ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΤΟ 1974 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ



Γιορτινή μέρα η σημερινή. Τα ''χρόνια πολλά'' δίνουν και παίρνουν γύρω μας. Για τον Ολυμπιακό, όμως, η 26η Δεκεμβρίου είναι μία μαύρη μέρα στην ιστορία του. Στο βαθμό που γνωρίζω εγώ αυτήν την ιστορία, η σημερινή μέρα είναι η χειρότερη για τον Θρύλο μας. Σαν σήμερα, το 1974, παραιτήθηκε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ. Λόγω πληθώρας υλικού και για να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν διεξοδικότερα το θέμα, θα το χωρίσουμε σε δύο μέρη. Δύο μέρη, αφού δύο ήταν και οι αιτίες. Η πρώτη ήταν η στάση ορισμένων παικτών, που είχαν καταντήσει ζήτουλες, γύρευαν κάθε τρεις και λίγο δανεικά από το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ και παρατούσαν την ομάδα στα κρύα του λουτρού. Έπαιζαν όποτε ήθελαν, ενώ στην Εθνική Ελλάδος σκύλιαζαν. Αυτή η αιτία όμως δεν ήταν η κύρια. Ο σημαντικότερος λόγος της αποχώρησης του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ήταν η διαμάχη του με την Πολιτεία. Πριν προχωρήσουμε, καλό θα ήταν όλοι να διαβάσουμε και πάλι αυτήν την ανάρτηση, για να θυμηθούμε το τι ήθελε να κάνει ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και γιατί επέμενε στο θέμα των μελών.
 
Μετά την πτώση της χούντας, στα αθλητικά πράγματα της χώρας ήρθαν όλοι σχεδόν οι παλαιοί παράγοντες του τέως ΠΟΚ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-8-1974
 

 
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ πρόεδρος του Επταμελούς, της Ανωτάτης Αρχής του αθλητισμού τότε, αλλά και Πάνος Στασινόπουλος, ένας ιστορικός παράγοντας του Ολυμπιακού, με προσφορά σε διάφορα αθλήματα του Συλλόγου μας, από διάφορα πόστα, στη θέση του ΓΓΑ. Από τον ΠΑΟ, ο Απόστολος Νικολαϊδης ανέλαβε πρόεδρος στην ΕΟΑ (στην οποία ανήκει και σήμερα το Στάδιο/Γήπεδο Καραϊσκάκη), ο Λουκάς Πανουργιάς έγινε πρόεδρος στην ΕΠΟ, ενώ ο Κώστας Παπαναστασίου, επί σειρά ετών σύμβουλος του ΠΑΟ προ χούντας, έγινε ο νούμερο 2 πίσω από τον Στασινόπουλο στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η θητεία της διοίκησης ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ έληγε στις 13 Δεκεμβρίου 1974 και έπρεπε να γίνουν εκλογές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-11-1974
 

 
Υπήρχαν διάφορες φήμες γύρω από το τι αλλαγές ήθελαν να φέρουν στον αθλητισμό οι παλαιοί παράγοντες των ομάδων, σε σχέση με την κατάσταση που παρέλαβαν από τη χούντα. Το πρώτο και κύριο που διαφήμιζαν ήταν ''διαγραφή όλων των μελών που ενεγράφησαν στους Συλλόγους κατά την επταετία. Έξω οι χουντικοί απ'τις ομάδες''. Το ότι υπήρχαν διάφοροι χουντικοί που γράφτηκαν μέλη σε Συλλόγους, δεν σήμαινε πως όποιος είχε γίνει μέλος σε μία ομάδα κατά την επταετία, ήταν και χουντικός. Είδαμε το τι είχε κάνει στον Θρύλο ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ το Δεκέμβριο του 1971. Αν και είχε καταλάβει πολύ καλά το πού πάνε τη δουλειά, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ αποφάσισε να συναντηθεί με το ΓΓΑ Στασινόπουλο στις αρχές Δεκεμβρίου 1974.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 4-12-1974
 

 

 

 

 

 
Πριν συναντηθεί με το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ο Στασινόπουλος ανακοινώνει πως ''θα διερευνηθεί ένα κονδύλι της τάξης των 22 εκ. δραχμών, που αφορά τη διετία 1971-72 και δαπανήθηκε από τη ΓΓΑ για έξοδα του Ολυμπιακού''. Χτύπημα κάτω απ'τη ζώνη, ενδεικτικό των προθέσεων της Πολιτείας στην αντιμετώπιση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Τίποτε ύποπτο δεν υπήρχε, αφού σχεδόν όλα τα λεφτά πήγαν για το γήπεδο του Ρέντη. Ένα μήνα μετά το ματς με την Άντερλεχτ στην Πάτρα και τον Παλοτάυ, λοιπόν, παρά τα όσα ισχυρίζονται ακόμη και σήμερα κάποιοι ''γνώστες'', ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ πήγε και μίλησε με τον Στασινόπουλο. Η συζήτησή τους διήρκεσε 3,5 ώρες. Μετά το τέλος της, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ συναντήθηκε με διαφόρους παράγοντες του Ολυμπιακού και όπως αποκάλυψε δύο χρόνια αργότερα ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, τους ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραιτηθεί.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-2-1976
 

 
Το ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και βαρείς χαρακτηρισμοί από πλευράς ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ για τους ''παλαιούς παράγοντες'', δηλαδή τον κύριο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ που ήταν πίσω απ'όλα αυτά, είναι δεδομένο. Παρ'όλα αυτά, διάφοροι συνεργάτες του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ έπεσαν πάνω του και προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, ώστε να ανακαλέσει την παραίτησή του. Από την Ελλάδα δεν γινόταν να παραιτηθεί και να γλυτώσει από όλους όσοι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά να του αλλάξουν γνώμη. Στις 20 Δεκεμβρίου 1974, αναχώρησε με την οικογένειά του για την Ελβετία, ώστε να περάσει εκεί το διάστημα των εορτών. Αυτή είναι η τελευταία του φωτογραφία ως πρόεδρος του Θρύλου, με τον τότε σοφέρ του, στο αεροδρόμιο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-12-1974
 

 

 
Από την Ελβετία λοιπόν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, θα φτάσει στα χέρια του διοικητικού παράγοντα του Ολυμπιακού Αδριανού Ντάνου, το παρακάτω τηλεγράφημα, το οποίο θα δημοσιεύσει πρώτη από όλες τις εφημερίδες η ''Απογευματινή''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 27-12-1974
 

 

 

 

 
Όπως είναι φυσικό, η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αρκετές φορές ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ απειλούσε με παραίτηση, για διαφόρους λόγους, αλλά ποτέ δεν έκανε πράξη τις απειλές του. Ανάστατοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού έψαχναν να βρουν το τι είχε συμβεί, ενώ στις εφημερίδες γράφονταν διάφορα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 28-12-1974
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 29-12-1974
 

 
Ακόμη και τα ''Παναθηναϊκά Νέα'', το συλλογικό όργανο του ΠΑΟ με διευθυντή το Χαλκιόπουλο, που παλιότερα μας ενημέρωναν πως ''ο Γουλανδρής ήθελε αρχικά να γίνει μέλος στον ΠΑΟ και επειδή του ρίξαμε εμείς άκυρο, στράφηκε στο γαύρο κι άρχισε να το παίζει Ολυμπιακάρας'', εξεπλάγησαν με την παραίτηση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 17-8-1974
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ 31-12-1974
 

 

 
Ο Ολυμπιακός παραδώθηκε στο χάος, με τους παίκτες να μένουν απλήρωτοι και να απειλούν συνεχώς να μην κατέβουν στα ματς του πρωταθλήματος, ενώ τα χρέη άρχισαν να πνίγουν το Σύλλογο. Την ίδια ώρα, η Πολιτεία ετοίμαζε το νομοσχέδιό της για την ''αποχουντοποίηση των Σωματείων'', όπως γραφόταν τότε, αλλά και για άλλες παρεμβάσεις, όπως π.χ. το μέγιστο ύψος των χρημάτων που θα μπορούσε να δώσει μία ομάδα για μεταγραφή. Το ΦΩΣ είχε ''μυριστεί'' το πρόβλημα και άρχισε να πιέζει την Πολιτεία προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μην κλείσει η πόρτα ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-3-1975
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-5-1975
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 24-5-1975
 

 

 

 
Ακόμη και ο ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ, εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού και πρώην πρόεδρος της ομάδας μας, με συνέντευξή του στο ΦΩΣ καλούσε τους ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ-Στασινόπουλο να λογικευτούν και να μην μαχαιρώνουν πισώπλατα, όπως είπε, το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Τελικά το νομοσχέδιο ήταν ακριβώς αυτό που δεν ήθελε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ. Τότε καθιερώθηκε και η περιβόητη ''οκταετία'', ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, όποιος είχε λεφτά, δεν γινόταν να τα δίνει εκεί που αυτός ήθελε, φερ'ειπείν για μεταγραφές, αλλά όπου θα του επέτρεπε η ΓΓΑ. Η κατά τα άλλα ''δημοκρατική'' ΓΓΑ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 27-5-1975
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-6-1975
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-6-1975
 
 

 
Ας δούμε και τους ''αθανάτους'', τα ισόβια μέλη του Ολυμπιακού, που ήθελαν να διοικούν τον Θρύλο όπως γούσταραν, σαν να'ταν τσιφλίκι τους, φράζοντας τον δρόμο σε ανθρώπους με λεφτά, μοντέρνες αντιλήψεις και αγάπη προς την ομάδα, που θα μπορούσαν να την απογειώσουν. Νοοτροπία ''100 χρόνια πίσω'' και πανηγύρια επειδή ''φάγαμε το Γουλανδρή και τα μέλη του''...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 3-7-1975
 

 

 

 
Όπως γράψαμε και πιο πάνω, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ήταν ενοχλημένος κι απ'την στάση πολλών παικτών της ομάδας, που του ζητούσαν όλη την ώρα δανεικά και φυσικά τα δανεικά γίνονταν αγύριστα. Όπως ομολόγησε σε μία στιγμή αγανάκτησης αργότερα ο στενός συνεργάτης του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ Θανόπουλος, όταν ανέλαβε την προεδρία της ομάδας και έβλεπε πως δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τις παράλογες χρηματικές απαιτήσεις ορισμένων ποδοσφαιριστών, ''εσείς οι παίκτες πρώτοι διώξατε το Γουλανδρή''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 22-6-1976
 

 

 
Ο μόνος που τον επισκέφτηκε μετά την παραίτησή του γι'αυτό το θέμα στο σπίτι του, ήταν ο Μάικ Γαλάκος. Αν περίμενε κανείς από άλλους, π.χ. το παραδόπιστο σκουπίδι που λέγεται Δεληκάρης, αυτόν που τολμάει ακόμη και σήμερα να εμφανίζεται κατά καιρούς δημοσίως, πουλώντας ολυμπιακοφροσύνη με το κιλό, καλά κρασιά...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 26-10-1975
 

 
Όπως αναγράφεται στο τελευταίο απόκομμα, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ άλλαξε μέχρι και ταξιδιωτικό πρακτορείο, για να μην θυμάται τον Ολυμπιακό. Ο Θεοδωρακάκης, στις δηλώσεις του στο ΦΩΣ το 1976 που παραθέσαμε πιο πάνω, εξήγησε πως ο λόγος για το ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ δημοσίως να εξηγήσει το γιατί έφυγε, ήταν το ότι ήθελε να αποτραβηχτεί οριστικά. Αν κάθε τρεις και λίγο έβγαινε στον Τύπο και μιλούσε, θα άρχιζαν οι πιέσεις ''γύρνα πίσω πρόεδρε'' και αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει. Φυσικά, το ζουμί είναι πως είχε σιχαθεί από τον πόλεμο που δεχόταν από την πλευρά ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εκεί καταλήγουν όλα κι αν δεν υπήρχε αυτό, μια χαρά θα έβγαινε να μιλήσει στον Τύπο. Έγιναν λοιπόν κάποιες προσπάθειες διοικούντων τον Ολυμπιακό να επικοινωνήσουν μαζί του, αλλά αποδείχθηκαν μάταιες. ''Δεν θα παραβώ τις αρχές μου'', τους έλεγε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-12-1975
 

 

 
Παρά το ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ δημοσίως να εξηγήσει το γιατί έφυγε, ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ έκανε κάτι άλλο, που αποκάλυψε τις προθέσεις του και τη βαθύτατη θλίψη του, τον πόνο του για το ότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τον Ολυμπιακό. Έστειλε επιστολή και ζήτησε να διαγραφεί κι από μέλος στον Θρύλο. Τι είχε προηγηθεί όμως; Τέλη Ιανουαρίου 1976 η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού συνεκάλεσε μία ''πανολυμπιακή'' Γενική Συνέλευση των μελών της, με αντικείμενο την κατάσταση της ομάδας, που βάδιζε απ'το κακό στο χειρότερο όχι μόνο αγωνιστικά, στο πρωτάθλημα της σεζόν 1975-76, αλλά και οικονομικά, με τα χρέη και τις απειλές για κατασχέσεις να απειλούν να βυθίσουν το Σύλλογο. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ δεν πήγε, πήγε όμως ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ας δούμε το τι έγινε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 30-1-1976
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 30-1-1976
 

 

 

 

 

 

 
Ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, χαρακτηρίζοντάς τον ''αφηνιασμένο'', αλλά βάζει και χέρι στους άμεσους συνεργάτες του, Λαναρά-Θεοδωρακάκη, επειδή ''δεν τον συγκρατήσατε, ξόδευε αλόγιστα και τώρα χρωστάμε ένα καράβι λεφτά''. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ δεν ξόδευε λεφτά του Ολυμπιακού. Δικά του λεφτά ξόδευε. Προφανώς έπρεπε να ενημερώνει πρώτα τον κύριο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ για το πού θα δίνει τα λεφτά του, έναν κύριο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ που μια ζωή έδινε λεφτά στον Θρύλο με το στόμα. Τότε λοιπόν η εφημερίδα ''Απογευματινή'', που αποκάλυψε πρώτη από όλες την παραίτηση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ το Δεκέμβριο του 1974, θα γράψει κάποιες αλήθειες γύρω από την σχέση των δύο ανδρών, που προκάλεσε την απομάκρυνση του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 31-1-1976
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 31-1-1976
 

 

 
Όχι μόνο επιχειρηματολόγησε υπέρ του να μην γράφονται νέα μέλη στον Θρύλο ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, επειδή ήθελε να διοικούν οι ίδιοι και οι ίδιοι και φυσικά αυτός πρώτος και καλύτερος, αλλά μάθαμε και τι είπε στο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ γι'αυτό το θέμα.
 
''ΝΙΚΟ, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ. ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ''.
 
Νοοτροπία του 1920 από τον ιδρυτή του Ολυμπιακού και φυσικά ένας μοντέρνος άνθρωπος και επιτυχημένος επιχειρηματίας όπως ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με τέτοιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Να βάζει αυτός τα λεφτά του, αλλά να αποφασίζει η ''επιτροπή σοφών και αθανάτων'' για το πού θα πάνε. Έτσι, αφού ενημερώθηκε ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ για το τι ειπώθηκε στη Συνέλευση, το απόγευμα του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου 1976, έστειλε ένα τηλεγράφημα στα γραφεία του Συλλόγου, ζητώντας να διαγραφεί κι από μέλος του Ολυμπιακού...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 2-2-1976
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Η ''Απογευματινή'' είχε πολύ καλό ρεπορτάζ από την πλευρά ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ και αποτύπωσε την πικρία και την θλίψη του κυρ-Νίκου, που ήταν έκδηλες στα όσα εκμυστηρευόταν στους άμεσους συνεργάτες του για τον Θρύλο. Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ και τον υπερασπίστηκαν στη Γενική Συνέλευση; Ο Λαναράς, ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο πρόεδρος τότε Θανόπουλος, τον οποίον είχε υποδείξει ως διάδοχό του ο ίδιος ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ το Δεκέμβριο του 1974 που παραιτήθηκε, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπής, ο ανιδιοτελής αυτός εργάτης του Ολυμπιακού για περισσότερα από 50 χρόνια. Οι υπόλοιποι είτε δεν ήθελαν να χαλάσουν τις καρδιές τους με τον ιδρυτή του Θρύλου, είτε ''δεν είδαν, δεν άκουσαν''.
 
Συνεχίζουμε στο δεύτερο μέρος.

Σχόλια

Εικόνα nmavronas

Η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ! ΤΟΝ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ ΟΙ... ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΜΕ ΜΑΝΔΥΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ Η ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗΣ ΑΦΕΛΕΙΑΣ ... ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ...

Εικόνα red apple

Ο Γουλανδρής ήταν πρωτοπόρος σε όλα του. Έβλεπε 50 χρόνια μπροστά. Ήθελε να κάνει τον Ολυμπιακό επαγγελματικό σύλλογο,με μέλη με δύναμη... Αυτά που επιχείρησε ο Κόκκαλης 30 αργότερα και συνάντησε, ουσιαστικά, χλιαρή υποδοχή... Σημεία της Ελλάδας

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, είναι θαυμάσια η έρευνά σου και στο πνεύμα της ιστορικής αλήθειας. Από άλλη (και πολύ έγκυρη πηγή) γνωρίζω ότι έτσι ακριβώς (και δυστυχώς) έγιναν τα πράγματα. Σταματάω εδώ. Πηγαίνω να διαβάσω και το δεύτερο μέρος.

Εικόνα Count Cagliostro

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αποκαθηλώνει κάπως τον Ανδριανόπουλο! Πολλά συγχαρητήρια!

Υ.Γ. Όποτε μπορείτε κάντε κι ένα για τον Δεληκάρη και την πολύ ιδιάζουσα περίπτωση του. Νομίζω θα ενδιέφερε πολυ κόσμο.

Εικόνα savvas gridlock

Προσπαθώ να ελέγξω τις αντιδράσεις μου φίλε όποτε αναφέρομαι σε αυτό το σκουπίδι. Ως τώρα, όποτε ακούω το όνομά του φτύνω χάμω. Αν καταφέρω να γίνω ελάχιστα αντικειμενικός, κάτι θα ανέβει για το σίχαμα τον ψευτοπειραιώτη.