ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΩΝ... ΑΠ΄ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.



Ο αθλητικογράφος δεν είναι δημοσιογράφος β΄διαλογής. Δεν σημαίνει καθόλου ότι επειδή δεν απευθύνεσαι σε αποφοίτους του Χάρβαρντ δηλ. σε ειδικό κοινό αλλά στις λαϊκές κυρίως τάξεις, μπορείς να αποπατείς με το γραπτό σου προσβάλλοντας όσους καταλαβαίνουν τί έχεις γράψει. Μα και σ΄εκείνους που δεν το καταλαβαίνουν, λόγω χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης, ΟΧΙ ΜΟΡΦΩΣΗΣ, αυτό που κάνεις αθλητικέ μου συντάκτα είναι αντιεπαγγελματικό για να μην πω ΑΝΗΘΙΚΟ. Ξεκαθαρίζω εξ΄αρχής: Χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, δεν σημαίνει απαραίτητα και χαμηλός δείκτης ευφυίας. Κάθε άλλο. Πολλοί απόφοιτοι της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου π.χ. έχουν πιο κοφτερό μυαλό από αντίστοιχους πανεπιστημίων και ειδικά στα αθλητικά ζητήματα μπορεί να φαντάζουν και...Αϊνστάϊν μπροστά στους δεύτερους. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΣΩΣΤΟΣ όμως, δεν σημαίνει - κατ΄ανάγκην - εκείνος ο οποίος εργάζεται πολλές ώρες. Αλλά εκείνος που ΣΕΒΕΤΑΙ πριν απ΄όλα τον αναγνώστη ΚΑΙ τον εαυτό του, τσεκάροντας προσεκτικά ό,τι γράφει τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε διατύπωση. Απαραίτητη προϋπόθεση, να παίρνει χαμπάρι ότι κάπου θα πρέπει να ελέγχθεί κάτι και ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, χωρίς γραψαρχιδισμό εκείνου που θα τον διαβάσει ή θα τον ακούσει. Φοβάμαι όμως ότι πολλοί ΔΕΝ συνειδητοποιούν ΚΑΝ το λάθος τους, θεωρώντας ότι ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ μια λέξη ή μια πρόταση, όπως δηλ. τη γράφουν. Όρα και πρόσφατο άρθρο μου για το Mount Stupid. Πιο μαύρο το χάλι στη συγκεκριμένη περίπτωση... Οσοι επομένως ασκείτε το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ το δημοσιογραφικό συμπεριλαμβανομένου του αθλητικογραφικού ( γιατί ΚΑΙ αυτό έχει, και σημαντικό μάλιστα, ΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ρόλο ), κοιτάξτε την αυτοβελτίωσή σας σ΄αυτό το θέμα μιας και τα τελευταία χρόνια τα πράγματα πάνε απ΄το κακό στο χειρότερο και, δυστυχώς, δεν βλέπω γιατρειά. Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, έχουν, να σημειώσω, ΚΑΙ εκείνοι ΕΥΘΥΝΗ του φαινομένου, για να μην ισχυριστώ μεγαλύτερη και από αυτή των...δραστών.

Απαραίτητος ο πρόλογος, πάμε σε δείγμα μαργαριταριών τώρα, που συνέλεξα σε βραχύτατο χρονικό διάστημα:

1. Το δίλλημα, αντί δίληΜΜα.

2. Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, αντί ανεξαρτήΤΩΣ αποτελέσματος.

3. Ενός λεπτού σιγής, αντί Ενός λεπτού σιγή.

4. Όσον αναφορά, αντί Όσον Αφορά.

5. Καθώς συνέβαλλε τα μέγιστα, αντί Καθώς συνέβαΛε τα μέγιστα.

6. Ω γέγονε γέγονε, αντί του Ό γέγονε γέγονε. Από πολύ γνωστό αθλητικογράφο. Αναφορική αντωνυμία, φίλε...

7. Με μια ομάδα φύση επιθετική, αντί Με μια ομάδα φύΣΕΙ επιθετική. Γνωστός μπασκετικός ο δράστης. Δοτική του μέσου "φίλε"...

8. Με βούλευμα τελεσίδικο, όχι όμως αναιρέσιμο, που αναμένεται να οδηγήσει τους 28 σε νέα προσφυγή κτλ. Αντί: Με βούλευμα τελεσίδικο, όχι όμως ΜΗ αναιρέσιμο, κτλ.

9. Με την αστυνομία μάλιστα να έχει προσάγει ήδη 7 άτομα. Αντί: Με την αστυνομία μάλιστα να έχει προσαΓΑγει ήδη 7 άτομα. Ψιλά γράμματα, το άγω ειδικά έχει πολύ κακοπάθει, όπως και το βάλλω.

10. Σωστικά συνεργία, αντί Σωστικά συνεργΕΙα.

11. "Προσπαθώ να φαίνομαι όσο πιο ανδροπρεπή γίνεται", αντί "Προσπαθώ να φαίνομαι όσο πιο ανδροπρεπήΣ γίνεται". Επειδή δηλ.μιλούσε παίκτρια, είπε ο γράφων να "κόψει" το τελικό σίγμα, έτσι για να...θηλυκοποιήσει πως την κουβέντα. Το επίθετο είναι ο και η ανδροπρεπής, το ανδροπρεπές, μπασκετικέ μου κι΄εσύ...

12. Πολλή όμως αναφερθήκαμε στη διατησία, αντί ΠοΛΥ όμως κτλ. Και τελειώνω με το:

12+1. Οι γραμμές του μπάσκετ μπέρδεψαν τον λάϊν-Τ-σμαν. Αντί βεβαίως για λάϊΝσμαν. Άμα είσαι αθλητικός συντάκτης και δεν ξέρεις ακόμα, άσχετο αν είναι ξένη λέξη, να γράφεις σωστά τον επόπτη....χέσε μέσα.

Σ     Υ     Ν     Ο     Ψ     Η

Η κατάσταση χειροτερεύει. Παλιά ήταν εντελώς διαφορετικά. Καμιά σχέση. Συμμαζευτείτε λοιπόν εσείς οι ιδιοκτήτες των αθλητικών ΜΜΕ και οι επαγγελματίες αθλητικογράφοι και κάντε κάτι, δεν ξέρω τί, αλλά το πράμα πάει κατά διαόλου. Τα παραδείγματα που παρέθεσα τα μάζεψα όλα από κάποια λίγα σάϊτ, σε μια βδομάδα ΜΟΝΟ. Καθαρίστε επομένως το σινάφι σας. Ο επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης, ξαναγράφω εκείνο που έγραψα στην αρχή, ΔΕΝ είναι δημοσιογράφος β΄διαλογής. Κάθε άλλο. Δεν το δέχομαι αυτό. ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ. Γιαυτό έγραψα τούτο το άρθρο. Όχι για να το παίξω...Μπαμπινιώτης. Θέλω και να αποσπαστώ κάπως απ΄τα δυσάρεστα ποδοσφαιρικά γεγονότα της ομάδας. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δραστηριοποιήθηκε, βλέπετε. ΜΕΧΡΙ...ΑΥΡΙΟ ΒΡΑΔΥ.

Υ Γ  Το παιχνίδι με τη Ντουντελάνζ είναι δύσκολο. Μη διαβάζω κάτι "Μα, απ΄το Λουξεμβούργο" και τα ρέστα, από μερικούς...

Σχόλια

Εικόνα Ποσειδωνία

«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα»! Γιώργος Σεφέρης.
Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρουμε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Για του λόγου το αληθές θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη.
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ομηρικών λέξεων κρύβεται μέσα σε σύνθετα ή διάφορα παράγωγα π.χ. :
Την φωνή δεν την ονομάζουμε αυδή, λέμε όμως έμεινα άναυδος ή απηύδησα.
Η γη δεν λέγεται σήμερα άρουρα ή χθών, παρ’ όλα αυτά έχουμε και αρουραίους και υποχθόνιους θορύβους.
Το ιμάτιο δεν ονομάζεται λώπη υπάρχουν όμως αρκετοί λωποδύτες γύρω μας.
Δεν λέμε κυνώ το φιλώ, ούτε κύσα το εφίλησα. Λέμε όμως προσκυνώ το εικόνισμα, ενώ το φιλώ αγγλικά λέγεται kiss και γερμανικά küssen.
Το κρεβάτι δεν λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα την γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι. Οι Ισπανοί το ονομάζουν lecho, letto οι Ιταλοί, lit οι Γάλλοι, Lager οι Γερμανοί.
Το συχνά δεν το λέμε θαμά, έχουμε όμως πολλούς θαμώνες στα καφενεία.
Το γεύμα ή το δείπνο δεν είναι πλέον δόρπον, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να γευθούμε κάποιο επιδόρπιον.
Στους ναούς υπάρχει πάντα ο νεωκόρος άν και το σκουπίζω, σαρώνω, φροντίζω δεν το λέμε κορέω. Αυτό το ομηρικό ρήμα κορέω γέννησε δεκάδες λέξεων στις δυτικές γλώσσες, μέσω των λατίνων, που το δανείσθηκαν και το πρόφεραν curo με την ίδια έννοια : «φροντίζω, επιμελούμαι» π.χ. cura = η θεραπεία, η φροντίδα για το σώμα.
Το πλοίο δεν ονομάζεται πλέον ναύς, έχουμε όμως και ναυπηγούς και ναυτιλία με ναυτικούς και ναυστάθμους με ναυτικό με ναυάρχους, ναύτες και ναυμαχίες και ναυαγούς με ναυαγοσώστες …και ναυτοδικείο και ναυτία.
Το ψωμί μόνο στις εκκλησίες το αποκαλούμε άρτο, όμως έχουμε αρτοποιεία, αρτοσκευάσματα.
Μπορεί να μην ονομάζουμε ιχθείς τα ψάρια, λέμε όμως ιχθυοπώλης, ιχθυοπωλείο, ιχθυοκαλλιέργεια, κ.λπ.
Αλέξω στην εποχή του Ομήρου σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω.
Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξήλιο. Αλέξανδρος (αυτός που αποκρούει τους άνδρες) κ.τ.λ.
Με το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια κ.τ.λ.
Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.
Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός.
Πόρο έλεγαν την διάβαση, το πέρασμα, σήμερα χρησιμοποιούμε την λέξη πορεία. Επίσης αποκαλούμε εύπορο κάποιον που έχει χρήματα, γιατί έχει εύκολες διαβάσεις, μπορεί δηλαδή να περάσει όπου θέλει, και άπορο αυτόν που δεν έχει πόρους, τον φτωχό.
Φρην είναι η λογική. Από αυτή την λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων κ.τ.λ.
Ύλη ονόμαζαν ένα τόπο με δένδρα, εμείς λέμε υλοτόμος.
Τον θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από την λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος.
Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως παλινόστηση, ή νοσταλγία.
Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό.
Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.
Ο ρύπος, δηλαδή η ακαθαρσία, εξακολουθεί και λέγεται έτσι – ρύπανση.
Από την λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής.
Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τις λέξεις χειροπέδες, …ορθοπεδικός (όχι ορθοπαιδικός!!!).
Από το φάος, το φως προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.
Άγχω, σημαίνει σφίγγω τον λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη.
Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση.
Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και τo υποβρύχιο.
Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να την λέμε «πολύφερνη νύφη».
Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του λεγόταν έρανος. Η λέξη παρέμεινε, με την διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό, αλλά χρήματα.
Υπάρχουν λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε – η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, στην σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως.
Από την λέξη χειρ έχομε : χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ κ.τ.λ.
Από το ύδωρ έχομε τις λέξεις : ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο, κ.τ.λ.
Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι: Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.
Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.
Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε την γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετίες πριν από αυτόν.
Σκοπός μας είναι να ανακαλύπτουμε τις έννοιες των λέξεων για να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα.

Εικόνα ThomasK

Θλιβερό φαινόμενο σε εποχή που διατίθενται πολύ καλά έντυπα βιβλία
ή εγχειρίδια και καλά ηλεκτρονικά βοηθήματα ορθογραφίας. 'Ασε από
λεξικά και τα συναφή.

Δύο πολύ κοινά λάθη κι από καλούς γνώστες των ελληνικών είναι:
1). Η γραφή με-η κι όχι με -ει του επιρρήματος βάσει (ή της δοτικής
του ουσιαστικού βάσις) κι ενώ ακολουθεί γενική (στα νεοελληνικά >βάση
>με βάση, στη βάση > με αιτιατική δεν κάνουν λάθος), και
2). Η γραφή με -ει κι όχι με -η της δοτικής τής αντωνυμίας πάσα (ή του επιθέτου
πάσα που λογίζεται ως αόριστη, επιμεριστική αντωνυμία) >εν πάση περιπτώσει.
Μάλλον μπερδεύονται με το βάσει.

'Οταν δεν είμαστε σίγουροι για αρχαιοελληνικές ή λόγιες λέξεις ή φράσεις
ας τις αποφεύγουμε για να μην καταλήγουμε σε γλωσσικά οπτικοακουστικά
υβρίδια, μην πω εκτρώματα.

ΥΓ Κανένα παιχνίδι εύκολο.

Εικόνα George_Str

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕ ,ολα τα παιχνιδια τα δικα μας ειναι δυσκολα,διοτι Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ,ΓΕΝΙΚΑ ολο το ποδοσφαιρικο οικοδομημα ειναι ΦΡΕΣΚΟ τωρα μπαινει στην πραξη και θα φανει μεχρι που μπορει να φτασει,επειδη ομως ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ γιαυτο χρειαζεται στηριξη η προσπαθεια μεχρι τελους ,το αξιζει και Η ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ανεξαρτητως των ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ που λεει ο ΣΑΒΒΑΣ ,Και εξ αλλου απο περυσι λεω οτι θα ενταθει η προσπαθεια για να μας ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕΣΑ ,ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ Ο ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΖΗΤΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΞΕΝΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΩΣΤΟΤΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.ΟΙ Αγωνες που εχουμε δωσει μεχρι ΤΩΡΑ μου λενε οτι η ομαδα μπορει να πετυχει τους στοχους της,ΕΞΑΙΡΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ ,αυτος ο αγωνας χαθηκε πριν καν μπουμε στο γηπεδο και δεν μπορω να καταλαβω γιατι ,εκτος και στο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ειμασθε οπως με τις μπουγατσες και στην επαρχια οπως μετον οφη ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,πιστευω οτι ηταν η ομαδα σε κακη μερα στο ηρακλειο και το τεχνικο τημ μεσα.ΕΥΧΟΜΑΙ να ειναι ετσι ,ΣΤΗΡΙΞΗ ,ΓΕΜΑΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ,ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.