Η ΔΩΡΕΑ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ



Στην χθεσινή ειδησεογραφία εντοπίσαμε το παρακάτω θέμα.
 
Ο Νικόλας Πατέρας είχε αποκτήσει το 10% των μετοχών της "πράσινης" ΠΑΕ το 2008 στο πλαίσιο της πολυμετοχικότητας, αλλά σταδιακά, μετά την αποχώρησή του και τη μη συμμετοχή στις ΑΜΚ, το ποσοστό του είχε υποχωρήσει στο 2,5%. Υπήρξε δε πρόεδρος της ΠΑΕ από το καλοκαίρι του 2008 έως και το καλοκαίρι του 2010, καθώς και ένα μικρό διάστημα της σεζόν 2010-2011, μετά το τέλος της οποίας αποχώρησε από το προσκήνιο. Αλαφούζος: "Ο Πατέρας βοηθάει και θα βοηθήσει" Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της Παναθηναϊκής Συμμαχίας το απόγευμα της Παρασκευής, ο Νικόλας Πατέρας έστειλε επιστολή μέσω της οποίας γνωστοποιούσε την επιθυμία του να χαρίσει τις μετοχές. Η δωρεά έγινε αποδεκτή και ο Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε ότι "ο Πατέρας βοηθάει και θα βοηθήσει". Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση του πρώην προέδρου, η οποία οριοθετεί το επίσημο τέλος του Νικόλα Πατέρα από τη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Κατ' επέκταση δε και το τυπικό τέλος της πολυμετοχικότητας, της οποίας ηγήθηκε ως πρόεδρος.
 
Βεβαίως, όπως έχουμε εξετάσει στο παρελθόν
 
για κάθε δωρεά μετοχών σε ανώνυμη εταιρεία, υπάρχει φόρος που πρέπει να αποδωθεί στο κράτος. Αν χρησιμοποιήσουμε στοιχεία του τελευταίου δημοσιευθέντα ισολογισμού της ΠΑΕ ΠΑΟ και δουλέψουμε όπως στην παραπάνω ανάρτηση, για τη δωρεά του 2,5% των μετοχών της εταιρείας, προκύπτει ένα ποσό της τάξης περίπου των 12.000 ευρώ, που πρέπει να αποδωθεί στο κράτος ως φόρος. Αμελητέο, θα πει κάποιος. Για διαβάστε όμως την έγκριτη ''ΠΡΑΣΙΝΗ'' και αναρωτηθείτε αν όντως είναι αμελητέο. Η αναφορά από τον ''Πρασινοφρουρό'' γίνεται για το ''υπέρογκο'' πρόστιμο των 2.700 ευρώ που έφαγε η ΠΑΕ ΠΑΟ, για τη συμπεριφορά των οπαδών της στο ματς της πρεμιέρας του φετινού πρωταθλήματος στη Λεωφόρο με τον Παναιτωλικό.
 

 
Εφόσον οι 2.700 ευρώ ''μόνο αμελητέο ποσό για την οικονομική κατάσταση του Παναθηναικού δεν είναι'', τα περίπου πενταπλάσια χρήματα του φόρου δωρεάς των μετοχών του Νικόλα Πατέρα στην ''Παναθηναική Συμμαχία'', ποιος θα τα πληρώσει? Σωστά λοιπόν αναρωτιέται ο πρώην ''αποδυτηριάκιας''
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GOAL NEWS 5-10-2013 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ
 

 
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΡΕ ΤΡΑΚΕΣ ΒΑΖΕΛΙΑ? ΠΑΛΙ ΚΑΝΕΙΣ?

Σχόλια

Εικόνα red apple

Εσύ κι εγώ