TA ''40 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Ο ΓΑΥΡΟΣ''



Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό σε διάφορα ΜΜΕ για μια δίκη που εκκρεμεί εις βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, από την οποία υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν οφειλές προς την Τράπεζα Κρήτης για τον Θρύλο, οι οποίες φτάνουν τα 40 εκ. ευρώ. Τη σήμερον ημέρα, που ο λογαριασμός των οικονομικών για το Ελληνικό Δημόσιο δεν βγαίνει, κάπου είναι λογικό να επανέρχονται τελειωμένες ιστορίες στην επιφάνεια, αφού όλοι σχεδόν ζορίζονται οικονομικά και ο καθένας πάει να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, είτε είναι μικρομεσαίος εισοδηματικά, είτε μεγαλοεφοπλιστής. Τα ΜΜΕ, πρόθυμα όποτε μιλούμε για ''χρέη που δεν πληρώνουν κάποιοι, ενώ ο απλός λαουτζίκος αναγκάζεται να πληρώνει τα σπασμένα και στενάζει υπό την μπότα των Γερμανών'', ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΦΟΡΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ή ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, δίνουν τροφή με αυτόν τον τρόπο και σε διαδικτυακούς πανίβλακες αντιολυμπιακούς, οι οποίοι δεν χάνουν αφορμή να επανέλθουν ''στα χαρισμένα χρέη του Κοσκωτά''. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι σίγουρο πια πως η ζημιά που πάθανε τότε, εκείνο το θρυλικό καλοκαίρι του 1988, δεν σβήνει από μέσα τους. Κλείνονταν όλη μέρα μέσα στο σπίτι, δεν πήγαιναν σε δουλειές ή στη θάλασσα, για να μην ακούσουν ''αν ο γαύρος έκλεισε Μαραντόνα, Φούτρε, Κλίνσμαν''. Πάμε να βάλουμε αρχή, μέση και τέλος στην ιστορία.
 
Στις 24-6-2010 η ΠΑΕ Ολυμπιακός, εν όψει της τότε μεταβίβασης μετοχών από τον ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ στο ΒΑΓΓΕΛΑΡΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ, εκδίδει ένα ενημερωτικό δελτίο, όπου περιγράφει εν πολλοίς την τρέχουσα οικονομική της κατάσταση. Εκεί αναφέρονται και οι υποχρεώσεις του μαγαζιού, όπου βρίσκουμε και το επίμαχο κομμάτι, για τις οφειλές προς την Τράπεζα Κρήτης
 
Στη σελίδα 31 του παραπάνω pdf αρχείου, διαβάζουμε

1.-  Την 14.3.2007  η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης (ν. 2330/1995)  κοινοποίησε   στην
ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τις εξής δύο κλήσεις: 
 
α)  Την από 1.3.2007 µε την οποία επανέφερε προς συζήτηση την από 19.12.1989 αγωγή της ενώπιον
του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Πειραιά µετά την από ετών περάτωση της διεξαγωγής των µαρτυρικών
αποδείξεων προς έκδοση οριστικής απόφασης επί της εκ δρχ. 608.000.000,  DEM 8.126.000  και CHF 
1.050.000 αξιώσεως της εντόκως. Η αγωγή συζητήθηκε την 6.5.2009 και εκδόθηκε η µε αριθµό 1446/2010 
απόφαση του Πολ.  Πρωτ.  Πειραιά µε την οποία έγινε δεκτή.  Η απόφαση είναι αναγνωριστική (όχι
εκτελεστή)  και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την κατωτέρω αναφερόµενη σχετική εγγύηση του
Ελληνικού ∆ηµοσίου. Η Εταιρία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής, η οποία όπως όλες οι άλλες
οµοειδείς θα κριθεί αµετάκλητα στον Αρειο Πάγο,  διαδικασία που δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν την
παρέλευση τεσσάρων (4)  ετών από σήµερα µε πιθανό αποτέλεσµα την τελική απόρριψη της από
19.12.1989 ανωτέρω αγωγής. 
 
β)  Την από 7.3.2007 κλήση κατά της ΠΑΕ και του Ελληνικού ∆ηµοσίου (το οποίο είχε παρέµβει
στη δίκη παρέχοντας µερική εγγύηση υπέρ της ΠΑΕ για το ποσό των δρχ. 2.600.000.000) µε την οποία
επαναφέρει προς συζήτηση την από 08.07.1992  δεύτερη αγωγή της µετά την από του έτους 2003 
ολοκλήρωση της διεξαγωγής των αποδείξεων για την έκδοση οριστικής απόφασης ορισθείσης δικασίµου
την 27.2.2008 κατά την οποία αναβλήθηκε για την 02.12.2009 (αξίωση 2.973.017 δολ. ΗΠΑ, 3.221.391 
Γερµανικά Μάρκα, 150.000  Ολλανδικά φιορίνια και 2.210  Ελβετικά Φράγκα εντόκως),  οπότε και
συζητήθηκε και αναµένεται απόφαση. 
 
Τι βλέπουμε, με απλά λόγια? 
 
α) Η Τράπεζα Κρήτης έχει κάνει δύο αγωγές εις βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ζητώντας λεφτά.
 
β) Η μία έγινε δεκτή από το δικαστήριο, αλλά αναγνωριστικά. Δεν επέβαλε δηλαδή κανένα δικαστήριο ΑΜΕΣΑ να δωθούν λεφτά προς την Τράπεζα, απλώς σε πρώτη φάση το θέμα πάει παρακάτω, μέχρι να κριθεί οριστικώς, κάτι που θεωρητικά θα γίνει το Δεκέμβριο του 2012. Η απόφαση για την άλλη αγωγή εκκρεμούσε το καλοκαίρι του 2010.
 
γ) Το θέμα θα τραβήξει σε μάκρος, 4 χρόνια μετά την ημερομηνία σύνταξης του παραπάνω δελτίου, άρα μέχρι το 2014, όπως εκτιμούν στην ΠΑΕ.
 
δ) Σύμφωνα με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η Τράπεζα Κρήτης δεν έχει τύχη και θα φάει τα μούτρα της.
 
ε) Ακόμη κι αν δεν φάει τα μούτρα της η Τράπεζα και δικαιωθεί, σύμφωνα με την ΠΑΕ Ολυμπιακός όποιο ποσό επιδικαστεί ως οφειλή προς αυτήν, θα πρέπει να το πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, αφού έχει εγγυηθεί για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς την Τράπεζα Κρήτης.
 
Εδώ πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση και να αναφερθούμε σε ορισμένα βασικά στοιχεία της υπόθεσης. Ο Κοσκωτάς ήταν μεγαλομέτοχος της τράπεζας Κρήτης την περίοδο που είχε αγοράσει τον Ολυμπιακό. Όπως κρίθηκε οριστικά στα δικαστήρια, έπαιρνε λεφτά από τις καταθέσεις, λεφτά του κόσμου δηλαδή που τα εμπιστεύονταν στην Τράπεζα και εμμέσως και του Δημοσίου -στο βαθμό που καταθέτες ήταν και ορισμένες ΔΕΚΟ- και χρηματοδοτούσε με αυτά τις επιχειρήσεις του, άρα και τον Ολυμπιακό. Γνωστά εν πολλοίς αυτά σε όλους τους Έλληνες, ενώ τα έχει παραδεχτεί και ο ίδιος, έχει φυλακιστεί και είναι πλέον ελεύθερος. Γνωστό το ότι υπήρξε μέλος του Ερασιτέχνη Παναθηναικού, ότι λίγους μήνες πριν αναλάβει τον Ολυμπιακό είχε χαρίσει λεφτά στον ΠΑΟ, είχε διαρκείας στη Λεωφόρο και προσπαθούσε εναγωνίως για πολύ καιρό να αγοράσει μια ομάδα, αφού το όνομά του είχε ακουστεί επανειλημμένως για την ΑΕΚ κάνα χρόνο πριν το ιστορικό deal με τον Νταιφά, το Νοέμβριο του 1987. Κατανοητό, φανταζόμαστε, πως ο Κοσκωτάς υπήρξε φυτευτός στον Ολυμπιακό. Από ποιον, τι και πώς, νομίζουμε πως όλοι το καταλαβαίνουν, αλλά δεν είναι ώρα να επεκταθούμε. Θα δούμε το όλο θέμα αναλυτικά όταν ανοίξουμε το φάκελο ''πέτρινα χρόνια'' και αναλύσουμε τα γεγονότα, με σειρά αναρτήσεων. Όσο κι αν αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, αφού μιλάμε για ένα σκάνδαλο που οδήγησε τον μέχρι τότε πρωθυπουργό της χώρας ένα βήμα από τη φυλακή, κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη τουλάχιστον ιστορία της Ελλάδος, πρόθεσή μας δεν είναι να κάνουμε πολιτική. Η πολιτική θα μείνει έξω από εδώ με κάθε κόστος, αφού μιλάμε για Ολυμπιακό.
 
Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, διορίστηκε κυβερνητικός Επίτροπος στην Τράπεζα, ώστε να προστατεύσει το κράτος τις καταθέσεις των πολιτών. Ο επίτροπος αυτός, ουσιαστικά διοικούσε τον Ολυμπιακό, από τον οποίο η Τράπεζα αξίωνε σημαντικά ποσά. Ήταν εκεί για να δεσμεύσει ένα τμήμα από τα έσοδα της ΠΑΕ, έως ότου εξοφληθεί η Τράπεζα. Βεβαίως, το θέμα δεν είναι το τι αξίωνε η Τράπεζα, αλλά το ποιο ποσό μπορούσε να αποδειχθεί πως όντως αποτέλεσε προιόν υπεξαίρεσης των καταθέσεων, ώστε να επενδυθεί έκτοτε στον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν και το ζουμί. Το να βγει κάποιος και να πει ''ό,τι έδινε τότε ο Ολυμπιακός για μεταγραφές, ήταν λεφτά της Τράπεζας, άρα των πελατών-καταθετών που εν αγνοία τους έχαναν τα λεφτά τους'', είναι αστείο επιχείρημα, καθώς μια ΠΑΕ έχει κι άλλα έσοδα, πέραν της τσέπης του μεγαλομετόχου της, από εισιτήρια, χορηγούς κ.ο.κ.. Πρέπει να δούμε λοιπόν με στοιχεία και τεκμήρια τι όντως φαγώθηκε από την Κρήτης για εμάς και για να τελειώνουμε, πρέπει αυτό να το κρίνουν τα δικαστήρια. Όχι εμείς οι απ'έξω, ούτε οι ''παντογνώστες'' ΑΡΔ, αλλά οι ειδικοί. Επειδή το θέμα ήταν χαώδες και στοιχεία περασμένα στα λογιστικά βιβλία της ΠΑΕ δεν υπήρχαν τότε, η Τράπεζα επικεντρώθηκε σε κάτι που μπορούσε να στοιχειοθετήσει ένα κάποιο αδίκημα. Ποιο? Τη μεταγραφή Ντέταρι. Με το που ξέσπασε το σκάνδαλο ουσιαστικά και παύθηκε ο Κοσκωτάς από την Τράπεζα, λίγο πριν δραπετεύσει για την Αμερική, μαθαίναμε 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 3-11-1988


 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-11-1988

 
 
 
Αν διαβάσουμε προσεκτικά, θα δούμε ότι και η ΗΧΩ, αλλά και ''ΤΑ ΝΕΑ'', εφημερίδες που κάθε άλλο παρά κόπτονταν τότε για το καλό του Ολυμπιακού -για διαφορετικούς λόγους φυσικά η κάθε μία-, κάνουν λόγο για ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΚΩΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ με τη μεταγραφή του Ντέταρι. Aυτό δήλωνε ο Κοσκωτάς και τη μέρα που ήρθε ο Λάγιος στην Ελλάδα, μετά την ιστορική υποδοχή που του επεφύλαξε ο κόσμος του Θρύλου
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 14-7-1988


 
Τι εννοούσε ο Κοσκωτάς ''δώρο ο Ντέταρι και μην σας νοιάζει πόσο κόστισε''? Εννοούσε, πολύ απλά, ότι ο Ντέταρι δεν πληρωνόταν από τα έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός και τη μεταγραφή του δεν την πέρασε στα βιβλία της ΠΑΕ ως έξοδο. Ήταν παράνομο αυτό? Όχι. Τον χάρισε στον Θρύλο. Τον πλήρωνε από την τσέπη του, ας πούμε. Ποια τσέπη του? Τα λεφτά των καταθετών της Τραπέζης του. Πάντως τα επόμενα χρόνια, όσο κι αν έψαξαν οι ελεγκτές, οι επιθεωρητές και οι επίτροποι της Τραπέζης, στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Ντέταρι ανήκε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, δεν βρέθηκε. Τι θα πει αυτό? Ο ΝΤΕΤΑΡΙ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΚΩΤΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Και τι θα πει αυτό ακόμη πιο απλά? Ότι ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΤΑΡΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΙΝΤΡΑΧΤ. ΦΡΑΓΚΟ ΔΕΝ ΕΙΔΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΩΣ ΜΑΓΑΖΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.
 
Θα αναρωτηθεί κάποιος ''ρε φίλε, τι μας λες τώρα? Ο Κοσκωτάς κλέβει τα λεφτά του κόσμου και σου φέρνει έναν παικταρά. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο? Δεν πρέπει να δωθούν πίσω στην Τράπεζα, δηλαδή στους καταθέτες της, δηλαδή στους Έλληνες αυτά τα χρήματα? Δεν πρέπει να πληρώσει ο Ολυμπιακός για αυτά?''. Φυσικά και ο Ολυμπιακός έπρεπε να πληρώσει την Τράπεζα. Από την στιγμή που έπαιζε για τον Θρύλο ο Λάγιος, ας αφήσουμε τα τυπικά της υπόθεσης τώρα με το αν τον πέρασε στα λογιστικά βιβλία ο Κοσκωτάς ή τον χάρισε, ο Ντέταρι ανήκε στον Θρύλο. Άρα με έσοδα του Ολυμπιακού έπρεπε να αποπληρωθεί η Τράπεζα Κρήτης για την αγορά του Ντέταρι. Αυτό ήταν το σωστό από όλες τις απόψεις κι εμείς εδώ είμαστε γαύροι με παντελόνια, όχι επιδοτούμενοι προπαγανδιστές. Τι θα μπορούσε να σκεφτεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε διοικών τον Ολυμπιακό? ''Ωραία, αφού είμαστε εκτεθειμένοι και δεν έχουμε από αλλού λεφτά για να τα βγάλουμε πέρα, τι κάνουμε? Τον πουλάμε τον Ντέταρι, παίρνουμε τα λεφτά και τα δίνουμε στην Τράπεζα. Έτσι ξεχρεώνουμε και είμαστε όλοι κομπλέ''. Σωστά? Πουλήθηκε λοιπόν ο Ντέταρι. Πότε? 2 χρόνια μετά, στην Μπολόνια. Mε πόσα χρήματα?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 16-7-1990

 
1 δις δραχμές ΘΕΩΡΟΥΣΕ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ πως έκλεψε ο Κοσκωτάς από τις καταθέσεις της για να αγοράσει τον Ντέταρι, 845 εκ. δραχμές πλήρωσε η Μπολόνια ''στον Ολυμπιακό'' για να τον αγοράσει. Θα έκανε μια αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης η Τράπεζα εις βάρος της ΠΑΕ, θα δέσμευε αυτά τα χρήματα, τα ζεστά λεφτά των Ιταλών, θα έμενε ένα μικρό υπόλοιπο χρεών της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς την Τράπεζα και θα ξεμπερδεύαμε. Το έκανε αυτό η Τράπεζα? Αρχικά, ναι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 18-7-1990


 
 
 

 
Την επομένη, κιόλας, η τότε κυβέρνηση σπεύδει να προστατεύσει τον Ανάργυρο, και καλά ''ευνοώντας τον Ολυμπιακό''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 19-7-1990


 
 

 
Τι είχε συμβεί? Ο Ανάργυρος πούλησε τον Ντέταρι και υποτίθεται με τα λεφτά που πήρε, έφερε τους τρεις Σοβιετικούς, Προτάσοφ-Λιτόφτσενκο-Σάβιτσεφ. Γιατί υποτίθεται? Γιατί όπως αποδείχτηκε, ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΗΤΑΝ ΠΛΑΣΤΑ και ο Ανάργυρος δεν έδωσε σε κανέναν ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ. Το κόστος το επωμίστηκε κάποια χρόνια μετά ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ, που εξόφλησε τα πάντα (μάλιστα τμήμα του φόρου δωρεάς του Ντέταρι, που το κράτος μετά ''χάρισε'', είχε αρχίσει να το πληρώνει ο Κόκκαλης με τη ρύθμιση του 1992), ενώ το θέμα με το ΦΠΑ αυτών των συμβολαίων μπήκε στη ρύθμιση των χρεών του 1993. 
 
...952.386.751 δρχ. για ρύθμιση χρέους ΦΠΑ των μεταγραφών των ΟυκρανώνΠροτάσοφ και Λιτόφτσενκο με βάση τον νόμο 2166 και τέλος 51.083.900 δρχ. προσαυξήσεις του ΦΠΑ για τις μεταγραφές των ανωτέρω ποδοσφαιριστών
 
Για όποιον και τώρα δεν καταλαβαίνει, να το πούμε πιο απλά. Πουλάει τον Ντέταρι η διοίκηση Ανάργυρου. Παίρνει τσεπάτα 845 εκ. δραχμές. Με αυτά ανακοινώνει πως φέρνει τους 3 Σοβιετικούς. Στην πράξη αποδεικνύεται πως τα συμβόλαια των Σοβιετικών είναι πλαστά και οι ομάδες τους ζητάνε λεφτά, άρα δεν έχουν πληρωθεί, ενώ και οι παίκτες γκρινιάζουν πως είναι απλήρωτοι για πολύ καιρό. Πού πήγανε λοιπόν τα λεφτά των Ιταλών?
 
Α-ΝΑΡ-ΓΥ-ΡΟΣ  ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗ
 
''Η κυβέρνηση'', θα πει κάποιος, ''έκανε τα στραβά μάτια και εγγυήθηκε για αυτά τα λεφτά, έτσι ώστε να αποκτηθούν οι Σοβιετικοί και να μην αποδυναμωθεί ο Ολυμπιακός. Δεν ήξερε τι γινόταν στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που πήγαινε η κλεψιά σύννεφο. Αν ανάγκαζε τον Ανάργυρο να δώσει χρήματα στην Τράπεζα Κρήτης, τότε απλώς θα χανόταν ο Ντέταρι, θα αποδυναμωνόταν η ομάδα και οι Σοβιετικοί δεν θα έρχονταν. Έκανε μια διευκόλυνση στον Ολυμπιακό για να μην γκρινιάζουν οι γαύροι''. Καλό το παραμυθάκι, αλλά δεν έχει δράκο, αφού Ο ΣΑΛΙΑΡΕΛΗΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ, ΑΡΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΥΞΗΘΗΚΕ, ενώ ο επίτροπος της Τραπέζης μπήκε ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ επανειλημμένως για να προστατεύει τα συμφέροντα των καταθετών. Τα προστάτευσε τα συμφέροντα? ΟΧΙ. Δουλειά του κράτους ήταν, αφού αποφάσισε να εγγυηθεί για τα χρέη, να ελέγξει τα της αγοραπωλησίας και πάνω από όλα ΤΟ ΑΝ Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΣΤΟ ΦΠΑ Κ.Ο.Κ.. Μέσα στην ΠΑΕ ήταν μονίμως όλη σχεδόν η Τράπεζα Κρήτης και γενικά η Πολιτεία. Λέτε να μην έβλεπε, να μην ήξερε, να μην ήλεγχε τίποτε? Τραπεζικοί, στους οποίους χρωστάει κανείς λεφτά και δεν ελέγχουν τα σχετικά με αυτές τις οφειλές θέματα ή δεν καταλαβαίνουν πότε περνούν λεφτά μέσα από μια εταιρεία που τους οφείλει φράγκα, ώστε να τα δεσμεύσουν ΑΤΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, σε ποιον άραγε κόσμο υπάρχουν? Σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε όλοι εμείς σίγουρα όχι. Δεν σφύριζαν κάτι στους τότε κυβερνώντες? Εσείς τι λέτε? Τώρα, αν μιλήσουμε για ονομαστούς πολιτικούς της τότε κυβέρνησης που σκάγανε αγκαζέ με τον Ανάργυρο στο Καραισκάκη, μπας και φανούνε Ολυμπιακάρες δίπλα στον ''ηγέτη του Θρύλου'', που διαφήμιζε δημόσια τα πολιτικά του φρονήματα, θα το πολιτικοποιήσουμε το πράγμα και είπαμε πως πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε αυτόν τον σκόπελο. Tο μόνο που αξίζει να δούμε, είναι το σκηνικό με το συμβόλαιο του Λιτόφτσενκο, με το οποίο γελάνε και τα τσιμέντα ακόμη, μπας και καταλάβει και ο τελευταίος μυρωδιάς τις ευθύνες της Πολιτείας στην υπόθεση και πόσο αβάνταρε το Σαλιαρέλη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 15-12-1990


 
Στην πράξη, το θέμα τράβηξε λίγο ακόμη, μέχρι να πειστεί το κράτος να ''δώσει'' τα λεφτά της εγγύησης. Η Τράπεζα συνέχισε να στέλνει κατασχετήρια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 27-11-1990

 
και τελικά δώθηκε οριστική λύση, σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 28-12-1990. Ας δούμε λοιπόν το ιστορικό της υπόθεσης, μέχρι να φτάσουμε στη ρύθμιση Μάνου, που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή αρχές Αυγούστου του 1993.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-7-1993


 
Για να μπούμε λίγο στο κλίμα εκείνης της εποχής και να καταλάβουμε το τι πραγματικά ζητούσε η Τράπεζα Κρήτης, ας δούμε και το παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-7-1993


 
Δηλαδή, για τη μεταγραφή Ντέταρι έπρεπε να πληρώσουμε δύο φορές. Μία φορά στην Τράπεζα Κρήτης και μία στο Δημόσιο, που μας είχε κόψει χαράτσι με φόρο δωρεάς. Σαν να λέμε ότι σου έρχεται τώρα το εκκαθαριστικό της Εφορίας και πρέπει να δώσεις 1000 ευρώ. Μετά από λίγο σκάει δεύτερη ειδοποίηση και σου λέει ''θα δώσεις 1000 ευρώ στην Εφορία της περιοχής σου και άλλα 1000 ευρώ απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ως φόρο για το κράτος''. Για το ίδιο πράγμα, να πληρώσεις δύο φορές, σε δύο υπηρεσίες. Και όλα αυτά μάλιστα από ποιον? Από την Τράπεζα Κρήτης που ήθελε λεφτά για τον Ντέταρι ΕΝΩ Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 28-12-1990 ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Αν δεν δέχεται την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αυτό είναι δικό της θέμα ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, όπως θα δούμε πιο κάτω.
 
Για την ιστορία και εφόσον ξεκαθαρίσουμε πως ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ώστε να δούμε το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη αναλυτικά και ποια ακριβώς ήταν η ευθύνη της Πολιτείας (να δούμε ας πούμε πόσοι παίκτες του Ολυμπιακού πουλήθηκαν το επίμαχο διάστημα 1987-1992 και ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ, κάτι που καθιστά το ύψος της οφειλής του Θρύλου τουλάχιστον αμφισβητήσιμο, αφού αυτά τα λεφτά θα το μείωναν), ενώ εδώ βάζουμε το ζουμί της υπόθεσης, τα πιο βασικά σημεία της, για να συνεννοηθούμε, ας δούμε τι συνέβη με την περιβόητη ''ρύθμιση'' των χρεών του Ολυμπιακού
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 27-7-1993

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-7-1993


 
 
 
 
1) Το Ελληνικό Δημόσιο ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΦΟΡΟ ΔΩΡΕΑΣ για τον Ντέταρι. Γιατί? Επειδή ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ 2,6 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ. Αν επέμενε να ζητάει φόρο δωρεάς από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα ήταν σαν να λέει πως ο Ντέταρι αγοράστηκε ΚΑΙ με λεφτά του Ολυμπιακού, αλλά ΚΑΙ με λεφτά της τράπεζας Κρήτης, ενώ θα πληρωνόταν δύο φορές αυτή η μεταγραφή. ''Άρα δέχεστε ρε γαύροι πως τελικά ο Ντέταρι πληρώθηκε με κρατικά λεφτά''. ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Η Τράπεζα Κρήτης, ενώ μπορούσε να πάρει τα λεφτά από την Μπολόνια το 1990, έκανε σκόντο και δέχτηκε την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 2,6 δις δραχμών. Τα λεφτά των Ιταλών κατέληξαν στην τσέπη του Ανάργυρου με ευθύνη ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΖΙ. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεις τον Ντέταρι ως περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν  τον αγοράσαμε, αλλά ως περιουσιακό στοιχείο του κράτους όταν τον πουλήσαμε. Ανήκε στον Ολυμπιακό ο Ντέταρι, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Τράπεζας Κρήτης? Τότε πολύ απλά η Τράπεζα Κρήτης έπρεπε να θεωρήσει πως της οφείλεται 1 δις δραχμές, να μπει στα ταμεία της ΠΑΕ και να το πάρει από την πώληση του παίκτη στους Ιταλούς, ή να πάρει όσα λεφτά έβρισκε εκεί και αν υπήρχε διαφορά να θεωρεί μετά πως της οφείλεται η διαφορά και όχι όλο το ποσό που υπεξαίρεσε ο Κοσκωτάς. Αλλιώς, δεχόμενη τα λεφτά που έδινε το κράτος σε αυτήν, ας πάει να τα πάρει από το κράτος ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Ανήκε στο κράτος ο Ντέταρι, σύμφωνα με την Τράπεζα Κρήτης? Τότε εξ αρχής η κουβέντα είναι άτοπη, αφού κακώς κάνει αγωγές προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός και η ιστορία είναι τελειωμένη. Πρέπει να κυνηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον θεωρεί πως εκεί πήγαν τα λεφτά που υπεξαιρέθηκαν για το Λάγιος. Με δεδομένο ότι οι Σοβιετικοί δεν πληρώθηκαν από τον Ανάργυρο και οι Ιταλοί έδωσαν τα λεφτά για τη μεταγραφή Ντέταρι, μεριμνώντας το κράτος για να μην χάσει τα λεφτά της η Τράπεζα Κρήτης, ποιον εξυπηρετούσε? Τον Ολυμπιακό? ΟΧΙ, αφού στα ταμεία του δεν πήγε φράγκο. Αν πήγαινε, θα πληρώνονταν οι Σοβιετικοί, το ΦΠΑ των μεταγραφών τους και όλα τα υπόλοιπα χρέη που δημιούργησε ο Ανάργυρος επί των ημερών του, όπως θα δούμε στο μέλλον. Ποιον πλήρωνε λοιπόν ουσιαστικά το κράτος με την περίφημη εγγυητική των 2,6 δις δραχμών προς την Τράπεζα Κρήτης? ΤΟΝ ΑΝΑΡΓΥΡΟ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΝΑΡΓΥΡΟ ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Το καταλάβατε επιδοτούμενοι προπαγανδιστές, που μιλάτε για ''χαρισμένα χρέη''? Ας τελειώνει μια και καλή το παραμυθάκι σας.
 
2) Υπήρχανε οφειλές της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τρίτους. Αυτές ΠΑΓΩΣΑΝΕ. ΔΕΝ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ. ΠΑ-ΓΩ-ΣΑ-ΝΕ. Τι θα πει αυτό, μπας και το καταλάβει μέχρι και ένας ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ λαγός, που παίρνει χαρτζιλίκι για να στηρίζει την ομάδα του? Θα πει ότι μέχρι να κρίνει το δικαστήριο αν αυτές οι οφειλές υπήρχαν όντως, δεν είχε κανένα δικαίωμα ο χ,ψ τρίτος, που εμφανιζόταν και έλεγε ''μου χρωστάει λεφτά ο Ολυμπιακός'' να κάνει ας πούμε κατάσχεση και να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τίποτε δεν δικαιούταν να κάνει. Χαθήκανε λεφτά προς κάποιους? Εμείς θα πούμε πως έγινε Ο,ΤΙ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. Όσοι μιλούν για ''χαμένα λεφτά μετά το πάγωμα'', ας κατηγορήσουν τα δικαστήρια. Είναι τόσο βλάκες που εδώ δεν θα καταλάβουν ότι τους δουλεύουμε, γι΄αυτό θα το πούμε πιο καθαρά. ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ, ΖΩΑ. ΤΙ-ΠΟ-ΤΕ. Απολύτως νόμιμα πληρώθηκαν όλα τα λεφτά που έπρεπε να πληρωθούν.
 
3) Υπήρχε υποψία χαρίσματος ΦΠΑ από προηγούμενες μεταγραφές. Δεν μιλάμε για κάνα κολοσσιαίο ποσό, απλώς όπως είδαμε και στο δημοσίευμα του Βήματος πιο πάνω, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ. Η ρύθμιση Μειμαράκη, μετά τη ρύθμιση Μάνου, που έκανε λόγο για ένα ποσό που ''θα χαριστεί προς τις ΠΑΕ'', το έκανε ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ, όπως θα δούμε όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο αργότερα. Πάπαλα και αυτό το παραμυθάκι.
 
Να δούμε άλλη μία φορά το τι πληρώθηκε από ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΠΟΤΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ, με βάση δημοσίευμα αντικειμενικής εφημερίδας, που προήλθε από εξοφλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών -όσοι είναι επιχειρηματίες, ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να βγει το Ελληνικό Δημόσιο και να πει ''εσύ δεν μου χρωστάς τίποτε-.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ 4-6-2000
 
Συνολικά τα τελευταία οκτώ έτη η ΠΑΕ κατέβαλε στο ελληνικό Δημόσιο 3.110.206.402 δρχ. για να ξεπληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις διοικήσεις του Ολυμπιακού από το 1987 ως το 1992. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια στο αρχικό χρωστούμενο ποσό των 872.478.812 δρχ. προστέθηκαν προσαυξήσεις ύψους 2.237.757.590 δρχ., με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που η ΠΑΕ ρύθμισε και ξεκίνησε να αποπληρώνει σε δόσεις να ξεπεράσει τα 3 δισ. δρχ.
 
Οι καταβολές της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς το ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία οκτώ χρόνια περιλαμβάνουν: ποσό 498.822.375 δρχ. για οφειλές παρελθόντων χρήσεων του νόμου 2121, ποσό 654.863.790 δρχ. για οφειλές παρελθόντων χρήσεων του νόμου 2166, ποσό 241.233.789 δρχ. για προσαυξήσεις του νόμου 2166, ποσό 31.525.494 δρχ. για οφειλές ρυθμισμένες με τον νόμο 2198 (σε τέσσερις δόσεις), 647.592.375 δρχ. για ρυθμίσεις του νόμου 2243 (48 δόσεις), 32.697.928 δρχ. για ρυθμίσεις του άρθρου 21 του νόμου 2243 (οκτώ δόσεις), 952.386.751 δρχ. για ρύθμιση χρέους ΦΠΑ των μεταγραφών των ΟυκρανώνΠροτάσοφ και Λιτόφτσενκο με βάση τον νόμο 2166 και τέλος 51.083.900 δρχ. προσαυξήσεις του ΦΠΑ για τις μεταγραφές των ανωτέρω ποδοσφαιριστών. Ειδικά στην περίπτωση των πρώην σοβιετικών ποδοσφαιριστών η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξόφλησε τα χρέη προς την Ντιναμό Κιέβου μόλις προ ενός έτους και κατέβαλε 700 εκατ. δρχ. και ακόμη 250 εκατ. δρχ για οφειλές προς τρίτους (πχ. στη Λάρισα για τον Καραπιάλη).
 
Αυτά σε γενικές γραμμές, γιατί εδώ το θέμα μας είναι καθαρά οι υποχρεώσεις προς την Τράπεζα Κρήτης από την ΠΑΕ Ολυμπιακός και κατά πόσον αυτές υπάρχουν και σήμερα και μπορούν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Δεν είναι το σύνολο των χρεών και πώς τα εξοφλήσαμε. Αυτά, θα τα δούμε εν καιρώ, όπως είπαμε. Ίσως υπάρχουν δύο κενά στην όλη υπόθεση.
 
α) ''Ωραία ρε φίλε, αν είναι έτσι όπως μας τα λες, γιατί κάνει αγωγή εις βάρος του Ολυμπιακού η Τράπεζα Κρήτης και όχι εις βάρος του Δημοσίου? Γιατί δεν τρέχει να πάρει από εκεί τα λεφτά της?''. Η Τράπεζα Κρήτης ζητάει λεφτά από διαμάχη της με τον Ολυμπιακό. Από εμάς ξεκίνησε το πρόβλημα, αφού ο Ντέταρι έπαιζε στον Ολυμπιακό και ο Κοσκωτάς έπαιρνε λεφτά των καταθετών για να τα δώσει στον Ολυμπιακό. Αν κερδίσει τη δίκη οριστικά η Τράπεζα, τότε θα παρέμβει το Δημόσιο με την εγγυητική του και θα την καλύψει. Τυπικό είναι το θέμα καθαρά, αφού υπάρχει ΑΡΧΙΚΑ θέμα με τον Ολυμπιακό και εμμέσως, μετά, σε δεύτερο στάδιο, με το κράτος.
 
β) ''Και πάλι δεν καταλαβαίνω. Η Τράπεζα Κρήτης δεν πήρε τα λεφτά του Δημοσίου? Γιατί κάνει αυτήν την αγωγή? Δεν αποζημιώθηκε?''. Εδώ είναι το ζουμί της ιστορίας και ο λόγος που πιο πάνω είπα ότι η ιστορία αφορά τη διαμάχη Τράπεζας και κράτους και ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία δουλειά με την υπόθεση. Πού ανήκει σήμερα η Τράπεζα Κρήτης? Έχει απορροφηθεί από τη EUROBANK του Λάτση. Για ποιο λόγο ο Λάτσης κυνηγάει αυτήν την υπόθεση και δεν την παρατάει, μετά τα παραπάνω λοιπόν?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΤΑ ΝΕΑ'' 9-9-2011
 
Ψηλά στη λίστα άλλωστε βρίσκονται εταιρείες οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή δεν υπάρχουν πια, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης η οποία οφείλει 158,1 εκατ. ευρώ αλλά και τη Γραμμή ΑΕ του Γ. Κοσκωτά η οποία χρωστά 77,9 εκατ. ευρώ. Μόνο και μόνο από τις δύο αυτές επιχειρήσεις εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, το Δημόσιο έχει «μπει μέσα» 236 εκατ. ευρώ και ακόμα χειρότερα, δεν φαίνεται να υπάρχει και προοπτική να τα εισπράξει.
 
Ελπίζω να ξεκαθάρισε το τοπίο. Η Τράπεζα χρωστάει λεφτά προς το Δημόσιο. Είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης, οπότε κοιτάει ο χ,ψ ιδιοκτήτης της να γλυτώσει όσα περισσότερα μπορεί. Κυνηγάει την ιστορία ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΝΑΝ ΕΥΝΟΙΚΟ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ. ''Μας χρωστάτε τόσα, ναι, αλλά κι εμείς χρωστάμε αυτά, ελάτε να τα βρούμε κάπου που να συμφέρει και τις δύο πλευρές''. Γι'αυτό το κράτος δεν πληρώνει την Τράπεζα τόσα χρόνια, επειδή ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ και εφόσον την πήρε πια ο Λάτσης, ένας ιδιώτης, περιμένει να εισπράξει.
 
Αφού είδαμε το ρεζουμέ της υπόθεσης, ας εξετάσουμε τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 17-4-2011
 
 
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου εκτιμά ότι η υπόθεση θα τελεσιδικήσει σε τέσσερα χρόνια και αναφέρει ότι το ποσό «καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από τη σχετική εγγύηση του ελληνικού δημοσίου». Το αρχικό, πράγματι, καλύπτεται. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπολόγισαν τους... τόκους!
 
Τι μας λέει η ''έγκριτη'' αυτή εφημερίδα, λοιπόν? Βγήκε τελικώς η απόφαση και για τη δεύτερη αγωγή, που εκκρεμούσε όταν συνετάχθη το ενημερωτικό δελτίο της ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Ιούνιο του 2010. Και? Ποιο είναι το ζουμί, σύμφωνα με την εφημερίδα? Πως ''θα κληθεί να πληρώσει ο Ολυμπιακός για χρέη προς την Τράπεζα Κρήτης, επειδή με ευθύνη του δικαστικού συστήματος της χώρας και του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι οδηγήθηκαν σε τέτοια ύψη, που υπερέβησαν το επίπεδο της κάλυψης της εγγυητικής του Κράτους''. ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ? ''Ξέρετε κάτι, άργησα να βγάλω την απόφαση καμιά 20αριά χρόνια, άρα τώρα θα πληρώσετε τα πάντα εσείς κύριε, αφού εσείς φταίτε. Προσέξτε όμως. Δεν θα πληρώσετε όσα χρωστούσατε τότε, αλλά με τόκο μέχρι σήμερα''. Πιο απλά. Το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε εγγυητική για χρέη ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ 1987-1992. Για αυτά συζητάμε. Το από εκεί και πέρα ποσό, θα πληρωθεί από την ΠΑΕ Ολυμπιακός ΑΝ ΑΦΟΡΑ ΧΡΕΗ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝΟΥ. Να μην πιάσουμε το άλλο κομμάτι, με το οποίο ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ.
 
Τέλος, οι ποδοσφαιρόφιλοι και ειδικότερα οι πολυάριθμοι φίλοι του Ολυμπιακού πρέπει να έχουν υπόψη την πιθανότητα να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις εις βάρος της ομάδας τους. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι μέτοχοι και το Δημόσιο θα κληθούν να πληρώσουν και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν οι πρώτοι -στους οποίους θα πέσει και το μεγαλύτερο βάρος- θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ντούκου ή αν θα ζητήσουν ρύθμιση...
 
Είπαμε να είναι κανείς άσχετος και ΠΙΚΠΑ, αλλά υπάρχουν και όρια. ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΡΕ ΣΟΥΡΓΕΛΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΧΙ ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ. Στο Λάτση της EUROBANK ''χρωστάμε'', λέμε τώρα, αν γίνει κάνα ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΛΚΗΣ και θελήσει κανείς να αγγίξει έτσι τον Ολυμπιακό. Σε μια τέτοια περίπτωση, ΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ, θα κάνουμε διακανονισμό με την Τράπεζα ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ, ΟΛΟ, ΑΠΑΙΤΗΤΟ. ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ. Πανάσχετα λαγουδάκια και ΑΡΔ της ''Ελευθεροτυπίας'', που δεν έχετε ιδέα από τίποτε και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι ο ντόρος και να την πείτε στον Ολυμπιακό - διαχρονικό το θέμα με το συγκρότημα του Κίτσου και των δημοσιογράφων του-, μόνο να εκτίθεστε καταφέρνετε με τις αρλούμπες σας...
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και κάτι ''έντιμες'' αναρτήσεις του gazzetta του Οντόνι, της LIVE SPORT, εφημερίδας από μείξη ''Φιλάθλου''-''Ελευθεροτυπίας'', οπότε καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται εκεί μέσα σε σχέση με τον Θρύλο και διαφόρων σαλίγκαρων του Internet. Ειδικά οι τελευταίοι, οι πράσινοι, βγάζουν και γλώσσα, λες και είναι από πάνω
 
 
Θα παραστούν στη δίκη οι αγαπητοί μας λαγοί ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Μιλάμε για επαναστάτες τώρα, υπέρ των κακόμοιρων ιδιοκτητών τραπεζών, που ''πλήττονται βάναυσα από το κράτος του γαύρου''. Αν υποθέσουμε δηλαδή πως το δικαστήριο αποφασίζει να παραβεί τους νόμους και τη λογική και να πει ''γαύροι, χρωστάτε 40 εκ. ευρώ, σκάστε τα ΤΩΡΑ, ΑΥΡΙΟ'', αυτοί θα νιώσουν δικαιωμένοι, επειδή ο ''φτωχός πλην τίμιος'' Λάτσης θα πάρει τα λεφτά του. ''Εμείς είμαστε με το δίκαιο. Χρωστάτε στην Τράπεζα και πρέπει να πληρώσετε τα χρέη σας''. Αυτά, λέμε, πάντοτε στην περίπτωση που πρέπει εμείς να πληρώσουμε, κάτι που δεν θα γίνει ποτέ. Και τότε για ποιο λόγο εσείς δεν εξεγείρεστε που ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΟ ΦΕΤΟΣ, ΜΕ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΑΠ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΘΗΚΕ Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ? Ε, ''έντιμοι'' λαγοί? Για ποιο λόγο δεν εξεγείρεστε ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΤΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΖΑΜΠΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΑΠΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΝ? Ε, ''έντιμοι'' λαγοί? Για ποιο λόγο δεν λέτε κάτι, τέλος, ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ? Εσείς που είστε με το δίκαιο, ως πολίτες, δεν νοιάζεστε για τα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή προς όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά νοιάζεστε για τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτες τραπεζίτες? Γιατί όπως αναφέρει και η Ελευθεροτυπία, την οποία χρησιμοποιείτε, αν δικαιωθεί η Τράπεζα -λέμε, αν, που δεν παίζει-, τότε θα πληρώσει το Δημόσιο 7,5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το συλλογισμό του ''έγκριτου'' αυτού ΑΡΔ. Ε, ''έντιμοι'' λαγοί? Μιλάμε η δικαιοσύνη, η ντομπροσύνη και η αμεροληψία τρέχει από τα μπατζάκια σας ρε επιδοτούμενοι προπαγανδιστές του τίποτε...
 
Για να συνοψίσουμε, αφού το θέμα νομίζω πως έχει αναλυθεί διεξοδικά.
 
- Κινδυνεύει από κάτι ο Ολυμπιακός? ΟΧΙ. Ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο υπάρχει να αναγνωρίσει δίκαιο στην Τράπεζα το Δικαστήριο, αφού μόνη της παραιτήθηκε από το δικαίωμα να πάρει λεφτά, ενώ αν το κάνει, όλα θα τα καλύψει το ελληνικό Δημόσιο. Αν πιστεύει σοβαρά κανείς πως ελληνικό Δικαστήριο θα βγάλει σήμερα τέτοια απόφαση εις βάρος του ελληνικού κράτους, ΟΚ, ας κοιμηθεί καλύτερα από το άλλο πλευρό.
 
- ''Αν πάρει όμως αυτήν την απόφαση το δικαστήριο, τι γίνεται? Γίνονται και λάθη, φίλε, δεν είναι άγιοι στα δικαστήρια''. Τότε την μπλοκάρουμε και το κυνηγάμε μέχρι εκεί που δεν πάει, με εφέσεις κτλπ., μέχρις ότου τελεσιδικήσει οριστικά και αμετάκλητα. ''Ναι, ας πούμε πως μετά από αρκετά χρόνια μας αναγκάζουν να πληρώσουμε λεφτά. Τι κάνουμε τότε?''. Τότε περιμένουμε να πληρώσει το κράτος την Τράπεζα (εδώ γελάμε) για τα 7,5 εκ. ευρώ και μετά κάνουμε αγωγή στον Ανάργυρο, στην Πετραλιά και σε όποιον άλλον μερίμνησε να φαγωθούν ή έφαγε ο ίδιος τα λεφτά της Μπολόνια για τον Ντέταρι. Αυτοί πρέπει να τα επιστρέψουν στην Τράπεζα Κρήτης- EUROBANK. Ο Ανάργυρος θα επιστρέψει 33 ή 40 εκ. ευρώ στο Λάτση? Εδώ κλαίμε από τα γέλια. Να δω το Λάτση να κυνηγάει το Σαλιαρέλη στη Μπειραικάρα και μετά τα παρατάω όλα και φεύγω ΕΠΟΠ στη Γκάτζα...
 
- Στα ταμεία του Ολυμπιακού ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ, αφού ο Ντέταρι ήταν δώρο του Κοσκωτά, τον πλήρωσε ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΕ και από την πώλησή του στην Μπολόνια ΟΛΑ ΤΑ ΤΣΕΠΩΣΕ Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ. Το ελληνικό κράτος πλήρωσε τον Ανάργυρο, ουσιαστικά, μέσω της εγγύησης προς την Τράπεζα Κρήτης, ώστε να τον κουμαντάρει και οι βλαχοπολιτικοί να πουλάνε ολυμπιακοφροσύνη και να κτίζουν επικοινωνιακά το προφίλ τους, εμφανιζόμενοι στο πλευρό του και στηρίζοντας το ΣΙΧΑΜΑ ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ ως ''ευεργέτες του Ολυμπιακού''. Από τα χρόνια της χούντας η ίδια ιστορία. Εκεί που μας χρωστάνε, θα μας βγάλουνε και ευνοημένους...

- ''Λέμε ρε παιδί μου, βγαίνει ο ήλιος από τη Δύση και μετά από πολλά χρόνια που θα βγει η τελική απόφαση, μας αναγκάζει κάποιος να πληρώσουμε εμείς τα λεφτά προς την Τράπεζα. Τι κάνουμε?''. ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, όπως όλοι οι Έλληνες που χρωστάνε σε τράπεζες. ΜΟΝΟ ΒΛΑΚΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ Η ΟΠΟΙΑ EUROBANK ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ. Ο οποιοσδήποτε διακανονισμός, για ένα ΒΑΓΓΕΛΑΡΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ είναι απόλυτα διαχειρίσιμος. Και σε 5 και σε 10 χρόνια μπορεί να εξοφληθεί αυτό το ποσό, όχι ντούκου και κασερωτό. Κι όλα αυτά, αν ο ήλιος βγει από τη Δύση, έτσι? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ, αφού νομικά, ηθικά, λογικά και όπως θέλετε, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
 
Για τα περαιτέρω, θα αναφερθούμε εκτενέστατα στο μέλλον, για να δούμε όλο το story με τα πέτρινα χρόνια. Να δούμε, συμμετείχε ο ''Ύψιστος'' -παρατσούκλι του ''καπετάνιου'' της τράτας, από το ΜΑΝΩΛΗ ΓΑΒΑΘΙΩΤΗ, για όσους δεν ξέρουν- στη γιγάντωση του Ανάργυρου και πώς συγκεκριμένα? Αν είχατε τσίπα ρε ξευτιλισμένοι λαγοί, δεν θα υποστηρίζατε φυσικά και το συνοικιακό σωματείο του κέντρου της Αθήνας που υποστηρίζετε. Τολμάτε να μιλάτε ακόμη και για τα ''χρέη που χαρίσανε στο γαύρο''. Το άσπρο μαύρο μια ζωή, ώστε οι μονίμως κρατικοδίαιτοι και σκανδαλωδώς ευνοημένοι να φαίνονται ''αδικημένοι''.
 
Υ.Γ. Το είπαμε και θα το ξαναπούμε. Έκανε μεγάλο κακό στους απέναντι ο Κοσκωτάς. Δεν έπρεπε να τις αγοράσει και να τις φέρει στον Πειραιά. Ακόμη δεν μπορούν να το ξεπεράσουν και τον μνημονεύουν...

Σχόλια

Εικόνα red apple

Σάββα, τα έλεγε ο Προτάσοφ, προ μηνών στον Αντώνη τον Γλύκα, αυτά που λες... Σε επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα ο παιχταράς

Εικόνα savvas gridlock

2 χρόνια απλήρωτοι έπαιζαν ουσιαστικά οι Σοβιετικοί, Αδάμη. Περίμενε ο Ανάργυρος τα λεφτά από τις εισπράξεις και τις χορηγίες του καπετάνιου για να πληρώνει για τις υποχρεώσεις της ομάδας και φυσικά να παντελονιάζει. Όταν ανοίξουμε το θέμα για τα καλά, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, με το θράσος αυτών που τολμούν να λένε πως ''το κράτος βοήθησε τον Ολυμπιακό''.

Εικόνα red apple

Ακριβώς! Και μου κάνει τεράστια εντύπωση Σάββα, που ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν κι είναι ενημερωμένοι. Οι περισσότεροι τρώνε το σανό που τους ποτίζουν οι προοδευτικοί Συρίγοι

Εικόνα Mhtsaras

Τώρα τι να είπω ;Μνιας και ούλοι οι πολιτικάντηδες, τη μπερίοδος, από 89-2000 κάμανε περατζάδες στο Γκαραίσκο και το παίζανε Ολεμπιακάρες του γλυκού νερού, όχι ότι δε γίγνεται ακόμα και τώρα δελαδίς ,παίρνοντας πσηφαλάκια από τον εκάστοτες φτωχό πλην τίμιο Γαύρουλα της ομάς...
Η ιστορία του Θρύλατσου με τη Γκρητικιά Τράπεζα και το δεμόσιο έγραπσε ένα λαβ στόρι άλλο πράμα λέμε τώρα και όσοι την αναπαράγουνε είναι για δε γκζέρουνε τι άλλο να πούνε...
Εδανά κάποιοι άθρωπες του σωματείου των Αμπελοκήπωνε και του Κολωνακιού χρήζουνε ιατρικιάς παρακολούθεπσις...
Ρε ο Γάυρουλας πλέρωσε τους λες...μπααααα....αλλού ντ' αλλού ευτούνοι. Ρε πλέρωσε τους ματαλαλείς....τίποτες ευτούτοι....εκεί !''Ναι αλλά τα φάγανε !Δε μπρέπει να πάνε ούλοι φυλακή ;''
Ρε άσε τους αλλονούς ρε !Για το Γαύρο μιλάμε τώρα !Ρε πλέρωσε σε δόδεις κατόπι ρυθμέπσεως λέμε !Τίποτες δάφτοι !
Παίζει να υπάρχουνε κανα δυάρι κατομμύρια Πρασινάδες κολλημένοι τώρα που ομιλάμε...
Πω ρε π@ύστη μου κοζμάκης...και μετά αναρωτιόμεθα γιατί τελείωσε ο στόκος του Μπάμπη του Λεβεντέρη στη γέφυρα στη Νίκαια....