ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ''ΑΛΛΟ ΠΑΟ, ΑΛΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ''



Πριν 3 μέρες, ο Κύπριος ποδοσφαιριστής Μιχάλης Κωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Στα περισσότερα αφιερώματα που διαβάσαμε για την καριέρα του, γίνεται λόγος για τα πράσινα οπαδικά φρονήματά του, τα οποία υποτίθεται πρόδωσε όταν υπέγραψε στον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 2005. Η αλήθεια βεβαίως είναι αρκετά διαφορετική.
 
Ο ποδοσφαιριστής Κωνσταντίνου πήγε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης το 1997, σε ηλικία 19 ετών. Γρήγορα κίνησε το ενδιαφέρον των μεγάλων ελληνικών ομάδων με τα προσόντα του και κάθε καλοκαίρι αποτελούσε ''μήλον της έριδος'' για Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό-ΑΕΚ. Πιο κοντά από όλους έφτασε η ΑΕΚ στην απόκτησή του, το καλοκαίρι του 1999, αλλά ο Πέτρος Θεοδωρίδης (ή ''περούκας'') ήταν σε δύσκολη θέση, με διαδηλώσεις οπαδών του Ηρακλή εναντίον του και ψαχνόταν να πουλήσει την ομάδα. Ήταν αδύνατο να πουλήσει το αστέρι της ομάδας του, αφού μετά οι οπαδοί ''θα τον έτρωγαν''. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνου όμως, φρόντισε λίγους μήνες αργότερα να ξεκαθαρίσει πως θέλει να παίξει μπάλα στην ΑΕΚ, σε συνέντευξή του στο MEGA το Σεπτέμβριο του 1999.
 

 
Μάλιστα, κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του Δεκεμβρίου 1999, πίεζε τον ''περούκα'' να τον δώσει στην ΑΕΚ. Η τότε διοίκηση της ΑΕΚ, είχε δώσει μέχρι και προκαταβολές για τον Κύπριο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 18-1-2000
 

 
Τότε όμως ολοκληρώθηκε η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην ΠΑΕ Ηρακλής και εμφανίστηκε ο ''πολύς'' κύριος Μυτιληναίος, με τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Δεν ήταν δυνατόν να αφήσει τον Κωνσταντίνου να φύγει. Του έκανε βασιλικό συμβόλαιο και ανακοίνωνε πως θα χτίσει πάνω του, με το Γιάννη ΚυρΠάστα στον πάγκο, τον Ηρακλή των τίτλων. Ο Κωνσταντίνου τότε δήλωνε ικανοποιημένος στον Ηρακλή και ότι αγαπάει την ομάδα του. Το καλοκαίρι του 2001, ο κύριος Angelo Filippidis, ζαλισμένος από τις φάπες της πρώτης του χρονιάς ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, με τον Θρύλο όχι απλώς να του παίρνει το πρωτάθλημα για χαβαλέ, αλλά να του ρίχνει και μια τεσσάρα στο Κύπελλο, πήγε κι έδωσε όλο σχεδόν το τηλεοπτικό συμβόλαιο του κραταιού τότε ALPHA DIGITAL, του κυρίου Κοντομηνά, για τα τηλεοπτικά δικαίωματα των εντός έδρας αγώνων της Πανάθας στον κύριο Μυτιληναίο, για να καταφέρει να αγοράσει τον Κωνσταντίνου. Με το που υπέγραψε στον ΠΑΟ, ο μέχρι πρότινος οπαδός της ΑΕΚ και του Ηρακλή μας αποκάλυψε πως μεγάλωσε με την αφίσα του Σαραβάκου στο δωμάτιό του. Έκατσε 4 χρόνια στον ΠΑΟ και αρκετές φορές πούλησε οπαδιλίκι σε συνεντεύξεις του, αφού άκουγε συχνά την μπύρα 13 να του φωνάζει το ''Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα''. Οι πιο χαρακτηριστικές στιγμές ήταν το ματς της Ριζούπολης το 2003, όταν δεν ξεκίνησε στην 11άδα του ΠΑΟ και φώναζε στη φυσούνα ''ελάτε να σας γαμήσω μόνος μου'', μαλώνοντας από μακριά με τον κανένα, αλλά και το ντέρμπυ του Απριλίου 2005, όταν με δικό του γκολ ο ΠΑΟ του Μαλεζάνι κέρδισε στο ''ντέρμπυ-τίτλου'', όπως είχε βαφτιστεί τότε, τον Ολυμπιακό του κυρίου Μπάγεβιτς με 1-0 στη Λαγοφλώρο. Τότε φώναζε στα αποδυτήρια ''σας γάμησα'' στους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Επειδή μας γάμησε λοιπόν (καθιστός και κεντραριστός επάνω στον άξονα, βλέποντας τον Θρύλο να κάνει νταμπλ εκείνη την χρονιά), 3 μήνες μετά υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Μετά το πρώτο του ντέρμπυ στο Καραϊσκάκη απέναντι στον ΠΑΟ, όπου έβαλε το τρίτο γκολ της ομάδος μας και πανηγύρισε σαν τρελός (μετά το 04:24 στο παρακάτω βίντεο)
 

 
έδωσε μία συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Kicker. Aς την δούμε, αφού δημοσιεύτηκε σαν σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2006.
 

 

 

 
Αντιγράφουμε το επίμαχο σημείο.
 
-Το καλοκαίρι έκανες μια μεταγραφή που συζητήθηκε πολύ. Πήγες από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό μετά από τέσσερα χρόνια, παρουσίας στους «πράσινους». Ποιες είναι οι διαφορές;
«Και οι δύο πολύ είναι μεγάλες ομάδες. Όμως μόνο στον Ολυμπιακό σου συμπεριφέρονται πιο καλά και πιο στοργικά μπορώ να πω. Ο ποδοσφαιριστής είναι πραγματικά το επίκεντρο της ομάδας».

 
Αισθανόταν καλύτερα ως παίκτης του Ολυμπιακού λοιπόν ο κύριος Κωνσταντίνου, απ'ότι ως παίκτης του ΠΑΟ, γι'αυτό και έμεινε στην ομάδα μας μέχρι το 2008. Το τι νιώθει σήμερα για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ το ξέρει ο ίδιος. Μέσα του δεν είμαστε για να μιλήσουμε με σιγουριά. Ξέρουμε όμως ότι τα σάλια ''ο γεννημένος βάζελος Κωνσταντίνου υπέγραψε στο γαύρο'' έχουν τόση επαφή με την πραγματικότητα, όση επαφή έχει με τους τίτλους ο ΠΑΟ του Τουίτη. Εμείς αυτό που κρατάμε είναι το ότι όποτε ακούμε κάποιον παίκτη να πουλάει οπαδιλίκι, πρέπει να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί, για να μην πω αρνητικοί. Όποιος δεν υιοθετεί αυτήν την άποψη και αποθεώνει παίκτες, προπονητές και λοιπούς περαστικούς, κινδυνεύει να εκτεθεί άσχημα στο μέλλον. Αποθεώνονται ΜΟΝΟΝ αυτοί που σταμάτησαν την μπάλα και αποδείχτηκαν πιστοί στρατιώτες. Κανείς άλλος.
 
Φυσικά στον κύριο Κωνσταντίνου ευχόμαστε καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνει στη ζωή του. Τη φανέλα του Ολυμπιακού την τίμησε, περισσότερο την πρώτη του σεζόν, όπου σημείωσε 10 γκολ στο πρωτάθλημα και αρκετά εξ αυτών καθοριστικά, σε ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και το τρίτο γκολ με το βάζελο που είδαμε πιο πάνω. Εμφάνισε πάρα πολλούς τραυματισμούς και συνήθως ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας, αλλά πρόλαβε και σημείωσε γκολ και στο Champions League τη σεζόν 2006-07. Σε κάθε περίπτωση, τώρα που αποσύρεται από την ενεργό δράση, κυριαρχεί το ανθρώπινο στοιχείο στην προσέγγισή μας, γιατί όταν αγωνιζόταν, κυριαρχούσε η υψηλή πίεση σε όλους μας, όποτε τον βλέπαμε να παλεύει αποτυχημένα να κάνει μισό κοντρόλ. Καλή συνέχεια λοιπόν σε ό,τι κι αν κάνεις, Μιχάλη Κωνσταντίνου.

Σχόλια

Εικόνα dono

3 είναι τα παιχνίδια που εγώ προσωπικά θυμάμαι τον Μ. Κωνσταντίνου.
1. ντέρμπι με τον ζέλα στο 3-2 εντός με τον Ριβάλντο. Ο πανυγηρισμός του στο γκολ που πέτυχε ακόμα είναι σημείο αναφοράς των ζελέδων.
2. στην ανατροπή στην Ν.Σμύρνη 2-3 από 2-0 που ήταν εξαιρετικός.
3. Αγώνας κυπέλλου με την ΑΕΛ στον ναό, που παίζοντας με 10 παίκτες από νωρίς ήταν απλά συγκινητικός
Γενικά δεν ήταν ένας παίκτης που άφησε την σφραγίδα του στην ομάδα,αλλά ήταν ένας ποδοσφαιριστής που όπως γράφεις τίμησε την φανέλα που αγωνιστηκε όσο μπορούσε σύμφωνα με τα προσόντα του.

Εικόνα μαουνιέρης

Ακριβώς! Συμφωνώ μαζί σου.

Εικόνα μαουνιέρης

Σωστα το γράφεις: "Αποθεώνονται ΜΟΝΟΝ αυτοί που σταμάτησαν την μπάλα και αποδείχτηκαν πιστοί στρατιώτες. Κανείς άλλος."

Έτσι, Σάββα μου, και όχι αλλιώς. ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ!

Κλείνω το μηχάνημα και κατεβαίνω Πειραιά. Με τη νίκη!

Εικόνα savvas gridlock

Ήρθε η νίκη, αλλά στενοχωρηθήκαμε που βάλαμε μόνο δύο. Εκεί έχουμε φτάσει πια με τον Θρύλο, να μας κακοφαίνονται τα 2 μπαλάκια μόνο. Μας έχει κακομάθει η ομαδάρα του Μίτσελ. Ελπίζω από το επόμενο ματς να επανέλθουμε στις 4άρες, για να κυνηγήσουμε και τα 102 γκολ στο πρωτάθλημα.

Εικόνα μαουνιέρης

Το νέο ρεκόρ στην άμυνα φαντάζει σχετικά εύκολο ως προς την επίτευξή του. Για την επίθεση δεν μπορώ να πω το ίδιο - αρχίζει να στενεύει το πράγμα. Εκτός και αν βάλουμε τον ΠΑΟ να παίξει τον ρόλο του Φωστήρα! Εξ άλλου Μάρτιος ήτανε και τότε... Χαίρε, σύγγαυρε.

Εικόνα savvas gridlock

Ο βάζελος φέτος θα φάει τουλάχιστον 3. Με την παλαβομάρα μου εγώ λέω θα φάει 9, αλλά εντάξει, αντικειμενικά ξεκινάμε από 3 και πάμε άνετα στα 6. Τώρα είμαστε στα 59 γκολ σε 20 ματς, ήτοι παρά ένα τρία γκολ ανά ματς. Αν μείνουμε σε αυτό, θα φτάσουμε 101 γκολ, αφού 3 γκολ ανά ματς μας δίνουν 102 σε 34 παιχνίδια. Πρέπει όμως να βρούμε σε 4-5 ματς περισσότερα από 4 γκολ. Για να δούμε, το'χουμε;

Εικόνα μαουνιέρης

Άμποτε, Σάββα, άμποτε!

Εικόνα red apple

Εγώ, Σάββα από το διδακτικό άρθρο σου επέλεξα να εστιάσω σε κάτι πιο "ουσιαστικό". Στην εξήγηση που έδωσε ο Μιχαλάκης στο γιατί ο Ολυμπιακός δεν έκανε καλαί "πορείαι" στην Εουρόπα, σε "αντιδιαστολή" με τον ΠΟΑ.

Είπε οτι υπάρχει τεράστιο άγχος στους παίχται, από τον κόσμο που απαιτεί νίκαι.

Να ξέρεις, πως ο Μιχαλάκης μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 εργαζόμουν σε δισκάδικο, στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι. Μια νύχτα με φεγγάρι μπαίνουν στο κατέστημα ο Βαγγέλης Βλάχος με τον Βαμβακούλα, τότε παίχται του ΠΟΑ. Ο ΠΟΑ είχε επιστρέψει από ένα ματς με την Λίνφιλντ, ένα 3-3 αν θυμάμαι καλά, όπου έχανε 0-3 και ισοφάρισε.

Βρήκα ευκαιρία και ρώτησα τον Βαμβακούλα, γιατί ο Ολυμπιακός δεν τα πάει καλά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, σε σύγκριση με τον ΠΟΑ και κείνος μου απάντησε τα ίδια που είπε ο Μιχαλάκης.

"Μέρες πριν από τον αγώνα όλοι ασχολούνται με τον αντίπαλο...Τί και πώς και δια ταύτα. Το άγχος μεγαλώνει ώρα με την ώρα και όταν παίναμε στο γήπεδο τα πόδια μας ήταν κομμένα. Αντίθετα, στον ΠΑΟ δεν ασχολείται κανείς. Η ομάδα είναι ήρεμη και όταν φθάνει η ώρα του αγώνα παίζει αυτό που μπορεί. Γι αυτό έχει περισσότερες επιτυχίες -για ...ΤΟΤΕ, βέβαια."

Αυτό αποδεικνύει τη χαώδη διαφορά μας με τους Ζελέδες. Αυτοί είναι "αποστασιοποιημένοι" ενώ εμείς "τρελλαμένοι". Κι αυτό φαίνεται και σήμερα, όπου ο μέσος Ζελές έχει αφήκει την ομάδα του στο έλεος του Θεού, όταν εμείς, σε ανάλογα δύσκολες φάσεις της ιστορίας μας είμασταν στο πλευρό της ομάδας.

Εικόνα savvas gridlock

Kαλά, ο κύριος Βαμβακούλας ας μας εξηγήσει πρώτα γιατί σε όλα τα ντέρμπυ με τον ΠΑΟ επί των ημερών του στην ομάδα μας, η άμυνα του Ολυμπιακού έμπαζε από αριστερά και γιατί έτρωγε πέτρες και του χαράκωναν το αμάξι γαύροι στου Ρέντη και μετά ίσως καταλάβει τη διαφορά για τις ''πορείες'' της Πανάθας. Η διαφορά λέγεται sir Manos Mavrokoukoulakis...

Εικόνα red apple

Σάββα, σωστά τα λες, αυτά είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, για όποιον έχει ενδιαφερθεί να μάθει. Για μένα, η μεγαλύτερη απόδειξη περί Μαυροκουκουλάκη είναι η διαχρονικά ΑΡΙΣΤΗ διαιτησία που έχει ο ΠΟΑ στην Ευρώπη και οι σφαγές που τρώμε εμείς.

Αλλά αυτό που είπαν και οι δυό τους δεν είναι τυχαίο