Ο ''ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΟ 1964'' ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ



Στις 24 Μαίου 1964, στο Στάδιο Καραισκάκη, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναικό, στα πλαίσια της 30ής και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδος της σεζόν 1963-64. Ο ΠΑΟ είχε ήδη πάρει το πρωτάθλημα, αλλά τον ενδιέφερε να μην χάσει, ώστε να σηκώσει την κούπα αήττητος. Το τελικό σκορ ήταν 0-1 και νίκη για τον ΠΑΟ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Από εδώ και κάτω, αρχίζει το παραμύθι των βαζελάκων. Ένα παραμύθι με αρκετά σκέλη.
 
1) ''ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''.
 
Έχουμε δει ήδη δύο περιπτώσεις που γαύροι έκαναν Πειραιά τη Λεωφόρο, μία το 1955 και άλλη μία την επόμενη χρονιά, 1956. Και δεν τελειώσαμε, βαζελάκια. Όταν οι παππούδες μας κάνανε γύρους του θριάμβου μέσα στο κοτέτσι σας, οι δικοί σας παππούδες τους χάζευαν. Μετά, αποφάσισαν να ''πρωτοπορήσουν'', αφού ως γνωστόν, ''ΟΛΑ οι βάζελοι τα έχουν κάνει πρώτοι''. Έτσι, τις φωτογραφίες που περιέχονται στις δύο παραπάνω αναρτήσεις δεν θα τις πολυδείτε να κυκλοφορούν στο Internet. Αντίθετα, οι δύο παρακάτω φωτογραφίες, από τους πανηγυρισμούς των βάζελων στο Καραισκάκη το 1964, έχουν γίνει ανάρπαστες στο διαδίκτυο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-5-1964
 

 

 
2) ''ΜΟΝΟΝ Ο ΠΑΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ. ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΓΑΥΡΟΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ...''
 
Έχουμε ξεκινήσει να παρουσιάζουμε τα αήττητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού εδώ. Συνοπτικά όμως και για να έχουμε μιαν εικόνα, ας δούμε τι γραφόταν στον Τύπο της εποχής, λίγο μετά την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος του 1964 από τον Παναθηναικούλη. Η εφημερίδα ΟΜΑΔΑ, λόγω μιας κόντρας που είχε ξεσπάσει μέσω επιστολών μεταξύ φίλων του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ για τα αήττητα πρωταθλήματα των δύο ομάδων, πήρε θέση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 16-6-1964
 

 

 

 

 
Πάλι ''πρωτοπόρησαν'' τα βαζελάκια...
 
3) ''ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΠΟΥ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΓΚΩΜΙΑΖΑΝ ΤΟΝ ΠΑΟ. ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΤΑΝ ΑΘΛΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ''.
 
Ας δούμε το ποιον εγκωμίαζαν εκείνη την περίοδο οι εφημερίδες της εποχής. Οι ''αντικειμενικές'' μάλιστα, όχι ''του γαύρου''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 26-5-1964
 

 

 
Πανευρωπαικό ρεκόρ κατείχε ΚΑΙ τότε η ομάδα των Θρύλων, ο Ολυμπιακός. Κανένας Παναθηναικούλης δεν είχε ''ευρωπαικά ρεκόρ''.
 
4) ''ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΑΥΤΟ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΥΡΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΑΝ ΚΙΟΛΑΣ''.
 
Καινούριο παραμυθάκι αυτό, από οπαδούς νέας κοπής. Ας δούμε την αλήθεια όχι από μία, αλλά από 3 εφημερίδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-5-1964
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-5-1964
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 26-5-1964
 

 
Σύμφωνα με την ''Ηχώ'', οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν πολύ περισσότεροι και ορμητικότεροι. Σύμφωνα με το ''ΦΩΣ'', οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν το 80% του συνόλου των θεατών του ματς. Σύμφωνα με την ''ΟΜΑΔΑ'', στο γήπεδο υπήρχαν 30.000 οπαδοί του Ολυμπιακού και 11.000 του Παναθηναικού, δηλαδή αναλογία περίπου 3 προς 1, 75%-25% σε ποσοστά. Μιλάμε για παναθηναική κατάληψη στον Πειραιά, έτσι?
 
ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΝ ΒΛΕΠΑΤΕ, ΚΟΡΟΙΔΑ. ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΝΟΗΣΕΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ ''ΦΩΣΤΗΡΕΣ-ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ'', ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ INTERNET.
 
5) ''ΤΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙΣ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΚΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ''.
 
Ας δούμε λοιπόν πώς το πέτυχαν αυτό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-5-1964
 

 

 

 
Γνήσια παναθηναική νίκη. Με διαιτητικό σπρώξιμο για ακόμη μία φορά.
 
6) ''ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ''.
 
Παρά το ότι η μπύρα 13 1966 δεν είχε ακόμη ιδρυθεί για να πρωτοπορήσει -το 1964 ο Θρύλος είχε καμιά 10αριά ενεργούς και μάχιμους Συνδέσμους οπαδών του σε όλη την Ελλάδα, όπως έχουμε δει εδώ-, ήταν ''κυρίαρχοι των δρόμων''. Πράγματι, πορεία ξεκίνησαν να κάνουν, αλλά ας δούμε πού κατέληξε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 26-5-1964
 

 

 
Στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, η φάπα πήγε σύννεφο στα βαζελάκια.
 
7) ''ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΗΤΤΗΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΡΕ ΓΑΥΡΟΙ. ΠΟΛΥ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΣΑΝ ΤΟ ΖΑΧΟ ΠΙΤΥΧΟΥΤΗ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΚΑΤΣΕ''.
 
Την αξία του ''αήττητου της βαλίτσας'', ξεκινήσαμε να την βλέπουμε εδώ. Ο ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαίδης ομολόγησε σε ΓΣ των μελών του ΠΑΟ ότι 620.000 δραχμές πήγαν ''εκεί που όλοι ξέρουμε, για να έρθει το αήττητο''. Και θα έχουμε συνέχεια σε λίγες μέρες, άκρως αποκαλυπτική. Όσον αφορά τον κυρ-Ζάχο μας, εκτός του ότι βάλαμε και πιο πάνω τις 2 ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ των γαύρων μέσα στη Λεωφόρο, τη δεκαετία του '50, πολύ πριν το 1964 δηλαδή, ας θυμηθούμε το τι έλεγε για τον κόσμο του Ολυμπιακού αυτός ο παίκτης-σύμβολο για τους οπαδούς του ΠΑΟ.
 
Οι απαντήσεις είναι 7, από τη θύρα την 7. Τις απαντήσεις στα ψέματά σας μια ζωή τις έδινε, τις δίνει και θα τις δίνει ο κόσμος του Ολυμπιακού. Αυτός συγκεκριμένα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-5-1964
 

 
Περαστικά και βιξ για τα λαιμά.

Σχόλια

Εικόνα nikos adraktas

Βαζελια ο συλογος της πιπας κ τις φαπας απο τοτε ... γιατι τα αρθρα σας δεν τα στελνετε σε μια εφημεριδα πχ γαυρος πρωταθλητης για δημοσιευση ? να τουμπεκιαστουν τα μουνακια ?

Εικόνα savvas gridlock

Καλώς ήλθες Νίκο. Όποιος θέλει, είτε οπαδός, είτε δημοσιογράφος, είτε ό,τι άλλο είναι, μπορεί να πάρει από εμάς ό,τι θέλει κι ας μην μας αναφέρει ως πηγή. Ελεύθερο έχουμε το υλικό, όποιος γουστάρει διαβάζει κι όποιος γουστάρει πιο πολύ, τσιμπάει ό,τι γουστάρει.