Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7 ΤΟ 1990



Γυρίζουμε 24 χρόνια πίσω, στις αρχές του 1990, όταν και πρόεδρος στην ομάδα μας είναι ο Ανάργυρος Σαλιαρέλης. Τα χρέη Κοσκωτά πνίγουν τον Ολυμπιακό, η Τράπεζα Κρήτης έχει μπουκάρει για τα καλά και ελέγχει τα ταμεία της ΠΑΕ, απειλώντας κάθε τρεις και λίγο με συντηρητική κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου, ενώ οι παίκτες μας πληρώνονται όποτε βρίσκει λεφτά από τις εισπράξεις ο Σαλιαρέλης, αφού δικά του να βάλει δεν έχει. Προπονητής στην ομάδα είναι ο πεθερός του Ντέταρι, Ίμρε Κόμορα, ο οποίος βρίσκεται σε διαμάχη με τις δύο βεντέτες, Μητρόπουλο-Αναστόπουλο. Ο Θρύλος έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία του πρωταθλήματος και μοναδικό του αποκούμπι μοιάζει να είναι το Κύπελλο. Στον επαναληπτικό της ήττας μας στην Τούμπα με 1-0 στο πρώτο ματς, ο Ολυμπιακός αποκλείει στα πέναλτυ τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και προκρίνεται στους ''8'' της διοργάνωσης. Το παιχνίδι θα στιγματιστεί από σοβαρά επεισόδια οπαδών και των δύο ομάδων, με αστυνομικούς να χάνουν πιστόλι εκείνη την ημέρα.
 

 
Με πρόσχημα και αφορμή αυτά τα επεισόδια, ο Σαλιαρέλης θα βρει την ευκαιρία που έψαχνε και θα βάλει στο περιθώριο τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού, κλείνοντας τη ΘΥΡΑ 7 στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, στις 28 Ιανουαρίου 1990.
 

 
Ο Ανάργυρος δηλώνει στο παραπάνω βίντεο πως θέλει σοβαρούς φιλάθλους στο γήπεδο, όχι καραγκιόζηδες. Προφανώς αν πήγαιναν μόνο σοβαροί άνθρωποι στο Καραϊσκάκη, ο ίδιος δεν θα έπρεπε να περνάει ούτε απ'έξω. Σε εκείνο το ματς, η ΘΥΡΑ 7 που πήγε απέναντι, τον τάραξε στα βρισίδια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 26-1-1990
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 29-1-1990
 

 
Φυσικά, ο Σαλιαρέλης δεν είχε φράγκο κι έψαχνε έναν εσωτερικό εχθρό, ώστε να στρέψει εκεί τα βλέμματα των υπολοίπων γαύρων. Η ΘΥΡΑ 7 ανακατευόταν στα πόδια του, απαιτούσε να πληρώνονται οι παίκτες κι αυτό ο Ανάργυρος δεν το άντεχε. Έτσι, άρχισε να διαρρέει φήμες τύπου ''ξέρω ότι τους χαρτζιλικώνει ο Νταϊφάς για να μου κάνουν πόλεμο'', ''έχω αποδείξεις πως τα παίρνουν και είναι βαλτοί'' κι άλλα τέτοια ''σαλιαρελικά'' επιχειρήματα. Τις φήμες αυτές διέδιδαν οι τσάτσοι του στη διοίκηση, κάτι Τσαχειλίδηδες και λοιπές πατσαβούρες, όπως και δημοσιογράφοι της γνωστής φάρας που με ένα πεντακοσάρικο -τότε- γράφανε ό,τι ήθελες, με πρώτη και καλύτερη την ''Αθλητική Ηχώ'' και τους ρεπόρτερ της. Το κλείσιμο της ΘΥΡΑΣ 7 διήρκεσε αρκετό καιρό. Λίγες μέρες αργότερα όμως, ήταν το μνημόσυνο των θυμάτων της τραγωδίας της 8ης Φεβρουαρίου 1981. Η εικόνα μιας κλειστής ΘΥΡΑΣ 7 σε μία τέτοια μέρα, προκαλούσε αποτροπιασμό ακόμη και σε αντιολυμπιακούς οπαδούς. Το αυτάκι του Ανάργυρου δεν ίδρωνε με κάτι τέτοια. Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μελών της ΘΥΡΑΣ 7 για προσωρινή, έστω ανακωχή, στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Βόλου, στις 11 Φεβρουαρίου, 3 μέρες μετά την επέτειο του δυστυχήματος, με την γνωστή αλαζονεία του απατεωνίσκου που τον διέκρινε ανέκαθεν, ο Σαλιαρέλης ανακοίνωνε με στόμφο πως ''η ΘΥΡΑ 7 μένει κλειστή κύριοι''. Αφού λοιπόν δεν γινόταν αλλιώς, σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου 1990, στο ματς Ολυμπιακός-Ολυμπιακός Βόλου 4-0, οργανώθηκε η κατάληψη της ΘΥΡΑΣ 7.
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 12-2-1990
 

 

 

 
Βεβαίως, αυτό ήταν προσωρινό και ο Ανάργυρος ξαναέκλεισε τη ΘΥΡΑ 7. Δεν φιλοτιμήθηκε να την ανοίξει ούτε στο ντέρμπυ με την ΑΕΚ, ένα θέμα που θα εξετάσουμε στο μέλλον αναλυτικά. Το πρώτο μήνυμα όμως το πήρε εκείνη την ημέρα για τα καλά, όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και τα τσατσόνια του στη διοίκηση και στις φυλλάδες.
 
ΜΕ ΤΗ ΘΥΡΑ 7 ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ.

Σχόλια

Εικόνα apostolos gaganis

Συμφωνω απολυτα με την τελευταια φραση. Θα μπορουσα μαλιστα να την γενικευσω και να πω: ΜΕ ΤΗ ΘΥΡΑ 7 ΑΠΕΝΑΝΤΙ, ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ! Ετσι, για να περιλαμβανει ΟΛΟ το γνωστο Αντιολυμπιακο Μετωπο...

Αναμφιβολα, τα παιδια αυτα ( ακομα και ωριμοι τωρα πια πολλοι απο τους 7διτες παραμενουν παντα, με την καλη εννοια, παιδια ) εχουν κανει και λαθη στην πολυετη ιστορια τους. Οχι πολλα. Λιγα εως ελαχιστα. Ποιος ομως δεν κανει λαθη, οταν αγωνιζεται...Και οι αμετοχοι ακομα μπορει, με την αποχη τους, να διαπραττουν λαθος σε καποια περιπτωση... Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ωστοσο προσφορα τους στο γιγνεσθαι του ΘΡΥΛΟΥ, δεν ειναι μονο σημαντικη απλα, αλλα ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΗΣ, Α-Π-Α-Ρ-Α-Ι-Τ-Η-Τ-Η. Εχουν χυσει το ΑΙΜΑ τους στο τσιμεντο, για τουτη την ομαδα... Με την πιστη, τον ενθουσιασμο, τη μαχητικοτητα, την προσηλωση που τους διακρινει και, με ελαχιστες ( κατανοητες λογω κυριως παρορμητισμου ) εξαιρεσεις, το σωστο τους αισθητηριο για το ποιο ειναι το ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, αποτελουν τον πολιορκητικο κριο της τεραστιας λαβας που λεγεται κοσμος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ! Εμεις οι μεγαλυτεροι, τους βλεπουμε και θελουμε ΠΑΝΤΑ να τους επιδοκιμαζουμε και να τους χαιρομαστε...Τους αγαπαμε σαν ΔΙΚΑ ΜΑΣ παιδια! Εξαλλου, μη την ψαχνουμε... ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ, ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΠΤΑΔΙΤΗ ΜΕΣΑ ΜΑΣ!

Εικόνα savvas gridlock

Aπόστολε, είσαι πολύ μεγάλος γαύρος φίλε...