''ΟΣΟΥΣ ΚΙ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΤΕ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ'':ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΙΟΥ Α-Θ-Α-Ν-Α-Τ-Ο-Σ



Με αφορμή την ανάρτηση του 1925.gr για ένα από τα ιστορικότερα πανό που έχουν σηκωθεί σε ελληνικά γήπεδα, ας δούμε κάπως πιο αναλυτικά τα γεγονότα.
 
Mάιος του 1978 και η λέξη ''παραπαίω'' είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός. Δεν είναι τόσο το ότι έχει χάσει προ πολλού το πρωτάθλημα, όντας στην τρίτη θέση, 10 βαθμούς μακριά από την κορυφή, μία αγωνιστική πριν το τέλος της διοργάνωσης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 15-5-1978
 

 
Είναι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Παίκτες απλήρωτοι, αλλά και καλομαθημένοι από τα πριμ που τους έδινε παλαιότερα ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, κατεβαίνουν και παίζουν όποτε θέλουν, όπου θέλουν, ενώ νοιάζονται πιο πολύ για τα συνδικαλιστικά τους και τις ομάδες που θα συνεχίσουν την καριέρα τους, παρά για τον Θρύλο. Πρώτος και καλύτερος ανάμεσά τους, ο παίκτης που ακόμη και σήμερα θεωρείται ''πρότυπο ολυμπιακοφροσύνης'' για αρκετούς, αυτό το παραδόπιστο, σιχαμερό σκουπίδι που λέγεται Δεληκάρης. Αφού έχει βγει στη γύρα από το Φεβρουάριο, ζητιανεύοντας εκατομμύρια από διάφορες ομάδες ώστε να υπογράψει σε αυτές καινούριο συμβόλαιο για την επόμενη χρονιά, κάνοντας χρήση της περιβόητης ''οκταετίας'', που του παρείχε αυτό το δικαίωμα (μέχρι κι από τον Άρη της Θεσσαλονίκης ζητούσε 8 εκ.), τελικά θα υπογράψει 3 μήνες μετά στον ΠΑΟ, μοιράζοντας δήλωση την ημέρα της υπογραφής του στον Τύπο στην οποία ανέφερε πως ''ήρθα στον ΠΑΟ, αν και είχα κι άλλες προτάσεις, για συναισθηματικούς λόγους''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 11-7-1978
 

 

 
Το Καραϊσκάκη έχει αρχίσει και αδειάζει (μας πέρασε η ΑΕΚ στα εισιτήρια εκείνης της περιόδου και τερματίσαμε δεύτεροι...), οι Ηρακλής Τσιτσαλής-Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, που κρατούσαν μόνοι τους ουσιαστικά όρθιο τον Θρύλο, δηλώνουν ανοιχτά ''πουλάμε τους πάντες, αρκεί να έχουμε καλές προτάσεις, πνιγόμαστε από τα οικονομικά προβλήματα'', ενώ όλοι μαζί, παράγοντες-παίκτες-οπαδοί-Τύπος φωνάζουν ''πού είσαι ρε Γουλανδρή, έλα πίσω να μας σώσεις''. Μέχρι και ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ σε συνεντεύξεις του παραδέχεται πως ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ υπήρξε μέγας ευεργέτης του Θρύλου, αλλά είναι αργά πια για να επιστρέψει ο γίγαντας, ειδικά εφόσον το ποδόσφαιρο δεν έχει μετατραπεί σε επαγγελματικό ακόμη, ώστε να διοικήσει όπως θέλει και να μην του βάζουν εμπόδια οι παλαιοί παράγοντες των ομάδων, που θεωρούσαν τσιφλίκι τους τον ελληνικό αθλητισμό συνολικά. Με αυτά και με εκείνα, ο Ολυμπιακός έχει μία τελευταία ευκαιρία να σώσει ό,τι προλαβαίνει από τη σεζόν 1977-78. Είναι ο ημιτελικός Κυπέλλου στα Φιλαδέλφεια με την πρωταθλήτρια εκείνης της περιόδου ΑΕΚ. Στρωμένη ομάδα από το Φάντρονκ τα προηγούμενα χρόνια, με τον Τσαϊκόφσκυ στον πάγκο και με το επιθετικό δίδυμο Μπάγεβιτς-Μαύρου να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες άμυνες, η καλύτερη ίσως ΑΕΚ όλων των εποχών πήγαινε καρφί για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα νταμπλ της ιστορίας της, από τότε που υπάρχει Α' Εθνική. Οι ημιτελικοί ήταν νοκ άουτ και ο Ολυμπιακός νοιαζόταν και για το άλλο ζευγάρι, Άρης-ΠΑΟΚ, μπας και παίξει στην Ευρώπη την επόμενη περίοδο, 1978-79.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 17-5-1978
 
 
 
Το παιχνίδι θα εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Θρύλο, που θα γνωρίσει μία από τις μεγαλύτερες ήττες στην ιστορία του, με σκορ 6-1.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-5-1978
 

 
Τη συντριβή του Θρύλου όμως και τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ θα επισκιάσει ένα τραγικό συμβάν. Ο 32άχρονος φανατικός οπαδός και μέλος του Ολυμπιακού, ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΙΟΥ από την Καισαριανή, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στη θύρα 18 του γηπέδου της ΑΕΚ, την ώρα που ο Μαύρος έγραφε το 2-1 στο 16' και ανέτρεπε μέσα σε 4 μόλις λεπτά το αρχικό 0-1 του Θρύλου με τον Σπενς στο 12'. Ο ΗΛΙΑΣ είχε προβλήματα με την καρδιά του και έναν χρόνο πριν του είχε τοποθετηθεί ηλεκτρικός βηματοδότης έπειτα από εγχείρηση. Αυτή η απότομη εναλλαγή συναισθημάτων, με την ανατροπή του σκορ τόσο γρήγορα, επέφερε το θάνατό του. Όλη η Ελλάδα (το ματς μεταδιδόταν τηλεοπτικά) είδε το φορείο να μπαίνει και να μεταφέρει το νεκρό οπαδό του Θρύλου από τις κερκίδες στο ασθενοφόρο, ώστε να διακομιστεί στο νοσοκομείο και να διαπιστωθεί ο θάνατός του, ενώ το περιστατικό έγινε πρώτο θέμα ακόμη και σε πολιτικές εφημερίδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-5-1978
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 18-5-1978
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-5-1978
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 19-5-1978
 

 
Οι αντιδράσεις όλων, ακόμη και των αντιπάλων παικτών-οπαδών, ήταν συγκινητικές. Οπαδοί του Πανιωνίου ζητούσαν με το στεφάνι που έστειλαν στην κηδεία του ΗΛΙΑ ''σεβασμό στους φιλάθλους που πεθαίνουν στα γήπεδα'', ενώ ακόμη και ο Θωμάς Μαύρος δήλωσε πως δεν μπορεί να χαρεί τη νίκη και τα γκολ που έβαλε στον αγώνα, πενθώντας κι αυτός (έχουμε δει πως ο Μαύρος μικρός ήταν Ολυμπιακός, γι'αυτό και σκύλιαζε κάθε φορά που μας αντιμετώπιζε). Έμενε ένα παιχνίδι για να ολοκληρωθεί η μαρτυρική χρονιά για τον Ολυμπιακό. Για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, στις 28 Μαϊου 1978, σε ένα ματς-αγγαρεία, ο Θρύλος αναδείχτηκε ισόπαλος με τον Πανιώνιο με σκορ 1-1 στο Καραϊσκάκη και τερμάτισε στην 4η θέση, κερδίζοντας το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1978-79, έπειτα από την πρόκριση του ΠΑΟΚ επί του Άρη στον άλλον ημιτελικό Κυπέλλου. Σε αυτό το παιχνίδι με τον Πανιώνιο σήκωσαν οι γαύροι το ιστορικό πανό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-5-1978
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 29-5-1978
 

 
Αποδέκτες βεβαίως ήταν οι παίκτες, οι οποίοι με τις εμφανίσεις τους και την προκλητική τους αδιαφορία προκαλούσαν μέχρι και θανάτους στους γαύρους. Μέσα από τέτοιες καταστάσεις γιγαντώθηκε ο Θρύλος. Διότι Θρύλος δεν είναι οι παίκτες ή τα εκατομμύρια του κάθε ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΚΟΚΚΑΛΗ, ΜΑΡΙΝΑΚΗ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΩΝ και των άλλων κατά καιρούς προέδρων του. Θρύλος είναι ο λαός του, τμήμα του οποίου είναι και οι παραπάνω. Ένδοξο μέλος αυτού του λαού είναι και ο ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΙΟΥ, γιατί επιβεβαιώνει αυτό που λέμε συνέχεια, πως ''η ιστορία του Θρύλου έχει γραφτεί με αίμα''. Τι άλλο μένει λοιπόν παρά να φωνάξουμε
 
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΣΩΤΗΡΙΟΥ: Α-Θ-Α-Ν-Α-Τ-Ο-Σ

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Αχ, τι έχουν κάνει οι γαύροι για τον Θρύλο τους!...
Ποδοσφαιριστές παίζανε με σπασμένα χέρια και κεφάλια στα "ξερά", οπαδοί πέθαιναν στις κερκίδες ή ακούγοντας στο ραδιόφωνο την αναμετάδοση του αγώνα μας...

Εικόνα red apple

Είχαμε παγώσει κείνο το απόγευμα...

Εικόνα apostolos gaganis

Εξαιρετικο αρθρο. Εξαιρετικο...
Ειχα΄πει να μη γραψω τιποτα σημερα. Να ξεκουραστω. Αλλα αυτο το εξοχο αρθρο μου τα ανετρεψε ολα και επιασα το πληκτρολογιο, ν΄αραδιασω μερικες γραμμες με μια ιστοριουλα... Μια ιστοριουλα για ενα παιδι στη Φρεαττυδα, που το 1957 σε ηλικια 13 χρονων υπεγραψε δελτιο στο κολυμβητικο τμημα του δαφνοστεφανωμενου... Τον ειχε΄δει και τον ειχε παει στο ΘΡΥΛΟ ο μεγαλος διεθνης τερματοφυλακας της ομαδας στο πολο, ο Αλεκος Μοναστηριωτης, με εφορο τοτε τον Κουρελιδη. Το παιδι αυτο αγωνιστηκε με τα ερυθρολευκα στην πισινα, διπλα στον Εθνικο Γ. Σ., για δυο χρονια. Δεν πετυχε μεγαλες διακρισεις. Κατι διπλωματακια μονο... Δεν μπορεσε να συνεχισει, γιατι τα γραμματα εκει που πηγαινε ηταν πολυ απαιτητικα και το πηραν μακρια απ΄το χλωριωμενο νερο....

Το συγκλονιστικο γεγονος του Ηλια Χατζησωτηριου και το συνακολουθο πανο, δεν τα ηξερα... Βαζω λοιπον τουτο το παιδακι της ιστοριουλας μου, ασπρομαλλης σημερα, να γονατισει και να υποκλιθει τοσο στον ατυχο Ηλια οσο και στο απλησιαστο ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ!

Δεν μπορω να συνεχισω τωρα....

Εικόνα savvas gridlock

Ήσουν αθλητής του Θρύλου ρε γίγαντα;

Εικόνα apostolos gaganis

Ναι Σαββα μου...