ΑΛΤΣΙΜΠΑΡ, ΠΟΛΕΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ



 
Όσοι ασχολούνται με την ιστορία του Ολυμπιακού, γνωρίζουν πως ένα από τα πιο γνωστά θέματα προπαγάνδας εις βάρος του Θρύλου, είναι το ότι ''τις ελληνοποιήσεις στο ποδόσφαιρο εσείς τις αρχίσατε, με Άλτσιμπαρ-Πολέτι. Μέχρι τότε, ξένοι δεν έπαιζαν στη χώρα μας''. Αυτή η δουλειά τραβάει μέχρι το περίφημο σκηνικό Ρότσα-Μπουμπλή, αφού οι τότε συνήγοροι του ΠΑΟ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αυτά τα λόγια χρησιμοποίησαν για να πείσουν ότι το να βαφτίζεις Έλληνα έναν Λατινοαμερικάνο, ήταν κάτι το συνηθισμένο στην Ελλάδα. Θα δούμε λοιπόν αυτό το θέμα αναλυτικά εδώ πέρα.
 
Αρχικά, πρέπει να πιάσουμε το κλίμα της εποχής. Τι ίσχυε τότε για τις μεταγραφές? Χοντρικά θα πούμε ότι οι ομάδες της Α' Εθνικής απαγορευόταν να πάρουν παίκτη από άλλη ομάδα Α' Εθνικής και απαγορευόταν να πάρουν ξένους παίκτες. Με λίγα λόγια δεν γινόταν να κάνεις μεταγραφές, εκτός αν έβλεπες κάνα ταλέντο στη Β' Εθνική και πόνταρες επάνω του. Οι μεγάλες ομάδες, που είχαν και τα λεφτά να σπρώξουν, πίεζαν να δωθεί η δυνατότητα για μεταγραφές. Έτσι, ο Ασλάνας που μέχρι τότε το έπαιζε βλαχοπαράγοντας υπέρ των χωριών της επαρχίας, αποφάσισε προς τα τέλη Ιανουαρίου του 1972 να αφήσει ένα μικρό παραθυράκι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-1-1972
 

 

 
Όπως βλέπουμε λοιπόν στην τελευταία φωτογραφία, μια ελληνική ομάδα μπορούσε να αγοράσει παίκτες από το εξωτερικό, αρκεί αυτοί να ήταν ελληνικής υπηκοότητας. Υπήρχαν τότε αρκετοί Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει για να βρούνε δουλειά και το ποδόσφαιρο τους έδινε μια καλή αφορμή για επαναπατρισμό. Θεωρητικά βεβαίως αυτά, αφού πλέον αρκεί να έβρισκες κάποια μακρινή συγγένεια με Ελλάδα ενός καλού παίκτη που ήθελες να αποκτήσεις, να τον βάφτιζες ''Έλληνα'' και να τον έπαιρνες. Κακώς αυτό φυσικά, παράνομο και παράτυπο, αλλά όλα ξεκινούσαν από τον εθνικισμό των φασιστοειδών της ''Επανάστασης'' του κώλου, που δεν γούσταραν ξένους. Την πρώτη προσπάθεια να επαναπατριστεί ομογενής την έκανε ο βάζελος, με την ΘΡΥΛΙΚΗ περίπτωση Μπιτέρνα. Κολυμβητής στη Βενεζουέλα ο Μπιτέρνα, από Έλληνες γονείς που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη, δίχως να έχει δικαίωμα συμμετοχής στους κολυμβητικούς αγώνες, πήρε μέρος με τον ΠΑΟ και του έδωσε δύο τίτλους. Αυτά, θα τα δούμε αναλυτικότατα άλλη φορά, απλώς τα αναφέρουμε για όσους θέλουν να βρούνε το μίτο της Αριάδνης στην υπόθεση.
 
Κρατώντας τα παραπάνω, ας δούμε τι είχε συμβεί μέχρι τότε στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Στα τέλη Δεκεμβρίου 1971, ο ΠΑΟ παίζει τελικό Διηπειρωτικού με τη Νασιονάλ της Ουρουγουάης. Δεύτερος είχε βγει στον τελικό του Χουντέμπλευ, αλλά ο Άγιαξ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο θεσμό και τη θέση του πήρε ο Ασλανιδιακός. Μετά τον επαναληπτικό λοιπόν στο Μοντεβιδέο και τη φάπα που φάγανε, γυρίζουν με έναν παίκτη στην Ελλάδα. Τον ΚΑΡΛΟΣ ΛΙΝΑΡΙ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-1-1972
 

 
Στην Ελλάδα ήρθε ως ''Λίναρης'', ενώ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Στη φωτό, μπορείτε να δείτε τον γνήσιο Έλληνα ''Λίναρη''
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-1-1972
 
 
Το προηγούμενο καλοκαίρι, ο ΠΑΟ είχε αποκτήσει άλλον έναν ομογενή. Τον ΡΟΥΜΑΝΟ ''ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ'', του οποίου η υπόθεση είχε τραβήξει για αρκετό καιρό. Μιλάμε για ΔΙΕΘΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ποδοσφαιριστή, ''γνησιότατο Έλληνα''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-2-1972
 

 
Βεβαίως, την αρχή την έκαναν τα Γιάννινα, στη Β' Εθνική τότε. Έφεραν τους Αλβαρέζ-Γκλάσμαν, όπως και τον ''Παστερνάκη''. Τον Πάστερνακ τον είχε φέρει στην Ελλάδα ο Ασλανιδιακός για να τον αγοράσει, δεν του έκανε και κατέληξε στα Γιάννινα, ενώ τον Αλβαρέζ τον πήρε μετά τη χούντα στη Λεωφόρο. Για ψήσιμο τον είχε με λίγα λόγια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-5-1972
 

 
Αφού ξεκαθαρίσαμε το ποιος κινήθηκε πρώτος να φέρει ομογενείς στην Ελλάδα και ποιος έκανε τις πρώτες ελληνοποιήσεις, ας προχωρήσουμε για να γελάσουμε καλύτερα. Να προσθέσουμε πως και ο Ολυμπιακός είχε κινηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι και είχε φέρει τους Υβ-Ρομέν, παίκτες που στη Γαλλία τους φώναζαν ''Έλληνες'', ενώ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΜΕΝ ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΟ 1969.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-6-1969
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-6-1969
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ 1-4-1972
 
 
Μετά την απόκτηση του Κάρλος Λίναρι, τα δημοσιεύματα στον Τύπο πως ο ΠΑΟ κινείται για την απόκτηση Αργεντίνων παικτών, πληθαίνουν.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ 5-1-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ 26-2-1972
 

 
Όλα αυτά ΠΡΙΝ ανακοινωθούν Άλτσιμπαρ-Πολέτι από τον Θρύλο, έτσι? Όσο για το ποιος ήταν αυτός ο Ρικάνι-Ριγκάνι, είναι αυτός που οι φίλοι του ΠΑΣ ΓΙάννινα ξέρουν πολύ καλά ως ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑΚΗ. Ναι, και αυτόν ο ΠΑΟ τον κυνήγησε, αλλά δεν του έκανε. Έτσι, κατέληξε μαζί με άλλους 6 Νοτιοαμερικάνους στην ομάδα του ΠΑΣ, που προπονούσε ο Γκόμεζ ντε Φαρία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-3-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-3-1972
 

 
Με τα πολλά, ο Ολυμπιακός στα τέλη Μαρτίου ανακοινώνει τη μεταγραφή Πολέτι.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ 31-3-1972
 

 
Τι διαβάζουμε όμως λίγες μέρες πριν στο gazzetta της εποχής?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 26-3-1972
 

 

 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΠΗΡΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΤΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ.
 
Ο Ασλανιδιακός-ΠΑΟ απτόητος. Συνεχίζει να κυνηγάει ''βέρους Έλληνες''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-3-1972
 

Σε αυτόν το χορό εκατομμυρίων, αρκετοί εξεγείρονται και πιέζουν τον Ασλάνα να βάλει μέτρο. Τι ξεκαθαρίζει ο ηγέτης του ελληνικού βαζελλαδοαθλητισμού?
 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-4-1972
 

 
Με απλά λόγια, λέει ο ηγέτης του ΠΑΟ στους οπαδούς της ομάδας του. ''Ακούστε να δείτε μάγκες. Εγώ μπορώ να ακυρώσω μεταγραφές πανάκριβες, μόνο αν αυτές γίνονται με έσοδα του Σωματείου. Αν έρθει ένας επιχειρηματίας από έξω και τα σκάσει, κάνει δωρεά δηλαδή σε έναν Σύλλογο, τι να κάνω? Καταλαβαίνω ότι τρέμετε το Γουλανδρή και τα εκατομμύριά του, αλλά αν επέμβω, θα με πάρουνε με τα γιαούρτια. Περιμένετε λίγο να περάσει η μπόρα και θα ξηγηθώ''. Θα δούμε πιο κάτω το πώς ξηγήθηκε.
 
Ο Άλτσιμπαρ υπογράφει στον Ολυμπιακό
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-4-1972
 

 

 
Τι διαβάζουμε όμως στον Τύπο της εποχής?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-4-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 12-4-1972
 

 
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΑΛΤΣΙΜΠΑΡ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Ο ΠΟΥΣΚΑΣ ΤΟΝ ΗΘΕΛΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΛΑΒΕ ΑΛΛΟΣ.
 
Μέχρι τότε, δεν ακούγεται τίποτε για το ''πόσο Έλληνες είναι'' οι Άλτσιμπαρ-Πολέτι. Ο ΠΑΟ-Ασλανιδιακός αποφασίζει να κυνηγήσει τον ''ομογενή'' Νικολάου, που κανονικά λεγόταν Νικολά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-4-1972
 

 
Γίνεται χοντρή μάχη με τον Ολυμπιακό, αφού ο Γουλανδρής μπαίνει στη διεκδίκηση του παίκτη και φυσικά η κατάληξη γνωστή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-4-1972
 

 

 
Αυτή ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρόεδρος του Ασλανιδιακού τα πήρε άσχημα. ''Αν τους αφήσω, αυτοί θα αγοράσουν όλη την Ελλάδα και τη Λατινική Αμερική μαζί'', σκέφτηκε. Την επόμενη μέρα λοιπόν
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ 29-4-1972
 

 
Κομμένα τα λεφτά στο γαύρο, αφού έχει να δώσει. Τα νόμιμα λέμε πως κόβονται, αυτά που δικαιούταν όπως όλοι οι Σύλλογοι ως τακτική επιχορήγηση, από τα έσοδα του ΠΡΟ-ΠΟ. Είπαμε, στράβωσε ο Ασλάνας. Όχι και να μας παίρνεις το Νικολά ρε Γουλανδρή με τα εκατομμύριά σου. Κι εμείς πώς θα πάμε μπροστά ως Ασλανιδιακός? Θες να φέρεις κι άλλους παίκτες από εδώ και πέρα? Έχεις ψήσει Λοσάντα και Βιέρα? Θα πάνε φαντάροι. Άσε που όσους έφερες, θα τους εξετάσει η ΕΠΟ. Ε, πήγε ο φάκελος των παικτών στην ΕΠΟ. Εκεί, ήταν ο Δέδες πρόεδρος, ο γνωστός που ήταν και αργότερα πρόεδρος στην Ομοσπονδία μέχρι το 1997. Μέλος του ΠΑΟ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ο γιατρός Δέδες, ταυτόχρονα δηλαδή πρόεδρος της ΕΠΟ και δηλωμένος βάζελος με τη βούλα. Ήθελε να κάνει τα κέφια του Ασλάνα, αλλά δεν γινόταν. Είχε ανοίξει η φάμπρικα με τους ομογενείς στο παρελθόν και ο ΠΑΟ ήθελε να φέρει κι άλλους. Τι να κάνει λοιπόν? Πού να βρει πάτημα?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 6-5-1972
 

 
Ο κυβερνητικός επίτροπος στην ΕΠΟ, αυτός δηλαδή που ο Ασλάνας διόρισε, διαφώνησε με την έγκριση των μεταγραφών. Περίεργο, δεν το περιμέναμε... Οι γαύροι, ανάστατοι, είναι έτοιμοι να εκραγούν
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-5-1972
 

 
Αφού το θέμα έχει μπλέξει για τα καλά, ο Ασλάνας αποφασίζει να δώσει μια λύση που θα βολέψει τους πάντες και δεν θα τον εκθέσει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-5-1972
 

 
Δηλαδή, ''σε αφήνω γαύρε να πάρεις τους παίκτες που αγόρασες -λες και μπορούσα να κάνω αλλιώς-, αλλά θα επιτρέψω και στις άλλες ομάδες να πάρουνε παίκτες ξένους''. Τι έκαναν οι άλλες ομάδες? Φτου κι από την αρχή 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-5-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-5-1972
 

 
Τι έχετε να πείτε για αυτόν τον γνήσιο Έλληνα, τον απόγονο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με το πάλλευκο δέρμα, όπως φαίνεται δίπλα στο Δομάζο? ΠΙΣΣΑ ΜΑΥΡΗ Ο ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-6-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-5-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-7-1972
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-7-1972
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-8-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-8-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-8-1972
 

 
Στο ενδιάμεσο, ο ΠΑΟ κινείται να αγοράσει τον Φλόριαν Άλμπερτ, αλλά η ΕΠΟ του απαγορεύει τη μεταγραφή. Γιατί?

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-7-1972

Ενώ λοιπόν συμφώνησε ο Κίτσιος να πάρουνε μόνο τον Γκραμάχο, γκρινιάζουν σήμερα ότι ''μας έκοψαν τον Άλμπερτ οι χουντικοί''. Φρένο ήθελε να βάλει στο Γουλανδρή ο Ασλάνας, να μην αγοράσει όλη την Νότιο Αμερική και την φέρει στην Ελλάδα, πάλι γκρινιάζουν οι λαγοί.
 

Πάμε να δούμε και τις άλλες ομάδες?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 16-6-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-8-1972
 

 
Φυσικά και ο Θρύλος πήρε Λοσάντα-Βιέρα, ΠΡΙΝ ΟΜΩΣ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΚ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΟ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΓΚΡΑΜΑΧΟ. Ενώ λοιπόν μέχρι και ο Εθνικός παίρνει ξένους, ξένους μάλιστα που προπονούνταν με ΑΕΚ-ΠΑΟ πριν καταλήξουν στην ντροπή του Πειραιά, ο ΠΑΟΚ, η ΔΕΚΟ του Βορρά, το σωματείο που έκτιζε την Τούμπα και έκανε μεταγραφές με τα χρήματα του Ασλάνα και του κράτους όλα αυτά τα χρόνια -έχει να πέσει γέλιο όταν τους πιάσουμε αυτούς...-, κάνει αγωγή ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, σε μια υπόθεση που εκ των πραγμάτων δεν γινόταν να τελεσιδικήσει γρήγορα και μόνο εντυπώσεις θα δημιουργούσε. Κρατικά λεφτά περίμενε να πάρει, όπως θα δούμε στο μέλλον.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-6-1972
 

 
Πάμε τώρα και στο ζουμί. Ποιος ήταν ο απολογισμός των μεταγραφών του καλοκαιριού για τον Θρύλο? 16,2 εκ. δραχμές ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ
 

 
Στους άλλους όμως τι ίσχυε?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-3-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-4-1972
 

 
Την ώρα που δημοσιογράφοι και παράγοντες του ΠΑΟ κλαίγονται ότι ο Ασλανιδιακός δεν έχει λεφτά, ο πραγματικός ηγέτης του συνοικιακού σωματείου του κέντρου τι κάνει?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-4-1972
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-7-1972
 

 
5 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟ, ΑΛΛΑ 5 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΕ Ο ΑΣΛΑΝΑΣ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΟ, ΣΥΝΟΛΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΣΛΑΝΙΔΙΑΚΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΟΝ ΘΡΥΛΟ. ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ. ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 3 ΕΚ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΕΚ, ΟΡΙΣΤΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΓΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΙΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-6-1973
 

 
Να μαζέψουμε λίγο το τι είδαμε?
 
- Την πρώτη ελληνοποίηση την έχει κάνει ο ΠΑΟ με τον κολυμβητή Μπιτέρνα από τη Βενεζουέλα. Στο ποδόσφαιρο πριν τις περιπτώσεις Άλτσιμπαρ-Πολέτι, υπήρξαν οι αντίστοιχες των Καραμανλή-Λίναρι για τον ΠΑΟ, όπως και των Υβ-Ρομέν για τον Ολυμπιακό, ενώ για το Ρομέν είχε πρωτοενδιαφερθεί ο ΠΑΟ 2 χρόνια πριν τον πάρει ο Ολυμπιακός, με τη δουλειά να χαλάει για τα λεφτά. Επίσης, τα Γιάννινα έφεραν τους Αλβαρέζ-Γκλάσμαν και Πάστερνακ ως Έλληνες στην τότε Β' Εθνική, ενώ αργότερα έφεραν τους Ριγκάνι, Μόντεζ και Λίσα. Τον Πάστερνακ επίσης τον πρωτοέφερε ο ΠΑΟ για να τον αγοράσει αυτός, πριν αποφασίσει πως δεν του κάνει και καταλήξει στα Γιάννινα. Ενώ όμως οι Υβ-Ρομέν ήταν Έλληνες, ο ΠΑΟ έφερε το Λίναρι, ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΓΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, πριν τις περιπτώσεις Άλτσιμπαρ-Πολέτι. 
 
- Ο Ολυμπιακός άρπαξε τον Άλτσιμπαρ και το Νικολάου-Νικολά μέσα από τα χέρια του ΠΑΟ, όπως και τον Πολέτι μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ. Όταν κινούνταν αυτοί να τους πάρουν, μάλλον τους θεωρούσανε γνήσιους Έλληνες. Μετά αποφάσισαν πως είναι ξένοι. Επίσης, πήρε και τους Βιέρα-Λοσάντα ο Θρύλος.
 
- Το ίδιο καλοκαίρι, ο ΠΑΟ πήρε τους Ιράλα-Βερόν-Γκραμάχο-Ντε Μέλο, ενώ και η ΑΕΚ πήρε 3 Αργεντίνους. Μέχρι και ο Εθνικός πήρε ξένους. Είναι που μόνο ο Θρύλος έφερε ξένους τότε στην Ελλάδα.
 
- Ο Γουλανδρής ξόδεψε από την τσέπη του 16 εκ. δραχμές για τις μεταγραφές, ενώ ο ΠΑΟ πήρε 10 εκ. δραχμές κρατικά λεφτά και η ΑΕΚ 3 εκ. δραχμές από τον Ασλάνα. Όλοι σας και μόνος μου και τους πήρε και το νταμπλ ο τιτάνας το 1973.
 
- Ενώ υπήρξε συμφωνία μεταξύ προέδρων να πάρει ο ΠΑΟ μόνο τον Γκραμάχο από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, για να μπει ένα φρένο στους ξένους, κινήθηκε ο Ασλανιδιακός και για τον Άλμπερτ, δεν του επετράπη για να μην πάρει κι άλλους ο Γουλανδρής και προπαγανδίζουν και με αυτό οι λαγοί. Τα παράπονά τους στον Κίτσιο. 
 
Δεν φτάνει που ο Ασλάνας έκανε τα πάντα να βοηθήσει την ομάδα του και οποιονδήποτε άλλον μπορούσε να κοντράρει τον ΘΡΥΛΟ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ακούμε τη σήμερον ημέρα ότι ''βοήθησε τους γαύρους''. Ποιος? Ο Ασλάνας, ο ηγέτης του βάζελου, βοήθησε τον Ολυμπιακό. Μπρρρρ, σούργελα αντιολυμπιακοί.
 
Υ.Γ. Δεν αναφερθήκαμε σε περιπτώσεις ξένων παικτών που ήρθαν και δοκιμάστηκαν σε ΠΑΟ-ΑΕΚ, όπως Ταβαρέλι, Ίλιτς, Λουμπάνσκι, δίχως τελικά να αποκτηθούν, σε αυτό το επίμαχο χρονικό διάστημα. Αν το κάναμε, θα χανόμασταν εντελώς.