ΚΟΤΖΙΑΣ, ΠΑΟ ΚΑΙ ΧΙΤΛΕΡ



Έχουμε δει την ιστορία για τα χρήματα που έδινε η ''κυβέρνηση'' της ''4ης Αυγούστου'' του Μεταξά στον ΠΑΟ, την περίοδο που ο δήμαρχος Αθηναίων Κοτζιάς ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΠΑΟ. Ο Κοτζιάς έγινε πρόεδρος στον Παναθηναϊκό και μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και όταν αποσύρθηκε από τη δράση του ως παράγοντας της αθλητικής ζωής του τόπου, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος στον ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-5-1951
 

 

 
Ένα τμήμα της εξέδρας του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, κατασκευάστηκε επί δημαρχίας Κοτζιά, με έξοδα φυσικά του Δήμου Αθηναίων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την επίσημη έκδοση του ΠΑΟ του 1955, την εφημερίδα ''Παναθηναϊκός''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 20-6-1955
 

 
Ποιος ήταν όμως αυτός ο Κοτζιάς; Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, βλέποντας ένα χαρακτηριστικό κείμενο που γράφτηκε γι'αυτόν όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13-9-1945
 

 

 
Αντιστασιακός κι αυτός. Μην πεταχτεί καμιά παλιαδερφή και τον βγάλει γερμανοτσολιά χιτλερικό. Γι'αυτό και μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, ''λεβέντες Χίτες'', που λέει και μια ψυχή, τον υποδέχτηκαν, ενώ ανακοίνωνε πως θα ιδρύσει και ''φιλοχιτλερικό κόμμα''. Τυχαίο βεβαίως πως και αυτός ο παράγοντας είχε σχέσεις με τον ΠΑΟ και θεωρείται ακόμη και σήμερα ευεργέτης του, έτσι; Τύχη και συμπτώσεις. Συμβαίνουν αυτά, μην τα παρεξηγεί κάποιος. Μην βάλει δηλαδή άλλα πράγματα με το μυαλό του, για φασιστικές ρίζες στην παράταξη του ΠΑΟ από τότε που ιδρύθηκε...

Σχόλια

Εικόνα Εν Αθήναις

Είναι απορίας άξιο το ότι «ένας σύλλογος με φασιστικές ρίζες» (Παναθηναϊκός) είχε για πρόεδρο κάποτε τον Παντελή Καρασεβδά και για γενικό γραμματέα τον Μιχάλη Παπάζογλου.

Είναι άξιο απορίας επίσης το ότι «ένας σύλλογος με αριστερές ρίζες» (Ολυμπιακός) δεν φρόντισε να σώσει έναν κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του (Γόδας).

Το λόγο θα μας τον εξηγήσετε πριν ή μετά την παρουσίαση του φιλικού μεταξύ Παναθηναϊκού και SS;

Καλή χρονιά.

Εικόνα ΠΙΣΤΟΣ 7

ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΙΞΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΣΥΖΤΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΛΟΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΠΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΟΣΟΙ ''ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ''.... ΦΕΡΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1942 ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΒΡΑΚΑΚΙ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΕΑΜ Η ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1990. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ 2ΜΙΣΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ(ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ) ΠΗΡΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 376 ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΕΘΑΝΑΝ 721 ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΞ'ΑΙΤΙΑΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ , ΤΥΦΟΥ ΚΛΠ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ Ο ΤΥΦΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΠΑΡΑ Η ''ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ''. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΤΥΧΗΣ ΑΜΑ ΔΙΑΒΑΖΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Η ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΟΠΑΔΟΙ, ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ Η ΠΛΕΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΩΝ Η ΤΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΤΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΟ 1897 ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΕ ΦΑΛΑΓΓΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (ΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΗΡΥΞΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ 1929), ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 , ΤΟ 1912 ΣΤΗΝ ΣΑΜΟ ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΕ Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ, ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ , ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 ΟΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η Β.ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΕΡΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ. ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΝΤ ΣΤΟΝ ΑΠΠ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ ΝΤΙ ΛΕΓΚΕΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΠ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΠΛΑΣΤΗΡΑ. ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ , ΟΥΤΕ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ''ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ''ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΟΔΑ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ'ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΩΣ ΕΜΒΛΗΜΑ. Ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΔΑΣ ΗΤΑΝ ΓΝΗΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ , ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΕΤΡΕΠΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΘΕΤΑΙ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ; Ο ΜΕΣΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ (1 ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ) ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΣΩΘΕΙ; ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ , ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ , ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ. ΑΡΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΘΕΙ ΧΑΡΗ.

Εικόνα savvas gridlock

Καλά, για τον Καρασεβδά μην βγάζεις και γλώσσα. Είπαμε, ΟΚ...

Εικόνα vagio

Χαιρετώ κι εγώ με τη σειρά μου όλη την παρέα-όαση στον μπορδελοκοσμο του ίντερνετ, και υπό την επήρεια του ποτού της αμπελοφιλοσοφίας.
Να είμαστε καλά πάνω απ'όλα, και τα παιδιά του σάιτ να έχουν κουράγιο να συνεχίσουν να ξεβρακωνουν όσους δυστυχησαν να κληρονομησουν λάθος ομάδα.
Μόνο ρε παιδιά..πολύ σκληρά ξεκινάτε και εξαφανίστηκε πάλι ο εν Πουταναις..
Καλή μας χρονιά, καλή μας κόκκινη χρονιά.

Εικόνα Εν Αθήναις

Εδώ είμαι αγαπητέ, μην ανησυχείς. Εν Αθήναις, όπως πάντα.

Εικόνα vagio

Καλώς τηνε κι ας άργησε. Καλή χρόνια και καλά κόκκινα καβλια στον πάτο σου. Μια απ'τα ίδια δηλαδη και φέτος.

Εικόνα μαουνιέρης

Αλήτες, Χίτες, ταγματασφαλίτες - που έλεγε και το τραγουδάκι της εποχής.

Εικόνα red apple

Μα πώς έγινε κάτι τέτοιο; Ατυχής συγκυρία οδήγησαν την γενναία αυτή ομάδα στις αγκάλες των κάθε λογής ολοκληρωτισμών...

Κατά βάθος, τα παιδιά είναι δημοκράταροι, τίμιοι, συνεχιστές του Ολυμπιακού Ιδεώδους και πιστοί τηρητές του ολυμπιακού μοτο "ΒΡΩΜΕΡΟΤΕΡΑ-ΣΙΧΑΜΕΡΟΤΕΡΑ-ΑΘΛΙΟΤΕΡΑ-, καθάριοι σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης, άσπιλοι και αμόλυντοι απο κάθε λογής περιττώματα...

Εικόνα μαουνιέρης

Ενικός αριθμός: το σκωρ - του σκατός - τω σκατί - το σκωρ - ω σκωρ.
Πληθυντικός αρυθμός: τα σκατά - των σκατών - τοις σκασί(ν) - τα σκατά - ω σκατά.