Ο ΑΣΛΑΝΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΤΟ 1970



Νοέμβριος 1970. Ο διευθυντής της εφημερίδας ''ΟΜΑΔΑ'' και του αθλητικού τμήματος των ''ΝΕΩΝ'', Πειραιώτης Γιάννης Βανδώρος, ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που συγκρούστηκαν ανοιχτά με τα χουντοειδή κατά την επταετία, διατυπώνει κάποιες απορίες για ορισμένες αποφάσεις του πανίσχυρου ΓΓΑ Ασλανίδη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-11-1970
 

 
Η πρώτη περίπτωση αφορά τις αναμετρήσεις του Παναθηναικού με την αλβανική Ντυνάμο Τιράνων για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Βόλλευ Ευρώπης της σεζόν 1970-71. Ο ΠΑΟ είχε αποκλείσει με δύο νίκες μέσα έξω την αυστριακή Ίνσμπρουκ, με σκορ 3-0 και κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τους πολύ δυνατούς, τότε, Αλβανούς. Παρά το ότι ο Ασλάνας λίγο έλειψε να στείλει όλη την Εθνική Ελλάδος να παίξει με τα χρώματα του ΠΑΟ, η Ντυνάμο κέρδισε και τα 2 παιχνίδια, 3-2 στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα και 3-0 στα Τίρανα και προκρίθηκε.
 
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη μεταγραφή του μπασκετμπολίστα Παπαιωάννου από την ομάδα της Θεσσαλονίκης ''Ανατόλια'' στον ΠΑΟ. Αυτό το σχόλιο του Βανδώρου προκάλεσε την αντίδραση του Ασλάνα, που απάντησε με επιστολή στην εφημερίδα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 20-11-1970
 

 

 
Όπως μας διευκρινίζει ο Ασλάνας, η διάταξη της παραγρ. 6 του άρθρου 5 Ν.Δ. 76)69 έδινε το δικαίωμα στον ΓΓΑ ''να ρυθμίζει ούτος μεμονωμένος αναφυομένας περιπτώσεις μετεγγραφής''. Με λίγα λόγια νομοθετεί η χούντα και με βάση τους νόμους της χούντας, σύμφωνα με τους οποίους η χούντα κάνει ό,τι θέλει, κάνει ό,τι θέλει ο Ασλάνας. Σαν να σου λέει ο Ασλάνας ''τι θες ρε Βανδώρε? Έτσι γουστάρω εγώ και θα στείλω τον Παπαιωάννου στην ομάδα μου, τον ΠΑΟ. Μην λες πολλά τώρα, μην σε στείλω σε καμιά Γυάρο''. Φυσικά κατά την επταετία η ΓΓΑ έκανε μήνυση στα ''ΝΕΑ'', ενώ αρκετές φορές υπήρξαν αντιδράσεις και απειλές για ''Μακρόνησο'' και ''εξορία'' σε συντάκτες της εφημερίδας.
 
Συνηθισμένες, καθημερινές ιστορίες με ''πράσινα'' σκάνδαλα, για να ευνοηθεί ο Ασλανιδιακός από τη χούντα σε όλα τα αθλήματα...