ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 1960



Στις 31 Ιουλίου 1960 ο ΠΑΟ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην Α' Εθνική, σε μπαράζ με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη. Με αφορμή αυτή την επέτειο, αρκετές βαζελοσελίδες έκαναν σχετικά αφιερώματα. Βέβαια, ως συνήθως, λένε μισές αλήθειες. Έχουμε δει σε πρώτη φάση την βρωμιά του πρώτου πρωταθλήματος του ''βαλιτσοφόρου'' Μαντζεβελάκη. Σήμερα θα παρουσιάσουμε κάποια επιπλέον στοιχεία.
 
Ξεκινάμε με ένα άρθρο του ''Φωτός'' για τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα ποδοσφαιρικά στέκια και οι οποίες αφορούσαν δωροδοκίες και στημένα ματς, 4 μέρες πριν το κρίσιμο ντέρμπυ τίτλου Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της σεζόν 1959-60 (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 9-6-1960
 

 

 

 
Υπήρξαν κάποιες ''περίεργες'' συναντήσεις των διαιτητών του ντέρμπυ Ολυμπιακός-ΑΕΚ, το οποίο έληξε με νίκη της ΑΕΚ με σκορ 1-0. Άνθρωπος της ΑΕΚ για λογαριασμό της ΕΠΟ αναλάμβανε εκείνες τις μέρες γενικότερα να ''ξεναγεί'' τους αλλοδαπούς διαιτητές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-6-1960
 

 

 

 

 

 

 
Προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος (29η) και ο ΠΑΟ έχει επικίνδυνη έξοδο στη Θεσσαλονίκη. Καλείται να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Λίγες μέρες πριν το ματς, ο ''βαλιτσοφόρος'' βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για ''συζητήσεις με τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ'', με αποτέλεσμα ο Κλεάνθης Μαρόπουλος της ΑΕΚ να αναγκαστεί να ανέβει κι αυτός άρον άρον επάνω, μπας και προλάβει το κακό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-7-1960
 

 
Τελικά ο ΠΑΟ παίρνει μία εύκολη νίκη με σκορ 2-0, αφού τα λεφτά του Μαντζεβελάκη με τα ξενοδοχεία ήταν πολλά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-7-1960
 

 
Φτάνουμε στην τελευταία αγωνιστική και στα γεγονότα που έχουμε δει, με την ''ομορφιά του ποδοσφαίρου'' στη Νέα Σμύρνη να οδηγεί το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ, στον οποίο ο ΠΑΟ ευνοούνταν και με την ισοπαλία, αφού είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Φυσικά σε αυτό βοήθησε και το ντέρμπυ της ντροπής στο Καραϊσκάκη, με τον Ολυμπιακό να ανοίγει τα πόδια στο βάζελο κανονικά και με το νόμο (''σκύλιασε'' στο ματς και ο μέγας Σιδέρης, μεταξύ άλλων...).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 25-7-1960
 

 

 
Έτσι, με τη νίκη του με σκορ 2-1 στις 31 Ιουλίου 1960 στο Καραϊσκάκη επί της ΑΕΚ, ο ΠΑΟ πήρε το πρωτάθλημα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-8-1960
 

 

 
Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Αθλητισμού, ανωτάτη αρχή για τα σπορ στη χώρα μας τότε, υποτίθεται ότι θα ήλεγχε όλες αυτές τις φήμες που είχαν πνίξει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, για λεφτά κάτω από το τραπέζι, ανοιχτά πόδια ομάδων και στημένα ματς. Ακόμη ελέγχει...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-6-1960
 

 

 

 
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. Ο ΠΑΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ, ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΕ. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ''ΕΝΤΙΜΑ'' ΚΑΙ ''ΗΘΙΚΑ'' ΒΑΖΕΛΙΑ.
 
Υ.Γ. Για να φανεί το πόσο έξω από όλα αυτά ήταν η διοίκηση του Ολυμπιακού (ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ και τα τσιράκια του βολεύονταν με τα Κύπελλα, που τους πέταγε ως ξεροκόμματα ο Μαντζεβελάκης) και το τι συνέβαινε με τους παίκτες της ομάδος μας εκείνη την χρονιά, παραθέτουμε το ρεπορτάζ του ''ΦΩΤΟΣ'' γύρω από το ματς της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1959-60, όπου Ολυμπιακός και Εθνικός ήρθαν ισόπαλοι στο Καραϊσκάκη με σκορ 3-3. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε να προηγείται 2-0 και μετά ''κάτι έγινε'', η απόδοσή του έπεσε δραματικά και ''έκλεψε'' το ''χ'' μετά από λάθος του τερματοφύλακα του Εθνικού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-6-1960
 

 

 

 
Και ο μέγας Μίμης Στεφανάκος στο κόλπο...

Σχόλια

Εικόνα Bad7

Εμεις τα λεμε ολα και τα κακα της ιστοριας μας δεν ειμαστε βαζελια

Εικόνα Ερυθροφύλακας

Μπραβο παντως που λέγονται όλα, ακόμα και οι κακές στιγμές της ιστορίας μας.

Εικόνα Ερυθροφύλακας

Ωραίες "αγνές" ποδοσφαιρικά εποχές, όπου οι παίχτες μάτωναν για τη φανέλα..ακολούθησαν οι εποχές ασλανίδη και βαρδινογιάννη...

Εικόνα nmavronas

Η εποχή Μαντζεβελάκη σε όλο της το μεγαλείο, επωδυνα χρόνια για τον Ολυμπιακό, τα έχουμε πει Σάββα...

Εικόνα xristoforas

3-3 ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ 1-4 ΜΕ ΠΑΟ...ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΚΕΡΔΙΖΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ...ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΜΕ NA ΣΤΕΦΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ (1959-60)!
ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΣΑΒΒΑ....ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ 4 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΧΑΝΑΜΕ...ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ...ΗΤΑΝ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ Ο ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ 0-1? ΟΛΟ ΗΤΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ..Ή ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΩ?
ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ 2006 ΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟ 3-2.....ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ (ΛΕΙΒΑΔΕΙΑ?) ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ...

ΚΑΙ ΘΕΤΩ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ....ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ...Ή ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ.....ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ Ή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ?
ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΝ? ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ..ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΑΝΕ...ΕΝΤΑΞΕΙ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ...

ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΚΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ...ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΚΑΤΣΕ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑΣΑΙ...ΤΕΣΠΑ ΤΟ ΠΗΓΑ ΑΛΛΟΥ ΤΩΡΑ...(ΚΑΤΑ ΤΟ ''ΜΕ ΠΑΣ ΑΛΛΟΥ ΤΩΡΑ'' ΤΟΥ ΤΑΚΑΡΟΥ :P)

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ο ισχυρότερος παράγοντας στον αθλητισμό είναι το το κίνητρο. Το κίνητρο μπορεί να είναι αγωνιστικό, μπορεί να είναι οικονομικό, μπορεί να είναι εγωιστικό. Ο Ολυμπιακός δεν είχε κανένα κίνητρο το 2006. Ο Λεβαδειακός είχε μεγάλο. Το έχω συναντήσει πολλές φορές και σε μένα τον ίδιο. Πολλές φορές μάλιστα. Πριν από τρία χρόνια ιδρύσαμε την ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού. Την πρώτη σεζόν βγήκαμε τελευταίοι. Στο τελευταίο παιχνίδι του πρώτου γύρου παίζαμε με την πρώτη ομάδα. Για κάποιους λόγους παίζαμε με 8 παίχτες. Με την ήττα κάτι παραπάνω από σίγουρη, τους ζητήσαμε να αρκεστούν σε 4-5 γκολ το πολύ. Δεν μας άκουγαν όμως και βαρούσαν αλύπητα. Τότε τους θυμήσαμε ότι τελευταία αγωνιστική παίζαμε στην έδρα μας... Αυτοί, με τρομερή αλαζονεία, απαντούσαν ότι θα μας γαμήσουν και μέσα σε μας. Τελευταία αγωνιστική, λοιπόν, κι' έρχονται σε μας ως πρώτοι. Με ισοπαλία ανεβαίνουν κατηγορία. Εμείς τελευταίοι στην κατηγορία και δημόσιος περίγελως... Κυριακή του Θωμά και έξω από το γήπεδο τα αρνιά ψηνόντουσαν! 1-0 μπροστά στο ημίχρονο εμείς. Τότε άρχισαν τα παρακάλια. Ανένδοτοι εμείς. Όσο κυλούσε το δεύτερο ημίχρονο και το σκορ παρέμενε έτσι, τόσο ανέβαινε και η προσφορά... 1.000 ευρώ έφτασε. Εμείς ανένδοτοι. Μας ισοφαρίζουν κοντά στο 80'. Στο 89' κάνουμε το 2-1 μέσα σε μια παράνοια! Εν τέλει, έληξε ο αγώνας έτσι, βγήκανε τρίτοι και δεν ανέβηκαν κατηγορία και εμείς παραμείναμε τελευταίοι. Ποιος τους φταίει; Μας δώσανε το ισχυρότερο κίνητρο... Συγγνώμη αν σας κούρασα.

Εικόνα savvas gridlock

Χαχα, θα σε πάω αλλού κι εγώ Φόρη. Ο Θρύλος ιδρύθηκε για να παλεύει για τη νίκη ακόμη κι όταν όλα μοιάζουν χαμένα.

http://www.redsagainsthemachine.gr/sites/default/files/article_images/20...

Εγώ αυτόν τον Θρύλο γουστάρω. Όποτε δεν το τηρούμε αυτό, από εδώ μέσα τουλάχιστον θα πέφτει κράξιμο. Κι άντε, να είσαι αδιάφορος και να καίγεται π.χ. ο Κομπότης να σωθεί, θα γκρινιάξω πάλι αν ανοίξεις τα πόδια, αλλά μέχρι εκεί. Να ανοίγεις τα πόδια στο βάζελο δεν νοείται. Όπως και να'σαι εσύ, όπως και να'ναι αυτοί. Να τα παίρνουν τα μεγάλα σου ονόματα για να κάνουν τα στραβά μάτια ακόμη και με το Εθνικάκι, δεν νοείται. Διάβασε το ΦΩΣ τι γράφει για τις επαφές στα αποδυτήρια παικτών μας με παράγοντες του Εθνικού στο ημίχρονο. Τραγικά πράγματα...

Εικόνα Εν Αθήναις

Μαρτυράτε χωρίς ξύλο...

Τυχαία η αναφορά του Κομπότη, να υποθέσω...

Εικόνα savvas gridlock

Γιατι, ειδες να γραφει κανεις εδω μεσα παλιοτερα οτι σκυλιασαμε να κερδισουμε το Λεβαδειακο του Λεμονη και του Κομποτη το 2006; Τα δικα μας τα στραβα εμεις δεν τα κρυβουμε, ουτε συντηρουμε βαζελοπαραμυθια τυπου "ο ΠΑΟ παιζει παντα για τη νικη και δεν ανοιγει τα ποδια σε κανεναν".

http://www.redsagainsthemachine.gr/category/extras/podia-anoixta

Εικόνα xristoforas

ΦΟΒΕΡΟ το αποκομμα με το οποιο καταδεικνυεται ο λυσσαλεος τροπος που αγωνιζονται οι ερυθρολευκοι αθλητες στιβου..τιμωντας την δοξασμενη φανελα της ενδοξοτερης και δημοφιλεστερης ομαδος στη χωρα!

επισης...ντροπη αν νικουσαμε και στο δευτερο εμφανιστηκαμε αλλιως ωστε να ερθει χ με τον εθνικο το ματς τοτε!
Χ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΠΟΛΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ (ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΑΡΟ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΓΚΛΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΩΛΟ-Μ.Α.Τ. ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ...ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΙ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΗ ΤΑΚΑΡΟ!!!!) ΠΟΥ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΙΧΕ ΤΟΤΕ ΙΣΑΞΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΗΓΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΝΤΕΡΜΠΥ ΕΚΕΙΝΟ!!!
ΑΛΛΑ Χ...ΕΝΩ ΝΙΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ...ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΑΚΙ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗ...? ΕΕΕ ΠΑΡΑΠΑΕΙ!

Εικόνα Εν Αθήναις

Όντως, λυσσαλέος ο τρόπος που αγωνίζονται οι ερυθρόλευκοι αθλητές στίβου.
New entry «λύσσας» ο Θεόπιστος Μαυρίδης...

Εικόνα savvas gridlock

Μιλησε τωρα το παιδι του Χαντζου και του Βαμβακα. Τρομερη φυσικη κατασταση ο ΠΑΟ του Ρουτερ και του Αναστασιου, ε; Ε ρε τι θαυματα κανει η ολλανδικη σχολη...