ΠΑΟ-ΜΠΕΡΚ ΤΟ 1973: Η ΧΟΥΝΤΟ-ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΠΑΟ



Την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 1973, ο ΠΑΟ αντιμετώπισε τη γαλλική Μπερκ στο κλειστό της Λεωφόρου (το οποίο ήταν σε κατάσταση που και κοτέτσι να το πεις, προσβάλλεις τα κοτέτσια), για το β' γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1973-74. Διπλοί οι αγώνες, πρώτο παιχνίδι στην έδρα του ΠΑΟ και νίκη της ελληνικής ομάδος με σκορ 99-80.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-11-1973
 

 

 

 
Έλα όμως που οι γαλλικές εφημερίδες είχαν διαφορετική άποψη για το τι συνέβη στο κλειστό της Λεωφόρου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-12-1973
 

 

 
Για ''λάκκο με αρκούδες'' κάνει λόγο η ''Εκίπ'', ενώ αναφέρεται στην εχθρική για την Μπερκ διαιτησία και στο κλίμα τρομοκρατίας που συνάντησαν οι Γάλλοι, στο κατάμεστο από 2.500 οπαδούς κλειστό της Λεωφόρου. Φυσικά παρών ήταν και ο τότε χουντο-ΓΓΑ Βλαδίμηρος. Έχει ο καιρός γυρίσματα, όμως. Μία εβδομάδα μετά, έγινε η ρεβάνς στο καινούριο γήπεδο της Μπερκ. Από τις προηγούμενες μέρες είχε στηθεί πολεμικό σκηνικό εναντίον της ομάδος της ελληνικής χούντας στο γαλλικό Τύπο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 6-12-1973
 

 
Με κακή διαιτησία, τρομοκρατία το βράδυ πριν το ματς στην αποστολή του ΠΑΟ και με ''ζόρικη'' συμπεριφορά των Γάλλων θεατών του αγώνα, η Μπερκ θα κερδίσει με 102-57 και θα προκριθεί στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-12-1973
 

 

 

 
Η ''Εκίπ'' την επομένη παραδέχτηκε πως επεκράτησαν συνθήκες κόλασης στο γαλλικό γήπεδο, αλλά έγραψε πως ''στην Ελλάδα η ατμόσφαιρα ήταν χειρότερη''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-12-1973
 

 

 

 
Τι έκανε ο ΠΑΟ για όλα αυτά; Αυτό που ήξερε να κάνει καλύτερα από όλους. Ένσταση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-12-1973
 

 

 

 
Ποια ήταν η κατάληξη της ένστασης; Όχι μόνο δεν έγινε δεκτή, αλλά τιμωρήθηκε και το γήπεδο του ΠΑΟ. Εκεί δεν ήταν καμιά χουντο-ομοσπονδία, ώστε να αλωνίζουν τα λαγουδάκια. Εκεί ήταν FIBA.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-12-1973
 

 
Συνοψίζουμε.
 
Προσπάθησαν να προκριθούν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με τον τσαμπουκά, όπως 4 χρόνια πριν επί της ιταλικής Φιντές και δεν τα κατάφεραν. αφού οι Γάλλοι απάντησαν με τον ίδιο τρόπο. Αυτοί που ποτέ δεν κάνουν ενστάσεις, έκαναν ένσταση και όχι μόνο την έχασαν, αλλά τιμωρήθηκαν κι από πάνω για τα καραγκιοζιλίκια τους στο κοτέτσι της Λεωφόρου από τη FIBA.
 
Όλα αυτά από τον πρέσβη του ελληνικού αθλητισμού Παναθηναϊκούλη, που κάνει περήφανη τη χώρα μας στο εξωτερικό. Ωραίες βαζελο-χουντικές ιστορίες από τα χρόνια της ''Επανάστασης''...

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Με τη Φίντες είχαν κάνει τα αίσχη των αισχών. Τί μας θύμισες...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Βρωμεροί, σιχαμένοι, φιλοχουντικοί...