ΒΑΖΕΛΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥΤην σημασία της κατάκτησης του Βαλκανικού Κυπέλλου από τον Θρύλο το 1963 την έχουμε αναδείξει σε ξεχωριστό άρθρο.
 
Στις πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν εκεί, φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο έξαλλα πανηγυρίστηκε από όλο τον κόσμο του Ολυμπιακού αυτή η επιτυχία. Μόνο που δεν πανηγύρισε μόνο ο κόσμος του Ολυμπιακού. Πανηγύρισαν κι άλλοι μαζί μας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 24-9-1963
 

 

 
ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΠΑΟ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑΝ ΣΑΣ
 
Μιλάμε φυσικά για την υποδοχή στο αεροδρόμιο της αποστολής του Θρύλου, όπου βρέθηκαν και βάζελοι. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα και το πόσο ''ασήμαντη'' ήταν η κατάκτηση αυτού του τίτλου από τον Ολυμπιακό τότε, όπως λένε κάποιοι ''γνώστες'' αντιολυμπιακοί. Προφανώς υπήρχαν άλλα ήθη και η οπαδική αντιπαλότητα δεν ήταν τόσο έντονη, για να δούμε κάτι τέτοιο γραμμένο από οπαδούς άλλης, ανταγωνιστικής με τον Θρύλο ομάδας, αλλά όπως και να'χει, οι φωτογραφίες είναι νομίζουμε ενδεικτικές του μεγέθους της επιτυχίας του Ολυμπιακού και πόσο την αγκάλιασαν ακόμη και αντίπαλοι. Επίσης, αυτές οι φωτογραφίες έρχονται ως απάντηση στα κλασικά εικονογραφημένα ''οι γαύροι βγάζανε πανιά που μας υποστήριζαν στο Γουέμπλευ''. Στο ΧΟΥΝΤ-έμπλευ, υπήρχε χούντα και οι σύνδεσμοι οπαδών, για να πάρουν έγκριση και να ανοίξουν, έπρεπε να καταθέσουν πιστοποιητικό φρονημάτων. Το ότι κάποιοι χουντικοί και υμνητές του Παπαδόπουλου πανηγύριζαν για ένα κατόρθωμα της ''Επανάστασης'' του κώλου, τι σημαίνει ακριβώς? Αυτά για το 1971. 8 χρόνια νωρίτερα, όπου δεν υπήρχαν οι ίδιες πολιτικές συνθήκες, η εκδήλωση των οπαδών του Παναθηναικού δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχε άλλα ελατήρια πέραν των ποδοσφαιρικών.
 
Για να γίνει ακόμη πιο σαφής στα μάτια των αναγνωστών ο αντίκτυπος αυτού του ΘΡΥΛΙΚΟΥ επιτεύγματος, παραθέτουμε σχόλια από την ''αντικειμενική'' ΟΜΑΔΑ και τον ''αντικειμενικό'' διευθυντή της, το Μαρκ Μαρσώ, έναν Γάλλο που είχε παντρευτεί Ελληνίδα και έκανε καριέρα στη χώρα μας ως αθλητικός δημοσιογράφος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 1-10-1963
 

 

 
Το ''αυριανό παιχνίδι'', για το οποίο εύχεται ''καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό'' ο Μαρσώ, ήταν το παιχνίδι με τη Ζαγκλέμπιε, που προκριθήκαμε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και έχουμε δει το πρώτο ματς εδώ
 
ενώ τα ειρωνικά σχόλια των Γάλλων για την ΑΕΚ, έχουν να κάνουν με την εφτάρα που άρπαξε από τη Μονακό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και στην οποία θα αφιερώσουμε προσεχώς ειδική ανάρτηση.
 
Έτσι, όταν αρχίζουν τα περί ''πρέσβη'' οι οπαδοί του Παναθηναικού, εμείς μπορούμε να γελάμε με την καρδιά μας. ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Μετά, ήρθε η χούντα και ο Ασλάνας...
 
Και κλείνουμε με το ''επιμύθιο''. Όποτε από εδώ και μπρος κάποιος βάζελος ειρωνευτεί το Βαλκανικό Κύπελλο του Θρύλου, σε στυλ ''σιγά τα αβγά ρε γαύροι, της πλάκας Κυπελλάκι'', μπορούμε να του πούμε
 
ΤΟΤΕ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ