύριε Θεόδωρε…

Συντάχθηκε στις 18 Μαρτίου 2017.

Η Ολυμπιακή οικογένεια θρηνεί την απώλεια του εκδότη της εφημερίδας "Φως των Σπορ" Θεόδωρου Νικολαίδη.

Ένας μεγάλος Ολυμπιακός δεν είναι πλέον κοντά μας για να χαίρεται για τις επιτυχίες και τους τίτλους της αγαπημένης του ομάδας, αλλά μαζί με όλους τους Θρύλους του Θρύλου θα συνεχίζει να καμαρώνει από κει ψηλά για τον Ολυμπιακό μας. Η συνεισφορά του στο να γιγαντώσει ο Ολυμπιακός και να γίνει ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας υπήρξε τεράστια. Τα θερμά συλλυπητήρια από όλη την ομάδα μπάσκετ στην οικογένεια και τους οικείους του εκκλιπόντος.

Καλό ταξίδι κύριε Θόδωρε..."

Και απ'τον λογαριασμό της στο Facebook:
"Η Ολυμπιακή οικογένεια θρηνεί την απώλεια του εκδότη της εφημερίδας "Φως των Σπορ" Θόδωρου Νικολαίδη.
Ένας μεγάλος Ολυμπιακός δεν είναι πλέον κοντά μας για να χαίρεται για τις επιτυχίες και τους τίτλους της αγαπημένης του ομάδας, αλλά μαζί με όλους τους Θρύλους του Θρύλου θα συνεχίζει να καμαρώνει από κει ψηλά για τον Ολυμπιακό μας.
Η συνεισφορά του στο να γιγαντώσει ο Ολυμπιακός και να γίνει ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας υπήρξε τεράστια.
Τα θερμά συλλυπητήρια από όλη την ομάδα μπάσκετ στην οικογένεια και τους οικείους του εκκλιπόντος.
Καλό ταξίδι κύριε Θόδωρε..."

-Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός:
http://www.osfp.gr/content/genika-nea/7262-olympiakos-s-f-p-anakoinwsh

"18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π.-Ανακοίνωση
Η οικογένεια του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ συμμετέχει στο πένθος για το χαμό ενός σπουδαίου μέλους της ερυθρόλευκης οικογένειας, του ιστορικού εκδότη του Φωτός, Θεόδωρου Νικολαΐδη. Μεσίστιες οι ερυθρόλευκες σημαίες για έναν άνθρωπο που συνέδεσε άρρηκτα το διάβα της ζωής του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες."

Πάμε τώρα στις αθλητικές ιστοσελίδες.

-Το redking του Διονύση Βερβελέ:
http://www.redking.gr/content/media/19657-efyge-o-thodwros-nikolaidhs

"Έφυγε" ο Θόδωρος Νικολαΐδης!
Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 - 11:37

Φτωχότερη έγινε η ελληνική δημοσιογραφία. Ο Θόδωρος Νικολαΐδης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου, σε ηλικία 92 ετών!

Ο ιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας "ΦΩΣ των Σπορ", ο οποίος αγαπούσε τον αθλητισμό και τον Ολυμπιακό, "έφυγε" το πρωί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων.

Καλό παράδεισο, κυρ Θόδωρε. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του."

-Ο "Γαύρος" με άρθρο του ιδίου του Μανώλη Γαβαθιώτη:
http://www.gavros.gr/blog/arthrografia/efyge-o-theodoros-nikolaidis

"Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 - 11:41

ΕΦΥΓΕ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Η οικογένεια του Ολυμπιακού σήμερα το πρωί έγινε φτωχότερη. Έφυγε για πάντα από κοντά μας ο εμβληματικός εκδότης ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Θεόδωρος Νικολαΐδης, αφήνοντας πίσω του, παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, μία ιστορική, την αρχαιότερη και διαχρονικά κορυφαία στο είδος της εφημερίδα: Το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, η εφημερίδα πού γαλούχησε γενιές Ολυμπιακών, το θρυλικό «Ευαγγέλιο» της ερυθρόλευκης οικογένειας, είναι γέννημα – θρέμμα του Θεόδωρου Νικολαΐδη.

Είχα την απέραντη τύχη να βρίσκομαι κοντά του, δίπλα του, ολόκληρα χρόνια. Μια ζωή. Τον έζησα όσο πολύ λίγοι είχαν αυτό το προνόμιο. Έζησα την κάθε του στιγμή, και τις καλές και τις κακές, τις ανάποδες. Δεν ήταν μόνο το «αφεντικό μου», όπως συνήθιζα να τον αποκαλώ, αλλά και ένας άνθρωπος με τον οποίο είχα μοιραστεί πολλές στιγμές, πέρα από τη δημοσιογραφία.

Οι διαφωνίες μας πολλές, αλλά ο σεβασμός μου, ακόμα και τις πιο δύσκολες στις σχέσεις μας στιγμές, ήταν απεριόριστος.

Ο «κυρ – Θόδωρος» δεν είναι πια κοντά μας. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην πολυαγαπημένη του σύζυγο Ειρήνη, τις κόρες του Μαρία και Όλγα, τα εγγόνια του και τους συναδέλφους μου της δημοσιογραφικής οικογένειας του ΦΩΤΟΣ.

Υ.Γ. Πως να το πει κανείς, παιχνίδισμα της μοίρας; Τραγική ειρωνεία; Η μία σύμπτωση υψηλού συμβολισμού;

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης έφυγε παραμονή ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Πιστεύω ότι η μορφή του θα βρίσκεται αύριο το βράδυ πάνω από το γήπεδο της Λεωφόρου, να παρακολουθεί την ομάδα του με το ίδιο ενδιαφέρον, αγάπη και κριτική διάθεση πού ποτέ δεν του έλειπε σε τέτοιες στιγμές.

Είμαι σίγουρος ότι και η ομάδα του, δεν θα τον απογοητεύσει."

-Το Redder:
http://www.redder.gr/podosfairo/61448/kalo-taksidi-daskale

"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΑΣΚΑΛΕ

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 - 12:38 3 0

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε ο ιδρυτής της εφημερίδας «Φως των Σπορ» Θεόδωρος Νικολαΐδης.

Ο Νικολαΐδης υπήρξε ενεργός στην εφημερίδα που από την ίδρυσή της είχε σε πρώτο πλάνο θέματα Ολυμπιακού, χωρίς ωστόσο να παραλείπει να ενημερώνει για τα πάντα και αντικειμενικά τον κόσμο για τα νέα και των άλλων συλλόγων, είτε αυτός λεγόταν Παναθηναϊκός είτε... Αργοναύτης, παραδίδοντας μαθήματα δημοσιογραφίας μέχρι και την τελευταία στιγμή."

-Το a-sports του αρθρογράφου του ΦΩΤΟΣ για θέματα ΕΠΟ,Δημήτρη Δημητρίου:
http://www.a-sports.gr/articles-141382/efuge-o-patriarxh-tou-athlhtikou-...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 - 11:05
«Έφυγε» ο πατριάρχης του αθλητικού Τύπου Θεόδωρος Νικολαΐδης

Ο εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας «Φως των Σπορ» δεν είναι πια ανάμεσα μας

Ένα σπουδαίο όνομα μια ξεχωριστή ιστορία! Ένας αυθεντικός εκδότης και ένας πολύ μεγάλος δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου (18/3)… Ο λόγος για τον Θεόδωρο Νικολαΐδη, τον ιδρυτή, εκδότη και γενικό διευθυντή της εφημερίδας «Φως των Σπορ».
Ο Θ. Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά από πρόσφυγες γονείς, ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στην «Αθλητική Ηχώ» και στις 11 Απριλίου 1955 έβγαλε το πρώτο φύλλο του «ΦΩΤΟΣ», της πρώτης σε κυκλοφορία, μεγαλύτερης και πιο ιστορικής αθλητικής εφημερίδας.
Ήταν ο πατριάρχης του αθλητικού Τύπου και συνέδεσε το όνομα του με τον Ολυμπιακό, τον οποίο λάτρευε, έχοντας πάντα προσωπική άποψη για τα τεκταινόμενα στους «ερυθρόλευκους»…
Ο Θ. Νικολαΐδης ήταν καθημερινά στο «ΦΩΣ» και είχε πάντα την επιμέλεια του πρωτοσέλιδου, όμως πριν από μερικές ημέρες εισήχθη στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία αποδείχθηκαν μοιραία…"

-Το Sport24 με άρθρο του οπαδού του ΠΑΟ(αλλά και πρώην αρθρογράφου του ΦΩΤΟΣ)Νίκου Μποζιονέλου:
http://www.sport24.gr/media/efyge-apo-th-zwh-o-spoydaios-thodwros-nikola...

"Έφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος, Θεόδωρος Νικολαΐδης
Επιμέλεια: Νίκος Μποζιονέλος Δημοσίευση: 18 Μαρ. 2017 11:11

"Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου (18/3), σε ηλικία 92 ετών, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας "Φως των Σπορ". Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Σε ηλικία 92 ετών "έφυγε" από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου (18/3) ο Θεόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης και ιδρυτής της εφημερίδας "Φως των Σπορ". Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925, παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία, ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος υφασμάτων στο κέντρο του Πειραιά.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Όταν όμως του ζητήθηκε να γράψει ένα άρθρο για να "χτυπήσει" κάποιον γνωστό ποδοσφαιρικό παράγοντα της εποχής, εκείνος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να απολυθεί. Μαζί μ’ εκείνον απολύθηκε και μετέπειτα η σύζυγός του Ειρήνη, με την οποία έως τότε διατηρούσαν σχέση.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Αθλητικόν Φως", η οποία τελικά μετονομάστηκε σε "Φως των Σπορ" και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

Ο Νικολαΐδης ήταν μια σπάνια και σπουδαία προσωπικότητα της αθλητικής δημοσιογραφίας στη μεταπολεμική Ελλάδα. Μάλιστα οι φίλοι του Ολυμπιακού αποκαλούσαν κάποτε "ευαγγέλιο" το "Φως των Σπορ", το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής "ταυτότητας", με δύο γενιές οπαδών των "ερυθρολεύκων" να έχουν μεγαλώσει ως αναγνώστες της εφημερίδας.

Ο Νικολαΐδης ήταν σχεδόν... αόρατος: φωτογραφίες του ελάχιστες κυκλοφορούσαν ενώ δεν έδινε συνεντεύξεις. Ήταν για τον στον αθλητικό Τύπο ό,τι και ο Χρήστος Λαμπράκης για τον πολιτικό...

-Το Contra:
http://www.contra.gr/Soccer/greece/efyge-apo-th-zwh-o-thodwros-nikolaidh...

"Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Νικολαΐδης

ΤΕΛ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ : 18 ΜΑΡ. 2017 11:10
Θρήνος στην ελληνική αθλητική δημοσιογραφία από την είδηση του θανάτου του Θόδωρου Νικολαΐδη. Ο εκδότης του "Φωτός" άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου σε ιδιωτικό νοσοκομείο, σε ηλικία 92 ετών.

Η ελληνική αθλητική δημοσιογραφία είναι πιο φτωχή. Ο Θόδωρος Νικολαΐδης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου σε ιδιωτικό νοσοκομείο, σε ηλικία 92 ετών.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925 και ήταν παιδί προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία από την εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», στην οποία έκανε το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού.

Στις 11 Απριλίου 1955, ο Νικολαΐδης κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αθλητικόν Φως», η οποία τελικά μετονομάστηκε σε «Φως των Σπορ» και κυκλοφορεί ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Παρά το γεγονός ότι το «Φως» ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ολυμπιακό, η εφημερίδα σταδιακά κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό ακόμα και των οπαδών αντιπάλων ομάδων. Στην εφημερίδα εργάστηκαν κατά καιρούς κορυφαίοι Έλληνες αθλητικογράφοι, ενώ από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα παραμένει η πρώτη σε πώληση φύλλων αθλητική εφημερίδα.

Ο Θεόδωρος Νικολαΐδης αναγνωρίζεται ως μία προσωπικότητα κομβικής σημασίας στην μεταπολεμική ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έφτασαν να αποκαλούν «Ευαγγέλιο» το «Φως των Σπορ», το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην διαμόρφωση και παγίωση της μεταπολεμικής ολυμπιακής «ταυτότητας», με δύο γενιές οπαδών των «ερυθρολεύκων να έχουν μεγαλώσει ως αναγνώστες της εφημερίδας."

-Τι δήλωσε ο ίδιος ο Σάββας Θεοδωρίδης για τον Θόδωρο Νικολαϊδη:
http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/olympiacos/savvas-gia-nik...

Σάββας για Νικολαΐδη στο Contra.gr: "Πρωτεργάτης για να γίνει ο Ολυμπιακός Θρύλος"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ ΤΕΛ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ : 18 ΜΑΡ. 2017 13:47

Ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σάββας Θεοδωρίδης μίλησε στο Contra.gr για τον αδελφικό του φίλο, Θόδωρο Νικολαΐδη, ο οποίος "έφυγε" από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου. Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε για τον άνθρωπο που "συμμετείχε πολύ στο να γίνει ο Ολυμπιακός, Θρύλος".

Ο Θόδωρος Νικολαΐδης, εκδότης του "Φωτός", άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου (18/3) σε ιδιωτικό νοσοκομείο, σε ηλικία 92 ετών. Η είδηση του θανάτου του όπως ήταν φυσικό, βύθισε σε πένθος την ελληνική αθλητική δημοσιογραφία.

Ένας από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν καλά ήταν και ο εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σάββας Θεοδωρίδης. Οι δυο τους ήταν επί χρόνια πολύ καλοί φίλοι. Το Contra.gr επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τη λύπη του για το χαμό του αδελφικού του φίλου, του Θόδωρου.

"Καταρχήν η γνωριμία μου μου με το Θόδωρο έγινε όταν ήμουνα 18 ετών. Ήταν πατέρας του Ολυμπιακού εκείνη την εποχή. Ένας καταπληκτικός δημοσιογράφος. Του οφείλουν πάρα πολλά όλες οι γενιές των ποδοσφαιριστών που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό. Ήταν μοναδικός.

Ήταν ο πρωτεργάτης που συμμετείχε πάρα πολύ στο να γίνει Θρύλος ο Ολυμπιακός εκείνη την εποχή. Είχε ένα καταπληκτικό γράψιμο που μέχρι σήμερα εγώ δεν έχω συναντήσει σε δημοσιογράφο. Είναι πάρα πολύ μεγάλη απώλεια για τον Ολυμπιακό", ήταν τα λόγια του Σάββα Θεοδωρίδη που συνέχισε:

"Γνωρίζω όλη την οικογένεια. Την Ειρήνη και τις δυο του κόρες. Καταλαβαίνω ήταν μεγάλος άνθρωπος. Στυλοβάτης του Ολυμπιακού, τον στήριξε πάρα πολλές φορές. Καταλαβαίνω το πόσο στεναχωρημένη θα είναι η οικογένειά του αλλά πρέπει να τον θυμούνται σαν έναν ήρωα του Ολυμπιακού.

Τον ήξερα καλά το πόσο Ολυμπιακός ήταν, άρρωστος! Τηλεφωνιόμασταν ακόμη και μέχρι πρόσφατα πάρα πολύ συχνά. Άρρωστος Ολυμπιακός. Οι κόρες του θα πρέπει να είναι υπερήφανες που είχαν τέτοιο πατέρα και η γυναίκα του που είχε τέτοιο σύζυγο. Συλλυπητήρια σε όλο τον Ολυμπιακό κόσμο".

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.Συλλυπητήρια και κουράγιο στην σύζυγο του Ειρήνη,στις κόρες του Όλγα και Μαρία και σε όλα τα οικεία του πρόσωπα.Καλό ταξίδι κύριε Θόδωρε...

Εικόνα μητσος

Σωστος. "Εκλεισες" τελεια το αρθρο.