ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ ΤΟ 1961



Μεταφερόμαστε στο 1961, για να δούμε το πώς ο Παναθηναικούλης, το καρκίνωμα του ελληνικού αθλητισμού, κατέκτησε άλλο ένα κλεμμένο πρωτάθλημα μπάσκετ. Η ομάδα του κράτους βρισκόταν 7 χρόνια -ή 6 αγωνιστικές σεζόν πιο σωστά- δίχως κούπα και έπρεπε να αναδειχθεί πρωταθλήτρια. Με κάθε τρόπο...
 
Μετά τη διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων, στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος προκρίνονται 7 ομάδες. 4 από Αθήνα, ΠΑΟ-ΑΕΚ-Σπόρτινγκ-Τρίτων και 3 από Θεσσαλονίκη, Άρης-ΠΑΟΚ-Ηρακλής. Ο πρωταθλητής Ελλάδος θα αναδειχθεί μετά από ένα μίνι τουρνουά στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στην Κυψέλη, όπου για 6 μέρες σερί, 7-12 Αυγούστου 1961, ο ένας θα παίζει με τον άλλον, με μία ομάδα, την έβδομη που περισσεύει, να έχει ρεπό κάθε μέρα. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα ματς, στον Τύπο διαρρέει μία περίεργη είδηση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 3-8-1961
 

 

 
Ο Νάκιος είναι Έλληνας και ζει στην Αλεξάνδρεια. Το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ζούσαν τότε στην Αίγυπτο, ώθησε το ΣΕΓΑΣ, που διοργάνωνε εκείνη την περίοδο τα πρωταθλήματα μπάσκετ, να εντάξει στο δυναμικό του αρκετούς ελληνικούς Συλλόγους, που είχαν έδρα στην Αλεξάνδρεια. Το θέμα όμως δεν ήταν το αν και κατά πόσον ο Νάκιος είναι Έλληνας, αλλά το αν είχε δελτίο με κάποιο Σύλλογο που ανήκε στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ, έστω κι αν αυτός δεν είχε έδρα στην Ελλάδα. Αν είχε δελτίο με τέτοιο Σύλλογο, δεν γινόταν να παραχωρηθεί σε άλλον ελληνικό Σύλλογο, πόσο μάλλον λίγο πριν αρχίσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Φυσικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΣΕΓΑΣ έκανε τα στραβά, παναθηναικά μάτια και ενέκρινε τη μετακίνηση του Νάκιου. Πρόεδρος στο ΣΕΓΑΣ ο πανίσχυρος ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαίδης...
 
Το πρωτάθλημα αρχίζει και ο ΠΑΟ χρησιμοποιεί κανονικά το Νάκιο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-8-1961
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-8-1961
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-8-1961
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-8-1961
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-8-1961
 

 

 

 

 

 
Όπως βλέπουμε στην τελευταία φωτογραφία, ο Ηρακλής έχει κάνει ένσταση μετά την ήττα του από τον ΠΑΟ για τη συμμετοχή του Νάκιου στο μεταξύ τους ματς. Την τύχη της ένστασης θα την δούμε παρακάτω, αλλά την υποψιαζόμαστε ήδη...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 14-8-1961
 
 
 
 
 
 
 
Το πρωτάθλημα λοιπόν ολοκληρώνεται και στην πρώτη θέση ισοβαθμούν ΠΑΟ-Ηρακλής-Σπόρτινγκ. Ο κανονισμός προέβλεπε νέα παιχνίδια μεταξύ αυτών των 3 ομάδων, για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Εκκρεμούσε όμως η ένσταση του Ηρακλή. Αν την κέρδιζαν οι Θεσσαλονικείς, θα ανακηρύσσονταν πρωταθλητές. Ακόμη και ο Φουντουκίδης, ο γνωστός δημοσιογράφος της ''Ηχούς'', όπως διαβάζουμε στην προτελευταία φωτογραφία, πήρε ξεκάθαρα το μέρος του Ηρακλή. Οι άνθρωποι του ''Γηραιού'' εμφανίζονται σίγουροι για τη δικαίωσή τους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-8-1961
 
 
 
 
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-8-1961
 
 
Όπως ομολογεί και ο ρεπόρτερ του ΠΑΟ που συνέγραψε το τελευταίο κείμενο, η απόδοση του ΠΑΟ βελτιώθηκε στην πορεία του τουρνουά. Οι πόντοι των παικτών του ΠΑΟ που παρατίθενται μετά από κάθε ματς εξ άλλου, μαρτυρούν του λόγου το αληθές: ΔΙΧΩΣ ΝΑΚΙΟ, Ο ΠΑΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ. Σε ορισμένα παιχνίδια ήταν πρώτος σκόρερ, με εντυπωσιακές εμφανίσεις. Ας δούμε όμως και το ιστορικό του παίκτη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-8-1961
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Λίγες μέρες αργότερα, βγαίνει η απόφαση του πράσινου ΣΕΓΑΣ. Η ένσταση του Ηρακλή απορρίπτεται ΠΑΜΨΗΦΕΙ, ενώ με ψήφους 4-3 δεν γίνεται δεκτή ούτε από την οργανωτική επιτροπή του μπάσκετ, την -ας το πούμε έτσι- επιτροπή που αποτέλεσε τον πρόδρομο της ΕΟΚ, της ανεξάρτητης ομοσπονδίας του αθλήματος όταν απεγκλωβίστηκε από το ΣΕΓΑΣ και το ''Δαλάι Λάμα'', τον Παναθηναικάρχη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 29-8-1961
 
 
Ο ιστορικός παράγοντας του μπάσκετ, Αθανάσιος Μαντέλλος, διαφωνεί ριζικά με αυτήν την εξέλιξη και με επιστολή του στον Τύπο, αναλύει το σκεπτικό του, αλλά παραθέτει κι ένα μίνι ιστορικό της υπόθεσης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-8-1961
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τότε αρχίζουν να διαρρέουν φήμες για αποχώρηση από την Ελλάδα του Νάκιου, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη πως ''δεν πρέπει να χαθεί αυτό το μεγάλο ταλέντο, ας μην του φορτώσουμε μια ποινή και τον καταστρέψουμε''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-9-1961
 
 
 
 
Παρά την πληθώρα επιχειρημάτων για το ανάποδο, παρά το ότι όλοι όσοι άρθρωναν δημόσιο λόγο επί του θέματος εκείνη την εποχή -ας μην βάλουμε το τι έγραφε το ΦΩΣ και θεωρηθούμε ''χρωματισμένοι'', σκοπίμως παραθέτουμε υλικό μόνο από την ''Ηχώ''- έπαιρναν ξεκάθαρα το μέρος του Ηρακλή, η ένσταση της ομάδας της Θεσσαλονίκης δεν γίνεται δεκτή. Έτσι, ο ''Γηραιός'' αποφασίζει να μην κατέβει στους αγώνες μπαράζ και μένουν ο ΠΑΟ με τον Σπόρτινγκ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-9-1961
 
 
Αποτέλεσμα?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-9-1961
 
 
 
 
Έτσι επέστρεψε ο Παναθηναικούλης στους τίτλους το 1961, έπειτα από 7 χρόνια ανομβρίας. Άλλο ένα ''γνήσια παναθηναικό, ηθικό πρωτάθλημα, όχι σαν κι αυτά που παίρνουν οι γαύροι'', για το καρκίνωμα του ελληνικού αθλητισμού. Την ομάδα που μία ολόκληρη ζωή, έχει τις αβάντες όλων των αρχών σε όλα τα σπορ, αλλά και στις εκάστοτε κυβερνήσεις, δικτατορίες και βασιλιάδες.
 
ΜΙΑ ΖΩΗ ΨΕΥΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ.

Σχόλια

Εικόνα xristoforas

Εμείς στο ποδόσφαιρο επιστρέφουμε στους τίτλους έπειτα από 7 χρόνια ανομβρίας,λόγω καθοδήγησης των παιχτών μας απο ΜΠΟΥΚΟΒΙ ΜΑΡΤΟΝ,προπονητή.
Οι βάζελοι βλέπουν τίτλο στο μπάσκετ,ύστερα από 7 χρόνια ανομβρίας,λόγω υποβοήθησής του,από τον πουταΝΑΚΙΟ ΣΕΓΑΣ.

Εικόνα V0R4D0R

-Αν μη τι άλλο, είσαι διεξοδικότατος. Μου ανέβηκε η μυωπία βραδυάτικα με τόση ανάγνωση. Πάντως δε θα το φανταζόμουν καν ότι αυτό το σωματείο με σήμα το φυτό έχει ευνοηθεί ποτέ σε κάποιο άθλημα. Μάλλον σύμπτωση θα ήταν.

-Όλως τυχαίως φαίνεται πως αυξάνεται από σήμερα το κλαμπ των ενιστάμενων που δεν κάνουν ποτέ ενστάσεις (αφού ενστάσεις κάνει μόνο ο γαύρος): "Από εκεί και πέρα θα κυνηγήσουμε νομικά το θέμα και πιστεύω πως υπάρχει υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας πάνω στα μέτρα ασφαλείας για το πώς πρέπει να διεξάγεται ένα ματς για τα play off του Europa League" (http://www.contra.gr/Soccer/Europe/EuropaLeague/atromitos/spanos-tha-eks...). Τάδε έφη Σπανός.