ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΒΑΖΕΛΟ-ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟ 1973



Την περίοδο της χούντας, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟ έδινε τα εντός έδρας παιχνίδια της στο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας a.k.a. ''Τάφος του Ινδού''. Ας δούμε σε τι κατάσταση ήταν αυτό το γήπεδο εκείνα τα χρόνια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 27-8-1974
 

 

 
Η λέξη ''ακατάλληλο'' είναι φτωχή φυσικά για να περιγράψει το παραπάνω χάλι. Κι όμως, σε αυτό το κοτέτσι συνωστίζονταν 2.000 και 2.500 πολλές φορές οπαδοί του ΠΑΟ, ασκώντας ψυχολογική πίεση στους διαιτητές και στους αντιπάλους. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το ντέρμπυ με την ΑΕΚ στις 18 Φεβρουαρίου 1973, για το τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Ας δούμε το πώς ακριβώς κατάφερε να κερδίσει ο ΠΑΟ με 73-72.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-2-1973
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-2-1973
 

 

 

 

 

 
Με λίγα λόγια, ακυρώθηκαν 3 πεντακάθαροι πόντοι της ΑΕΚ, ενώ στην τελευταία φάση είχαμε non call, σε φάουλ του Χαϊκάλη του ΠΑΟ στον Τρόντζο της ΑΕΚ, 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς. Μάλιστα το καλάθι του Βαφόπουλου της ΑΕΚ που ακυρώθηκε, γράφτηκε και στο φύλλο αγώνος, αλλά μετά...σβήστηκε. Σκοπίμως παραλείπουμε την περιγραφή του αγώνα από το ΦΩΣ και στεκόμαστε στην ''Ηχώ'', για να μην ακουστεί  το θρυλικό ''αυτά τα λένε τα πρόβατα οι γαύροι''. Την επόμενη μέρα, ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ κ. Λεβή, σε συνέντευξη Τύπου, θα καταγγείλει φοβερά και τρομερά πράγματα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος θα είναι οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου και αρκετών οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-2-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-2-1973
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Η ΑΕΚ λοιπόν κατέθεσε ένσταση μετά το τέλος του αγώνα, ζητώντας να επαναληφθεί το παιχνίδι. Ο αντιπρόεδρός της Λεβή στη συνέντευξη Τύπου μίλησε ευθέως για προσπάθεια του ΠΑΟ να τρομοκρατηθούν οι διαιτητές, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του ματς, με τις κινήσεις από τον πάγκο των γηπεδούχων. Ο διαιτητής Καλλίτσης, σε συνέντευξή του στην ''Ηχώ'', προσπάθησε να δικαιολογηθεί για τις επίμαχες αποφάσεις του, αλλά στο κρίσιμο σημείο, στο φάουλ του Χαϊκάλη στον Τρόντζο 6 δευτερόλεπτα πριν το τέλος του ματς, που μπορεί να έδινε τη νίκη στην ΑΕΚ αν είχε καταλογιστεί, πέταξε την ευθύνη από τις πλάτες του. Το ίδιο έκανε και ο προπονητής του ΠΑΟ Μουρούζης, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του ΠΑΟ ''κρυστάλλινη'' και δικαιολογώντας τους διαιτητές για όλες τις αποφάσεις τους πλην αυτής στο τέλος. Έτσι, πολλά χρόνια πριν το ''πηλοϊδειο'' non call του 2007, είχαμε το ''καλλίτσειο'' non call στο κλειστό της Λεωφόρου το 1973. Το καλύτερο όμως είναι αυτό που ανέφερε ο σύνδεσμος οπαδών της ΑΕΚ από την Καλλιθέα στην ανακοίνωσή του.
 
Ο ΕΦΟΡΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΟ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ, ΜΑΛΩΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΟΚ ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟ.
 
Η αναφορά γίνεται για τον τότε έφορο του ΠΑΟ Παππά και σίγουρα μας θυμίζει αντίστοιχες σημερινές καταστάσεις, όταν μιλάει π.χ. ο Μάνος Παπαδόπουλος της ΚΑΕ ΠΑΟ και στέκονται σούζα οι Τσαγκρώνηδες και οι Γκολέμηδες της ΕΟΚ. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, σε μία πρωτοφανή επίδειξη θράσους κι ενώ όλος ο Τύπος έκανε λόγο για τη διαιτητική σφαγή της ΑΕΚ. σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση του ΠΑΟ 2 μέρες μετά ζήτησε να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ένστασης της ΑΕΚ γρήγορα, αλλιώς θα αποχωρούσε από το πρωτάθλημα. Ο έφορος του ΠΑΟ Παππάς, παραπέμφθηκε στη Γ.Γ.Α.. Του κάνανε τη μούρη κρέας...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 22-2-1973
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-2-1973
 

 
Μία εβδομάδα μετά, ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΟΚ. Απορρίπτεται η ένσταση της ΑΕΚ, η οποία προσφεύγει στο ΑΚΑΔ, με τον έφορό της να δηλώνει αγανακτισμένος ''σύντομα θα αποκαλύψω πολλά''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-3-1973
 

 

 

 
Το πρωτάθλημα προχώρησε και φτάσαμε να το διεκδικούν Ολυμπιακός και ΠΑΟ. Στο τέλος του δευτέρου γύρου λοιπόν, ο ΠΑΟ έπρεπε να ξαναπαίξει με την ΑΕΚ, αυτήν τη φορά στο κλειστό του Σπόρτινγκ. Αν κέρδιζε, θα έπαιρνε τον τίτλο, αφού τότε play off δεν υπήρχαν. Πράγματι, η ομάδα του Μουρούζη επικράτησε με 77-71 της ΑΕΚ και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος για τη σεζόν 1972-73. Με μία υποσημείωση: εκκρεμούσε η προσφυγή στο ΑΚΑΔ της ΑΕΚ για το ντέρμπυ της Λεωφόρου του πρώτου γύρου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-4-1973
 

 

 

 
Όπως γράφει η ''Ηχώ'', αλλά και όπως βλέπουμε στον πίνακα με την τελική βαθμολογία, ακόμη κι αν δικαιωνόταν η ΑΕΚ στην προσφυγή της στο ΑΚΑΔ και το παιχνίδι με τον ΠΑΟ επαναλαμβανόταν, κίνητρο για την ΑΕΚ δεν υπήρχε. Το πρωτάθλημα είχε χαθεί. Αν η ένσταση στην ΕΟΚ είχε γίνει αποδεκτή, η ΑΕΚ θα κατέβαινε στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ διαφορετικά από ότι θα το έκανε μετά τη λήξη του χαμένου -γι'αυτήν- πρωταθλήματος. Ο μόνος που περίμενε κάτι από αυτήν την ιστορία ήταν ο Ολυμπιακός. Πράγματι, 1,5 μήνα σχεδόν μετά, το ΑΚΑΔ που είχε πρόεδρο Αρεοπαγίτη δικαστικό, δικαιώνει την ΑΕΚ και διατάσσει επανάληψη του παιχνιδιού ΠΑΟ-ΑΕΚ. Σε δηλώσεις του ο έφορος μπάσκετ του Ολυμπιακού Μολφέτας είναι συγκρατημένος μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, αφού πλέον ο Ολυμπιακός περιμένει την αδιάφορη ΑΕΚ, με παίκτες που έχουν σκορπίσει δεξιά κι αριστερά στο ενδιάμεσο, να κόψει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟ μέσα στο σπίτι του.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-5-1973
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-5-1973
 

 
Οι προπονητές Χολέβας της ΑΕΚ και Μουρούζης του ΠΑΟ μαζεύουν τους παίκτες που είτε κάνουν διακοπές, είτε έχουν υποχρεώσεις με την Εθνική, είτε έχουν...εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο, ώστε να προετοιμαστούν για το επαναληπτικό παιχνίδι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 27-5-1973
 

 
Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου 1973 και ο ΠΑΟ θα επικρατήσει με 77-71, αφού όπως διαβάζουμε στην ''Ηχώ'', στα κρίσιμα σημεία η ΑΕΚ ''δεν τράβηξε''. Όταν κατεβαίνεις αδιάφορος στην έδρα του άλλου που παίζει το πρωτάθλημα, λογικά στα κρίσιμα εσύ θα είσαι ''κουλ'' και άνετος, ενώ ο άλλος θα έχει το μαχαίρι στα δόντια.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-6-1973
 

 

 

 

 

 

 
Έτσι ολοκληρώθηκε και τυπικά αυτό το πρωτάθλημα. Αν κέρδιζε το ματς η ΑΕΚ στη Λεωφόρο, όπως έπρεπε να συμβεί διαιτητικά, θα παίζαμε μπαράζ με τον ΠΑΟ και κανείς δεν ξέρει το νικητή. Αν η ΕΟΚ έκανε αποδεκτή την ένσταση της ΑΕΚ, όπως συνέβη με το ΑΚΑΔ και τον Αρεοπαγίτη δικαστικό πρόεδρό του, στο επαναληπτικό παιχνίδι στη Λεωφόρο η ΑΕΚ δεν θα κατέβαινε αδιάφορη, ώστε στα κρίσιμα σημεία να μην ''σκυλιάσει'' για τη νίκη. Αυτό θα συνέβαινε και αν το ΑΚΑΔ έβγαζε νωρίτερα την απόφαση και όχι 1,5 μήνα μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Άλλο ένα κλεμμένο χουντο-πρωτάθλημα για το βάζελο, μετά την ΣΦΑΓΗ του 1969, προσφορά της ΕΟΚ στην οποία μία ζωή αλώνιζαν και συνεχίζουν να αλωνίζουν τα βαζελάκια. Κι όπως θα δούμε σε προσεχείς αναρτήσεις, δεν μείναμε μόνο σε αυτά τα δύο κλεμμένα κατά την επταετία, για το ''ένδοξο'' τμήμα μπάσκετ της χουντο-Πανάθας...
 
Υ.Γ. Στο μέλλον θα εξετάσουμε το πώς κέρδισε ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟ σε αυτό το πρωτάθλημα μπάσκετ, 1972-73, κυνηγώντας μέχρις εσχάτων την ένσταση που είχε καταθέσει.