ΠΑΤΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ



Στις 22 Νοεμβρίου 1967 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδος της σεζόν 1967-68. Νικητής ο ΠΑΟ με σκορ 1-0. Το γκολ πέτυχε ο Λουκανίδης με απ'ευθείας εκτέλεση φάουλ, που αρχικά είχε υποδειχθεί ως free kick ήτοι έμμεσο, αλλά λόγω χούντας έγινε άμεσο ''ξαφνικά'' μετά την εκτέλεση, μπας και κερδίσει κάνα ντέρμπυ η Πανάθα. Επίσης, το γκολ ήταν εμφανώς εκπρόθεσμο, καθώς μπήκε 2 λεπτά μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας των 45 λεπτών του πρώτου ημιχρόνου. Αυτά, γιατί κάποιοι μιλούν για Βοσκάκηδες και θα τους κάνουν και σημαίες τα επόμενα χρόνια, όπως όλα δείχνουν...
 
Το παιχνίδι αυτό στιγματίστηκε από μία τουλάχιστον ασυνήθιστη ενέργεια του τότε ''υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως'' της χούντας, του Στυλιανού Παττακού. Ας την δούμε αναλυτικά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-11-1967
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-11-1967
 

 

 

 
Το ΦΩΣ είναι αρκετά πιο φειδωλό σε λεπτομέρειες από την ΗΧΩ, που δημοσιεύει και φωτογραφία του περιστατικού, όπως βλέπουμε, κρατώντας αποστάσεις από αυτήν την ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ, πραγματικά, ενέργεια. Ο ΠΑΟ κερδίζει 1-0, το ματς πλησιάζει προς τη λήξη του και ξαφνικά μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο ένας μπάτσος, διακόπτει τον αγώνα και μεταφέρει το Σιδέρη κάτω από τα επίσημα της Λεωφόρου, ώστε να του μιλήσει ο Παττακός. Τι του είπε? ''Παίξε πιο ήρεμα''. Χρειάζεται να προσθέσει κανείς κάτι άλλο εδώ πέρα? Το χουντοειδές απολίθωμα νόμιζε ότι οι παίκτες είναι στρατιωτάκια του και θα κάθονταν προσοχή. Ας δούμε πώς περιέγραψε το σκηνικό ο Πάνος Γεραμάνης, που ήταν παρών στις εξέδρες του γηπέδου, πολλά χρόνια αργότερα, με την απάντηση του Σιδέρη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 4-12-2004
 

 
Στον Τύπο της εποχής, που υπήρχε λογοκρισία, μπορεί να μην γράφονταν πολλά, αλλά ο κόσμος του Θρύλου έβραζε με αυτό το σκηνικό. Έτσι, λίγες μέρες μετά, ο Παττακός δίνει συνέντευξη στην ΗΧΩ, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-11-1967
 

 

 

 
Η συγκεκριμένη συνέντευξη έχει παρουσιαστεί και στο έγκριτο και πολυαγαπημένο μας site greenzone.
 
O Παττακός λοιπόν δηλώνει Ολυμπιακός. Αυτό είναι γνωστό, έχει δώσει συνεντεύξεις και στο ΦΩΣ και έχει εκφωνήσει και ''πύρινους'' λόγους υπέρ του Ολυμπιακού. Βέβαια, το ''εκ γενετής'' που λέει είναι κάπως συζητήσιμο, αφού σε συνέντευξή του στο ΦΩΣ κάποιες μέρες αργότερα, δήλωσε πως έγινε Ολυμπιακός το 1930, όταν πρωτοήρθε στην Αθήνα από το Ηράκλειο για την Σχολή Ευελπίδων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-12-1967
 

 
Εκ γενετής ίσον από τότε που γεννήθηκε ή άντε να το δεχτούμε κι έτσι, από μικρό παιδί. Αυτός στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν ΟΦΗ, όπως θα δούμε προσεχώς -και παρέσυρε και τον Ασλάνα να δηλώνει πως ''είμαι ΟΦΗ κι εγώ'', για να τον γλείψει- και εδώ μας λέει ότι γαύρος έγινε στα 18 του. Κατά πάσα πιθανότητα βέβαια δεν ήξερε τι σημαίνει ακριβώς η φράση ''εκ γενετής'', την αποστήθισε και την πέταξε στο άκυρο, για να πουλήσει μούρη για την ''ευρυμάθειά'' του και για το πόσο ''βαθύς'' γνώστης της ελληνικής γλώσσας είναι. Αγαπημένη συνήθεια του ''στρατηγού'' αυτή, για την οποία γελούσε και γελάει όλος ο κόσμος με την πάρτη του.
 
Ο Παττακός λοιπόν δήλωνε και δηλώνει γαύρος. Το πόσο γαύρος ήταν βέβαια, το έχουμε ήδη δει
 
και θα το ξαναδούμε στο μέλλον, με συγκεκριμένες ενέργειές του. Το θέμα είναι άλλο. Όπως φαίνεται από την παραπάνω συνέντευξη, το μόνο πράγμα που ΔΕΝ είπε ο Παττακός στο Σιδέρη ήταν ''ηρέμησε, ώστε στο τέλος να κερδίσει η Ολυμπιακάρα μας το ντέρμπυ''. Ο ίδιος λέει πως του είπε να ηρεμήσει, για να μην εκτραχυνθεί το παιχνίδι και σε καμία περίπτωση δεν εκδήλωσε τις οπαδικές προτιμήσεις του. Τα σάλια και η παραποίηση της αλήθειας των συντακτών του αγαπημένου μας site βεβαίως δεν είναι πρωτοφανή. Όσα γράφουν στην παραπάνω ανάρτηση και πέραν του θέματος Παττακού-Σιδέρη είναι ενδεικτικά του τι θα πει ψέμα και διαστρέβλωση των γεγονότων. Έχουμε απαντήσει ήδη σε πολλά από αυτά και εν καιρώ θα ολοκληρώσουμε τα χοντράδια της χούντας, ώστε να αρχίσουμε το δικό μας απολογισμό για τα αθλητικά πεπραγμένα της επταετίας.
 
Υπάρχει όμως και καλύτερο σημείο στη συνέντευξη Παττακού στην Ηχώ. Ας το δούμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-11-1967
 

 

 
Ο Παττακός λοιπόν μιλάει για ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος του αγώνα από το διαιτητή Κιτσούκαλη, που κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κρατήσει περισσότερη καθυστέρηση στο πρώτο από ότι στο δεύτερο ημίχρονο. Τόσο πολύ επηρέασε ή μπορούσε γενικά να επηρεάσει την κατάσταση υπέρ της ''αγαπημένης'' του ομάδας, υπέρ του Θρύλου δηλαδή.
 
Όπως κι αν έχει, το θέμα είναι ένα. Τέτοιο σκηνικό δεν έχει ξαναγίνει μέσα στην επταετία. Και θύμα του φυσικά υπήρξε ο μόνιμος στόχος όλων των φασιστοειδών, τωρινών και παλαιότερων. Η ομάδα του λαού, που τους έμπαινε στη μύτη και την έτρεμαν...

Σχόλια

Εικόνα koropi48

Ά ρε Σάββαρε, ά ρε Σάββαρε.... Τί δουλειά έκανες τόσα χρόνια αδερφέ μου! Μένω έκθαμβος, όσο γυρνάω στις παλιές αναρτήσεις σου και διαβάζω. Ιστορικές καταγραφές πανεπιστημιακού επιπέδου. Κανένας από το σύλλογο θα ψάξει και να τιμήσει ή να αξιοποιήσει αυτόν τον κεφαλαιώδη γαύρο; Σάββα ελπίζω να είσαι καλά όπου και νά σαι. Προτείνω θερμά στα νέα αδέρφια, όποτε έχουν χρόνο, να σκαλίζουν τις πολύ παλιές αναρτήσεις. Θα πάθουν πλάκα με όσα γράφονται εκεί. Απίστευτες ιστορίες, που αγγίζουν στην κυριολεξία τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Εικόνα koropi48

Κοίτα ρε παιδί μου κάτι πράγματα! Να είσαι ολυμπιακός από γεννήσεως, αλλά, όλως περιέργως, να παρακολουθείς συνεχώς παιγνίδια του ποα στο κρατικό γήπεδο λεωφόρου. Τα χουντικά επίκαιρα της εποχής (αποτελούν μέρος του αρχείου ΕΡΤ), που προβάλονταν πριν από κάθε ταινία στους κινηματογράφους, για να αναδεικνύεται το έργο της εθνοσωτηρίου, τον έδειχναν κάθε κυριακή εκεί, να παρακολουθεί αγώνες, συντροφιά με λαδά, μακαρέζο και όλη την κομπανία. Ρε μυστήρια πράγματα! Στο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ όμως δεν έχει ούτε φωτογραφία στις κερκίδες, ε; Πού να τολμήσει. Θα έτρωγε το κράξιμο της αρκούδας από τους μαουνιέρηδες. Ενώ στη λαγοφωλιά, όλο χειροκρότημα, επεφημίες και χειραψίες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο αδέρφια.

Εικόνα canio

Σε άλλους έκαναν παρατηρήσεις οι "επαναστάτες",ενώ με άλλους αντάλασσαν χειραψίες και γλωσσόφιλα!
http://4.bp.blogspot.com/_MHosfyiQ9u4/TD33vibKY0I/AAAAAAAAMUc/GgTMX1UKDh...
Παιδιά και αποπαίδια!

Εικόνα savvas gridlock

Επ'αυτού θα αφιερώσουμε ειδική ανάρτηση, εμπλουτισμένη με βιντεάκια από ΥΕΝΕΔ. Η φροντίδα, η θαλπωρή και το προδέρμ των χουντικών προς αθλητάς του ΠΑΟ...

Εικόνα Εν Αθήναις

Ώπα...
Όπου σας συμφέρει αμφισβητείτε τον Παττακό και εκεί που κάνει λόγο για τη διαιτησία τον θεωρείτε αξιόπιστο;

Ποια είναι η ομάδα του λαού; O Oλυμπιακός; Το γνωρίζει ο λαός;

Εικόνα savvas gridlock

Ο Παττακός είναι πλήρως αναξιόπιστος. Την μία λέει ''είμαι γαύρος από τότε που γεννήθηκα'' και μετά ''έγινα γαύρος στα 18, πριν ήμουν ΟΦΗ''. Την ''εγκυρότητα'' του greenzone αναδεικνύουμε, που μας παρουσίαζαν ότι στη συνέντευξη στην Ηχώ ανέφερε ο Παττακός ότι είπε στο Σιδέρη ''παίξε πιο ήρεμα ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ''. Αυτό δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει στη συνέντευξη και ''περιέργως'' οι έγκριτοι αρθρογράφοι του αγαπημένου μας site αποσιώπησαν, είναι η άποψη του Παττακού ότι η διαιτησία αδίκησε τον Θρύλο.

Εικόνα Hank

stop trolling

Εικόνα ASTERIX

Ρε Σάββα, πες μου σε παρακαλώ πολύ ... αρχίσαμε ή όχι ακόμη;

Εικόνα savvas gridlock
Εικόνα clark gheibol

Κοντούλη, νομίζω έχουμε μπει στη ντελική ευθεία για να περάσουμε τα μισά για ν' αρχίσουμε

Εικόνα ΔΙΑΣ

αλλα αυτο το "οι φιλαθλοι αντεληφθησαν το νοημα της ολης ενεργειας και γιαυτο χειροκροτησαν τον κυριο υπουργο".... χειροκροτητες της χουντας λοιπον... ειχαν αρχισει λεει να πεφτουν κατι κλωτσιδια απο τις δικες μας τις μαγκοφατσες... και δεν αντεχαν τα τρυφερα μπουτακια των ζελεδων... μετα ηρθαν ο ζλατανος ο δεδες και ο βουρακης....

Εικόνα vagio

Μερικα αρθρα σας και αναφερομαι σε αυτα που συνοδευονται απο εφημεριδες-ντοκουμεντα της εποχης, ειναι πραγματικα ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ αξιας.
Πως να τα αμφισβητησει κανεις?
Δεν γινεται με τιποτα!!
Ευγε ρε παιδες, πραγματικα.

Μα που στο διαολο τις βρισκετε τις εφημεριδες του 60??

Εικόνα savvas gridlock

Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε, και ανοιγήσεται υμίν. Πας γαρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τω κρούοντι ανοιγήσεται.

Εικόνα clark gheibol

καταρχάς μια χαρά τα αμφιζβητούν οι Θωμάδες
δεύτερον, δεν είναι μόνο δικά μας, άμα προσέξεις λίγο μετά τις αναρτήσεις τις δικές μας, τα ανεβάζουν κι άλλα "γαύρικα" σάιτ. Και βάζουν κι επάνω το λόγκο τους

Εικόνα Hank

Καλως το Vagio

Ειχες χαθεί, λόγω καποιων "διενέξεων" απ' ότι είδα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο "Θρύλος πανω απ' όλα".
Και αυτή είναι η μοναδική σκέψη που στήθηκε αυτό το site, συνεπώς και το να αναδείξουμε την Ιστορίας μας, και να βάλουμε οσα πράγματα μπορούμε στη θέση τους, είναι σχεδόν αυτοσκοπός.
Μακάρι να έχουν κάποια αξία, κι ας μην είναι ανεκτίμητη.

Αμα ψάχνεις, κι έχεις διάθεση, βρίσκεις. Και χάρη σε κάτι "δαίμονες", σκυλιά του πολέμου πραγματικά, που χουν ξαμολυθεί και ψάχνουν ακουραστα υλικό, θα αναδείξουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Εικόνα ΔΙΑΣ

καλο θα ητο να εγνωριζαμεν τι απαντησεν ο γεωργιος σιδερης στη μαλλιαρη....

Εικόνα savvas gridlock

Το γράφει ο Γεραμάνης, στο τέλος του κειμένου του.

''Μάλιστα, κύριε υπουργέ. Παίζω απλώς δυνατά και όχι σκληρά. Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα δυναμικό!''.

Του είχε πάρει και συνέντευξη του Φόντακα ο Γεραμάνης, όπως και σε πολλούς άλλους παλιούς παίκτες μας.

Εικόνα red apple

ΠΑ ΠΑ ΔΟ ΠΟΥΛΟΣ
ΠΑ ΠΑ ΔΟ ΠΟΥΛΟΣ

Αχχχαααααααα... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΓΆΖΕΙΣ κύριε αρθρογράφε....

Άκου διέκοψε το ματς για να παράσχει πατρικάς συμβουλάς στον γεροΣιδέρη...

Εικόνα El.loco7

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΜΠΟΧΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ