50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ



Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που ο ΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ''μπουλούκος'', όπως ήταν το παρατσούκλι του, υπήρξε ίσως ο πιο δημοφιλής από τα πέντε αδέρφια που ίδρυσαν το σωματείο των Θρύλων, λόγω της θέσης που αγωνιζόταν και των πολλών γκολ που έβαζε ενδεχομένως. Κοντούλης, κάπως γεμάτος, με τρομερό για τα δεδομένα της εποχής σουτ, αγαπήθηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές της ομάδας προπολεμικά από τον κόσμο μας. Όσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για ένα τυπικό Πειραιωτάκι, μέσα στο νεύρο, στον τσαμπουκά, αλλά πάνω από όλα έξω καρδιά και ΑΡΧΟΝΤΑΣ με τα όλα του. Φυσικά, το τι εστί ΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ δεν θα το αναλύσουμε εδώ. Θα επανέλθουμε με αρκετές αναρτήσεις για το μύθο και την ιστορία της συγκεκριμένης οικογένειας συνολικά. Εδώ θα δούμε μόνο το σκηνικό γύρω από το θάνατό του, όπου ξαφνικά και σε ηλικία 57 ετών προδώθηκε από την καρδιά του. Βεβαίως, όπως όλη του η ζωή, έτσι και ο θάνατός του ήταν γεμάτος με τον Ολυμπιακό του. Λίγο πριν πεθάνει είδε το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον αδερφό του να κερδίζει πανηγυρικά τις εκλογές στη Γενική Συνέλευση του Ολυμπιακού, ενώ αυτός με ένα τρανζιστοράκι προσπαθούσε να μάθει το τι κάνει την ίδια ώρα η ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ στην Κατερίνη με τον Πιερικό. Κέρδισε ο ΘΡΥΛΟΣ με 2-1 και ήσυχος πήρε τον δρόμο για το μεγάλο ταξίδι. Ας δούμε ένα μέρος μόνο από το πώς προσέγγισαν το θάνατό του οι εφημερίδες της εποχής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-12-1962
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-12-1962
 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 18-12-1962
 

 
Παρακάτω, τον βλέπουμε σε κάποιες από τις πρώτες φωτογραφίες του Ολυμπιακού, μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της τότε ομάδας
 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ'' ΙΟΥΝΙΟΣ 1925
 

 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ'' ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1926
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 9-5-1926
 

 
Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να τονίσουμε εδώ την ανακοίνωση που έβγαλε η τότε διοίκηση του ΠΑΟ, το στεφάνι που έστειλε, όπως και την παρουσία στην κηδεία του ΝΤΙΝΟΥ αρκετών επιφανών παραγόντων της ομάδας του Παναθηναικού -μεταξύ αυτών και ο τότε διευθυντής του ΟΠΑΠ κύριος Μοάτσος, ο οποίος ήταν μέχρι λίγους μήνες πριν πεθάνει ο ΝΤΙΝΟΣ πρόεδρος του Παναθηναικού-. Άλλα ήθη τότε στο ποδόσφαιρο, από παράγοντες-διαμάντια για τον ελληνικό αθλητισμό γενικά σαν τον κύριο Λουκά Πανουργιά και τον κύριο Ξενοφώντα Χατζησαράντο. (Την ίδια ώρα, κάποιος ''πατριάρχης του ΠΑΟ'' κανόνιζε το πώς θα αποδωθούν οι κατάλληλες βαλίτσες στον κατάλληλο αποδέκτη). Λογικό κι επόμενο ήταν όμως και για το ΔΙΑΜΑΝΤΙ αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου και του ΘΡΥΛΟΥ, να τυγχάνει της ευρείας αποδοχής των ποδοσφαιρανθρώπων του τόπου μας, ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων. Τι άλλο μένει να προσθέσουμε σε αυτήν την πρώτη, σύντομη φάση της αναφοράς μας στον ''μπουλούκο''?
 
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΤΙΝΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ, ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ