ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΑΝΟ ΤΟ 2007



Πάμε να θυμηθούμε μια σχετικά πρόσφατη ιστορία γύρω από τη ρύθμιση Ορφανού στα χρέη του ΠΑΟΚ το 2007.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3-8-2007
 
Η κυβερνητική παράταξη και η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισαν χθες την τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα σε ΠΑΕ (μεταξύ αυτών ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής), ΚΑΕ αλλά και αθλητικά σωματεία να εξοφλήσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.Σύμφωνα με την κυβερνητική πρωτοβουλία, ελέω εκλογών, οι οφειλέτες μπορούν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους σε 120 δόσεις και να απαλλαχθούν από το 80% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Τα προεκλογικά... δώρα της κυβέρνησης ξεκίνησαν για τα καλά...Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν πάντως ότι πρέπει να είναι η τελευταία φορά που η Βουλή προχωρά σε τέτοια ρύθμιση. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χ. Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι, όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, δεν θα φέρει τέτοια διάταξη.Στο ίδιο πνεύμα και ο Δ. Γεωργακόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον παρόμοια τροπολογία. Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε ο Γ. Κουτσούκος, που σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει άφεση αμαρτιών σε τυχάρπαστους που διαχειρίστηκαν τα σωματεία για να βγάλουν χρήματα. Την τροπολογία υπερψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κουλούρης, ο οποίος όμως προέβλεψε ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν παρόμοιες ρυθμίσεις. Τόνισε δε ότι κάποεις ΠΑΕ, όπως ο Παναθηναϊκός, ουδέποτε ζήτησαν την αρωγή της πολιτείας, διότι δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ.Κατά της διάταξης τάχθηκαν οι βουλευτές της Αριστεράς. Οι Ν. Γκατζής (ΚΚΕ) και Θ. Λεβέντης (ΣΥΝ) είπαν ότι έτσι δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ικανοποιεί κάποιους παράγοντες που ασκούν πολιτικές πιέσεις.«Κλείνουμε τις πληγές, αποδίδουμε το δίκαιο και προχωράμε», αντέτεινε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός, ενώ και ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας τόνισε ότι με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα σε νέους παράγοντες, όπως ο Ζαγοράκης και ο Ρέμος, να κάνουν μια νέα αρχή.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3-8-2007 εδώ
 
«Μισή ντροπή δική τους, μισή δική μας, αλλά έρχονται και οι εκλογές», σκέφθηκαν οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων και με προσδοκία για ανταπόδοση σε ψήφους υπερψήφισαν την προκλητική τροπολογία για ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ και λοιπών αθλητικών σωματείων. Με το ίδιο πάθος και την ίδια οργή που οι νεοδημοκράτες ως αντιπολιτευόμενοι έκαναν λόγο για «ντροπή», «εξευτελισμό του κράτους» και έθεταν τελεσίγραφο ότι «τελευταία φορά ψηφίζουν ρύθμιση χρεών», χθες οι πασόκοι διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για την «εξευτελιστική και απαράδεκτη» ρύθμιση δηλώνοντας ότι ψηφίζουν επίσης για τελευταία φορά. Ρύθμιση τελειωτική, δήλωσε ότι γίνεται και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός, ενώ για να μη μένει αμφιβολία ποιοι είναι οι κυρίως ευνοούμενοι, ο υφυπουργός κ. Δούκας ανέφερε ονομαστικώς τον κ. Ζαγοράκη, πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Τόσο ο κ. Ορφανός, όσο και ο κ. Χ. Φώλιας, τόνισαν ότι χάνονται μεν 51 περίπου εκατομμύρια ευρώ από προσαυξήσεις, που όμως ποτέ δεν θα εισέπραττε το Δημόσιο, αλλά δημιουργείται η βάσιμη προσδοκία για εισροή 138 εκατ. στα ταμεία του με τις 120 μηνιαίες δόσεις που πλουσιοπάροχα τούς δίνει το κράτος να εξοφλήσουν. Μάλιστα ο κ. Ορφανός είπε ότι από τη ρύθμιση του 2004 εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα 5,6 εκατ. ευρώ και ότι από τις 28 ομάδες και σωματεία που μπήκαν στη ρύθμιση, μόνον τέσσερα δεν ανταποκρίθηκαν. «Πού θα πάει αυτή η ιστορία;», αναρωτήθηκε αγανακτισμένος ο κ. Δ. Γεωργακόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ομολογώντας ότι «η Βουλή και η Πολιτεία υποκύπτουν στην πίεση των οπαδών», ενώ έκρινε ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου η ρύθμιση της ανάληψης από το κράτος της καταβολής των οφειλομένων από τις προβληματικές ή υπό εκκαθάριση «Γιάννινα» και «Αρη» σε πρώην ποδοσφαιριστές. Για «εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο εκλεγόμενος στη Θεσσαλονίκη Σ. Καλαφάτης, για «καταραμένο πολιτικό κόστος» ο κ. Κ. Κουλούρης. Κατά της ρύθμισης τάχθηκαν ΚΚΕ και Συνασπισμός.
Αν όμως «τα βρήκαν» τα κόμματα στο θέμα των χρεών των ΠΑΕ, δεν έγινε το ίδιο και με την τακτοποίηση των συμβασιούχων αορίστου χρόνου του Χρηματιστηρίου. Με υπουργική τροπολογία προβλέπεται η τακτοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών προτού μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία. Οι υπάλληλοι αυτοί θα μεταφερθούν, όπως προβλέπει η υπουργική ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών. Η αντιπολίτευση όμως ζητούσε την τακτοποίηση και του πλεονάζοντος προσωπικού που προκύπτει από τη μεταστέγαση του Χρηματιστηρίου από έξι κτίρια σε ένα. Ο τ. πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης είχε καταθέσει σχετική τροπολογία. «Δεν είναι δυνατόν στελέχη που προσελήφθησαν από μια ιδιωτική πλέον εταιρεία να εξομοιωθούν με τους δημοσίους υπαλλήλους», ήταν η απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Χ. Φώλια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GOAL NEWS 2-10-2007 εδώ
 
Ολοι αυτοί που εκτόξευσαν τα χρέη του «δικέφαλου» πάνω από τα 40.000.000 ευρώ, οι Γούμενος, Παγώνης, Μπατατούδης, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Την ίδια ώρα ο Θοδωρής Ζαγοράκης καλείται να εγγυηθεί προσωπικά ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ την κανονική καταβολή των δόσεων, για να τη βάλει στη διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών.
Ο όρος στην ερμηνευτική εγκύκλιο που στάλθηκε στην ΠΑΕ από τις 17 Αυγούστου ζητά από τη σημερινή διοίκηση να εγγυηθεί την κανονική αποπληρωμή των δόσεων της ρύθμισης, που απαιτεί 120.000 ευρώ το μήνα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ ως φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να εγγυηθεί προσωπικά ότι οι δόσεις αυτές θα πληρώνονται κανονικά στην ώρα τους, την τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο, παρά τις όποιες προθέσεις του για να βοηθήσει την ομάδα και μάλιστα σε ένα χρονικό ορίζοντα μιας δεκαετίας.
Αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στον ΠΑΟΚ. Χθες, πάντως, οι άνθρωποι του «δικέφαλου» μιλούσαν για θέμα ερμηνείας των διατάξεων για τις προσωρινές διοικήσεις, αλλά είναι δεδομένο ότι καθυστέρησαν να ασχοληθούν με το θέμα και τώρα το βρίσκουν μπροστά τους. «Είναι θέμα ερμηνείας» έλεγε χθες ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Γιάννης Παπαδόπουλος. «Θέλουμε να ξεκαθαρίσει ότι τα χρέη της ΠΑΕ προς το Δημόσιο, που έφταναν τα 29 εκατ. και μετά τη ρύθμιση θα πέσουν στα 15, δεν θα θεωρηθεί ότι είναι νέα χρέη και κατ επέκταση δεν πρόκειται να ευθύνεται για αυτά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, ο Θοδωρής Ζαγοράκης» συμπλήρωνε.
Ο ΠΑΟΚ κινείται σε δύο κατευθύνσεις: ζητά από τη μια να εξαλειφθεί ο όρος των εγγυήσεων από φυσικά πρόσωπα και από την άλλη να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών μια ερμηνευτική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση που συντρέξουν λόγοι -να μην πληρωθούν για παράδειγμα δύο δόσεις- και η ρύθμιση πάψει να υφίσταται, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο δεν θα βαραίνουν τον Θοδωρή Ζαγοράκη.
Το θέμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει περιθώριο μέχρι τις 17 του μήνα να υποβάλει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (μαζί με τις χορηγικές συμβάσεις που έχει συνάψει μέχρι τώρα) προκειμένου η ΠΑΕ να μπει στη ρύθμιση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και μια ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί η ΠΑΕ στη ρύθμιση των χρεών της προς το Δημόσιο: την τελευταία εργάσιμη του μήνα, την Τετάρτη στις 31 του μήνα, να καταβληθεί και η πρώτη δόση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18-10-2007 εδώ
 
Κινήθηκαν έξυπνα τις τελευταίες ημέρες οι διοικούντες την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Οι κκ. Ζαγοράκης, Παπαδόπουλος και Βιολίδης βρέθηκαν χθες στην ΦΑΕ Θεσσαλονίκης προκειμένου να υπογράψουν την μερική ένταξη της εταιρείας στην ρύθμιση των χρεών. Πρόκειται για ποσό ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η ΠΑΕ πλέον θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στο δημόσιο το ποσό των 19 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Βέβαια στον «Δικέφαλο» θα περιμένουν και τις δικαστικές αποφάσεις για το υπόλοιπο του χρέους που ανέρχεται στα 27 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι όμως να υπάρχουν οι οριστικές αποφάσεις η διοίκηση θα έχει κερδίσει σημαντικό χρόνο στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να βάλει την ΠΑΕ σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης.
Χθες, εξάλλου, είχαμε και την εκδίκαση των αγωγών κατά του πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργου Μπατατούδη, ο οποίος κατηγορείται για απιστία 9.000.000 ευρώ αλλά και υπεξαίρεση 7.500.000 ευρώ κατά το διάστημα της προεδρίας του.
Εξω από τα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί 30 οπαδοί του ΠΑΟΚ οι οποίοι φώναζαν συνεχώς «φτάνει πια, φέρτε μας πίσω τα κλεμμένα μας λεφτά». Οι οπαδοί του «Δικέφαλου» δεν παρέλειψαν να αποδοκιμάσουν και τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Γιάννη Γούμενο που εμφανίστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας.
 
Ο Ζαγοράκης λοιπόν έβαλε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη ρύθμιση Ορφανού, με την υποχρέωση καταβολής 19.000 ευρώ μηνιαίως -γελάει ο κόσμος με το ''αστρονομικό'' αυτό ποσό-, ενώ τα υπόλοιπα 27 εκ. ευρώ του χρέους πάγωσαν. Ακόμη και σήμερα παραμένουν παγωμένα και εμφανίστηκε ο ''μεγαλο-επενδυτής'' Σαββίδης που ''θα τα ξοφλήσει'' -ζητώντας ρυθμίσεις κι αυτός...-. Την γραφικότητα σε όλο της το μεγαλείο στις σκηνές που ακολούθησαν εκείνες τις μέρες μπορείτε να την κεντράρετε εδώ. Ο λλλλαός του ΠΑΟΚ και ο Ψωμιάδης δίνουν ρεσιτάλ.
 
Αν ο ΠΑΟΚ επέλεγε να βάλει όλο το ποσό του χρέους στη ρύθμιση και όχι μόνο 1,9 εκ. ευρώ, θα κέρδιζε 12-14 εκατομμύρια ευρώ. Δεν τους φτάνει όμως. Έχουμε δει πολύ καλά το τι θέλουν ως ΠΑΕ ΠΑΟΚ του ΡΠ μεγαλομετόχου της. Ας δούμε και το τι έλεγε ο Ορφανός ως στέλεχος της αντιπολίτευσης πια το 2011.
 
"Υπάρχει ένα κομμάτι χρεών μέχρι το 2007. Τον Αύγουστο του 2007 η τότε κυβέρνηση, με δική μου εισήγηση, έκανε μία ρύθμιση σε 120 δόσεις, όλων των χρεών, που είχαν οι ομάδες ως τότε.
Ο ΠΑΟΚ μπήκε σ΄ αυτή τη ρύθμιση για ένα ποσό 1.900.000 ευρώ και υπήρχε ένα ποσό περίπου 10.000.000 ευρώ χρέους προς το δημόσιο, συν περίπου 20.000.000 ευρώ προσαυξήσεις", δήλωσε ο Ορφανός.
"Με εκείνο το νόμο, μια ομάδα θα μπορούσε να πληρώσει το πρωτογενές χρέος συν το 20% των προσαυξήσεων σε 120 δόσεις. Ο ΠΑΟΚ είναι σήμερα στα δικαστήρια γι΄ αυτά τα χρέη, αλλά ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τα βάλει σ΄ αυτή τη ρύθμιση", πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος αναφερόμενος στις επαφές του Ζαγοράκη με τον Αλογοσκούφη επισήμανε πως "στα τέλη του 2008, επί Αλογοσκούφη, έγινε μία προσπάθεια να υπάρχει συνολική ρύθμιση όλων των χρεών, να δώσει ο ΠΑΟΚ εφάπαξ ένα ποσό και να τελειώσει η ιστορία. Δεν ξέρω γιατί δεν προχώρησε".
Όσο για το τι μπορεί να γίνει τώρα; "Ξέρω ότι γίνονται συναντήσεις, αλλά δεν ξέρω τι θα προκύψει. Έχω την αίσθηση πως στη σημερινή κατάσταση, αν πάει κάποιος και δώσει ένα σημαντικό ποσό εφάπαξ, μπορεί να το δεχτεί η κυβέρνηση", είπε ο Ορφανός.
 
Πάγωμα χρεών, αποθέωση Ζαγοράκη στη Θεσσαλονίκη, προτάσεις για εφάπαξ καταβολή ποσού πολύ χαμηλότερου των 27 εκ. ευρώ που χρωστούσε, τότε, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο αλλά και για υπαγωγή στη ρύθμιση Ορφανού του συνόλου του χρέους, οπότε θα γλύτωνε η ΔΕΚΟ του Βορρά διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έγιναν αποδεκτές. Γιατί? Μα θέλουν να τους χαριστούν τα χρέη. Να κοπούν κι άλλα λεφτά από το συνολικό ''κουστουμάκι''. Τι κι αν έμεινε με κρατικές αβάντες πρόεδρος ο ''Τέο ψυχάρα για πάντα Παοκάρα'' Ζαγοράκης, που τώρα τον κυνηγούν οι ίδιοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, αφού ''υποχρεώθηκε'' να καταβάλει μηνιαίως 19 ολόκληρα χιλιάρικα μέσω της ΠΑΕ προς το Δημόσιο και στο τέλος ''δεν μπορούσε'' κιόλας? Ως ΔΕΚΟ του ελληνικού αθλητισμού, όσα κι αν ρουφήξουν, σταματημό δεν θα'χουν.
 
ΧΑΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ, ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΟΚΑΚΙΑ...