ΠΟΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ PART 5: ΠΑΟ-ΑΡΗΣ 0-1 10/6/1962



Συνεχίζουμε από εδώ την καταγραφή όλων των περιπτώσεων που ο ΠΑΟ, όντας αδιάφορος βαθμολογικά, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει τα πόδια σε έναν αντίπαλο που καιγόταν για βαθμούς, έπραξε το καθήκον του και σεβάστηκε το άθλημα. Είπαμε, ο ΠΑΟ παίζει ΠΑΝΤΑ για τη νίκη, επειδή αυτοί δεν είναι γαύροι.
 
Ιούνιος του 1962 και ο ΠΑΟ υποδέχεται στη Λεωφόρο τον Άρη, στα πλαίσια της 29ης και προτελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1961-62. Ας δούμε το κλίμα πριν από αυτό το παιχνίδι (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-6-1962
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 10-6-1962
 

 

 

 
Θυμίζουμε ότι το βαθμολογικό σύστημα που ίσχυε τότε ήταν το ''3-2-1'', δηλαδή η κάθε ομάδα έπαιρνε 3 βαθμούς για τη νίκη, 2 για την ισοπαλία και 1 για την ήττα. Δύο ομάδες υποβιβάζονταν, ενώ υπήρχε στα σκαριά σχέδιο για να αυξηθούν οι ομάδες σε 18 (αιώνια κατάσταση...), το οποίο όμως σχέδιο δεν ήταν σίγουρο πως θα υλοποιηθεί (όντως ''δεν πέρασε'' και οι ομάδες της Α' Εθνικής παρέμειναν 16 και την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 1962-63). Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ΠΑΟ ήταν αδιάφορος, αφού είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και μαθηματικά. Από την άλλη ο Άρης κινδύνευε με υποβιβασμό. Σίγουρα δεν ήταν το πρώτο φαβορί για να πέσει, αλλά ήθελε αποτέλεσμα στη Λεωφόρο, ώστε να μην μπλέξει σε περιπέτειες. Ας δούμε το τι έγινε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-6-1962
 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 12-6-1962
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 12-6-1962
 

 

 

 
Ο Άρης κέρδισε με σκορ 1-0 λοιπόν μέσα στη Λεωφόρο και σώθηκε και μαθηματικά. Ο ρεπόρτερ του ΠΑΟ στην ''Αθλητική Ηχώ'', Πάνος Φιαμέγκος, αναφέρει στην περιγραφή του ματς ότι ο ΠΑΟ ήταν απογοητευτικός, ενώ έχασε και πέναλτυ το οποίο εκτέλεσε ''χλιαρά'' ο Χολέβας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΟΜΑΔΑ'' του συγκροτήματος Λαμπράκη, κάποιος φίλαθλος πέταξε ένα μπουκάλι στο διαιτητή και οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ άρχισαν να φοβούνται δολιοφθορά γαύρων, ώστε να ξαναμπεί στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου δια της πλαγίας οδού ο Ολυμπιακός. Το ενδεχόμενο να αντέδρασε στην κωμωδία που έβλεπε αυτός ο ''κακός οπαδός'', δεν το σκέφτονταν οι συνδεσμίτες του βάζελου. Είπαμε, για τα βαζέλια ''ο ΠΑΟ παίζει πάντα για τη νίκη''...

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Ο Αμπρέου ακόμα να σηκώσει το πόδι του να σουτάρει στο κενό τέρμα...

Εικόνα Εν Αθήναις

Όχι αποδείξεις, αλλά ούτε καν ενδείξεις ότι ο Παναθηναϊκός έκατσε να χάσει από τον Άρη.
Εν τω μεταξύ και δοκάρι είχαμε αλλά και σουτ που αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή. Λεπτομέρειες...
Μάθαμε τουλάχιστον πως όταν ένας ποδοσφαιριστής εκτελεί χλιαρά ένα πέναλτυ είναι επειδή δε θέλει να το βάλει. Οπότε και ο Αλεξανδρής το 1995 με το Νικάκειο πέναλτυ ήταν πιασμένος, σωστά;

Πάντως ο προπονητής μας δε δήλωσε «σοφότερος» εκείνη τη μέρα.

Εικόνα savvas gridlock

Σκύλιασε δηλαδή ο ΠΑΟ εκείνη τη μέρα να κερδίσει, ε;

Εικόνα Εν Αθήναις

Και γιατί να ήθελε να χάσει; Κυνηγούσε το αήττητο εάν δεν κάνω λάθος.
Τα «πόδια ανοιχτά» είναι στη φαντασία σου. Δικαιολογείσαι όμως, επειδή είσαι συνηθισμένος να τα βλέπεις από τη δική σου ομάδα.

Εικόνα savvas gridlock

Γιατί το γράφει ο Φιαμέγκος. Ποιον να πιστέψουμε, εσένα το 2014 ή το Φιαμέγκο που ήταν στη Λεωφόρο το 1962;

Εικόνα Εν Αθήναις

Ώπα, τώρα είναι αξιόπιστες οι κριτικές ενός «βάζελου» όπως ήταν ο Φιαμέγκος;
Το γεγονός να ήταν απογοητευμένος από την απόδοση της ομάδας του (μιλάμε για έναν από τους πιο «άρρωστους» Παναθηναϊκούς») δεν παίζει;

Επειδή δυσκολεύομαι να βρω το κομμάτι που λέει πως ο Παναθηναϊκός έκατσε να χάσει, μπορείς να με βοηθήσεις; Φχαρστώ...

Εικόνα savvas gridlock

Γενικότερα, όταν ένας βάζελος παραδέχεται τα στραβά της ομάδος του, αυτό αποτελεί είδηση, στη λογική ''μόνοι σας τα λέτε''. Όταν εξυμνεί την ομάδα του, τα λεγόμενά του δεν αποτελούν είδηση σώνει και ντε. Μπορεί να είναι αληθή, μπορεί όμως και να τα λέει επειδή τα βλέπει με πράσινα γυαλιά. Ειδικότερα, σε ματς που ο ΠΑΟ ήταν αδιάφορος, ο Άρης ήθελε βαθμούς για να σωθεί και η ''Ηχώ'' τον βρήκε απογοητευτικό, εγώ γιατί να μην συμπεράνω ότι δεν σκύλιασε να χτυπήσει το ματς; Αν τα πράγματα ήταν ανάποδα και ο βέβαιος πρωταθλητής Ολυμπιακός έχανε στο Καραϊσκάκη από τον Άρη που κινδύνευε, με το ''ΦΩΣ'' να τον βρίσκει απογοητευτικό, εσύ τι θα έλεγες; Δεν θα έλεγες ότι άνοιξε τα πόδια ο γαύρος; Όταν χάσαμε από την Κέρκυρα στο Καραϊσκάκη πριν 3 χρόνια 0-1, τι είπες;

Εικόνα Εν Αθήναις

Άλλες εποχές τότε και άλλα συμφέροντα. Σου επαναλαμβάνω πως το αήττητο πρωτάθλημα ήταν μεγάλο κίνητρο για τους ποδοσφαιριστές. Γιατί να κάτσουν να χάσουν; Και τον Άρη δεν τον λες και από τα πιο φιλικά σωματεία για τον Παναθηναϊκό...

Εικόνα REDNYC

RE KARAGIOZH GIATI MPAINEIS KAI GRAFEIS SE KOKKINO SITE? FILE PSAXOU! EISAI GAUROS KAI DEN TO EXEIS KATALAVEI! HAHAHA! FTOU SOU RE! TOSO POLY SE PONAEI? VLEPW EISAI TAKTIKOS, DIAVAZEIS SYNEXEIA TIS ANARTHSEIS! ETSI AGORI MOU, SYNEXISE NA MAS DIAVAZEIS!

Εικόνα savvas gridlock

To στήσιμο τη δεκαετία του '60 πήγαινε σύννεφο. Ακριβώς επειδή οι παίκτες δεν έπαιρναν επισήμως μισθό, οργίαζε το παρασκήνιο. Κάθε μέρα οι στήλες των εφημερίδων γέμιζαν με φήμες και ψιθύρους για παίκτες-παράγοντες-διαιτητές που ''τα πήραν''. Στην προκειμένη περίπτωση, εγώ δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Έγινε το φυσιολογικό, αυτό που συμβαίνει συνήθως όταν μία αδιάφορη ομάδα αντιμετωπίζει κάποια που καίγεται για βαθμούς. Το μάτι του ενός γυαλίζει και του άλλου πετάει χαρταετό. Aπό εκεί και πέρα, φαντάζομαι μιλάς για το αήττητο στη Λεωφόρο, όχι γενικά στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟ πριν παίξει με τον Άρη δεν ήταν αήττητος. Είχε χάσει στην Τούμπα με σκορ 2-1. Ε σιγά το δέλεαρ, ''θα χάσουμε το αήττητο στο κάστρο μας''.

Εικόνα Εν Αθήναις

Κάτσε γιατί μπερδεύτηκα.
Τελικά το ΠΑΟ-Άρης 0-1 ήταν κανονικό ή ανοίξαμε τα πόδια;
Γιατί το «ανοίξαμε τα πόδια» με το «δεν καίγομαι για βαθμούς» έχει χαώδη διαφορά.

Εικόνα savvas gridlock

Στο ματς ΠΑΟ-Άρης το 1962 δεν ''τα πήρανε'' οι παίκτες του ΠΑΟ για να κάτσουν να χάσουν, αλλά δεν σκύλιασαν για τη νίκη, επειδή ήταν αδιάφοροι και οι αντίπαλοί τους ήθελαν οπωσδήποτε τους βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση, δεν τίμησε το άθλημα ο ΠΑΟ, όπως κοκορεύονται σήμερα κάποιοι οπαδοί του ότι κάνει πάντοτε στην ιστορία του. Τιμώ το άθλημα=παίζω για να κερδίσω. Αυτό είναι το νόημα της ανάρτησης και όλα τα άλλα, τα οποία φέρνεις γύρω γύρω, είναι άσχετα με το θέμα.

Εικόνα Εν Αθήναις

Τότε πώς γίνεται να είχαμε δοκάρι και ευκαιρία πάνω στη γραμμή;

Εικόνα savvas gridlock

Δεν είχατε δοκάρι στο 90', όμως. Και γκολ να κάνατε εκεί με το δοκάρι, έμενε χρόνος να γίνει η ομορφιά του ποδοσφαίρου.

Εικόνα Εν Αθήναις

Α, δηλαδή είχαμε σκοπό να χάσουμε 2-1. Το είχαμε παίξει κιόλας.

Εικόνα savvas gridlock

Άμα είχατε σκοπό να χάσετε 2-1 και το'χατε παίξει κιόλας, θα χάνατε 2-1. Οι παίκτες του ΠΑΟ μπήκανε στο γήπεδο δίχως να σκιστούν για τη νίκη. Αν τους καθόταν το αποτέλεσμα, έχει καλώς. Αν δεν τους καθόταν, δεν θα σκύλιαζαν για να το πάρουν. Έχει γίνει χιλιάδες φορές κάτι παρόμοιο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, με τους παίκτες των 2 ομάδων να συνεννοούνται με τα μάτια. Δεν απαντάς όμως στο κρίσιμο ερώτημα. Αν τα πράγματα ήταν ανάποδα και στη θέση του ΠΑΟ ήταν ο Ολυμπιακός, εσύ προσωπικά τι θα έλεγες;

Εικόνα Εν Αθήναις

Για το 1962 τίποτα. Τί να πω;
Εγώ μπήκα να σχολιάσω ένα κείμενο με τίτλο «Πόδια ανοιχτά» αλλά πόδια ανοιχτά δεν είδα.
Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Φαίνεται ότι η Ιστορία δε βοηθάει πάντα να ισοφαριστούν οι δικές σας αμαρτίες.

Εικόνα savvas gridlock

Στο ματς Ολυμπιακός-Κέρκυρα 0-1 το 2012, τι είπες;

Εικόνα Εν Αθήναις

Τι να πω; Έχω αποδείξεις;
Είπα όμως στο Λεβαδειακός-ΟΣΦΠ 3-2, γιατί εκεί υπήρξε και μαρτυρία του προπονητή σας, καθώς και μετέπειτα μαρτυρία του Καστίγιο. Και φυσικά κανένας δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις σε κανέναν αθλητικό εισαγγελέα για να δούμε τί εννοούσε.

Δεν ξέρω εάν το ΟΣΦΠ-Κέρκυρα 0-1 και το ΠΑΟ-Άρης 0-1 ήταν στημένα, ξέρω όμως πως άλλη σχέση είχαν ΠΑΟ και Άρης το 1962 και άλλη ΟΣΦΠ και Κέρκυρα το 2012.

Γιατί δεν κάνεις κι ένα θέμα για το Εθνικός Αστέρας-Παναθηναϊκός 1-2; Προπονητής του Αστέρα ο Λιβαθηνός.
Παρόλα αυτά δεν κάτσαμε να χάσουμε.

Εικόνα savvas gridlock

O λόγος που δεν κάτσατε να χάσετε με τον Αστέρα το 2002 δεν έχει να κάνει με το Λιβαθηνό, αλλά με τον τότε ιδιοκτήτη του Εθνικού Αστέρα. Και αποδείξεις γι'αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν συνήθως. Αν υπήρχαν, θα τις ξέρανε όλοι και δεν θα κάναμε εμείς αναρτήσεις. Έπειτα ποια απόδειξη να σταθεί στο δικαστήριο με βάση το ''σοφότερος'' του Σόλιντ και τις δηλώσεις του Καστίγιο; Ο Σόλιντ θα σου πει ''δεν είχαν κίνητρο οι παίκτες μου και ψωλοβαρούσαν'' και τα του Καστίγιο θα τα δικαιολογήσεις ''στράβωσε με τεχνική ηγεσία-διοίκηση του Ολυμπιακού και πετάει χολή''. Άλλο το τι λέμε εδώ ή γενικότερα στο Internet κι άλλο τι αντέχει στις δικαστικές αίθουσες.

Εικόνα ΒΑΣΙΛΗΣ7

ΠΑΙΖΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΠΟΛΥ ΖΟΡΙ

Εικόνα Romain

Όταν σου δίνεται πέναλτι και το κτυπάς χλιαρά τι σημαίνει? Ότι δεν θέλεις να το βάλεις. Τι απόδειξη θέλεις?

Εικόνα xristoforas

στο σημειο αυτο να πω οτι ο Ολυμπιακος στη Ριζουπολη κερδισε πεναλτυ..ηταν αγωνας κυπελλου...1-1 ηρθαμε..ισοφαρισαμε με πεναλτυ που δεν ηταν!
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΣΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ Π Ρ Ο Ε Τ Ρ Ε Π Α Ν ΤΟΝ ΝΙΝΙΑΔΗ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ...

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΑΤΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΟ.... Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΧΑΣΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΖΕΛΟΙ...Ή ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΛΑΘΟΣ? ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΒΒΑΣ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΤΩΣ!!

Εικόνα Εν Αθήναις

Ωραία. Άρα και ο Αλεξανδρής το 1995 δεν ήθελε να το βάλει. Το χτύπημα του ήταν χλιαρότατο και στο κέντρο.
Σοβαρευτείτε...

Εικόνα xristoforas

ΑΚΟΥ....ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΣΚΟΡ 1-1 ΣΤΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ Ο ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΦΕΥΓΕΙ ΤΕΤ Α ΤΕΤ....ΦΑΤΣΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΧΛΙΑΡΟ ΣΟΥΤΑΚΙ.....ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΔΕ ΒΑΡΕΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ-ΣΟΥΤ? ΔΕΝ ΞΕΡΩ...ΕΠΡΕΠΕ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΣΟΥΤΑΡΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ...ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ!