Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗ ΤΟ 1979



Σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου 1979, κηδεύτηκε ο ''βαλιτσοφόρος παράγοντας'' του ΠΑΟ Αντώνης Μαντζεβελάκης. Το ρεπορτάζ της ''Ηχούς'' κυκλοφορεί σε διάφορες ιστοσελίδες, οπότε θα παραθέσουμε κατά κύριο λόγο τα σχετικά αποκόμματα του ''ΦΩΤΟΣ'' (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-6-1979
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-6-1979
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Συνοψίζουμε. Ο θάνατος του Μαντζεβελάκη, σε ηλικία 62 ετών, προήλθε από συγκοπή της καρδιάς του, σε μία πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι του 1979 τα ποδοσφαιρικά τμήματα των Συλλόγων μετατράπηκαν σε ΠΑΕ και το ποδόσφαιρο στη χώρα μας έγινε και επισήμως (γιατί ανεπισήμως οι διοικήσεις των Συλλόγων συντηρούσαν για πολλά χρόνια και πολύ πριν το 1979 τους ποδοσφαιριστές της ομάδος τους) επαγγελματικό. Ο ιστορικός παράγοντας του ΠΑΟ με τις βαλίτσες, Αντώνης Μαντζεβελάκης, δεν πρόλαβε να ζήσει αυτήν την εποχή του άξιου διαδόχου του, του Βαρδινογιάννη-Βαλιτσογιάννη. Η σημαία του ΠΑΟ Μίμης Δομάζος, που όπως έχουμε δει του καταλόγιζε τα μύρια όσα, επειδή το προηγούμενο καλοκαίρι ουσιαστικά τον υποχρέωσε να φύγει από τον ΠΑΟ και να υπογράψει στην ΑΕΚ του Μπάρλου (εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται σε αυτήν τη συνέντευξη πως ο Μαντζεβελάκης δωροδοκούσε με βαλίτσες γεμάτες λεφτά τους αντιπάλους της Πανάθας), δεν πήγε στην κηδεία του.
 

 
Αντίθετα, η πρώην σημαία του Ολυμπιακού και τότε παίκτης του ΠΑΟ, Γιώργος Δεληκάρης, ήταν στην κηδεία του Μαντζεβελάκη και κουβαλούσε το φέρετρό του. Στην πρώτη σελίδα τους είχαν την σχετική φωτογραφία η ''Ηχώ'',
 

 
αλλά και το ''ΦΩΣ''.
 

 
Μάλιστα ο Δεληκάρης έριξε πικρά δάκρυα για το θάνατο του Μαντζεβελάκη.
 

 
Δικαίωμά του και ηθική του υποχρέωση φυσικά να πάει στην κηδεία του Μαντζεβελάκη, ο οποίος τον είχε βοηθήσει και τον συντηρούσε οικονομικά μέσω του ΠΑΟ, κατά το χρονικό διάστημα που φορούσε την πράσινη φανέλα. Στην κηδεία του ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ όμως, 4 χρόνια μετά, δεν εμφανίστηκε ο κύριος Δεληκάρης. Τότε είχε αποσυρθεί ''αηδιασμένος'' από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 1979 το έπαιζε ''παναθηναϊκάρας'', μπας και κονομήσει. Το 1983 δεν είχε κανένα συμφέρον να το παίξει ''ολυμπιακάρας'' και ''ξέχασε'' αυτόν που τον έκανε άνθρωπο. Αυτόν που τον χρύσωνε και του συγχωρούσε όλα τα παραπτώματα, λες και ήταν ο δεύτερος πατέρας του. Όσο για τον πραγματικό λόγο που σταμάτησε το ποδόσφαιρο αυτό το παραδόπιστο σκουπίδι, θα τα πούμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες. Ας διαβάσουν προσεκτικά τα αποκόμματα όλοι όσοι επιμένουν και σήμερα να θεωρούν το Δεληκάρη ''μεγάλο Ολυμπιακό, παρεξηγημένο ταλέντο που έχει μετανιώσει για το ότι πήγε στο βάζελο''. Η λέξη ΣΙΧΑΜΑ είναι φτωχή για να περιγράψει το ποιόν του...

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Δεληκάρης ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού υπήρξε. Δεληκάρης ολυμπιακός δεν υπάρχει.
Το ίδιο ισχύει και για τον Σαργκάνη.
Το κάνω λιανά με δύο παραδείγματα: Και ο Μάκης Χάβος υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού - και μάλιστα συνεπέστατος στο μέτρο των ποδοσφαιρικών ικανοτήτων του. Χάβος ολυμπιακός δεν υπάρχει - και ουδέποτε το διεκδίκησε (και προς τιμήν του) ο άνθρωπος. Ο Αντώνης Αντωνιάδης φόρεσε τα ερυθρόλευκα έπί ένα έτος και τίμησε τη φανέλλα της ομάδας μας. Δεν διεκδίκησε ποτέ να τον θυμόμαστε ως ολυμπιακό.

Ο Δεληκάρης πήγε και ξεπουλήθηκε στον ΠΑΟ. Πριν μερικά χρόνια κάτι -τουλάχιστον- ανόητοι προσπάθησαν να μας τον παρουσιάσουν για μεγάλο και παρεξηγημένο ολυμπιακό. Ούτε ο ίδιος άντεξε τελικά το παραμύθι. Χίλιες συγγνώμες ζήτησε και ούτε μία δεν ήταν πειστική.
Συνοψίζουμε: Δεληκάρης ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού υπήρξε. Δεληκάρης ολυμπιακός δεν υπάρχει.
Και δεν θα υπάρξει ποτέ.

Εικόνα savvas gridlock

Οσα θα'θελα να πω με καμια 10αρια παραγραφους, τα'πες με 2. Αυτα που ειπες ειναι ολη η αληθεια. Μπραβο ρε Γιωργαρε.

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, ειλικρινώς με τιμά το σχόλιο σου.

Εικόνα nea7liosia

ΤΕΡΑΣΤΙΑ κουβέντα αυτό Απόστολε!!!Τεράστια...

Εικόνα xristoforas

Ριβαλντο,Δεληκαρης μεγαλα δεκαρια αλλα για τα χρηματα ''σκοτωναν'' και τη μανα τους...τις ομαδες δε θα πουλαγαν?
Μπορει πολλοι Ολυμπιακοι να νιωθουν απογοητευμενοι απο ΔΕληΚΑΡΗ
αλλα πιο πολυ εχουν πονεσει τα χανουμια που ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΣ(ο ανιψιος του Στελιου) αφησε το αεκακι για το ΜΕΓΑΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Α ξεχασα και τη χανουμισσα θεια του Τορο....αυτη να δεις πως εσκουζε οταν εκλεισε στον Ολυμπιακο ο Βασιλης και ειδικα οταν ειχε επιτυχιες στην Ευρωπη ο Ολυμπιακος με αυτον στη συνθεση του...
Ρωσιδης ή Τοροσίδης???? κατ εμε και οι 2 παιχταραδες...ο Βασιλης ξερει μπολικη μπαλα...και ο Ρωσιδης ηταν ταχυτατος..πηρε και πολλους τιτλους!

Εικόνα savvas gridlock

Καλά, έκλασε ο Ρωσσίδαρος, για να βγει ο Μαϊκόν από τον Πετεινό Ξάνθης. Το βιβλίο που'χε βγάλει η θεία του Τοροσίδη το θυμάσαι ρε Φόρη; Και να λέει ''από τότε που πρόδωσε την ομάδα μας την ΑΕΚ και πήγε στον κακό Ολυμπιακό, παράτησε την οικογένειά του και τώρα τον νοιάζουν μόνον οι γκόμενες και τα αμάξια''. Ε 21 χρονών είναι μωρή κλώσσα, τι θες να τον νοιάζει; Nα παίζει με τις κούκλες του; Να τρέχει πίσω απ'τα φουστάνια σου; Θα το πούστευες το παιδί. Πούστευε και μη ερεύνα που λέει και ο Τζιμάκος, Φόρη...

Εικόνα Tyxarpastos

Δεληκάρης : Σίχαμα και γλείφτης

Εικόνα ALEXIS7GER

Σαββα , κατά συμπτωση ο Δεληκάρης εψαχνε για εξοχικό το καλοκαίρι του 1979 ( ειτε του 1980 ..δεν θυμάμαι ακριβώς..ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.. ) στον Αγιο Ανδρεα Αττικής και ηρθε face to face με εμένα και τον πατέρα μου...Αφού τον εξυπηρετήσαμε , ο πατέρας μου τον ρώτησε σχετικά και αυτός απήντησε...μην ακούτε τιποτε , εγω Ολυμπιακός είμαι..ΚΥΡΙΕ ΔΕΛΗΚΑΡΗ , ενας Ολυμπιακός ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΒΑΖΕΛΟ , ειδικά εκείνη την εποχή...ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ οτι ο Ολυμπιακός εδωσε μάχη να σε αποκτήσει απο τον πρώτο συλλογο σου..ο Γουλανδρής σε είχε σαν παιδί του κλπ

Εικόνα savvas gridlock

Ωραία λοιπόν, ας δεχτούμε πως πίστευε όσα σας είπε, Αλέξη. Αυτό εδώ πώς εξηγείται άραγε, την ημέρα που υπέγραψε στο βάζελο;

http://redsagainsthemachine.gr/sites/default/files/article_images/201405...

Γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες με υπογραφή Δεληκάρη. Όχι προφορική δήλωση σε κάποιον ΑΡΔ, που θα μπορούσε μετά να την διαψεύσει ο παίκτης και να βγει από πάνω. Σύμφωνα με αυτήν του τη δήλωση, ''ο συναισθηματισμός μου με οδήγησε στο να υπογράψω στον ΠΑΟ''. Ο μέχρι και 24 ώρες πριν αρχηγός του Ολυμπιακού, το ίνδαλμα όλων των γαύρων τη δεκαετία του '70 και γέννημα-θρέμμα του Πειραιά Δεληκάρης, ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο πως πήγε στον ΠΑΟ για ''συναισθηματικούς λόγους''. Τον γαμάς μετά όταν σου λέει ''εγώ είμαι γαύρος, μην πιστεύετε αυτά που σας λένε'' ή δεν τον γαμάς;

Εικόνα ALEXIS7GER

επειδη για το μπασκετ εχω μεγάλο αρχείο αλλά για το ποδόσφαιρο οχι και τόσο , θα συμφωνησω με τα ανωτέρω...ΚΡΙΜΑ ΟΜΩΣ γιατί ο συγκεκριμένος στην θέση του ηταν ο καλύτερος ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ στην Ελλάδα απο πλευράς ταλέντου και αδικήθηκε που δεν επαιξε εξωτερικό ..Εδω εχουν παίξει φουφουτοι και φουφουτοι ..Αλλά οπως πολύ σοφά λενε ολοι , ήταν αχάριστος και παραδόπιστος...Θα μου πεις τότε , στις εποχές του ψευτοεπαγγελματισμού χωρίς τα ιλιγγιώδη ποσά που ακούμε σήμερα για συμβολαια ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΧΙ σε διπλάσια χρήματα . Αλλο αυτό ομως και άλλο πράγμα οι δηλώσεις ..Είναι τυχαίο που αρκετοί Πειραιώτες ( ΚΥΡΑΣΤΑΣ , ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ , ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ κλπ ) φόρεσαν το τριφύλλι ?? Αντιθετα παραδείγματα δεν νομίζω να εχουμε ..Anyhow , που λέει και ο μεγιστος Αποστολος ( χαχα ) , καποια στιγμή οταν τελειώσω με το βιβλίο που προσπαθώ να συγγράψω ( ιστορία του Ολυμπιακού στο μπασκετ ) τότε Σαββα θελω να συναντηθούμε μπας και υλοποιηθεί η ιδέα που εχω προτείνει .Θα σε φέρω σε επαφή και με αλλους 2 δημοσιογράφους δικούς μας με μεγάλο ποδοσφαιρικό αρχείο

Εικόνα savvas gridlock

Να'σαι καλά Αλέξη, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα το κάνουμε με χαρά και βέβαια όποιος θέλει να μας βοηθήσει με αρχειακό υλικό, ευπρόσδεκτός είναι. Ο Δεληκάρης αποφάσισε να πάει στο βάζελο σε μία χρονιά που είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να γίνει επαγγελματικό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Αν έκανε υπομονή μία χρονιά θα έπαιρνε τα λεφτά του από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, αφού ακόμη κι αν δεχτούμε πως δεν ήξερε κανείς τότε πως θα ενδιαφερθεί για εμάς ο Νταϊφάς, έπρεπε να σκεφτεί πως ''Ολυμπιακός είναι, κάποιος λεφτάς θα τον πάρει''. Προτίμησε τα μπικικίνια του Μαντζεβελάκη, που τα έβλεπε ζεστά ζεστά μπροστά του. Ο Τριανταφυλλίδης πλησιάζει τα επίπεδα του Δεληκάρη και το κατάλαβε καλά στην Δραπετσώνα το 1994, όταν επέστρεψε με την πατσαβούρα στο στήθος ως αντίπαλός μας, αλλά δεν προκαλούσε σε γενικές γραμμές. Ο ΚυρΠάστας προκαλούσε και ως παίκτης και ως προπονητής, αλλά δεν έμενε ποτέ Πειραιά, παρά το ότι γεννήθηκε στον Πειραιά. Νομίζω μάλιστα πως για αρκετά χρόνια πρέπει να έμενε στα Φιλαδέλφεια. Δεν τον ένιωθαν δικό τους παιδί οι περισσότεροι Πειραιώτες, παρά το ότι ήταν γέννημα-θρέμμα του Θρύλου.

Εικόνα figurered

Τον γαμάς.

Ρε παιδιά, το πρωί πέρασα από το Σεντ Τζωρτζ Λυκαμπέτους (απέξω, ε;) και παρατήρησα ότι βρίσκεται λέει στην οδό μαντζεβελάκη. Ο τύπος να είναι; Ταιριάζει και σημειολογικά ρε παιδί μου να είναι στην οδό αυτή το κυριλέ ξενοδοχείο.

Δλδ τεσπά δεν μπορώ να φανταστώ ο σύλλογος θερμαστών "Ο Στέφενσον" να βρίσκεται στην οδό Τζίγκερ που λέει ο λόγος. Ντροπή.

Ο Δεληκάρης ας πρόσεχε. Όταν έχεις την τιμή να γεννηθείς ή να γίνεις γάβρος απλά δεν την κλωτσάς την ευκαιρία που σου έδωσε ο Θεός. Πολύς στα πόδια, λίγος στο μυαλό, ακόμη λιγότερος στην ψυχή.

Εικόνα savvas gridlock

Όντως τώρα ισχύει αυτό που λες με την οδό του ξενοδοχείου του Μαντζεβελάκη;

Εικόνα figurered

Ναι ρε συ, σήμερα σου λέω πέρασα, το βλέπω και λέω να έχει καμιά σχέση;, δεν είναι δα και επίθετο γνωστό, διαδεδομένο. Δεν πιστεύω να γραφε μαντζαβελάκη.

Και μετά βλέπω το άρθρο.

Εικόνα figurered

Τυπικά το ξενοδοχείο βρίσκεται Κλεομένους 2, γκουγκλαρα, αλλά αν κατέβεις τα σκαλιά που οδηγούν προς δεξαμενή θα δεις την πινακίδα με το Μαντζεβελάκη.

Εικόνα savvas gridlock

Δηλαδή για να καταλάβω, η Κλεομένους στο Κολωνάκι μετονομάστηκε σε οδό Μαντζεβελάκη; Μήπως ένα τμήμα της πήρε αυτό το όνομα;

Εικόνα figurered

Στο driveme η Κλεομένους τέμνεται με Ξανθίππου. Εντός και επί τα αυτά αναφέρεται το Grand Balcon (le).

Πριν η Κλεομένους βρει την Ξανθίππου υπάρχουν κάποια σκαλιά ακριβώς στην πρόσοψη του Σεντ Τζωρτζ. Όταν τα κατέβεις βλέπεις μια πινακίδα που λέει οδός Μαντζεβελάκη - προφανώς θεωρείται πάροδος; - πάντως το driveme δεν την αναφέρει.

Εικόνα ALEXIS7GER

Σαββα , το google την αναφέρει ως Κλεομένους..θα παω επιτόπου ομως για ρεπορτάζ ..νεώτερα αυριο

Εικόνα clark gheibol

https://www.google.com/maps/place/%CE%9C%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7/@37.9792707,23.7421153,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14a1bd47b5cdd2e1:0x8cc16b4d8fdf131

Εικόνα figurered

Άρα false alarm.

Sorry guys.

Εικόνα clark gheibol
Εικόνα apostolos gaganis

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ του ανθρωπου, καθοριζει τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ του κι αυτες με τη σειρα τους, ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ.