H ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΚΩΤΑ ΤΟ 1987



Φεύγει ο Νοέμβριος σήμερα. Το σημαντικότερο γεγονός στην ιστορία του Θρύλου, το μήνα Νομέβριο, είναι η πώληση της ΠΑΕ από τον Νταιφά στον Κοσκωτά το 1987.
 
Ο Ολυμπιακός βολοδέρνει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας στο ξεκίνημα της σεζόν 1987-88. Το ρόστερ της ομάδας έχει αποψιλωθεί από τον ''επενδυτή'' Νταιφά και η απόκτηση παικτών στη μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου είναι αναγκαία. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι στα κάγκελα από το καλοκαίρι και τα ντου στου Ρέντη έχουν περάσει στην ημερήσια διάταξη, με τον Νταιφά να λερώνει και το στόμα του για τους γαύρους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-7-1987
 
 
Γιατί να βάλει λεφτά όμως για μεταγραφές ο κυρ-Σταύρος με τα καβούρια στις τσέπες? Βρήκε άλλον να το κάνει. Σαν κεραυνός εν αιθρία πέφτει η είδηση, που αναπαράγεται σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με το που ξημερώνει η Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 1987.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-11-1987
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 20-11-1987
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 21-11-1987
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 23-11-1987
 

 

 
Ο Νταιφάς ούρλιαζε ''εγώ την ομάδα σε οπαδό του ΠΑΟ δεν την πουλάω'', όταν ενδιαφέρονταν να την αγοράσουν ο γαμπρός του εφοπλιστή Λάτση, δήμαρχος επί σειρά ετών της Βουλιαγμένης και παλαίμαχος αθλητής υγρού στίβου του Παναθηναικού Κασιδόκωστας, αλλά και ο Σαλιαρέλης, αφού ο στενός του συνεργάτης Κώστας Ουίλς είχε επαγγελματικές σχέσεις με τους Βαρδινογιάννηδες. Τελικά δεν την πούλησε απλώς σε οπαδό του ΠΑΟ, αλλά σε μέλος του Ερασιτέχνη Παναθηναικού, που χάριζε λεφτά στο σύλλογο της Πανάθας. 187 εκ. δραχμές ήταν το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1987 και για την πώληση της ΠΑΕ, ο Νταιφάς πήρε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος, ίσως, παράγοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έβγαλε λεφτά από αυτό. Η πώληση της ΠΑΕ αντιμετωπίστηκε με έκρηξη χαράς από τον κόσμο του Θρύλου, που άκουγε ''Νταιφάς'' και άφριζε εκείνο τον καιρό. Ο Κοσκωτάς δεν ήθελε να αγοράσει τον Ολυμπιακό αρχικά. Είχε προσπαθήσει να μπει στον ΠΑΟ και στην ΑΕΚ, ενώ είχε διαρκείας στη Λεοφώρο για τα ματς του ποδοσφαιρικού Παναθηναικού, μαζί με τον αδερφό του Σταύρο. Μετά τη μεσολάβηση κάποιων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε στην κυβέρνηση και φυσικά του γνωστού και μη εξαιρετέου κυρίου Λούβαρη, πείστηκε να μπει στον Θρύλο. Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα με την οποία εμφανίστηκε στον κόσμο μας, δήλωσε δημοσίως πως ήταν οπαδός του ΠΑΟ από μικρός, αφού είναι συγγενής με τον παλαίμαχο του Παναθηναικού Παπαντωνίου. Πολύ σημαντικές δύο λεπτομέρειες. Ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του ΒΑΓΓΕΛΑ, αρνήθηκε να παραχωρήσει τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός που είχε στα χέρια του στον Κοσκωτά, ενώ ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ ήταν γνωστός του Κοσκωτά και το όνομά του ακουγόταν από τότε για μία πιθανή είσοδό του στην ΠΑΕ.
 
Από την πρώτη στιγμή, οι εκδότες-νταβατζήδες στάθηκαν απέναντι στον Κοσκωτά και αντιμετώπισαν με δυσπιστία την αγορά εκ μέρους του της ΠΑΕ Ολυμπιακός, βάζοντας και την ομάδα μας στο χορό της προσωπικής τους επιχειρηματικής κόντρας με τον Κοσκωτά. Τα ''ΝΕΑ'' του Λαμπράκη, το ''ΕΘΝΟΣ'' του Μπόμπολα και η ''Ελευθεροτυπία'' του Τεγόπουλου, πόνεσαν πάρα πολύ, αφού η είσοδος του Κοσκωτά στο μιντιακό κατεστημένο της εποχής, με τις υπερσύγχρονες -για τα δεδομένα προ 25ετίας- εγκαταστάσεις στην Παλλήνη της εταιρείας του ''ΓΡΑΜΜΗ'', απειλούσε την κυριαρχία τους και ο κόσμος του Ολυμπιακού θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης υπέρ του Κοσκωτά σε αυτήν τους τη διαμάχη. Σε ένα τεταμένο πολιτικά κλίμα λοιπόν, ο φυτευτός, ουσιαστικά, από την τότε κυβέρνηση στον Ολυμπιακό Κοσκωτάς, ξεκίνησε να αγοράζει τον έναν παίκτη μετά τον άλλον, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα περιβόητα ''χρέη του Ολυμπιακού'', που εξόφλησε ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ την περίοδο 1992-2000. Τότε βγήκε και το σύνθημα.
 
Ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ Ο ΚΟΣΚΩΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΕ...

Σχόλια

Εικόνα john_7

Α! ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1986-87 ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ!!!!

Εικόνα john_7

ΘΕΛΩ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΝΤΑΙΦΑ: 1) 1979-80 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ 1ο ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ 2-0. 2) 1980-81 ΝΤΑΜΠΛ. 3) 1981-82 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΖΕΛΟ ΣΤΟ 2ο ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 2-1. 3) 1982-83 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 4ο ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ!!!! ΥΓ. ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ 1991-92 ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΝΤΑΙΦΑ!!! ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΥΓΕΙΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Εικόνα redismagik

διαβάζοντας τα περισσότερα αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι A) ο λούβαρης έκανε τις πρώτες ενέργειες για την είσοδο κοσκωτά B) ότι η λολα νταϊφά ήταν αντίθετη σε αυτήν G) ότι ο συγχωρεμένος νταϊφάς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα χρήματα του κοσκωτά . το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα μας πέρασε αυτό που πέρασε όχι γιατί ο κοσκωτάς μπήκε στην ομάδα για να τhς κάνει κακό αλλα απλά γιατί είχε τους δικούς του σκοπούς . πληρώσαμε ακριβά την μη διορατικότητα του νταϊφά για το μέλλον της ομάδος ( που να λέμε την αλήθεια ήταν πολύ δύσκολο να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί αλλα σαν πραγματικός ηγέτης έπρεπε να μπορούσε ) . δεύτερο συμπέρασμα είναι τη o μεγα κόκκαλης έκανε το σοφό και το πρέπον όταν παρέδωσε την ομάδα σε έναν νέο ιδιοκτητη που αποδεδειγμένα είναι οπαδός της ομάδας μας και όχι σε κάποιον μετεωρίτη από όπου αυτός παρουσιαζότανε ! έτσι πρέπει να λειτουργήσει και ο μαρινάκης όταν και οποτε αποφασίσει να σταματήσει από τα διοικητικά της ομάδος μας !κλείνω με μια ευχή ...τα λάθη του παρελθόντος να μην επαναληφθούν και να λειτουργήσουν σαν οδηγό για το μέλλον μας .

Εικόνα nik7os

Τελικά αυτή που έβλεπε μακριά και απο μέσα ήταν η Λόλα....
Για εμάς που στα 17 μας είχαμε τον καβούρια να μας φέρνει τα υπόλοιπα των άλλων βλέπαμε - τον γκράτσια κοσκώτα που έλεγε κι ο Χάρρυ Κλύν - οτι ήταν προεδράρα....
Αξέχαστα τα φιλικά στου Ρέντη στο τέλος του 1987...Ούτε στα εγκαίνια του προπονητήριου επι ΣΩΚΡΑΤΗ τέτοιος λαός...

Εικόνα strange7

Ο Σταύρος Νταϊφάς συμμετείχε και πάλι στην Διοίκηση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ το 1992 με την προσωρινή διοίκηση με ισχύ 6 μηνών που ορίστηκε τότε απο το πρωτοδικείο Πειραιά (μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη). Μετά απο 6 μήνες έγινε αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ όπου και πλειοδότησε ο Σωκράτης Κόκκαλης αγοράζοντας το 51% του ππειοψηφικού πακέτου και έκτοτε ανέλαβε εκείνος.

Επειδή είμαι εκείνης της γενιάς και θυμάμαι πολλά όντως είχε κραχτεί αρκετά ο Νταϊφάς επειδή είχε δώσει στην Αβελίνο τον Νίκο Αναστόπουλο εκείνο το καλοκαίρι είχε πάρει ένα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ποσό για την εποχή η ομάδα της τάξης των 120 εκατομυρίων δραχμών και τίποτα σχεδόν δεν δόθηκε για να πάρει η ομάδα 2-3 παίκτες σε θέσεις κλειδιά που πονούσε. Για να καταλάβετε αντικαταστάτης του Νίκου Αναστόπουλου ήταν ο διωγμένος σαν μόνιμα τραυματίας Σουηδός Χόκαν Σάντμπεργκ. Εκτός απο τον Σάντμπεργκ η ομάδα είχε αποκτήσει τον Τερματοφύλακα Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι (Βλέπε Κοστάντζο ενα πράγμα) και επέστρεψε απο δανεισμό ο Χρήστος Ψεύτης που ήταν στον Διαγόρα της Ρόδου. Συνεπώς μόνο δυο μεταγραφές αφου η άλλη ήταν επιστροφή δανεικού και όχι μεταγραφή. Να μην ξεχάσω πως έστειλε την ομάδα στις Η.Π.Α για προετοιμασία και η ομάδα για ενα μηνα ειχε καταντήσει περιπλανώμενος θίασος όπως η Εθνική Ελλάδας το 1994. Απο ξενύχτι σε ξενύχτι, απο γλέντι σε γλέντι και απο εκδήλωση σε εκδήλωση της ομογένειας.

Η ομάδα έφτασε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την 8η αγωνιστική αν θυμάμαι καλά με 2 νίκες μόνο ενώ είχε και 5 ισσοπαλίες και μια ήττα και στις τελευταίες θέσεις του πίνακα της βαθμολογίας (Παρηγοριά εκείνη την χρονιά 1987-1988 ήταν ότι το πρωτάθλημα το πήρε η Λάρισα και όχι οι υπόλοιπο ακατανόμαστοι). Το αποτέλεσμα σε εκείνο το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ γνωστό 1-4 με νιλητή τον Παθαθηναικο βέβαια και η μόνη χαρά που θυμάμαι απο εκείνο το παιχνίδι ήταν η προσωρινή ισσοφάριση με τον Θόδωρο Ζελελίδη.

Το δια ταύτα είναι ότι ο Νταϊφάς πρόδωσε πολύ κόσμο με την κίνηση αυτή. Έγινε πλουσιότερος και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι τα 300 εκατομύρια που πήρε απο τον Κοσκωτά δεν δεσμέυτηκαν ΠΟΤΕ απο την τράπεζα κρήτης μετά απο την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Αντίθετα όμως παίκτες που ήρθαν στον Ολυμπιακό με μεταγγραφή από την διοίκηση του Κοσκωτά δεν πήραν μία δραχμή απο τα πρίμ των χρημάτων της μεταγραφής τους. Και αυτό διότι οι καταθέσεις τους ήταν στην τράπεζα κρήτης και μετά απο το μπαμ δεσμέυτηκαν τα χρήματα τους και εννοείτε πως δεν τα είδαν ΠΟΤΕ !!!!!! Τα λεφτά που πήρε ο κύριος Νταϊφάς όμως ???!!! Μάλλον ήταν καθαρά αυτά ....... !!!!

Κλείνοντας θέλω ακόμα να γράψω πως με τον Σταύρο Νταϊφά δεν έχω κάτι. Ηταν ο πρόεδρος ο οποίος πήρε 5 πρωταθλήματα Ελλάδας (τα 4 συνεχόμενα) και 2 κύπελα Ελλάδας (και τα 2 σε ντάμπλ). Είδαμε παίκτες όπως Σαργκάνη, Αναστόπουλο, Μητρόπουλο, Μιχο, Ξανθόπουλο, Αποστολάκη, Κουσουλάκη, Ορφανό, Μπονόβα, Κωστίκο, Σέστιτς, Μπάριος, Βέλτζ, Νόυμαν, Αλμπερτεν και πολλούς άλλους ........ Όμως αυτό που έκανε και πέταξε την ομάδα στον πρώτο που του κούνησε ανα χείρας 300 εκατομύρια χωρίς να δεί και να ελέγξει ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ για μένα είναι ΠΡΟΔΩΣΙΑ. Αντίθετα με αυτό που έκανε ο Σωκράτης ο Κόκκαλης που έδωσε την ομάδα εκεί που έπρεπε (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ) διασφαλίζοντας την συνέχεια της ομάδας και αυτό είναι ΑΞΙΕΠΑΙΝΟ ...... !!!!

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ σωστός φίλε σε όλα.

Εικόνα nikos michalopoylos

Ναι αυτο το συνθημα το θυμαμαι στον τελικο κυπελου με τον ΠΟΑ 2-2 ΜΕ ΦΟΥΝΕΣ.Ομως απ οτι θυμαμαι ο νταιφας ειχε ανακατευτει και στη φαση που πηρε ο ΣΩΚΡΑΤΕΣ το θρυλο ετσι δεν ειναι?

Εικόνα savvas gridlock

Nαι, εννοείται. Ανέλαβε πρόεδρος ο Νταιφάς το Μάρτιο του 1992, σε σχήμα με αντιπρόεδρο το Σωκράτη και έναν χρόνο μετά, λίγο πριν την οριστική ρύθμιση χρεών του Ολυμπιακού το 1993, έγινε πρόεδρος στη θέση του Νταιφά ο Σωκράτης.