Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ ΤΟ 1932



Για να μαθαίνουμε και λίγη Ολυμπιακή ιστορία, σωστά και όπως πραγματικά γράφτηκε, μέσα από τις πηγές και όχι μέσα από τις ωραιοποιημένες αφηγήσεις ευφάνταστων μυθιστοριογράφων που αμβλύνουν όλες τις γωνίες, θα δούμε το πώς ανέτρεψε την παράταξη Μέρμηγκα ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ το φθινόπωρο του 1932, αναλαμβάνοντας την προεδρία του Ολυμπιακού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 12-10-1932
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
O Θανάσης Μέρμηγκας υπήρξε ένας ιστορικός παράγοντας του Ολυμπιακού, με μεγάλη προσφορά στον Θρύλο και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο οποίος όμως μια ζωή φρόντιζε να τα έχει καλά με ανθρώπους του ΠΑΟ, ώστε να εκλέγεται στις Ομοσπονδίες του ελληνικού αθλητισμού. Η στάση του έναν χρόνο πριν, το 1931, όταν και συμφώνησε με παράγοντες του Παναθηναϊκού ώστε να μην χρησιμοποιηθούν στο ντέρμπυ Ολυμπιακός-ΠΑΟ 4 βασικοί παίκτες της ομάδος μας, προκάλεσε την έκρηξη του τότε αρχηγού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, λίγους μήνες πριν αυτός αποσυρθεί επισήμως από την ενεργό δράση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 8-5-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 4-3-1931
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 2-9-1931
 

Σχόλια

Εικόνα apostolos gaganis

ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η αναρτηση αυτη του Σαββα, ειν΄αληθεια οτι δεν θεωρειται απο τις - λεγομενες - αβανταδορικες ή πιασαρικες ή ιντριγκαδορικες, οπως π.χ. αυτη του Βετακη, πουχει μεσα ξυλοφορτωμα, μοτοσικλετιστες με καλυμμενα προσωπα, παιδικα ματια, ενδειξεις για ΠΡΑΣΙΝΗ αυτουργια κ.λ.π. Αντιθετα, ειναι απο εκεινες τις αμιγως ιστορικου και μαλιστα ΑΠΩΤΕΡΟΥ ενδιαφεροντος για την ομαδα μας, που ανεβαζει συχνα τουτος ο ιστοτοπος και που, εξ΄ορισμου, ενδιαφερουν γενικα λιγοτερους. Ομως...Για οποιον εχει τη διαθεση και την υπομονη να την διαβασει, γρηγορα γινεται αντιληπτο οτι ,εκτος απο βαθυτερη ενημερωση, αυτο που εμμεσα αλλα κυριως του προσφερει ( και του προσφερουν ), ειναι ΗΘΟΣ. Ενα ηθος πουχει κατα βαση σχεση με τον σεβασμο στην ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ και την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. Υπαρχει ομως και κατι αλλο. Ειδικα για οσους πιστευουν οτι η ΓΛΩΣΣΑ δεν ειναι μονο για να συνεννοουμαστε, αφου μπορουμε να συνεννοηθουμε και με νοηματα ή χειρονομιες, αλλα πολυτιμο εργαλειο εκφρασης ιδεων, ανακαλυψεων, αισθηματων, και...και...Οταν διαβαζεις λοιπον τον τυπο της εποχης εκεινης, αυτο που αναμφισβητητα διαβαζεις μαζι με την ειδηση, ειναι ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Εστω κι αν υπαρχουν λ.χ. και ΄΄υπερβολες΄΄ με σημερινα κριτηρια, οπως: ΄΄ Τα σφαλματα τα οποια επηνεχθησαν...΄΄( παθ. αοριστος του επιφερω) και μερικα αλλα, σωστα μεν, αλλα παρωχημενα πια στις μερες μας.

Ερχομαι λοιπον στο ΣΗΜΕΡΑΑΑΑ...

Απο την αρχη ξεκαθαριζω οτι οσα θα γραψω, εχουν να κανουν μονο με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, που εχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, και οχι με σχολιαστες. Ολους τους σχολιαστες. Οι δευτεροι, εκφραζουν ελευθερα την αποψη τους, τα συναισθηματα τους και την ΜΟΝΗ υποχρεωση που εχουν, ειναι κατα τη γνωμη μου να μην ξεφευγουν σε ΑΝΑΡΜΟΣΤΕΣ χυδαιοτητες, ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ανηθικα σχολια και καθε λογης ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΕΣ ( ζηταω πολλα, ε; ), προκειμενου να στηριξουν την οποια γνωμη τους.
Ετσι, μετα απο μια μικρη βολτα σε δημοφιλη οπαδικα και ΄΄αντικειμενικα΄΄ sites, επεσημανα στα γρηγορα τα παρακατω... ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ,επαναλαμβανω, μαργαριταρια. Τα παραθετω:
- Για την πιο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ομαδα να την βλεπεις να παιζει μπασκετ φετος
- Ακομη κι αν ΒΑΣΕΙ την εξελιξη του παιχνιδιου, δεν δρασουν ΒΑΣΕΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ
- ΛΟΓΩ ΟΤΙ και ΛΟΓΩ ΟΤΙ, που παει συννεφο....( το σωστο ειναι ή λογω ΤΟΥ οτι, ή ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ οτι ή σκετο ΕΠΕΙΔΗ ή σκετο ΔΙΟΤΙ ή ΑΦΟΥ ή...ή...ενα καρο πραγματα )
- Απαντησε με ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ τροπο
- Η πιο ωραια πολη ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣΑΙ
- Ο ΟΣΦΠ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΤΟΙΜΟΣ
- Ελαχιστα εισιτηρια εχουν μεινει αδιαθετα ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ
- Η κυρια ταδε ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ...
- Οι Αγγλοι αυριο ΤΟΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
- ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΩΡΑ ΕΦΘΑΣΕ...
- ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΘΟΥΝ ΤΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΑΠΕΙΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ( Σ.Σ. ο,τι ναναι...)
- Μετα το τελος του αγωνα οι οπαδοι του ΠΑΟ προπηλακησαν τον διαιτητη ΜΗ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤ΄ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Ε! φτανουν αυτα νομιζω. Αρκετα ειναι...

ΣΥΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣΥΝΗ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ( ΠΟΛΛΩΝ ΟΜΩΣ ) ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ - ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ - ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΘΛΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ. ΧΩΡΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Α-, Α-, Α-, ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΑΝΗΛΕΩΣ ΤΟ RATM ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ...

Εικόνα savvas gridlock

Nομίζω ότι ο Γιώργαρος ο ''μαουνιέρης'' έχει συλλογή με τέτοια μαργαριτάρια...

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, όντως έχω μεγάλη συλλογή. Τον τελευταίο καιρό ο ΣΚΑΪ στα δελτία των ειδήσεων μού την πλουτίζει αδιάκοπα, καθώς έχει βαλθεί να ξεπεράσει τους πάντες. Δυστυχώς οι δημοσιογραφούντες, ιδίως στο διαδίκτυο, είναι εξόχως αστοιχείωτοι. Άσε που "μεταφράζουν" από τα αγγλικά (δηλαδή, από τα όποια αγγλικά γνωρίζουν) φράσεις και προτάσεις που δεν καταλαβαίνουν καν τί σημαίνουν. Έχουν τσακωθεί δε με τη γραμματική και το συντακτικό, και το όλον κατασκεύασμα, που μας σερβίρεται, δεν είναι παρά ένας αφασικός λεκτικός αχταρμάς. Το κακό είναι ότι επηρεάζουν αθώο κόσμο: τους αναγνώστες τους, οι οποίοι τους μιμούνται, νομίζοντας μάλιστα ότι μιμούνται κάτι καλό. Έχει δίκιο ο Απόστολος σε αυτό που επισημαίνει, καθώς ελάχιστοι είναι πια οι δημοσιογράφοι που διδάσκουν με τα γραπτά τους.

Οφείλω να διευκρινίσω, πάντως, κάτι: όλοι μας, ως χρήστες της γλώσσας, μπορούμε να περιπέσουμε σε γλωσσικά σφάλματα. Αυτό και αντέχεται και συγχωρείται. Εκείνο που ούτε αντέχεται ούτε συγχωρείται καθόλου και με τίποτα είναι -για να δανειστώ τη φρασεολογία του συντάκτη των "Αθλητικών Χρονικών"- η "ατάσθαλος συμπεριφορά": το να μη σε νοιάζει καθόλου αν μιλάς / γράφεις σωστά ή εσφαλμένα.

Πολύ ωραίο το "εύρημα", Σάββα. Πέρα από όλα τα άλλα μάς μηνάει και τούτο το άκρως σημαντικό: με μόλις 7 χρόνια ζωής ο Θρύλος μας ήταν ήδη "ιστορικό" σωματείο. Όποιος ξέρει να αποκωδικεύει το γλωσσικό ήθος της εποχής καταλαβαίνει ότι το επίθετο "ιστορικό" φανερώνει τον υπέρτατο σεβασμό που ένιωθαν όλοι για τον Ολυμπιακό, κι ας ήταν ακόμα... παιδάκι.

Εικόνα μαουνιέρης

Συνέχεια.
Ακούστηκε στο ΑΛΑΦΟΥΖΟΚΑΝΑΛΟ πριν λίγο: των "φαλαινοθήρων" (τρις!).

Εικόνα Νίκος Γόδας

Να προσθέσω σε όσα είπατε κάποια συχνά λάθη που γίνονται από σχεδόν όλους τους δημοσιογράφους.
Λένε "ότι και να γίνει" αντί του "ό,τι και να γίνει".
Λένε "οι διοικούντες του Ολυμπιακού" αντί του "οι διοικούντες τον Ολυμπιακό".
Δεν ξέρει κανείς μα κανείς πότε μπαίνει το "ν" στο δεν και στο μην. Εγώ να πω τη φράση: κάποτε τον Μπέντεγκα τον τσίμπησε μύγα τσετζέ και έπαθε ψύξη.
Λένε "εννοείτε" στον παθητικό χρόνο αντί του "εννοείται". Αυτό ισχύει για πολλές παρεμφερείς λέξεις.
Λένε "απλά δε θέλω να πάω" αντί του "απλώς δε θέλω να πάω.
Λένε "πως ήρθες" αντί του "πώς ήρθες".
Μπορώ να γράψω κι' άλλα...

Υ.Γ. Το είπατε κι' εσείς, αλλά νιώθω την υποχρέωση να το πω κι' εγώ. Όλα αυτά αναφέρονται στους επαγγελματίες δημοσιογράφους οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι αγράμματοι και σε καμία περίπτωση στους απλούς πολίτες, τους σχολιαστές, εμάς που, στην τελική, δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ξέρουμε να γράφουμε ορθά.

Υ.Γ. Αγράμματοι είναι, ρουφιάνοι είναι, διασταύρωση στοιχείων δεν ξέρουν τι σημαίνει. Απορώ τι σκατά κάνουν...