ΟΝΕΙΡΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΩΝ ΝΥΧΤΩΝ part 2



Όπως κάθε μεταγραφική περίοδο, ιδιαίτερα σ’ αυτήν που διανύουμε, υπάρχει μια παράνοια άνευ προηγουμένου, κυρίως από τους οπαδούς των ομάδων. Οι οπαδοί της ομάδας μας δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν καμία εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Η αφορμή για αυτό το άρθρο είναι ότι παρατηρώ μια τάση του να μην ξέρουμε τι ακριβώς περιμένουμε, τι ακριβώς ζητάμε, αλλά κυρίως τι καταστάσεις συγκρίνουμε όταν μιλάμε για τις μεταγραφές της ομάδας μας. Από την μια δεν ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι υπόλοιποι ανταγωνιστές μας, από την άλλη σε κάθε περίπτωση τους έχουμε σαν φάρο για κάθε πιθανή και απίθανη σύγκριση με τα τεκταινόμενα της ομάδας μας.
Λαμπρό παράδειγμα για τα παραπάνω είναι ο μπάοκ. Μετά την έλευση του Ιβάν των Ρωσιών, του τιτανοτεράστιου αυτού παράγοντα, που φέρνει νέα ήθη και έθιμα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, μας έχει πιάσει μια γκρίνια ότι και καλά ο μπάοκ θα μπορέσει να κάνει πράξη την μισσαλοδοξία και τον εγωισμό του μεγαλοπαράγοντά του, ότι δηλαδή του χρόνου θα είναι σούπερ φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Ας δούμε λίγο τι κινήσεις έχει κάνει ο μπάοκ στο μεταγραφικό παζάρι μέχρι στιγμής. Έχει αποκτήσει με μεταγραφή τον Σκόνδρα και τον Τζιώλη. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να κρατήσει τους δύο ξένους που απέκτησε δανεικούς τον προηγούμενο Δεκέμβριο και έκαναν την όποια διαφορά στο δεύτερο μισό του περυσινού πρωταθλήματος, Καμαρά και Ολισέ. Απέκτησε τον Σκόνδρα, που σχεδόν παρακαλούσε να κατηφορίσει στον Πειραιά, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται, τον απέρριψε ο Μίτσελ προτιμώντας προφανώς τον Σαλίνο. Τον Τζιώλη τον απέκτησε σαν ελεύθερο, άρα δεν πλήρωσε ούτε σεντ για να τον αποκτήσει. Η πλάκα είναι ότι αν αποκτήσει και τον ελεύθερο Καραγκούνη και ξαναφορέσει την φόρμα του ο παράγοντας Ζαγοράκης, τότε θα έχουμε μια αναβίωση και συμβίωση του κέντρου της Εθνικής ομάδας του 2004… Όχι ότι και χωρίς αυτούς το κέντρο του μπάοκ θα είναι κλάσεις ποιοτικότερο και γρηγορότερο. Το μόνο θετικό που βλέπω στα μπαόκια είναι η έλευση ενός νέου προπονητή, σαφώς καλύτερου από τον περυσινό. Αυτό όμως από μόνο του δεν μου λέει απολύτως τίποτα.
Εμείς που βρισκόμαστε σήμερα? Κατ’ αρχήν έχουμε κρατήσει τον ίδιο προπονητή που έχει ήδη δουλέψει την ομάδα για περίπου έναν ολόκληρο γύρο πρωταθλήματος. Φαινομενικά έχουμε αποκτήσει έναν πολύ καλό δεξί μπακ τον Σαλίνο, από μια καλή ομάδα την Μπράγκα με πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στο Εθνικό της πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο παίκτης δε, είχε βασικότατο ρόλο σε αυτές τις επιτυχίες, στην γενικότερη πορεία της ομάδας του. Ποιόν αντικαθιστά? Τον όποιο κατά συνθήκη δεξί μπακ χρησιμοποιήσαμε εκεί μετά την έλευση του Μίτσελ, δηλαδή τον Παπάζογλου, τον Μανιάτη ή ακόμα και τον κόμη Μοδεστό. Κλείνουμε με αυτόν τον τρόπο μια τρύπα που προφανώς δεν δημιουργήθηκε τόσο με την μεταγραφή του Τοροσίδη, αλλά προϋπήρχε παρουσίας του τα τελευταία χρόνια.
Φέτος όπως έχουμε ήδη γράψει η τακτική του τμήματος επικοινωνίας της ΠΑΕ έχει αλλάξει και έχουμε ενημέρωση πλέον για τα όποια μεταγραφικά σενάρια παίζουν στα ΜΜΕ. Με αυτό το δεδομένο όταν επιβεβαιώνεται από την ΠΑΕ το υπαρκτό ενδιαφέρον για τον Αμαλφιτανό, τότε εμείς δεν μπορούμε παρά να το πάρουμε σαν δεδομένο. Δεν λέω ότι θα αποκτηθεί, λέω ότι είναι υπαρκτό ενδιαφέρον, άρα μαζί με τον Πέδρο Λεόν και Βερδού μπορώ να αξιολογήσω το επίπεδο των παικτών που ψάχνει η ομάδα. Οι παίκτες που χτυπάει είναι μια κλάση ανώτερη τουλάχιστον από τους παίκτες που είχε ή έχει για τις συγκεκριμένες θέσεις. Αυτό δείχνει ότι η Διοίκηση προσπαθεί με έργα και όχι λόγια να ενισχύσει την ομάδα σε θέσεις που πόναγε πέρυσι, σε θέσεις που παρατηρήσαμε όλοι μας μαύρες τρύπες που θα ζήλευε ακόμα και ο Hawking. Αν τελικά καταφέρει να υλοποιήσει τις εισηγήσεις του προπονητή και ταυτόχρονα δούμε μια σοβαρή δουλειά στην προετοιμασία, τότε πως στο καλό θα απειληθούμε του χρόνου στο πρωτάθλημα από τους υπόλοιπους?
Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για ρόστερ και θέσεις παικτών. Πολύ νωρίς θα έλεγα. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να σχολιάζουμε το γενικό πλαίσιο που βλέπουμε να κινείται η ομάδα. Η απορία μου είναι πως μπορούμε να κρίνουμε δύο ή γενικότερα τις ομάδες όταν δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα το ρόστερ τους και επιπλέον και εξίσου σημαντικό, όταν δεν έχουν αρχίσει καν προετοιμασία ακόμα.
Για εμένα κομβικό σημείο στο φετινό καλοκαίρι είναι να μην ψάχνουμε πάλι 2-3 παίκτες τελευταία στιγμή στην τούρλα του Αυγούστου, γιατί τότε εκτός των παχιών μυγών, για να πάρεις τον παίκτη που θες πραγματικά ματώνεις.
Μια αναγκαία υπενθύμιση σε όλους είναι ότι η ΠΑΕ πριν από λίγες ημέρες ανανέωσε το συμβόλαιο του Μανιάτη, με αυξημένες ετήσιες αποδοχές. Όταν μιλάμε για οικονομικά επίπεδα bgt καλό θα είναι πρώτον να μην βλέπουμε μόνο τα έσοδα αγνοώντας τα έξοδα και δεύτερον να μην κοιτάμε και υπολογίζουμε μόνο τις μεταγραφές ή τέλος πάντων μόνο τα χρήματα που απαιτούνται να έρθουν νέοι παίκτες στην ομάδα.
Αν δεν βλέπει κάποιος τι κάνουν οι ανταγωνιστές, τότε εμπιστεύεται την ομάδα του, την διοίκηση και τις δομές της και αναμένει το τέλος να κάνει σούμα. Αν τώρα κάποιος ενδιαφέρεται για το τι κάνουν οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν να μας εξηγήσει τι στο καλό βλέπει σε αυτούς και ανησυχεί, ή καλύτερα τι τον ανησυχεί στην ομάδα του.
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ 1. Αλήθεια μια άλλη καλή μεταγραφή για τον μπάοκ του Ιβάν δεν θα ήταν ο Μπασινάς? Έχει όλα τα προσόντα που απαιτούνται. Πρώην βάζελος, τον έχει απορρίψει ο Θρύλος και φυσικά τα πάει καλά με τον αρχηγό Κατσούρ. Μέχρι και Εθνική τον ξαναβλέπω τον Άγγελο…
ΥΣΤ 2. Κάιλ Χάινς, ένα τρανό παράδειγμα στον κανόνα ότι στο γήπεδο δεν πρέπει ποτέ η κερκίδα να ταυτίζεται με το πρόσωπο του κάθε παίκτη.
 

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

Τους τελευταίους 6 μήνες, 8 παίκτες έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια. Μέγιερης-Φέτφας-Τζιμπούρης-Μήτρογλας-Φουστεράκος-Αμπντούνας-Χολέμπας-Μανιάτης. Όλοι παίρνουν παραπάνω χρήματα απ'όσα παίρνανε πριν. Ο Μανιάτης π.χ. πήγε από τις 350.000 ευρά στις 550.000 ευρά καθαρά τον χρόνο. Ελπίζω κι αυτά να μετράνε στους υπολογισμούς που κάνουν στο μπακαλοτέφτερο του μυαλού τους αυτοί που κάθε καλοκαίρι εδώ και μια δεκαετία μας λένε ''πού πήγανε τα κατομμύργια από το Τσου Λου πράκτορα/χοντρέ? Πάλι παντελόνι τα'κανες?''.