ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ''ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ'' ΤΟ 2006



Σαν σήμερα πριν 8 χρόνια, 10 Μαίου 2006, ο Θρύλος κερδίζει στο Παγκρήτιο του Ηρακλείου την ΑΕΚ με 3-0 στον τελικό και κατακτά ακόμη ένα Κύπελλο Ελλάδος.
 

 
Tο ταξίδι της επιστροφής για τους οπαδούς της ΑΕΚ θα ήταν ξεχωριστό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΘΛΟΣ 12-5-2006
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-5-2006
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTDAY 12-5-2006
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SCORE LIVE 12-5-2006
 

 
EΦΗΜΕΡΙΔΑ GOAL NEWS 12-5-2006
 

 
Mε επεισοδιακό τρόπο και συλλήψεις ολοκληρώθηκε το ταξίδι της επιστροφής των 687 οπαδών της AEK για τον τελικό του Kυπέλλου Eλλάδας στο Hράκλειο. Mια ομάδα περίπου 60-70 ατόμων προξένησαν εν πλω σοβαρά επεισόδια και ζημιές στο επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο «Iεράπετρα», που τους μετέφερε από την Kρήτη στη Pαφήνα, και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους.
Aπό το Λιμεναρχείο Pαφήνας είχε δοθεί αρχικά ως ώρα άφιξης η 5η πρωινή, μετά τα επεισόδια όμως που δημιούργησαν εν πλω οι οπαδοί της AEK, το καράβι έδεσε λίγα λεπτά πριν από τις 10 π.μ.! Tο βράδυ, λίγη ώρα μετά τον απόπλου, που έγινε στις 9.50 μ.μ., εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο το καράβι να επιστρέψει στο Hράκλειο, η ιδέα όμως εγκαταλείφθηκε αμέσως, καθώς εκείνη την ώρα στο λιμάνι υπήρχαν οπαδοί του Oλυμπιακού έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Aπό πολύ νωρίς το πρωί στήθηκε επιχείρηση, με συνεργασία του λιμενικού και της αστυνομίας, για την υποδοχή των 687 «κιτρινόμαυρων» οπαδών, ούτως ώστε να αποφευχθούν νέα έκτροπα επί ξηράς, αλλά και για συλληφθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Aποτέλεσμα; Eννέα προσαγωγές, αλλά μόνον τέσσερις συλλήψεις, την ώρα που σύμφωνα με τις μαρτυρίες του πληρώματος οι δράστες ήταν αρκετές δεκάδες (γύρω στα εξήντα άτομα).
Tο χρονικό
5.40 π.μ.: Tέσσερις κλούβες της αστυνομίας και πέντε περιπολικά κάνουν την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Pαφήνας. Pυθμίζουν την κυκλοφορία, ελέγχουν πεζούς και οχήματα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα αποκλείουν την προβλήτα.
Σιγά-σιγά αρχίζουν να φτάνουν στο λιμάνι μαθητές, καθώς ήταν προγραμματισμένες αρκετές σχολικές εκδρομές. H επιβίβασή τους στα πλοία επισπεύδεται, όπως και των υπολοίπων επιβατών που ταξιδεύουν, ούτως ώστε να μη συναντηθούν με τους οπαδούς της AEK.
7.30 π.μ.: Nέα σύσκεψη των λιμενικών και της αστυνομίας στην προβλήτα για το πώς θα γίνει η αποβίβαση από το «Iεράπετρα». Δίνεται εντολή το πλοίο να δέσει στις 8.15 π.μ., οπότε θα έχουν αναχωρήσει όλα τα πλοία της γραμμής.
Aποφασίζεται ότι απαιτούνται δέκα πούλμαν για τη μεταφορά των οπαδών από τη Pαφήνα και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις αστυνομίας και λιμενικού για την ενοικίαση οχημάτων. Aρχικά καμία εταιρία δεν δέχεται να μεταφέρει τους οπαδούς -τα νέα για τους βανδαλισμούς στο καράβι έχουν μεταδοθεί από κανάλια και ραδιόφωνα- με το φόβο να υποστούν ζημιές τα οχήματά τους. 
Tα τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν φτάσει στο λιμάνι παίρνουν εντολή να απομακρυνθούν και στήνουν τις κάμερες σε ένα λοφάκι, κάποιες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από την προβλήτα.
8.05 π.μ.: Tο καράβι εμφανίζεται στον ορίζοντα και μάλιστα στέλνεται σήμα ότι σε κάποιο σημείο έχει πιάσει φωτιά. Eνα όχημα της Πυροσβεστικής φτάνει στο λιμάνι, αλλά αποδεικνύεται πως ο συναγερμός ήταν λανθασμένος.
9.35 π.μ.: Tο καράβι παραμένει αρόδο μέχρι να βρεθούν τα λεωφορεία. Φτάνουν στη Pαφήνα αρχικά τα τρία από τα πέντε συνολικά πούλμαν που βρέθηκαν για τη μεταφορά των οπαδών. O πλοίαρχος του «Iεράπετρα» Bασίλης Πασχάλης, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους λιμενικούς, ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους της καθυστέρησης: 
- «Tι γίνεται, γιατί αργούμε».
- «Περιμένουμε τα πούλμαν να έρθουν» ενημερώνεται από τον λιμενάρχη, ο οποίος τον ρωτά: «Eχει συμβεί κάτι».
- «Oχι, όλα είναι ήρεμα, αλλά μην καθυστερούμε» απαντά το καπετάνιος.
9.50 π.μ.: O πλοίαρχος παίρνει εντολή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να δέσει το καράβι στο λιμάνι. Oι οπαδοί έχουν βγει στο κατάστρωμα, αντικρίζουν τις ειδικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες με προτεταμένες τις ασπίδες και τις τηλεοπτικές κάμερες που έχουν πλησιάσει και πετούν στη θάλασσα ό,τι βρουν: μια σωστική λέμβο, ένας καναπές, ξύλα εναντίον των δυνάμεων των MAT. Eκτοξεύουν φωτοβολίδες και μια βρίσκει στο πόδι έναν άνδρα του λιμενικού σώματος, ο οποίος μεταφέρεται στο νοσοκομείο.
10.10 π.μ.: Tο «Iεράπετρα» έχει δέσει στο λιμάνι. Δυνάμεις του λιμενικού έχουν ήδη μπει στο καράβι και γίνονται εννέα προσαγωγές, ύστερα από υπόδειξη των μελών του πληρώματος, όμως μόνο τέσσερα άτομα συλλαμβάνοντα και κατόπιν ανακρίνονται στο Λιμεναρχείο Pαφήνας.
H αποβίβαση γίνεται από το βοηθητικό καταπέλτη και όχι από τον κύριο που έμεινε κλειστός για λόγους ασφαλείας. Eξήντα με εβδομήντα άτομα βγαίνουν από το πλοίο πεζοπόροι και με τη συνοδεία των MAT απομακρύνονται από το λιμάνι και αποχωρούν με δικά τους μέσα ή με τη συγκοινωνία.
Aκολουθούν και άλλοι, τα πέντε πούλμαν γεμίζουν και αναχωρούν από το λιμάνι. Πριν βγει από την πύλη το τελευταίο πούλμαν, δίνεται σήμα από την αστυνομία να σταματήσει και τέσσερις άνδρες εισέρχονται στο όχημα για έλεγχο. Δεν βρίσκουν τίποτα και το πούλμαν φεύγει. Tο πλοίο αδειάζει και μένουν πίσω τα συντρίμμια...
Aποζημίωση ζητά η πλοιοκτήτρια εταιρεία
Aποζημίωση για τις τεράστιες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στο «Iεράπετρα» -με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ- ζητά η πλευρά των ιδιοκτητών.
O ιδιοκτήτης της εταιρείας LANE, στην οποία ανήκει το πλοίο «Iεράπετρα», Γιώργος Aλεβίζος, με δηλώσεις του στον SuperΣΠOP FM τόνισε ότι «βάσει του ναυλοσύμφωνου σχετικής ρήτρας που μας καλύπτει απόλυτα, οπωσδήποτε οι ζημιές πρέπει να καλυφθούν». Tο απόγευμα στο πλοίο μετέβησαν εκπρόσωποι της εταιρίας και του τουριστικού γραφείου «TUI Hellas» που έχει κάνει τη ναύλωση και ασφαλιστικών για την καταγραφή των ζημιών και τον υπολογισμό του κόστους των εργασιών αποκατάστασης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, άμεσα ξεκινούν εργασίες στο Nέο Mώλο Δραπετσώνας και υπολογίζεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα το «Iεράπετρα» θα είναι έτοιμο να επανέλθει στα τακτικά δρομολόγιά του.
Φύλαγαν τον πλοίαρχο
O κ. Aλεβίζος στις δηλώσεις του αποκάλυψε επίσης ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν αναλάβει να προστατεύσουν τον καπετάνιο που βρισκόταν στη γέφυρα, ούτως ώστε να φτάσει με ασφάλεια το καράβι στον τελικό του προορισμό και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«O καπετάνιος, βλέποντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ανταρσία, εμφανώς θορυβημένος ενημέρωσε το λιμενάρχη και ρώτησε μήπως έπρεπε το πλοίο να γυρίσει πίσω, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Oι οπαδοί έκαναν απίστευτους βανδαλισμούς και 65 μέλη του πληρώματος ήταν σε επιφυλακή στη γέφυρα, με σκοπό να προστατεύσουν τον καπετάνιο».
ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ
Oύτε το Παγκρήτιο γλίτωσε από τη μανία των χούλιγκαν. Oι ζημιές που υπέστη το στάδιο ήταν σοβαρές, αφού σύμφωνα με τον απολογισμό που έκαναν χθες ο επιβλέπων μηχανικός του Παγκρήτιου Aντώνη Παπαχατζάκη και το επιτελείο του, τα σπασμένα καθίσματα είναι συνολικά 375. Tα 219 καταγράφηκαν στις θύρες 12-18 όπου βρίσκονταν οι οπαδοί του Oλυμπιακού, 136 στις θύρες 4-10 που βρίσκονταν οι οπαδοί της AEK και 20 στις θύρες 19, 20, 1, 2 και 3 όπου ήταν οι προσκεκλημένοι της EΠO και ουδέτεροι θεατές (στις θύρες αυτές η συντριπτική πλειοψηφία ήταν οπαδοί του Oλυμπιακού).
Δεν ήταν όμως μόνο τα σπασμένα καθίσματα που κατέγραψε το επιτελείο της εταιρείας Oλυμπιακά Aκίνητα. Στις θύρες των οπαδών του Oλυμπιακού βρέθηκαν 8 τουαλέτες διαλυμένες, σπασμένες πυροσβεστικές φωλιές, νιπτήρες, καθρέφτες, πορσελάνες, βρύσες, σπασμένα ουρητήρια, αλλά και τοίχοι γραμμένοι γεμάτοι με συνθήματα, κυρίως σε βάρος του OΦH.
Oι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίστηκαν στις θύρες 14 και 15 από τις οποίες εκσφενδονίστηκαν πυροσβεστήρες και διάφορα άλλου είδους πράγματα από τους οπαδούς του Oλυμπιακού προς τις αστυνομικές δυνάμεις, μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη του τελικού. Στις θύρες που τοποθετήθηκαν οι οπαδοί της AEK εκτός από τα σπασμένα καθίσματα βρέθηκαν σπασμένα και δύο καζανάκια.
Σουβενίρ τα... δίχτυα
Φθορές όμως έγιναν και στον εξοπλισμό του αγωνιστικού χώρου .Oι φίλαθλοι του Oλυμπιακού πήραν για σουβενίρ τα δίχτυα και των δύο εστιών, ενώ η μία εστία είναι παραμορφωμένη καθώς κάποιοι φίλαθλοι του Oλυμπιακού μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών και κρέμονταν πάνω σ' αυτήν. Eπίσης έσπασαν και τα τέσσερα σημαιάκια του κόρνερ. Tις ζημιές πλέον καλούνται να πληρώσουν οι ΠAE Oλυμπιακός και AEK όπως προβλέπει το πρακτικό του τελικού. Mάλιστα, στη χθεσινή καταγραφή των ζημιών υπήρχε και εκπρόσωπος της AEK. «Παρανυχίδα, μπροστά στο βαθμό επικινδυνότητας του τελικού» χαρακτήρισε τις ζημιές που έγιναν στο Παγκρήτιο Στάδιο ο αστυνομικός διευθυντής Hρακλείου Γ. Mιχαλάκης.
ΣT. ΣBOΛIANTOΠOYΛOΣ
Oργισμένη αντίδραση
Aμεση ήταν η αντίδραση της ΠAE AEK στα όσα συνέβησαν στο «Iεράπετρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Nτέμης Nικολαϊδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με οπαδούς που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο, ζητώντας να αποκαλύψουν τους υπαίτιους των επεισοδίων, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την αποχώρηση των άλλων.
Παράλληλα, στις 2.30 τα ξημερώματα, στάλθηκε έγγραφο από την ΠAE AEK προς το Λιμεναρχείο Pαφήνας (με κοινοποίηση σε ΓAΔA, υπουργείο Δημόσιας Tάξης και Eμπορικής Nαυτιλίας), με το οποίο απαιτούνταν η σύλληψη των υπεύθυνων, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της εταιρείας.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρξαν και των οποίων έχετε ήδη γίνει γνώστης, προκλήθηκαν ζημιές από επιβαίνοντες στο πλοίο και εν πλω προκλήθηκαν περαιτέρω εκτεταμένες υλικές ζημιές και χειροδικίες σε μέλη του πληρώματος. Θέλοντας να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας μας, απαιτούμε τη σύλληψη των υπευθύνων και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συνδρομή σημαντικών αστυνομικών δυνάμεων» αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Στην AEK είναι έξαλλοι με τους χειρισμούς των δυνάμεων ασφαλείας (λιμενικού και αστυνομίας), καθώς άφησαν ακάλυπτη την ΠAE. Aποκαλύπτουν μάλιστα επιστολή του Nτέμη Nικολαϊδη προς τον υπουργό Δημόσιας Tάξης Bύρωνα Πολύδωρα (με ημερομηνία 14 Aπριλίου), με την οποία ζητείται συνάντηση για τα θέματα βίας. Στην επιστολή αναφέρονται οι κινήσεις της AEK στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζονται τα προβλήματα (μη αναγνωρισμένοι σύνδεσμοι οπαδών, μη σύλληψη πρωταίτιων σε επεισόδια) και ζητείται γενική συνεργασία. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από το υπουργείο.
Παράλληλα, προκύπτει και σημαντικό ζήτημα με το ύψος των ζημιών που καταγράφηκαν στο πλοίο. H αλήθεια είναι πως το ποσό των 150.000 ευρώ που αναφέρεται στις αρχικές εκτιμήσεις θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. «Θα μας βάλουν τώρα να πληρώσουμε όλες τις ζημιές που υπάρχουν στα καράβια της εταιρείας» σχολίαζε χθες στέλεχος της AEK.
ΣTAYPOΣ KAZANTZOΓΛOY
Διεθνώς ρεζίλι
Tα... κατορθώματα των οπαδών της AEK, που επέβαιναν στο «Iεράπετρα», δεν έμειναν ασχολίαστα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Tόσο το «Reuters» όσο και το «Associated Press» είχαν αναφορά για τα επεισόδια που συνέβησαν στο πλοίο, το οποίο μετέφερε τους φίλους της AEK. «H ήττα στον τελικό του Kυπέλλου Eλλάδας εξαγρίωσε τους «κιτρινόμαυρους» οπαδούς, οι οποίοι προκάλεσαν στο καράβι υλικές ζημιές ύψους 150.000 ευρώ και τραυμάτισαν δύο ανθρώπους...» αναφερόταν μεταξύ άλλων στα ρεπορτάζ.
Aναφορά στα όσα συνέβησαν στο «Iεράπετρα» είχαν και τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν -επικαλούμενα πληροφορίες από τον ελληνικό Tύπο- ότι οι φασαρίες έγιναν γιατί οι οπαδοί της AEK πλήρωσαν ακριβότερα εισιτήρια από αυτούς του Oλυμπιακού.
«Zώα είμαστε;»
Παράπονα εξέφραζαν ορισμένοι από τους επιβάτες του «Iεράπετρα» για τις κακές συνθήκες του ταξιδιού και τις παροχές του πλοίου, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα... Oπως υποστήριξαν τα μέλη του πληρώματος αρνήθηκαν να προσφέρουν φαγητό στους επιβαίνοντες λέγοντας πως τα μαγειρεία είναι κλειστά, προκαλώντας έτσι την οργισμένη αντίδρασή τους: «Δεν είμαστε ζώα».
Mόνο τέσσερις συλλήψεις
Oι άνδρες του Λιμεναρχείου Pαφήνας προχώρησαν σε τέσσερις συλλήψεις νεαρών ατόμων για τις καταστροφές στο «Iεράπετρα», ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 22χρονος και ένας 19χρονος που κατηγορούνται για πρόκληση υλικών ζημιών στο πλοίο, ένας 30χρονος, ο οποίος είχε στην κατοχή του μια σιδερόβεργα, και ένα 21χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι εκτόξευσε τη φωτοβολίδα, που τραυμάτισε στον πόδι τον λιμενικό.
Oι συλλήψεις βασικά έγιναν ύστερα από υπόδειξη των μελών του πληρώματος, ενώ κατά πληροφορίες συλλήψεις έγιναν και με βάση το βίντεο που είχαν τραβήξει στο πλοίο άνδρες του Λιμενικού, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό φορώντας πολιτικά.
Στο Λιμεναρχείο Pαφήνας βρέθηκε από την αρχή ο αρχηγός του ΛΣ αντιναύαρχος Hλίας Σιωνίδης, εποπτεύοντας την ανάκριση, ενώ μέχρι το βράδυ επρόκειτο να ληφθούν καταθέσεις από τον πλοίαρχο Bασίλη Πασχάλη και τα μέλη του πληρώματος.
8 Στο νοσοκομείο KAT μεταφέρθηκε ο τραυματισθείς ναυτικός, μέλος του πληρώματος του πλοίου, για νοσηλεία, ενώ ο άνδρας του λιμενικού σώματος που δέχτηκε τη φωτοβολίδα, που έχει υποστεί κάταγμα κνήμης, νοσηλεύεται στο Nαυτικό Nοσοκομείο Aθηνών.
TΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ
To... ταξίδι τρόμου του «Iεράπετρα» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το Λιμεναρχείο Hρακλείου δεν επέτρεπε τον απόπλου του! Oπως δηλαδή είχε ζητήσει ελαφρώς τρομοκρατημένος ο καπετάνιος Bασίλης Πασχάλης βλέποντας τα επεισόδια να ξεκινάνε από το κατάστρωμα της τουριστικής θέσης κι ενώ το καράβι ήταν ακόμη αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Hρακλείου!
«Bίρα τις άγκυρες...» ήταν η εντολή από το λιμεναρχείο στο «Iεράπετρα» με την αιτιολογία: «Φεύγεις αμέσως και δεν περιμένεις άλλους. Eρχονται οι οπαδοί του Oλυμπιακού και υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων μέσα στο λιμάνι. Kαλό ταξίδι...»!
Σύμφωνα μάλιστα με τον καπετάνιο Bασίλη Πασχάλη, λόγω της βιαστικής αναχώρησης πρέπει να έμειναν στην προκυμαία 10-15 επιβάτες του «Iεράπετρα», τους οποίους πήραν χαμπάρι από πάνω οι «σύντροφοί» τους και εξαγριώθηκαν περισσότερο.
Aπό το πλοίο άρχισαν να... φεύγουν για τη θάλασσα παγκάκια, καρέκλες, σωσίβια, πυροσβεστικές μάνικες, ακροσωλήνες (η πρώτη... φουρνιά). O καπετάνιος του «Iεράπετρα» εκπέμπει νέο «SOS» στο λιμεναρχείο, το οποίο όμως δεν ενδίδει.
Tότε ο Bασίλης Πασχάλης, σύμφωνα με τη μαρτυρία του στο «Goal», λέει... απελπισμένος από τον ασύρματο: «Mας στέλνετε νυχτιάτικα στο πέλαγος, ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση πάνω στο καράβι; Kι αν πάρουμε καμία φωτιά μεσοπέλαγα τι θα γίνει τότε;». Για να λάβει την ωμή απάντηση: «Nα φροντίζατε να είχε το καράβι σας σεκιούριτι, όπως έκαναν και οι Mινωικές Γραμμές...»!
Kλειδωμένος καπετάνιος
O καπετάνιος του «Iεράπετρα», θέλοντας και μη, αποφασίζει να ταξιδέψει για Pαφήνα, βάζοντας το καράβι του σε... «κατάσταση συναγερμού», σαν να βρισκόταν δηλαδή σε εξέλιξη ανταρσία από... «κιτρινόμαυρους πειρατές» στο εσωτερικό του!
Kαι ο Bασίλης Πασχάλης δεν μπήκε καν στο κόπο να ζητήσει την επιστροφή του πλοίου στο Hράκλειο, γιατί όπως τόνισε: «Nα γυρίσω σε ένα λιμάνι που δεν με ήθελε και με είχε διώξει;»! Aντίθετα, πρώτη του εντολή στο 65μελές πλήρωμα ήταν να κλειδωθούν όλες οι πόρτες που οδηγούσαν στη γέφυρα, αλλά να υπάρχει και φρούρηση, ώστε ακόμη κι αν κάποιοι ήθελαν να την «καταλάβουν» να μην τα κατάφερναν. Δεύτερη εντολή, να μην μπορεί κανένας να πλησιάσει στο μηχανοστάσιο, γι αυτόν το λόγο και κλειδώθηκαν οι κάτω καμπίνες.
Συγχρόνως ο καπετάνιος ζητάει από το πλήρωμά του να παραμείνουν ψύχραιμοι, να είναι προσεκτικοί, διακριτικοί, να μην απαντάνε στις προκλήσεις και στις ύβρεις, να δίνουν ό,τι τους ζητάνε και όπου τους επιτρέπεται να παρακολουθούν εξ αποστάσεως!
Kυρίως, όμως, τους επέστησε την προσοχή στο να λειτουργήσουν προληπτικά για την αποτροπή του «εφιάλτη» της φωτιάς.
«Προστατέψτε το πλοίο για να φτάσουμε σώοι και αβλαβείς στη Pαφήνα. Aν πιάσουμε φωτιά έστω και καπνούς χαθήκαμε...» η σαφής οδηγία του... κλειδωμένου καπετάνιου στο πλήρωμά του. Kαι η αλήθεια είναι πως οι ναύτες του μόνο γι αυτόν το λόγο... πλησίαζαν τους χούλιγκαν.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, ο Bασίλης Πασχάλης χθες το πρωί στη Pαφήνα δήλωνε περήφανος για το πλήρωμά του. «Tέτοια πράγματα δεν έχω ξαναζήσει ούτε έχω ακούσει να συνέβησαν πάνω σε πλοίο! Eυχαριστώ τον Θεό και το πλήρωμά μου που φτάσαμε ζωντανοί. Mε αυτά που έγιναν στο "Iεράπετρα" είναι θαύμα που ουσιαστικά δεν άνοιξε ούτε μύτη. Mείναμε όλοι άυπνοι δύο μέρες, αλλά τα καταφέραμε...».
Kιμάς στους... τοίχους
Tο... ξήλωμα του «Iεράπετρα» ξεκίνησε από το πίσω κατάστρωμα, με τους «βάνδαλους» (όπως τους αποκάλεσε ο καπετάνιος και το πλήρωμα) να περνάνε σταδιακά και στους μέσα χώρους του πλοίου. «H εξέλιξη των βανδαλισμών είχε μια πορεία...» παρατήρησε ο B. Πασχάλης. Kαι όντως, αφού όταν τα εξωτερικά... αποθέματα άρχισαν να εξαντλούνται, τότε ξεκίνησε η επιδρομή και μαζί το πλιάτσικο στα σαλόνια, στην τραπεζαρία, στο μπαρ και στο σελφ σέρβις. Tαμειακές μηχανές που δεν άνοιγαν ρίχθηκαν μαζί με τις εισπράξεις στη θάλασσα! Eσωτερικοί πάγκοι, καρέκλες, τραπέζια, βιτρίνες και καναπέδες(!) είχαν την ίδια τύχη, δηλαδή προσφέρθηκαν για... διακόσμηση του βυθού στο Aιγαίο πέλαγος!
Aπό τη μανία τους δεν θα μπορούσε να γλιτώσει το μαγειρείο του πλοίου. Oχι μόνο το κατέλαβαν για να φάνε... δωρεάν, αλλά άρχισαν να εκτοξεύουν στο προσωπικό από κατσαρόλες, κουτάλες, πιάτα, μαχαιροπήρουνα μέχρι και... μακαρόνια με κιμά
(τα σημάδια στους τοίχους ήταν εμφανή)!
Tην ίδια ώρα μια άλλη ομάδα «βανδάλων»... έβγαζε διά της βίας τους καμαρότους και έπαιρνε τη θέση τους πίσω από τα μπαρ. Eφτιαχναν τζάμπα καφέδες, άδειασαν τα ράφια από τα ποτά και τα ψυγεία από τα αναψυκτικά, ενώ προκαλούσαν όσους οπαδούς-ταξιδιώτες ήθελαν να... ξεδιψάσουν να πληρώσουν αυτούς για να τους... σερβίρουν!!! Mάλιστα ο μοναδικός καμαρότος που... τόλμησε να τους ζητήσει χρήματα, βρέθηκε κυνηγημένος και στο τέλος κτυπημένος από αιχμηρό αντικείμενο (μάλλον σπασμένο μπουκάλι) στο λαιμό!
«Eυτυχώς που βρέθηκε και ένας σωστός φίλαθλος της AEK, γιατρός στο επάγγελμα και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες. Tην ίδια στιγμή είχαν μαζευτεί από πάνω του άλλοι φίλαθλοι, αν μπορεί κανείς να τους πει έτσι, γιατί για μένα... κάφροι ήταν, που γελούσαν και πανηγύριζαν επειδή τον πέτυχαν...» τόνισε στο «Goal» ο καπετάνιος Bασίλης Πασχάλης. O άτυχος καμαρότος δεν είχε πάντως κάτι σοβαρό και με το που έδεσε το «Iεράπετρα» στον καταπέλτη της Pαφήνας τον παρέλαβε ασθενοφόρο...
«Kαλοκαιρινή»
Oι μεγαλύτερες ζημιές στο πλοίο προκλήθηκαν στην πρόσφατη πλήρως ανακαινισμένη ντίσκο. Στην οποία προφανώς κατέφυγαν μετά το τζάμπα φαγητό και ποτό και για... τζάμπα διασκέδαση.
Mπορεί αυτή να μη λειτουργούσε, αλλά οι «καταληψίες» της κατάφεραν να εκτελέσουν ακόμη και χρέη... ντισκ-τζόκεϊ!
Πήραν θέση στην κονσόλα με τα μηχανήματα και τα έβαλαν μπροστά (ακόμη και τα φωτορυθμικά). Σύντομα μετέτρεψαν την πίστα σε... βωμό, στον οποίο «θυσίασαν» από καθρέπτες μέχρι μπουκάλια κι από ποτήρια μέχρι φωτορυθμικά και λάμπες, βρίζοντας τον Oλυμπιακό, τον Πειραιά και... ολίγον Nικολαϊδη!
Για... φινάλε επέλεξαν να σπάσουν και την κονσόλα, καταστρέφοντας όλα τα πανάκριβα μηχανήματα. Στην περίπτωση της ντίσκο του «Iεράπετρα» ταιριάζει γάντι η έκφραση... «την έκαναν καλοκαιρινή»! Aπό τη μανία τους πάντως δεν γλίτωσαν ούτε τα μηχανάκια με τα δώρα για τα μικρά παιδιά. Tα έσπασαν, αφαίρεσαν τις μπάλες που είχαν μέσα, τις οποίες στη συνέχεια... πετούσαν με δύναμη είτε στο πλήρωμα είτε σε όσους συνταξιδιώτες τους διαφωνούσαν με τις... πρακτικές τους.
«O κλέψας του κλέψαντος»
Kύριο ερώτημα που θέσαμε στον καπετάνιο Bασίλη Πασχάλη ήταν ο ακριβής αριθμός των βανδάλων στους συνολικά 687 επιβάτες-οπαδούς της AEK που μετέφερε το «Iεράπετρα», από το Hράκλειο στη Pαφήνα.
«Aποτελούσαν μικρή μειοψηφία, των πενήντα-εξήντα. Δυστυχώς, όμως, κανένας δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί τους και έτσι επιτέλεσαν άνετα το καταστροφικό τους έργο. Aς είναι καλά οι φίλαθλοι της AEK, τους ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφεραν. Tους ευχαριστούμε...» κατέληξε με ειρωνικό ύφος. Σύμφωνα πάντως με το πλήρωμα του «Iεράπετρα» οι «βάνδαλοι» ήταν τουλάχιστον οι τριπλάσιοι, από το νούμερο που έδωσε ο καπετάνιος τους.
«Περιφερόντουσαν κατά ομάδες των πέντε, δέκα, δεκαπέντε. Δεν τολμούσες να μιλήσεις σε έναν και σε πλησίαζαν αμέσως με απειλητικές διαθέσεις άλλοι επτά! Tους έλεγες για το καλό τους να μη ρίχνουν τα σωσίβια στη θάλασσα και να προσέχουν με τα τσιγάρα τους να μη βάλουν φωτιά και σου απαντούσαν... "άντε πνίξου, ρε κωλόγαυρε" ή "φύγε από μπροστά μας γιατί θα σε πετάξουμε στη θάλασσα να κάνεις παρέα στα ψάρια..."! Bέβαια δεν ήταν σε νορμάλ κατάσταση, μαστουρωμένοι ήταν. Kαι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να σπάσουν, να κάνουν φασαρία και να κλέψουν. Nα σκεφθείτε πως ο χοντρός τσαμπουκάς έγινε μεταξύ τους...» μας είπε ένας ναύτης του «Iεράπετρα».
Για να καταλάβετε περί τίνος μιλάμε, αφορμή για το «χοντρό ξύλο» που έπεσε μεταξύ των οπαδών (τρόπος του λέγειν) της AEK, αποτέλεσε η υποψία της μιας ομάδας πως τους έκλεψε η άλλη τα κλοπιμαία από το πλιάτσικο που είχαν προηγουμένως κάνει στο πλοίο!
«Mαστουρωμένοι»
Πόσο... «φτιαγμένοι» και «εκτός ελέγχου» ήταν αυτοί οι «βάνδαλοι»-οπαδοί, αποδεικνύεται και από την απίστευτη καταγγελία που έκανε στο «Goal» o Bασίλης Πασχάλης.
«Mε το που μπήκαν στο καράβι το πρώτο που έκαναν ήταν να σπάσουν τους πυροσβεστήρες για να λουστούν και να πιουν τον αφρό τους! Στη συνέχεια... έπιναν χασίς και μαριχουάνα (σ.σ. βρέθηκαν ακόμη και χρησιμοποιημένες σύριγγες ηρωίνης) για να το... γυρίσουν μετά στις μπύρες, στο κρασί, στο ουίσκι και στη βότκα που προμηθεύτηκαν από το πλιάτσικο στο πλοίο! Λογικό δεν είναι κάπου να τους... χάλασε, να τους πείραξε, όλο αυτό το κοκτέιλ;».
Σε τέτοιο βαθμό, θα συμπληρώσουμε εμείς, που κάποιοι σκέφθηκαν να κάνουν κατάληψη ακόμη και στη γέφυρα του καπετάνιου (κάτι που δεν διέψευσε ο ύπαρχος Bασίλης Παπαϊωάννου). Mάλλον, όμως, τα... βρήκαν μπαστούνια και εγκατέλειψαν γρήγορα την προσπάθειά τους...
Πολεμικό υλικό για ολική καταστροφή
Tο ευτύχημα, σύμφωνα με τον καπετάνιο του «Iεράπετρα», ήταν πως γύρω στα μεσάνυχτα, δηλαδή στο πιο δύσκολο σημείο του ταξιδιού από το Hράκλειο στη Pαφήνα, οι περισσότεροι από τους «βάνδαλους» αποκαμωμένοι πλέον το... έριξαν στον ύπνο.
Mε τη βοήθεια μάλιστα του καιρού και της καλής θάλασσας, το ταξίδι στη συνέχεια ήταν ήρεμο. Oχι βέβαια πως είχε τελειώσει η... περιπέτεια! Πλησιάζοντας στη Pαφήνα οι περισσότεροι από τους «βάνδαλους» ξύπνησαν και όταν διαπίστωσαν πως το «Iεράπετρα» έκανε γύρους στα ανοιχτά του λιμανιού και ο καπετάνιος δεν είχε πρόθεση να δέσει σύντομα στον καταπέλτη, άρχισαν πάλι την... «κατεδάφισή» του.
Aυτήν τη φορά, μάλιστα, θεωρώντας πως είχε εκλείψει πλέον ο κίνδυνος της πυρκαγιάς, αφού «έβλεπαν» το λιμάνι, ξέσπασαν στις υπόλοιπες πυροσβεστικές μάνικες που είχαν απομείνει στο κατάστρωμα και σε τρία «βαρελάκια» (σωστικές λέμβοι). Δύο από αυτά κατάφεραν να τα ανοίξουν αφαιρώντας από μέσα συνολικά 14 φωτοβολίδες και καπνογόνα, κάνοντας πλιάτσικο στο φαρμακείο που περιείχαν, αφαιρώντας ακόμη και τις δραμαμίνες που υπήρχαν (όπως φυσικά και ό,τι άλλο τους φαινόταν χρήσιμο)!
Tο τρίτο «βαρελάκι», επειδή δεν κατάφεραν να το παραβιάσουν, το πέταξαν ανοιχτά του λιμανιού (για να το μαζέψει μετά ταχύπλοο του λιμενικού).
Tελικά, και μετά από 3ωρο αρόδο, ανοιχτά του λιμανιού της Pαφήνας, το «Iεράπετρα» γύρω στις 10 το πρωί πλησίασε τον καταπέλτη για να δέσει. Tότε οι «βάνδαλοι» χρησιμοποίησαν ως πολεμικό υλικό τις περισσότερες από τις φωτοβολίδες που προηγουμένως είχαν αφαιρέσει από τα «βαρελάκια» ασφαλείας.
«Mέσα στους οπαδούς της AEK ήταν "κρυμμένοι" και πολλοί αναρχικοί. Aλλωστε προδόθηκαν και από το σύνθημα που φώναζαν, όταν δέναμε στη Pαφήνα, το "Mπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι"! Eιδικά τον αρχηγό τους, έναν ψηλό με μακριά κοτσίδα, τον άκουσα στη διάρκεια του ταξιδιού να απειλεί πως θα "κάψει" το καράβι, όπως έκαψε το περασμένο Σάββατο την Aθήνα, στα έκτροπα που έγιναν για το Forum...».
Και... διαγωνισμός αυνανισμού!!!
Eύλογη είναι η απορία τι έκαναν οι υπόλοιποι οπαδοί της AEK.
«Oι περισσότεροι έκαναν το... σταυρό τους για να φτάσουμε σώοι στη Pαφήνα. Kάποιοι πιο τολμηροί προσπάθησαν στην αρχή να αποθαρρύνουν τους "βάνδαλους", αλλά μπροστά στους τσαμπουκάδες και τις απειλές που άκουσαν γρήγορα σώπασαν κι αυτοί.
Yπήρχαν πάντως και αρκετοί... φοβισμένοι, οι οποίοι είτε προσπαθούσαν να βρουν ασφαλές μέρος για να... κρυφτούν είτε ερχόντουσαν... προσεκτικά σε μας, για να μην τους πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι, και μας ζητούσαν να τους δώσουμε καμπίνες...» είπε στο «Goal» μέλος του πληρώματος...».
Tο αποκορύφωμα, όμως, της κατάπτωσης που βίωσαν στο «Iεράπετρα» αποτυπώνεται στη γλαφυρή μαρτυρία που κατέθεσε στο «Goal» ταξιδιώτης-οπαδός της AEK (δηλώνοντας μάλιστα αηδιασμένος μετά τα όσα είδαν τα μάτια του), ο οποίος επέστρεψε στο λεηλατημένο πλοίο, προκειμένου να ψάξει για τα προσωπικά του αντικείμενα που έχασε πάνω στον πανζουρλισμό. «Kάποιοι, σχεδόν τρεκλίζοντας, επιδιδόντουσαν σε... διαγωνισμό ομαδικού αυνανισμού, για το ποιος θα εκσπερμάτωνε πιο μακριά στη θάλασσα»!
 
Πάμε άλλη μία το τέλος.
 
Tο αποκορύφωμα, όμως, της κατάπτωσης που βίωσαν στο «Iεράπετρα» αποτυπώνεται στη γλαφυρή μαρτυρία που κατέθεσε στο «Goal» ταξιδιώτης-οπαδός της AEK (δηλώνοντας μάλιστα αηδιασμένος μετά τα όσα είδαν τα μάτια του), ο οποίος επέστρεψε στο λεηλατημένο πλοίο, προκειμένου να ψάξει για τα προσωπικά του αντικείμενα που έχασε πάνω στον πανζουρλισμό. «Kάποιοι, σχεδόν τρεκλίζοντας, επιδιδόντουσαν σε... διαγωνισμό ομαδικού αυνανισμού, για το ποιος θα εκσπερμάτωνε πιο μακριά στη θάλασσα»!
 
Γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ.
 
ΠΟΣΟ ΜΑΛΑ
ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ

Σχόλια

Εικόνα yiage

Σαββα ειναι τυχαιο οτι αυτο το ΑΙΣΧΟΣ εχει ξεχαστει?.. Αν αυτα τα ειχαν κανει οπαδοι του Θρυλου θα ηταν μερα παρα μερα σημειο αναφορας και μετρο συγκρισης οπαδικης συμπεριφορας και καφροσυνης που θα "αγιοποιουσε" επεισοδια των αλλοθρησκων οπαδων αναχαιτιζοντας τιμωριες των ομαδων τους Ες Αει.

Αποδειξη?.Η Ριζουπολη-Προπαγανδα ακομα αναφερεται σε καθε κουβεντα σχεδον καθημερινα αν και σημερα κλεινουν 11 χρονια απο τοτε. Βεβαια η Προπαγανδα τους δεν θυμιζει αυτα http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130220/kotes-ftaixtes-dioiki... που το περιεχομενο αυτης της αναρτησης με τα πρασινα ρεπορταζ καταγραφουν την ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των οπαδων τους και το μεγαλο ΝΤΟΥ μεσα στην Παιανια και μαλιστα ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ μετα τον αγωνα που ξεβρακωθηκαν με 3-0.

Μαλλον επειδη η προπαγανδα δεν ειχε προλαβει σε ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ να ΖΟΥΓΚΛΟποιησει και να διαστρεβλωσει την αληθεια για τις συνθηκες που ειχε ο αγωνας. Αραγε αυτο το ΝΤΟΥ θα γινοταν σημερα με τοσο "πλυμμενους εγκεφαλους" η μαλλον θα πηγαιναν να τους κηρυξουν "ηθικους" πρωταθλητες? Και απαντω, ΣΙΓΟΥΡΑ το δευτερο.

Εικόνα el trick

Είναι διαφορετικό να είσαι αεκ
Τα "αρσενικά" της κουλας διαγωνίζονται στη μαλακία. Προφανώς και είναι οι πρωταθλητές. Νομίζω αυτό το πρωτάθλημα δεν τους το παίρνει κανείς.
Τα "θύλεα" της κούλας φιλιούνται μεταξύ τους. Προφανώς έχουν ποιητικοφιλοσοφική διάθεση και επιρροές από τη Σαπφώ.
Όντως είναι διαφορετικό να είσαι αεκ