ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ...ΠΑΙΖΑΝ ΤΑ ΒΑΖΕΛΙΑ ΦΙΛΙΚΟ



Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα τελείωσε τον Αύγουστο του 1949, με τις μεγάλες μάχες στον Γράμμο και στο Βίτσι. Από τη μία μεριά ήταν ο κυβερνητικός στρατός (χονδρικά μιλώντας οι ''δεξιοί'') κι από την άλλη μεριά ο δημοκρατικός στρατός (χονδρικά μιλώντας οι ''αριστεροί''). Η πολιτική ορθότητα, αλλά και ο σεβασμός προς τους οπαδούς τους που βρίσκονταν σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, επέβαλλε στις διοικήσεις των αθλητικών Συλλόγων την αποστασιοποίηση από τα πολιτικά δρώμενα. Όχι όμως και για τα βαζέλια. Αυτοί πήρανε θέση από την πρώτη στιγμή. Αρχές Αυγούστου του 1949 είχαν την ετήσια τακτική τους Γενική Συνέλευση κι εκεί αποφάσισαν τα παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 8-8-1949
 

 

 
Σύσσωμο το Δ.Σ. του ΠΑΟ στο βασιλιά και στη βασίλισσα, αλλά και στον Παπάγο, ώστε να τους συγχαρούν για τους αγώνες τους. Τελειώνουν λοιπόν αυτοί οι ''αγώνες'', με τη νίκη του κυβερνητικού στρατού. Το τότε ελληνικό Κράτος αποφασίζει να διοργανώσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο Βίτσι για να γιορτάσει τη νίκη του. Συμμετέχουν ο πρωταθλητής Αθηνών και Ελλάδος ΠΑΟ (το πώς πήρε αυτό το πρωτάθλημα Ελλάδος, το πρώτο μετά το 1930, θα το εξετάσουμε σε προσεχή ανάρτηση) και ο πρωταθλητής Θεσσαλονίκης Άρης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-9-1949
 

 
Υπό την ''υψηλήν προστασίαν'' του βασιλιά λοιπόν, ο οποίος θα απένειμε το ''βαρύτιμο'' κύπελλο στο νικητή, συγκρούστηκαν ΠΑΟ και Άρης, ώστε να γιορτάσουν τη νίκη των ''δεξιών'' στον Εμφύλιο. Οι εισπράξεις του αγώνα πήγαν στους πληγέντες από το ''συμμοριτοπόλεμο'' κατοίκους της περιοχής. Ο ΠΑΟ μάλιστα δεν πρόλαβε να ειδοποιήσει το Μαθιό και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ως τερματοφύλακα τον Πεντζαρόπουλο του Πανιωνίου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-9-1949
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-9-1949
 

 

 

 

 

 

 

 
Αντιγράφουμε από την ''Αθλητική Ηχώ''.
 
Ο Παναθηναϊκός, πρωτοπόρος κάθε ευγενούς εκδηλώσεως και υπείκων εις την φωνήν της Α.Μ. του Βασιλέως, απέστειλε προθύμως την ομάδαν του εις την Καστοριάν δια την ψυχαγώγησιν των Στρατιωτών του Μετώπου.
 
Ω ρε πανηγύρια τα βαζέλια, μαζί με τα βαζέλια του Βορρά.
 

Σχόλια

Εικόνα xristoforas

αυτος ο πεντζαροπουλος πολυχρηστικος τερμας...δε σπαει δε χαλαει λεμε....τη μια τον χρησιμοποιουμε εμεις σε ενα φιλικο εναντιον του παο το 1948...την αλλη ο βαζελος κατα τον εορτασμο των δεξιων σε φιλικο αγωνα εναντιον του αρεως(θεσσαλονικης οχι βελουχιωτη)....
παντως...στο βιτσι και στο γραμμο πολεμησε ο παππους μου...αλλα κατεφυγε σε αλλο κρατος για να γλυτωσει απο τις ναπαλμ.....τελοσπαντων....δεν ειμαι υπερ του εμφυλιου....το καλυτερο θα ηταν οι ελληνες να ειναι παντα ενωμενοι αλλα αυτο δεν ειναι και το μονο ευκολο...παντως ειχε αντισταθει και στους Γερμανους οπου σκοτωσε πολλους εξ αυτων (αυτοι ηταν οι εισβολεις...ηταν σε αμυνα η Ελλαδα..ειχαμε πολεμο...αλλο εθνος μπηκε στα εδαφη μας...αρα δεν ειναι εγκληματα αλλα υπερασπιση των πατριων χωματων...εκτακτη αναγκη δηλαδη..αρα φονοι ελεω αποκρουσεως εχθρικων στρατευματων)

Εικόνα μαουνιέρης

"Ο Παναθηναϊκός, πρωτοπόρος κάθε ευγενούς εκδηλώσεως και υπείκων εις την φωνήν της Α.Μ. του Βασιλέως"...

Η ουσία είναι στη μετοχή "υπείκων". Διαχρονικώς! Όχι παίζουμε...