''ΛΥΓΙΖΕΙ Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ''...



Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά σε δύο αναρτήσεις τους λόγους της παραίτησης ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ το Δεκέμβριο του 1974. Ο πόλεμος που δέχτηκε από τους παλαιούς παράγοντες του ποδοσφαίρου, μεταξύ αυτών και από τον ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ, δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει το έργο του και να φέρει ευρωπαϊκούς τίτλους (όχι απλώς έναν τίτλο, αλλά πολλούς) στον Θρύλο. Με αφορμή τη συμπλήρωση 31 ετών από το θάνατό του, στις 6 Αυγούστου 1983, θα αφιερώσουμε άλλη μία ανάρτηση στον εμβληματικό μας πρόεδρο. Θα αναδημοσιεύσουμε αυτά που γράφτηκαν στην ''Απογευματινή'' δύο μόλις μήνες μετά το τηλεγράφημα της φυγής του από την Ελβετία, που πάγωσε τον κόσμο του Θρύλου. Θυμίζουμε ότι η ''Απογευματινή'' ήταν η εφημερίδα που δημοσίευσε την παραίτηση ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, πρώτη από όλες τις άλλες, αθλητικές και πολιτικές, λόγω του δημοσιογράφου Χρήστου Ράπτη, ο οποίος είχε καλές σχέσεις με το γίγαντα πρόεδρό μας. Αυτά που γράφονταν στην ''Απογευματινή'' λοιπόν για το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ήταν η αλήθεια και όχι αερολογίες (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 18-2-1975
 

 

 

 

 

 

 

 
''Κάθε καρυδιάς καρύδι, του κτυπούσε την πόρτα και του ζητούσε''. Ποιοι ήταν αυτοί; Για πολλούς χτυπούσε η καμπάνα, αλλά πρώτα και κύρια για το ''αγαπημένο του παιδί'', το ''μέγα Ολυμπιακάρα'' του μεροκάματου Δεληκάρη. Θυμίζουμε ότι ο μόνος που συναντήθηκε με το ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ μετά την παραίτησή του το Δεκέμβριο του 1974 από τον Θρύλο, ώστε να του επιστρέψει κάποια από τα δανεικά που του'χε δώσει ο μεγάλος μας πρόεδρος, ήταν ο Μάικ Γαλάκος. Θυμίζουμε επίσης τα πάνω από 40 εκ. δραχμές που ξόδεψε από την τσέπη του ο κυρ-Νίκος, μόνο και μόνο για να γίνει ο Θρύλος μας πρωταγωνιστής σε όλα τα αθλήματα, τα οποία ΠΟΤΕ δεν ζήτησε πίσω. Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του, έβγαζε πολύ μεγαλύτερο το ποσό της δωρεάς του τιτάνα ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ προς τον Ολυμπιακό. Όταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφάσισε να μετατραπεί το ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό σπορ το 1979, με τα αντίστοιχα τμήματα των Συλλόγων να γίνονται ΠΑΕ, δημιουργήθηκε θέμα με τα λεφτά που όφειλε ο Ολυμπιακός στο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ. Τότε τα χάρισε όλα οριστικά στον Θρύλο ο μεγάλος μας πρόεδρος. 40-50 εκ. δραχμές τη δεκαετία του '70, λεφτά από την τσέπη του. Ασύλληπτο νούμερο. Γι'αυτό και οι ''παλαιοί παράγοντες'' δεν τον ήθελαν στα πόδια τους. Θα είχε τον Ολυμπιακό ασυναγώνιστο, ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Παρά τον άνανδρο τρόπο που του φέρθηκαν, τη μεγάλη του αγάπη δεν την ξεχνούσε και παρακολουθούσε συχνά, έστω και ραδιοφωνικά, τα παιχνίδια του Θρύλου.
 
ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΟΝΤΑ ΝΙΚΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ.
 
ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ.

Σχόλια

Εικόνα nmavronas

O κύριος Θεοδωρακάκης σε πρόσφατη συνάντηση μας μου είπε ότι το χρέος του Ολυμπιακού προς τον Γουλανδρή ήταν 120 εκατομύρια. Οι εφοπλιστές και ο ΝταΪφας δίσταζαν να πάρουν τον Ολυμπιακό γι αυτό και ο κύριος Θεοδωρακάκης επικοινώνησε με τον Γουλανδρή! Η απάντηση του Γουλανδρή ήταν η εξής." Πες τους ότι Ο ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ". Έτσι πείστηκαν οι εφοπλιστές και πήραν τον Ολυμπιακό.