Ο ΓΛΕΖΟΣ, Ο ΣΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΕΛΙΑ



Μεγάλη επέτειος μάγκες. Σαν σήμερα, την Κυριακή 1 Ιουνίου 1941, έναν μήνα και κάποιες μέρες μετά την παράδοση της πόλης των Αθηνών στους Γερμανούς του Χίτλερ, διαρρέει μία είδηση που σκορπά ρίγη ενθουσιασμού στους Έλληνες μέσα στην Κατοχή. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 προς Σάββατο 31 Μαίου 1941, δύο πιτσιρικάδες -ούτε 20 χρονών ήταν καλά καλά-, ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ και ο ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη σημαία του Γ' Ράιχ. Αυτήν που βλέπουμε στην αρχική φωτογραφία της ανάρτησης να κυματίζει πλάι στην ελληνική και δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου 1941, όταν και έπεσε η Αθήνα. Πάμε να δούμε το πώς υποδέχτηκε ο Τύπος της εποχής την είδηση, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας πως υπήρχε λογοκρισία από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 2-6-1941
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΝΕΑ 2-6-1941
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 3-6-1941
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ 3-6-1941
 

 
''Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας'', κραυγάζουν τα κατοχικά ''Αθηναικά Νέα'' του συγκροτήματος Λαμπράκη και στο μυαλό μας στριφογυρίζουν κάποιες αντίστοιχες σημερινές τσιρίδες του μπουμπούκου. Βεβαίως, εδώ είμαστε αθλητική ιστοσελίδα και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε μαθήματα ιστορίας, ένα άθλημα που δεν το κατέχουμε και υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι και σίγουρα πολύ πιο καταρτισμένοι από εμάς επ'αυτού. Στα ίδια φύλλα των εφημερίδων που διαβάζουμε για την συγκινητική πράξη των ΓΛΕΖΟΥ-ΣΑΝΤΑ, λίγο πιο πέρα, βλέπουμε κάποια ''ωραία'' φιλικά, κάτω από την Ακρόπολη, στο γήπεδο της Λεωφόρου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 2-6-1941
 

 
Τη μέρα που άλλοι κατεβάζουν την σβάστικα από την Ακρόπολη, το Αθηναικό κοινό μαζεύεται στη Λεωφόρο για να θαυμάσει Γερμανούς ναύτες και αεροπόρους να δίνουν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, ενώ λίγο πριν, ανάμεσά τους, εμφανίζονται και αναμετρώνται οι ποδοσφαιρικές ομάδες ΠΑΟ και Απόλλωνα. Κι αν κάποιος αντιτάξει ''εντάξει, δεν παίξανε οι βάζελοι με τους Γερμανούς, μεταξύ τους παίζανε οι Γερμανοί'', ας διαβάσει και το παρακάτω, από την ίδια χρονική περίοδο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ 3-6-1941
 

 
Ψήνανε φιλικό με τους Γερμανούς οι άνθρωποι του ΠΑΟ...
 
Όλα αυτά τα γράφουμε σήμερα πρώτα και κύρια για να τιμήσουμε την ενέργεια αυτή εναντίον των χιτλερικών δυνάμεων Κατοχής, αλλά και για να θυμηθούμε τις παλιότερες αναρτήσεις μας, για τους ευνοούμενους όλων των πολιτευμάτων και καθεστώτων, τους απογόνους δωσιλόγων βάζελους. Και δεν μιλάμε για ''πνευματικούς'' και ''αθλητικούς'' απογόνους των δωσιλόγων μόνο, αλλά και για βιολογικούς, όπως έχουμε δει με τους Ράλληδες και την σχέση τους με τον Παναθηναικούλη. Αφού φρεσκάρουμε την μνήμη μας, θα περάσουμε σιγά σιγά και στο ψητό, για τα βαζέλια και την Κατοχή. Δεν ξεχνάμε τίποτε. Όλα θα τα βάλουμε. Θα σας τσουρουφλίσουμε πρώτα και μετά θα σας το βγάλουμε από τα λαιμά. Το θέμα εννοούμε, μην το πάτε αλλού αυτό. Η βρωμιά σας θα εκτεθεί πλήρως βαζελάκια, καρκινώματα του ελληνικού αθλητισμού...

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

Άντε ρε Σάββα...

Τί απoγένανε οι αποκαλύμπζεις;

Ζβήστηκαν ολάκερα τα αρχεία σου και ξανά από την αρχή ή άνθρακας ο θεσαυρός;

Ένα φιλικό παίξαμε κι εμείς με τα SS, αλλά αφιέρωμα δεν γλιέπουμε.

Τς τς τς...Και σας είχα μπιζτέψει τότενες που κομπάζατε. Με απαγοητεύσατε γκζανά όμως.

Εγώ θα περιμένω πάντως, και αυτή τη φορά ελπίζω να μην μιμηθείς τον Ανδρέα στα «θα» αλλά στα «έδώ και τώρα».

Μήπως φοβάσαι να αντικρύσεις αυτό που θα έρθει ως απάντηση; Θα ταρακουνηθούν πολύ τα νερά στην Πειραϊκή.

Ξέρεις τί εννοώ μάλλον, για αυτό διστάζεις...

Εικόνα savvas gridlock

Μετά τους τελικούς μπάσκετ θα το βγάλουμε. Απλώς περιμένουμε να φύγει η αγωνιστική δράση, για να μην καεί στο σωρό με τα υπόλοιπα. Σε ξαναρωτάω όμως. Αφού το ξέρεις το θέμα, γιατί το αμφισβητείς?

Εικόνα ΔΙΑΣ

μεχρι να το γραψουν η SD και η GOAL οι βαζελοι ειναι αντιστασικαοι...

Εικόνα lost in space

Εξαιρετικός, όπως πάντα. Φιλιά, σύγγαυρε

Εικόνα savvas gridlock

Επιτέλους. Χρόνια και ζαμάνια. Άντε, δώσε κάνα σημείο ζωής, να τα πούμε κι από κοντά.

Εικόνα μαουνιέρης

Μπράβο, Σάββα. Τίποτα άλλο.