ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΞΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ



Συνέντευξη του αείμνηστου ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ στο δημοσιογράφο Παύλο Κριναίο, από τα χρόνια που μεγαλουργούσε στα ελληνικά γήπεδα. Αναφέρεται στο πώς του κόλλησε το παρατσούκλι ''στραβοσουγιάς'', στο πώς τον μάλωνε ο θρυλικός αδερφός του ΓΕΩΡΓΙΟΣ ''ΠΟΔΑΡΑΣ'' ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, όπως και στα κορίτσια που ''λιώνανε'' με το που τον έβλεπαν...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 8-4-1932
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Οι φίλαθλοι του βγάλανε και παρατσούκλι. Τον είπαν ''στραβοσουγιά'' γιατί σκύβει λιγάκι, διπλώνεται όταν χυμάει σαν τυφώνας και σαν ανεμοστρόβιλος στο αντίπαλο τέρμα.
 
Ένας από αυτούς που έκαναν τον Ολυμπιακό ΘΡΥΛΟ...

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, υπέροχα τα αφιερώματά σου στις παλιές ερυθρόλευκες μορφές. Επιτελείς Θρυλάρεστο έργο! Θα ήθελα να γράψω δυό λόγια όχι για τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο, τον δοξασμένο "Στραβοσουγιά" μας, αλλά για τον δημοσιογράφο που τον παρουσιάζει στη σημερινή ανάρτησή σου: για τον Παύλο Κριναίο, το πραγματικό το όνομα του οποίου ήταν Χαρίλαος Νεοφύτου Μιχαηλίδης, και καταγόταν από την Πάφο της Κύπρου. Υπήρξε σημαντικός ποιητής και μεταφραστής και ήταν φίλος με συγγραφείς που σημάδεψαν την νεοελληνική λογοτεχνία την περίοδο του Μεσοπολέμου και τις επόμενες δεκαετίες. Γραμματολογικώς εντάσσεται στους λεγόμενους "ελάσσονες", που όμως κάθε άλλο παρά "ήσσονος σημασίας" ήσαν. Υπήρξε φίλος –μεταξύ πολλών άλλων- του Καρυωτάκη και της Πολυδούρη.

Αλλά... ΑΛΛΑ...! Ο Παύλος Κριναίος έγραφε, όντας αθλητικογράφος στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ύμνους για τον Ολυμπιακό μας και αυτός υπήρξε ο εισηγητής του προσωνυμίου μας "Θρύλος"! Μας είχε δώσει και δεύτερο προσωνύμιο: "Κόκκινη θύελλα"!

Ακολουθούν δύο γιουτιουμπάκια με συνέντευξη του Παύλου Κριναίου στον Κώστα Σερέζη. Στο πρώτο υπάρχει ερυθρόλευκο ενδιαφέρον.

https://www.youtube.com/watch?v=GdI2xa7GyAQ&list=LL6g_yedwDKTTO6JCaLqT2qA
Από το 1.35 ως το 1.45 τον βλέπουμε σε φωτογραφία με τον Γιώργο Ανδριανόπουλο.
Από το 5.00 ως το 5.58 μιλάει για τους Ανδριανόπουλους κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Λεωνίδα.

https://www.youtube.com/watch?v=hZABK2BMlWE&list=LL6g_yedwDKTTO6JCaLqT2qA

ΥΓ. Χάριν της πληρότητας συμπληρώνω ότι ο Κριναίος είχε ονομάσει τον Απόλλωνα «Ελαφρά Ταξιαρχία» και τον Φωστήρα «Φονέα των Γιγάντων».

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ ωραία προσθήκη Γιώργαρε, να'σαι καλά.

Εικόνα apostolos gaganis

Τον θυμαμαι, Σαββα, πολυ καλα τον κ. Λεωνιδα. Τον θυμαμαι στο μαγαζι, στο Δημοτικο Θεατρο. Κανα δυο φορες μουχαν ψωνισει κι΄οι γονεις μου απο΄κει. Κανα δυο φορες ομως μοναχα, γιατι ηταν ακριβο μαγαζι. Τελευταια ειχε ριξει τις τιμες κι΄εκανε προσφορες. Ηταν ευγενεστατος. Τον θυμαμαι ακομα στο Πασαλιμανι, οταν περπατουσε κοντα στη Σηραγγειου οπου εμενα, πριν 40 τοσα χρονια. Κομψοτατος, με το ρεμπουπλικο του και την καμπαρντινα του...Τον εβλεπα, του κουνουσα ευγενικα το κεφαλι, και τον κρυφοθαυμαζα. Ηταν ,βλεπετε, ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ!

Θυμαμαι ακομα και τον κ. Γιωργο, πιο αμυδρα ομως...Ο πατερας μου ( Ολυμπιακαρα ) ειχε ενα τυπογραφειο στον Πειραια, στη Ναυαρχου Μπηττυ ( μετεπειτα Καραολη και Δημητριου ) και Νοταρα, απεναντι απ΄το παλιο Ταχυδρομειο και του τυπωναμε το προεκλογικο του υλικο, αφισσες, φειγ-βολαν, καρτες... Εγω πολυ πιτσιρικας τοτε, βοηθουσα στο τυπωμα, στο χειροκινητο... Οταν ρωτουσα τον πατερα μου για τον Ολυμπιακο ( ειχε γεννηθει το 1900 ), μουλεγε οτι ηταν κι΄αυτος στο ζαχαροπλαστειο στην εξεδρα στο Ν. Φαληρο ( την θυμαμαι και΄γω σαν ονειρο την εξεδρα...), που γινοντουσαν οι συζητησεις για το ΘΡΥΛΟ. Τα γραφω τωρα αυτα και συγκινουμαι, ρε Σαββα...

Μουλεγε οτι ο Γιαννης ο Ανδριανοπουλος ηταν πολυ τεχνιτης, ο Ντινος ο αδελφος του, ο ΄΄Μπουλουκος΄΄, ειχε πολυ δυνατο σουτ, ο Γιωργος ο΄΄Ποδαρας΄΄ ηταν γκολτζης και οταν τον ρωταγα για τον Λεωνιδα, μουλεγε: εεε, ο ΄΄Στραβοσουγιας΄΄! καλος ηταν κι αυτος, γρηγορος...

ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ - ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ - ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΕΣ. ΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΡΙΖΕΣ...ΔΕΝ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ...ΕΤΣΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΘΕΡΙΕΨΕ ΑΥΤΗ Η ΔΕΝΤΡΟΥΚΛΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ! Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΡΟΣΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΩΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ...