Ο ΠΑΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΤΟ 1961



Θυμάστε που'χαμε δει το πρώτο μέρος του ''ο ΠΑΟ δεν κάθεται ποτές να χάσει''?
 
Είχαμε πει πως πριν τα χρόνια του επαγγελματισμού, πριν το 1979 δηλαδή, υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά που επιβεβαιώνουν του λόγου αυτού το αληθές. ''Ο ΠΑΟ πάντοτε θέλει να κερδάει τους πάντες. Ανοιχτά πόδια μόνο οι γαύροι''. Επειδής είναι πάρα πολλά, θα τα δούμε σιγά σιγά, ένα προς ένα, για να τα χωνέψουμε και καλύτερα.
 
Ιούνιος 1961. Στα πλαίσια της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1960-61, 3 στροφές πριν το φινάλε, ο ΠΑΟ καλείται να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Πανιώνιο, στη Νέα Σμύρνη. Στη βαθμολογία μετά από 26 ματς προηγείται ο ΠΑΟ -με σημαία τη βαλίτσα του Μαντζεβελάκη εκείνη την περίοδο- με 70 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο Ολυμπιακός με 65. Ο Πανιώνιος βρίσκεται στην τρίτη θέση με 61 βαθμούς και κυνηγάει τον Ολυμπιακό και τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, που οδηγεί στο Βαλκανικό Κύπελλο. Το σύστημα είναι 3-2-1, ήτοι 3 βαθμοί η νίκη, 2 η ισοπαλία, 1 η ήττα, άρα σε ενδεχόμενη ήττα του ΠΑΟ και νίκη του Θρύλου, η απόσταση που χωρίζει τις δύο ομάδες πέφτει στους 3 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στα Φιλαδέλφεια. Τελικά το ματς της Νέας Σμύρνης θα λήξει ισόπαλο με σκορ 3-3, ενώ η ΑΕΚ θα κερδίσει τον Ολυμπιακό με σκορ 4-1, την ώρα που στο πρώτο ημίχρονο ο Θρύλος κέρδαγε 1-0. Το πώς φτάσαμε από το 0-1 στο 4-1, είναι ένα πολύ ωραίο θέμα για νέα ανάρτηση που θα κάνουμε στο μέλλον. Εδώ εξετάζουμε μόνο το ματς της Νέας Σμύρνης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-6-1961
 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-6-1961
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-6-1961
 

 
Μετά την απώλεια ενός πέναλτυ για τον ΠΑΟ, με τον Θεοφάνη να το εκτελεί με τρόπο που μαρτυρούσε ότι ήθελε να το πιάσει ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου, αλλά ειδικά μετά την ισοφάριση σε 3-3 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα από τον Πανιώνιο, οι οπαδοί του ΠΑΟ στην κερκίδα ξεσπούν σε κραυγές ''αίσχος'' και ''πουλημένοι''. Οι κραυγές και οι χαρακτηρισμοί απευθύνονταν στους παίκτες της ομάδας τους, όχι σε κάποιους ''κακούς'' τρίτους. Θεωρούσαν πως ''στήθηκαν'' στον Πανιώνιο. Η τότε διοίκηση της ομάδας του ΠΑΟ θα υποχρεωθεί να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αποκρούει αυτούς τους ισχυρισμούς, ενώ ένας ονομαστός φίλος του ΠΑΟ εκείνη την εποχή και γνωστός επιστολογράφος στις εφημερίδες, ο Τάσος Αντωνάκος, θα εξηγήσει το σενάριο της συνωμοσίας, αποκρούοντάς το με τη λογική του. ''Πέρυσι ο Πανιώνιος έκοψε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ και μας βοήθησε να το πάρουμε. Έτσι φέτος έπρεπε να ξεχρεώσουμε''. Τι είχε γίνει την περίοδο 1959-60?
 
Εννοείται πως οι οπαδοί του ΠΑΟ που βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο, αλλά και η ''Ηχώ'' που κατέγραψε τις αντιδράσεις τους, ήταν ''του γαύρου''. Ο ΠΑΟ δεν κάθεται ποτέ να χάσει. Παίζει πάντοτε για τη νίκη...

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

Αποδείξεις please...

Εικόνα red apple

Βουί, μεσιέ λε συντάκτ!

Αποδειξείς εντώ και τώγα.

Πάλι προσπαθείς να βγάλεις φάουλ την πιο αμόλυντη και ανέσπερη ομάς στο σύμπαν

Καλά στα λέει ο κυρ Εν Πουθεναίς

Εικόνα savvas gridlock

Ρώτα κάναν παλιό Παναθηναικό, που ήταν τότες στο γήπεδο. Πες του ''γιατί φώναζες αίσχος ρε μπάρμπα?''.

Εικόνα funes9

ΟΣΦΠ-ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ 3-0 ΠΑΤΡΑ 1974-75.Μπορεις savva να μας φωτισεις τι ΄΄παιχθηκ崨εκεινη τη μερα΄...40 χρονια μετα πολλοι δεν εχουμε καταλαβει.Νομιζω αυτο το ματς και το 1-1 με γιουβε το 99 στο οακα καθορισαν την ιστορια της ομαδας στην Ευρωπη για πολλα χρονια.