ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ



Η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή. Ο Ασλανίδης, ΓΓΑ τότε και γενικά στο μεγαλύτερο διάστημα της χούντας, στις 6-2-1968 διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου στην οποία αποκάλυψε ένα τμήμα του χρηματικού πάρε-δώσε που είχε ο ''βαλιτσοφόρος παράγοντας'' του Παναθηναικού Μαντζεβελάκης με παίκτες άλλων ομάδων, διαιτητές και παράγοντες, στο παρασκήνιο. Αποκάλυψε δηλαδή παραβάσεις και παρατυπίες του Παναθηναικού ΠΡΙΝ αναλάβει αυτός, πριν την 21η Απριλίου 1967. Η ''χρυσή εξαετία'' του Παναθηναικού, 1959-1965, για την οποία τόσα ακούγονταν από κύκλους προσκείμενους στον Ολυμπιακό και σε άλλες μεγάλες ομάδες, για πρώτη φορά άρχισε να ξεθωριάζει στα μάτια των τότε ''αντικειμενικών'' φιλάθλων με επίσημα στοιχεία και τεκμήρια. Φυσικά ο Ασλάνας αναφέρθηκε μόνο στον τελευταίο χρόνο, πριν γίνει η ''Επανάσταση'' και όχι στα 6 προηγούμενα, που οργίασε ο Αντώναρος ο Μαντζεβελάκης, ο ''πατέρας'' του Δεληκάρη -θα τα πούμε αναλυτικά αυτά άλλη φορά-. Το γιατί και το πώς περιορίστηκε σε μία χρονιά και αν αυτό είχε να κάνει αυστηρά με την ύπαρξη στοιχείων μόνο για τότε ή με κάτι άλλο, θα το εξετάσουμε παρακάτω. Κυκλοφορούν αρκετά ντοκουμέντα για τις τότε αποκαλύψεις του Ασλανίδη, αλλά δεν αποδίδουν κάποιες πολύ κρίσιμες λεπτομέρειες των δηλώσεών του, που διευκρινίζουν πλήρως το μέγεθος της βρωμιάς. Πολιτικές εφημερίδες προφανώς δεν θα μετέφεραν σε όλη τους την έκταση τα αποκαλυφθέντα, αφού το κοινό στο οποίο απευθύνονταν δεν είχε καθαρό αθλητικό ενδιαφέρον, ενώ η Αθλητική Ηχώ, η εφημερίδα που τμήμα του αρχείου της βρίσκεται και στο ίντερνετ, για μία ακόμη φορά σε θέμα που ενεπλέκετο ο αγαπημένος της κρατικοδίαιτος Σύλλογος, έκανε κοκοκό και ανέφερε επιδερμικά δυο τρία πράγματα. Πάμε λοιπόν να δούμε το πώς προσέγγισε το ΦΩΣ το θέμα του σκανδάλου αυτού του Παναθηναικού, ώστε να τραβηχτεί μια και καλή η κουρτίνα που καλύπτει την υπόθεση.
 
Ο Ασλανίδης, στα τέλη Ιανουαρίου 1968, έφυγε για περιοδεία στη Βόρειο Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, στις 29-1-1968, σε μια συγκέντρωση στο ''Παλέ ντε Σπορ'', αναφέρθηκε επιδερμικά στο ''σκάνδαλο δωροδοκιών όπου και εμπλέκεται ένας μεγάλος Σύλλογος'' (εκεί αποκάλυψε πως υποστήριζε και τον Ηρακλή, αλλά αυτά θα τα δούμε σε άλλη ανάρτηση, αφιερωμένη στις 3 αγαπημένες ομάδες του Ασλάνα και στο πώς ευεργετήθηκαν από αυτόν επί των ημερών του). (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα για να ανοίξουν σωστά οι φωτογραφίες).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-1-1968


 

 

 

 

 

 

 
 
Προσέξτε ότι όσον αφορά τη δωροδοκία που ήταν μέσα και ο Ολυμπιακός, δεν αναφέρεται ο Ασλάνας σε παίκτη ή παράγοντα του Θρύλου που ''τα έπιασε'' από το ''μεγάλο Σύλλογο'', αλλά ΣΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ αναμέτρησης του ''μεγάλου Συλλόγου'' με τον Ολυμπιακό, που ο παράγοντας του ''μεγάλου Συλλόγου'' προσέγγισε και εν τέλει χρημάτισε. Κρίσιμο αυτό το σημείο και το κρατάμε, επειδή οι πορδές των ζελεδοειδών, που πάνε να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και επιχειρηματολογούν ηλιθιωδώς στο ίντερνετ, βγάζουν περισσότερη μπόχα από την ίδια την υπόθεση.
 
Το ΦΩΣ πιάνει αμέσως αυτό το λεπτό σημείο και έτσι λίγες μέρες μετά διαβάζουμε
 
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-2-1968
 

 
 
Το σκηνικό έχει στηθεί, όλα είναι έτοιμα και οι πάντες περιμένουν την παράθεση των αποδεικτικών στοιχείων. Έτσι, στις 6-2-1968, σε συνέντευξη Τύπου στη ΓΓΑ, ο Ασλάνας πετάει τις βόμβες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 7-2-1968
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Αυτά είναι τα στοιχεία και μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει, αναλυτικά και με προσοχή. Είναι το ΠΛΗΡΕΣ κείμενο της ομιλίας του Ασλανίδη τότε. Προσέξτε μόνο τα πρακάτω σημεία.
 
1) Δεν μιλάμε για ''ένα χαρτάκι που βρέθηκε τυχαία στα γραφεία του ΠΑΟ, για να μην πούμε ότι οι ίδιοι οι χουντικοί το έβαλαν για να ενοχοποιήσουν την Πανάθα, την οποία κυνηγούσαν και να ευνοήσουν το γαύρο'', όπως ΗΛΙΘΙΩΔΩΣ λένε κάποια ζελεδοειδή στο ίντερνετ. Μιλάμε για πόρισμα από επιτροπή οικονομικών αξιωματικών, με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέλη, που αναφέρονται ονομαστικά. Μιλάμε για ένα πόρισμα 90 σελίδων. Ξαναγράφουμε πιο καθαρά. Το ''χαρτάκι'' που λέτε, ζελεδοειδή, είναι 90 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΚΘΕΣΗ.
 
2) Μέσα σε αυτό περιγράφονται δεκάδες μικροαπάτες, όπως με τις εισπράξεις αγώνων, με τα αναψυκτικά και τα κυλικεία του γηπέδου και άλλα πολλά, κάτι ενδεικτικό του ότι ΕΓΙΝΕ ΕΛΕΓΧΟΣ. Αν δεν είχε γίνει, αυτές οι συγκεκριμένες και όχι αόριστες απάτες, δεν θα καταγράφονταν.
 
3) Στο πόρισμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι εξαγοράστηκε ποδοσφαιρική ένωση, για να εξασφαλιστεί η ψήφος της στις εκλογές της τότε ΕΠΟ. Έλα ρε φίλε. Κάνουν τέτοια οι βάζελοι? Κάνανε τέτοια πράγματα τόσο παλιά μάλιστα? Πέφτω από τα σύννεφα...
 
4) Το κορυφαίο από όλα. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ επισκέφτηκαν τον Ασλανίδη και του ζήτησαν να κάνει κοκοκό στα στοιχεία. Αυτό δεν το λέμε εμείς. Ο ίδιος ο Ασλάνας το λέει. ''Πού το μάθανε?'', θα αναρωτηθεί κάποιος. Αν δεν μπούμε στη λογική του ''όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος'', το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος διοικητικός παράγοντας του τότε ΠΑΟ, με τον οποίον μιλούσαν κάποιοι εξ αυτών των οργανωμένων, τους το σφύριξε. Σε τι φάση? ''Μάγκες, την βάψαμε. Θα βγούνε τα άπλυτά μας στη φόρα''. Τρέξανε λοιπόν τα αγαπημένα παιδιά του κράτους να παρακαλέσουνε τον Ασλάνα, ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΑΠΛΥΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, να μην το κάνει. Αυτοί ντε, οι ''πάνω από όλα έντιμοι''. Στιγμές ατελείωτου μεγαλείου και τεράστιας ''παναθηναικής ηθικής''...
 
5) Πώς κλείνει το άρθρο? ''Εντός της ημέρας θα αποκαλυφθούν νέα στοιχεία για τις απάτες του Παναθηναικού''. Πού είναι αυτά? Ακόμη τα περιμένουμε. Τα στοιχεία που δώθηκαν στη δημοσιότητα αφορούν μία χρονιά μόνο. Υπήρχαν και για τις προηγούμενες, για το περιβόητο διάστημα της βαλίτσας 1959-1965. Ο Ασλάνας το είπε και τα έταξε αυτά τα τεκμήρια. Γιατί δεν τα έβγαλε? ''Δεν είναι σωστό ένας τόσο μεγάλος Σύλλογος να καταστραφεί'', μπορούμε να σκεφτούμε και λέγανε τότε διάφοροι ότι διέδιδε. Με βαριά καρδιά βγήκαν κι αυτά τα στοιχεία για την αγαπημένη του ομάδα. Θα πει κανείς ''κάτσε ρε φίλε, και τότε γιατί δεν επενέβη εξ αρχής να γειώσει το θέμα και να μην βγει τίποτε? Δηλαδή είχε τη δύναμη να σταματήσει τις αποκαλύψεις αφότου αυτές άρχισαν από αυτόν, αλλά δεν είχε τη δύναμη να μην τις ξεκινήσει? Πώς γίνεται αυτό και, κυρίως, γιατί γίνεται αυτό?''. Επειδή πολύ απλά είχε διατάξει έλεγχο σε όλες τις μεγάλες ομάδες και είχαν εμπλακεί πάρα πολλοί άνθρωποι. Με τέτοιες παραβάσεις, δεν ήταν δυνατό να κρατήσει ολωνών τα στόματα κλειστά. Κάποιος, κάποτε, θα άνοιγε το στόμα του κάπου και μετά θα επακολουθούσε τσουνάμι. Κάτι έπρεπε να βγάλει προς τα έξω, με μέτρο όμως και όχι τα πάντα. Η καρδούλα του ήξερε πόσο τον πονέσανε αυτά που ΑΛΛΟΙ βρήκανε για την ομάδα που υπεραγαπούσε. Όπως βλέπουμε και στο κείμενο του ΦΩΤΟΣ, προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση αντιστοίχων αποτελεσμάτων από τον έλεγχο που είχε διενεργηθεί στο διοικητικό εσωτερικό της ΑΕΚ -άλλη ώρα αυτά, θα μπούνε στοιχεία για όλες τις ομάδες. Τίποτε δεν θα αφήσουμε στην απ'έξω και για κανέναν Σύλλογο, όπως έχουμε πει-. 
 
6) Πάμε τώρα και σε ένα ακόμη κρίσιμο σημείο. ''Στο γαύρο γιατί δεν έγινε έλεγχος? Μόνο εμάς ψάχνανε, έτσι? Κατά τα άλλα, ο Ασλάνας ήταν βάζελος, σωστά?'', θα αναρωτηθεί το ''έντιμο'' ζελεδοειδές. Έγινε έλεγχος στον Ολυμπιακό?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-10-1967
 

 

 

 

 

 
 
Μιλώντας σε μέλη του Ολυμπιακού, ο Ασλάνας ξεκαθαρίζει πως ΔΕΝ είναι Ολυμπιακός -καλά, αυτό το ξέρει και η κουτσή Μαρία-, ενώ λέει πως ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος Σύλλογος που δεν χρειάζεται κάθαρση. Αυτά, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε -Μάιο του 1967 διορίσθηκε ΓΓΑ-. Bρήκε έναν πεντακάθαρο Ολυμπιακό και αυτό το λέει ο ίδιος ο Ασλάνας, όχι κάποιος άλλος.
 
ΥΓ.1. Δεν ξεχνάμε τη ΔΕΚΟ Ποδονίφτη aka ΑΕΚ, που μνημονεύεται σε κάποια σημεία παραπάνω με οσμή σκανδάλου. Θα αφιερώσουμε αρκετές αναρτήσεις για τα πεπραγμένα των διοικούντων της στο μέλλον.
 
ΥΓ.2. Θα επανέλθουμε σε αυτό το κομμάτι. Αναμείνατε κι άλλα στοιχεία για το τι ήταν ο ''βαλιτσοφόρος παράγοντας'' και πώς πήρε τα πρωταθλήματά του ο ΠΑΟ στις αρχές και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60 ο ΠΑΟ. Η βρώμα αυτού του σωματείου θα εκτεθεί στο σύνολό της, απλώς θέλει υπομονή, πολύ κόπο και όρεξη εκ μέρους σας να διαβάζετε...  

Σχόλια

Εικόνα red apple

Για την ομάδα που έπαιζε φιλικά με την Γκεσταπό, ο Ασλανίδης ήταν "Τσε"!!!