ΔΕΚΟ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ



Η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Υδάτων ήταν η εταιρεία-πρόδρομος της ΕΥΔΑΠ. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του '20 και υπήρχε με αυτό το όνομα μέχρι το 1980. Κατά τη ναζιστική Κατοχή όμως στην Αθήνα, Απρίλιος 1941- Οκτώβριος 1944, άλλαξε όνομα. Ή καλύτερα συμπληρώθηκε το όνομά της. Τι εννοούμε?
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 18-12-1942
 

 
Αρκετοί παίκτες της ΑΕΚ δούλευαν στην Ελληνική Εταιρεία Υδάτων και κατέβαιναν στις αναμετρήσεις με άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία κατά την Κατοχή με αυτήν την επωνυμία. ΔΕΚΟ Ποδονίφτη μια ζωή, που λέμε? Κάπως έτσι. Φυσικά, δεν γίνεται να πούμε πως οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν δωσίλογοι και κατέδιδαν αγωνιστές στους Γερμανοτσολιάδες. Κάπως έπρεπε να ζήσουν και αυτή ήταν μία δουλειά. Ούτε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατά την Κατοχή ήταν προδότες. Σίγουρα πάντως δεν τα πήγαιναν και άσχημα με την ''κυβέρνηση'' Λογοθετόπουλου τότε, ούτε γίνεται να τους πεις και αντιστασιακούς. Φανταστείτε για παράδειγμα σήμερα να υπήρχε ομάδα ''ΕΥΔΑΠ ΑΕΚ'', όπως υπάρχουν ομάδες στρατού και αστυνομίας σε διάφορες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Φανταστείτε τι θα ακούγαμε αν στη θέση της ΔΕΚΟ του Ποδονίφτη, ήταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε ουσιαστικά διαλυθεί μέχρι το καλοκαίρι του 1943 και στα φιλικά που εμφανίζεται να έχει πάρει μέρος ως τότε, συμμετείχαν παίκτες από διάφορα σωματεία του Πειραιά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΝΕΑ 1-7-1943
 

 
Αναλογιστείτε το θράσος των Αεκτζήδων, που μιλούν υποτιμητικά για τον Θρύλο, χαρακτηρίζοντάς τον ''ομάδα του Δημοσίου''. Τη μοναδική ομάδα που ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε πρόκειται να έχει σχέσεις ποτέ με καμία κυβέρνηση και κανένα καθεστώς. Την ομάδα που ό,τι έχει κάνει στην ιστορία της, το έχει κάνει με το λαό της.
 
ΕΚΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

«Τη μοναδική ομάδα που ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε πρόκειται να έχει σχέσεις ποτέ με καμία κυβέρνηση και κανένα καθεστώς.»

Τρολλάρεις τώρα, δε γίνεται να την εννοείς αυτήν την πρόταση! Ειλικρινά, τα θες και τα λες ή σου φεύγουν;
Γελάνε και τα τσιμέντα. Αυτά που απέμειναν από την εποχή Γιεκινί...

Έχεις γίνεις μόνιμος θαμώνας στη Λένορμαν, αλλά αυτό το φιλικό δεν το βρίσκεις με τίποτα ρε Σάββα.
Κι επειδή τώρα τελευταία βλέπω πως έχεις φαγωθεί να ασχολείσαι και με τον «Πατριάρχη» και με τα γνωστά πολιτικά του φρονήματα, καλό θα ήταν να ασχοληθείς και με το λόγο που οι παράγοντες της ομάδας σου δεν έσωσαν τον Γόδα από το εκτελεστικό απόσπασμα.
Ήμαρτον δηλαδή, να αναρτάς συνεχώς θέματα και για τις φιλο-δεξιές διοικήσεις του Παναθηναϊκού, όταν και οι δικές σας διοικήσεις ανέκαθεν αλληθώριζαν δεξιά.
Επιλεκτική καταγραφή της Ιστορίας είναι προπαγάνδα χειρίστου είδους.

Γενικά, όλα τα ιστορικά κείμενα σας που περιέχουν και λίγη πολιτική, φανερώνουν κάποιες ενοχές. Γιατί;
Ρητορική η ερώτηση, δε θέλω απάντηση.

Πιάσατε και την ΑΕΚ τώρα...Δουλειά δεν είχε ο διάολος.

Εικόνα savvas gridlock

Aφού γελάνε και τα τσιμέντα, δείξε μας έστω περιληπτικά τις καλές σχέσεις Ολυμπιακού-ορισμένων κυβερνήσεων. Αν δεν θες να πλατειάσεις, πες μας 1-2 παραδείγματα. Μην αρχίσεις μόνο τις μαλακίες της Αριστέας της συγχωρεμένης και όλων των βαλτών ρουφιανογράφων του ΚΑΡΚΙΝΟ-γιάννη κατά του Κόκκαλη, έτσι? Ούτε αοριστίες εναντίον Μαρινάκη, που σε μια τελική δεν κάνει καμία δουλειά με το ελληνικό Δημόσιο. Για να σε προλάβω το λέω. Στοιχεία, όχι παπάτζες και αυστηρά για Ολυμπιακό, όχι για τις επιχειρήσεις των κατά καιρούς μεγαλομετόχων του. Οπαδοί του Ολυμπιακού είμαστε εδώ, ούτε της INTRALOT, ούτε της Capital Maritime.

Το φιλικό το έχoyme βρει εδώ και πολύ καιρό. Όχι μόνο στη Λένορμαν, αλλά και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΕΛΙΑ και σε διάφορα βιβλία της εποχής, υπάρχουν αναλυτικά ημερομηνία, ενδεκάδες, στοιχεία για το ποιος έκλεισε το φιλικό, στοιχεία για το πώς μοιράσανε τα λεφτά από τις εισπράξεις και διάφορες άλλες λεπτομέρειες. Το 3-3 με τη Waffen SS όμως δεν είναι κάποια ιδιαίτερη ένδειξη δωσιλόγων βαζελοπαραγόντων. Δεν τρέχει κάτι που έπαιξε η ομάδα σου φιλικό με τους Γερμανούς για'μένα, αν το θες κι έτσι. Πολλές ομάδες το έκαναν εκείνα τα χρόνια και όχι μόνο αυτές που μπορεί να βρει κάποιος μέσω google, αν με εννοείς. Άλλα πράγματα κάνανε οι δικοί σου παράγοντες τότε, με πρώτο και καλύτερο το ''Δαλάι Λάμα'', για τα οποία θα έπρεπε να ντρέπεστε και θα τα δεις αναλυτικά. Η κωλοπιλάλα σου είναι ανεξήγητη. Θυμίζει αντίστοιχες κουβέντες του παρελθόντος για τις κόκκινες φανέλες του ΠΟΑ το 1908, όπου ακόμη δεν έχω καταλάβει το γιατί είναι τόσο δύσκολο να δεχτείς εσύ και άλλοι σαν εσένα το ότι η ομάδα από την οποία λέτε ότι βγήκε ο ΠΑΟ, φορούσε ερυθρόλευκα, την ώρα που το επιβεβαιώνουν παλαίμαχοι του ΠΑΟ. Η ανάρτηση που περιμένεις θα είναι επετειακή, άρα θα βγει την ημερομηνία που έγινε το φιλικό. Αυτό αποφασίσαμε γενικά πλέον στο site, να πηγαίνουμε τέτοια ιστορικά θέματα επετειακά. Το ίδιο π.χ. θα κάνουμε με την ανάρτηση για τη φυγή Γουλανδρή και το παρασκήνιο γύρω από αυτήν. Εφόσον μας έχεις πει ότι ξέρεις το πότε έγινε το φιλικό και το έχεις βρει κι εσύ, ξέρεις και πότε θα βγάλουμε το θέμα. Σωστά?

Ο Μανούσκος, για τον οποίο πετάς μπηχτές, έσωσε πολλούς αριστερούς Ολυμπιακούς. Θα έσωζε και το Γόδα, αν υπέγραφε δήλωση μετανοίας. Δίχως δήλωση μετανοίας, μόνο ο ''βασιλιάς'' θα μπορούσε να τον σώσει και το να αφήνεις υπονοούμενα για έναν τέτοιον άνθρωπο, είναι χειρότερο από προπαγάνδα. Ελπίζω τώρα να μην με βγάλεις ''Μεταξικό'' στα φρονήματα, που υπερασπίζομαι το Μανούσκο, όπως κάνεις συχνά με την αριστερά.

Τα ίδια πολιτικά φρονήματα με το ''Δαλάι Λάμα'' είχανε ο Πανουργιάς με το Χατζησαράντο, αλλά αυτοί ήταν αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι και ποτέ δεν έμπλεξαν τα πολιτικά με τα αθλητικά. Ο ''πατριάρχης'' του ΠΑΟ ήταν με όλες τις κυβερνήσεις και τα καθεστώτα στον αφρό. Δεν είναι τα φρονήματά του λοιπόν το πρόβλημα, αλλά η καβατζοπουστιά του.

Όταν σε λίγες μέρες βγει η ανάρτηση γύρω από τους λόγους της αποχώρησης του Γουλανδρή το 1974, όπως και το δεύτερο μέρος της ρύθμισης χρεών του 1992, θα καταλάβεις πόσο άκυρο είναι να μας χρεώνεις εδώ πως δεν ασχολούμαστε με τα δικά μας κακώς κείμενα στην ανάμειξη της πολιτικής στον Θρύλο και πάνω από όλα θα καταλάβεις το πόσο άκυρο είναι να πιστεύεις πως κάνουμε κριτική επί των πολιτικών από αριστερή σκοπιά. Δεν είμαστε αριστεροί εδώ μέσα, ούτε κομμουνιστές, ούτε αναρχικοί, ούτε δεξιοί, ούτε πασόκια, ούτε ούτε ούτε. Όλοι και όλα κρίνονται Ολυμπιακά ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε.

Για να πεις ότι κάποιος που παραθέτει πηγές, καταγράφει την ιστορία επιλεκτικά, θα πρέπει να είσαι σε θέση να παραθέσεις τις πηγές που παραλείπει ή ολόκληρο το περιεχόμενο των πηγών που αλλοιώνει/διαστρέφει. Είσαι? Αν ναι, ορίστε. Αν όχι, πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα.

Δεν υπάρχουν ενοχές, ούτε κάποια κωλοπιλάλα να βγάλουμε σύνδεση Ολυμπιακού με αριστερά. Ο Ολυμπιακός είναι κάτι πολύ ευρύτερο από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις. Το έχεις πάρει πολύ στραβά το θέμα, ίσως επειδή σε ενοχλεί η αριστερά, δεν ξέρω τι να υποθέσω.

Την ΑΕΚ την πιάσαμε επί τούτου. Όταν βλέπεις ''ΕΥΔΑΠ ΑΕΚ'' σε δημοσίευμα κατοχικής εφημερίδας, δεν πρέπει να την πιάσεις? Είναι ασήμαντο θέμα για'σένα? Δεν θα ασχολούμαστε μόνο με τη δική σου ομάδα. Υπάρχουν κι άλλες ΔΕΚΟ.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Θα σχολιάσω μόνο την τελευταία σου παράγραφο. Ακόμα και σ' αυτό θέλουν την πρωτοκαθεδρία ή μάλλον καλύτερα την αποκλειστικότητα. Λογικά, λοιπόν, σπάστηκε ο Εν Αθήναις που ασχολήθηκες με κάτι άλλο από την ομάδα του.

Ακόμα περιμένουμε απαντήσεις σε προηγούμενα άρθρα σου. Σε σένα μιλώ που είσαι μέσα στην Αθήνα.