ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ''ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ''



Διαβάζουμε στο site της ''Παναθηναϊκής Συμμαχίας'' τα παρακάτω.
 

 
Όποιος δεν είναι μέλος στην ''Παναθηναϊκή Συμμαχία'' και θέλει να δει το ματς ΠΑΟ-Νίκη Βόλου την Κυριακή, θα πληρώσει 5 ευρώ παραπάνω για το ίδιο εισιτήριο που θα καταλήξει σε ένα μέλος της ''Παναθηναϊκής Συμμαχίας''. Πού θα πάνε αυτά τα 5 έξτρα ευρώ; Θα πάνε στα ταμεία της ''Παναθηναϊκής Συμμαχίας''. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για όλους εμάς τους Έλληνες πολίτες; Ας θυμηθούμε ένα περυσινό άρθρο.
 
Δώσαμε σε έναν φοροτεχνικό το παράδειγμα ενός εισιτηρίου από παλαιότερο αγώνα (Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός) που ανέγραφε τιμή 7,5 ευρώ, ενώ η είσοδος στο γήπεδο κόστιζε 15 ευρώ. Μας είπε: «Η ΠΑΕ, μη εμφανίζοντας την πραγματική αξία του εισιτηρίου που είναι τα 15 ευρώ και σπάζοντας το ποσό σε δυο επιμέρους ποσά των 7,5 ευρώ και εμφανίζοντας το ένα σαν αξία του εισιτηρίου και το άλλο σα δωρεά προς την Παναθηναϊκή Συμμαχία, ενδεχομένως να αποδίδει λιγότερο ΦΠΑ στο κράτος κατά 0,86 λεπτά, που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ ο οποίος εμπεριέχεται στα 7,5 ευρώ που εμφανίζεται σα δωρεά προς την Παναθηναϊκή Συμμαχία και δεν εμφανίζονται σαν έσοδα του εισιτηρίου». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στην τιμ ή των εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων περιλαμβάνεται 13% ΦΠΑ. Από την άλλη, τα έσοδα από τη δωρεά δεν έχουν φυσικά ΦΠΑ...
Πέρα όμως από τον ΦΠΑ, οι ΠΑΕ (ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες) μετά το τέλος του αγώνα καλούνται να καταβάλουν ποσά που αντιστοιχούν σε δαπάνες και κρατήσεις. Σύμφωνα με το άρθρο 24 της Προκήρυξης Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Super League για την περίοδο 2010-2011 (αυτή είναι η πιο πρόσφατη προκήρυξη) οι κρατήσεις αφορούν:
Ποσοστό για τη χρήση γηπέδου 15%, Φ.Π.Α. 23% στο ποσό για τη χρήση του γηπέδου, δημοτικά τέλη μέχρι 0,0059 ευρώ για κάθε εισιτήριο, ποσοστό υπέρ Super League Ελλάδα 4%, ποσοστό  4,5%  Ε.Π.Ο. μέσω της «Super  League».
Η αιτιολογία για τη δωρεά είναι η ανακαίνιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Όμως, η δωρεά δεν γίνεται προς τον ίδιο τον Παναθηνακό (την ΠΑΕ ή τον Ερασιτέχνη) αλλά προς την Παναθηναϊκή Συμμαχία (ΠΣ), το σωματείο το οποίο ίδρυσε και στο οποίο προεδρεύει ο κ. Αλαφούζος – μετά από εκλογές, το Νοέμβριο 2012. Η Παναθηναϊκή Συμμαχία είναι, κατά το καταστατικό της, «μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο». Ως εκ τούτου, όπως για κάθε τέτοιο σωματείο, σύμφωνα με τους νόμους 2238/94 και 4172/13, τα έσοδα από δωρεά δεν φορολογούνται. Σκοπός της ΠΣ είναι, εκτός των άλλων, «να δημιουργήσει ένα ταμείο με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της ομάδας».
Πέρα όμως απ’ αυτό, στην Προκήρυξη Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Super League για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011, ως αποδεκτά μέσα εισόδου στα γήπεδα αναγνωρίζονται σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 1 εισιτήρια που εκδίδονται από τη γηπεδούχο ΠΑΕ, εισιτήρια διαρκείας, προσκλήσεις, διαπιστεύσεις κτλ. Όμως, το άρθρο 26, παράγραφος 6, λέει: «Στην περίπτωση που η Super League Ελλάδα διαπιστώσει ότι η ΠΑΕ παρέδωσε στους φιλάθλους πλαστά εισιτήρια ή εισιτήρια σε τιμή μεγαλύτερη από τη νόμιμη ή παραποιημένα ως προς τη θύρα εισόδου ή μαζί με τα εισιτήρια διαθέτει κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης Π.Α.Ε. ή άλλο είδος εισιτηρίου το οποίο είναι συνημμένο στο κανονικό εισιτήριο, επιβάλλονται με απόφαση της «Super League Ελλάδα», οι προβλεπόμενες για κάθε περίπτωση από τον Κ.Α.Π (Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου) ποινές».
Ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟ μας εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της ΠΑΕ να ζητήσει από τους φιλάθλους να ενισχύσουν οικονομικά το Σωματείο γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Super League και του ΟΠΑΠ. Όσον αφορά την προκήρυξη, ο ΠΑΟ αναφέρει ότι δεν έχει υπογραφεί νέα Προκήρυξη Πρωταθλήματος για την περίοδο 2013-2014, αλλά και αν ίσχυαν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί, ο ΠΑΟ δεν διαπράττει κάποιο αδίκημα. «Για την τσέπη του οπαδού δεν υπάρχει κάποια επιπλέον επιβάρυνση, είτε δώσει όλο το ποσό για να αγοράσει το εισιτήριο είτε το δώσει κάνοντας παράλληλα τη δωρεά προς το σωματείο». Η διοίκηση του ΠΑΟ διευκρινίζει ότι ο φίλαθλος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να καταβάλει τη δωρεά προς το Σωματείο και να πληρώσει όλο το ποσό για να αγοράσει το εισιτήριο. Εμείς, πάντως, όταν αγοράσαμε το δικό μας εισιτήριο, παρότι επιμείναμε να μην πληρώσουμε τη δωρεά, μας εξηγήθηκε με τρόπο σαφή πως αυτό είναι αδύνατον.
 Το TPP απευθύνθηκε και στη Super League (SL), ως διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Ο εκπρόσωπός της Πιέρ Κοσμίδης μας πληροφόρησε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά τη SL αλλά τις ΠΑΕ, οι οποίες ως ανώνυμες εταιρείες είναι υπεύθυνες για την οικονομική διαχείριση των αγώνων. Το ΤΡΡ αναφέρθηκε στις απαγορεύσεις του άρθρου 26 της προκήρυξης (δες παραπάνω), αλλά ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας είπε πως δε νομίζει ότι γράφεται κάτι τέτοιο μέσα στην προκήρυξη.
 Ζήτημα όμως τίθεται και με τον Ερασιτέχνη, καθώς όλες οι ΠΑΕ υποχρεούνται να καταβάλλουν στα ιδρυτικά ερασιτεχνικά σωματεία (όπως ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός) το 10% τουλάχιστον από την οικονομική εκκαθάριση των αγώνων συν άλλα ποσά (όπως δικαίωμα από τη χρήση του γηπέδου).
 Η γραπτή απάντηση του Ερασιτέχνη προς το TPP: «Οι απαντήσεις στο αίτημά σας θα δοθούν με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθεί διαθέσιμος ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη».
 Και ενώ ως αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος Ηλίας Μιχαλαριάς δεν μας έχει απαντήσει, ο προηγούμενος πρόεδρος του Ερασιτέχνη, κ. Αχιλλέας Μακρόπουλος, ο οποίος
παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2013, εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκεια του για την τακτική της ΠΑΕ να μην αποδίδει στον Ερασιτέχνη μερίδιο από τα εισιτήρια διαρκείας. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ο Ερασιτέχνης μέχρι αυτή την ημέρα αρνείται να υπογράψει τη σύμβαση με την ΠΑΕ για τη χρήση της Λεωφόρου.

 
Με τη σύμφωνη γνώμη της ''κόκκινης'' Superleague και της ''κόκκινης'' Πολιτείας, η ΠΑΕ ΠΑΟ του Αλαφούζου κλέβει το Κράτος, αποδίδοντας λιγότερους φόρους από τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων της. Επίσης, επειδή είδαμε σε πρόσφατα άρθρα μας (εδώ κι εδώ) δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ ΠΑΟ (η μία με το στόμα ακόμη), αυτές γίνονται με τα χρήματα που συγκεντρώνει η ''Παναθηναϊκή Συμμαχία''. Δηλαδή με τα χρήματα που δίνει ο κόσμος του ΠΑΟ (αλλά και ο κόσμος των υπολοίπων ομάδων, όταν αυτοί φιλοξενούνται στο γήπεδο της Λεωφόρου) και με αυτά που γλυτώνει από το Κράτος διοικεί τον ΠΑΟ ο κύριος Αλαφούζος. Ο καταδικασμένος από δικαστήριο για φοροδιαφυγή κύριος Αλαφούζος, για να μην ξεχνιόμαστε.
 
 
Κανονικά γι'αυτό το θέμα θα έπρεπε να γκρινιάζει και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, αλλά αυτόν τον διοικούν πλέον οι υπάλληλοι της Μπύρας 13, που έχουν βρει τις άκρες τους. Greenwin και τα μυαλά στα κάγκελα.

Σχόλια

Εικόνα Bad7

Ασχετο εγω περιμενω μετα την αθλητικη ηχω και τη derby να κλεισει και η πρασινη και απαλαχτουμε απο τα βαζελια

Εικόνα Bad7

μετα τα χανουμια υστερα τα μουνια του βορρα και τελος οι ψευτοαντικειμενικοι να ξεβρωμισουμε και να υσηχασουμε

Εικόνα Aprosarmostos17

Καλά, δεν μας λες και τίποτα καινούριο. Είναι γνωστό ότι τα μπουρδέλα φοροδιαφεύγουν στην Ελλάδα.

Εικόνα katerina

Καλησπέρα παιδιά!
Σάββα να σου κάνω μία ερώτηση καθώς φαίνεται να το κατέχεις το θέμα.
Από ότι έχω καταλάβει ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών της παναθηναϊκής συμμαχίας ανήκει στο καραφλούζο. Αγοράζοντας οι λαγοί εισητηρία για τα εντός έδρας παιχνίδια είναι υποχρεωμένοι να δωρίσουν ένα ποσό στη συμμαχία.
Αφου ο καραφλούζος είναι μεγαλομέτοχος, οι λαγοί του κάνουν δωρεά? Ισχύει κάτι τέτοιο?
Μαζί με το Βαγγέλα τους πάτε και εσείς γαμιώντας!!!
Καλή συνέχεια παιδιά!

Εικόνα savvas gridlock

Σε γενικές γραμμές το έχεις πιάσει το θέμα, με μία μικρή (και όχι ουσιαστική) διόρθωση. Η Παναθηναϊκή Συμμαχία δεν είναι ΑΕ για να έχει μετοχές. Είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο. Παρά το ότι όμως είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, είναι μεγαλομέτοχος σε ΠΑΕ, δηλαδή σε ανώνυμη εταιρεία, που εξ ορισμού στοχεύει...στο κέρδος. Δηλαδή η ΠΑΝ.ΣΥ. έχει μετοχές στον ΠΑΟ και πρόεδρος στην ΠΑΝ.ΣΥ. είναι ο Αλαφούζος. Μη κερδοσκοπικό σωματείο που στοχεύει στο κέρδος. Ελλαδάρα ολέ.

Εικόνα katerina

Με μπέρδεψες λίγο. Αν θυμάμαι καλά, από προηγούμενη ανάρτηση, οι ΠΑΕ δε δύνανται να διανέμουν κέρδη. Άρα αν καταλαβαίνω καλά, εννοείς το κέρδος από μελλοντική πώληση των μετοχών της ΠΑΕ ποα που κατέχει η ΠΑΝ.ΣΥ.
Πρόεδρος πως εκλέγεται ο αλαφούζος? Το δικαίωμα ψήφους είναι ανεξάρτητο του ποσού που έχει δώσει ο κάθε λαγός της ΠΑΝ.ΣΥ? Το κεφάλαιο που έχει η ΠΑΝ.ΣΥ δε κατανέμεται σε μερίδια?

Εικόνα savvas gridlock

Δεν δύνανται να διανέμουν κέρδη οι ΠΑΕ, γιατί έχουν όλες τους συσσωρευμένες ζημίες. Αν η κάθε χρήση σε όλες τις σεζόν κλείνει με έλλειμμα, αυτά αθροίζονται και προκύπτει το υπόλοιπο ζημιών από προηγούμενες χρήσεις, το οποίο πρέπει πάντοτε να είναι μικρότερο του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία της εταιρείας (αυτά είναι τα ίδια κεφάλαια, μετοχικό κεφάλαιο μείον ζημίες από προηγούμενες χρήσεις). Για να αρχίσουν να παίρνουν κέρδη οι μέτοχοι, πρέπει να μην υπάρχουν ζημίες καθόλου. Για να το πούμε λαϊκά, το μετοχικό κεφάλαιο είναι τα λεφτά που έβαλε κάποιος για να ανοίξει ένα μαγαζί. Αν κάθε χρόνο, από την χρήση που γίνεται έσοδα-έξοδα, το μαγαζί μπαίνει μέσα, δεν μπορεί να πάρει πίσω λεφτά ο ιδιοκτήτης. θεωρητικά λοιπόν, κάποια στιγμή μπορεί να μηδενιστεί το κοντέρ των συσσωρευμένων ζημιών στην ΠΑΕ ΠΑΟ και να αρχίσει να γράφει κέρδη. Τότε τι θα γίνει; Πού θα πάνε αυτά τα λεφτά; Δεν θα πάνε πίσω στην ΠΑΝ.ΣΥ.; Τι θα τα κάνει η ΠΑΝ.ΣΥ., δεν θα τα μοιράσει στα μέλη της; Πώς θα πάρουν μερίσματα τα μέλη ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου; Ο Αλαφούζος εκλέγεται πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. με εκλογές. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη της ΠΑΝ.ΣΥ. και για να γραφτείς μέλος, δίνεις μόνο 50 ευρώ, τίποτε άλλο. Το κεφάλαιο της ΠΑΝ.ΣΥ. πηγαίνει με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ, άρα δεν παίρνουν τίποτε πίσω τα μέλη της ΠΑΝ.ΣΥ..

Εικόνα katerina

Σε ευχαριστώ πολύ Σάββα, ήσουν πολύ κατατοπιστικός. Θα έχει ενδιαφέρον να δουμε τι θα γίνει στη περίπτωση πώλησης του ποα.

Εικόνα Ερυθροφύλακας

Οι εκλογές που έκαναν ήταν η απόλυτη παρωδία, η "γραμμή" πήγε σύννεφο, παραδοσιακές δε αρχές της ψηφοφορίας πήγαν περίπατο..

Εικόνα clark gheibol

σόρι για τη διόρθα, αλλά η έννοια "μη κερδοσκοπικό" για τα σωματεία δε σημαίνει ότι απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Σημαίνει ότι απαγορεύεται να μοιράζουν τα κέρδη στα μέλη του σωματείου. Τύποις δηλαδής είναι εντάξει. Το ότι βέβαια υποχρεώνουν όσους αγοράζουν εισιτήριο να κάνουν δωρεές (χρειάζεται animus donandi για να κάνει κάποιος δωρεά), είναι ξεκάθαρη φορολογική πουστιά. Έφκιασαν δηλαδής ένα σωματείο που σκοπό έχει τη στήριξη μιας ανώνυμης εταιρείας.

Εικόνα savvas gridlock

Στην υποθετική περίπτωση που στο μέλλον η ΠΑΕ ΠΑΟ ισοσκελίσει τις συσσωρευμένες ζημίες από προηγούμενες χρήσεις και αρχίζει να μοιράζει μερίσματα στους μετόχους της, ενώ μεγαλομέτοχός της παραμένει η ΠΑΝ.ΣΥ., πού θα πάνε τα μερίσματα; Δεν θα τα παντελονιάσουν τα μέλη της ΠΑΝ.ΣΥ.;

Εικόνα clark gheibol

Θεωρητικά όχι. Ακόμα κι αν λυθεί το σωματείο, η περιουσία δε διανέμεται στα μέλη του. Φαντάζομαι βέβαια ότι όλο και κάποια φόρμουλα θα βρουν και σ' αυτήν τη μπερίπτωση για να παντελονιάσουν

Εικόνα clark gheibol

να πω επίσης ότι είναι γνωστό ότι για να αντλήσεις κεφάλαια από σωματείο, απλά εμφανίζεις μια παροχή ως έξοδο του σωματείου. Έτσι λειτουργούν όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι: φκιάνω εγώ ένα σωματείο, στο οποίο δεν είμαι μέλος, αλλά βάνω 20 δικούς μου μεταξύ των οποίων και το Δ.Σ. του σωματείου. Το σωματείο είναι ασούμε πυγμαχία φάση. Εμφανίζω τα μπικικίνια των πελατών ως μηνιαίες εισφορές του σωματείου και βάνω το Δ.Σ. να με προσλάβει για δάσκαλο πυγμαχίας με μισθό ασούμε 4.000 ευρώ μηνιαίως. Έτσι εγώ έχω το ΙΚΑ μου και τέσσαρα χιλάρικα. Αν το σωματείο βγάνει παραπάνω, είτε αφξάνω το μισθό μου, είτε εμφανίζω ένα άλλο έξοδο, πχ προσλαμβάνεται ο κουνιάδος μου ως βοηθός, κόβω τιμολόγια στον ανιψιό μου που έχει φαρμακευτική εταιρεία κλπ. Υπάρχουν δηλαδής τρόποι να παντελονιάζεις το μαρούλι του σωματείου, αρκεί να ελέγχεις το Δ.Σ.

Εικόνα savvas gridlock

Ναι, αλλά για σκέψου να έχει να διαχειριστεί ένα τέτοιο σωματείο μερίσματα φερ'ειπείν 5 εκ. ευρώ από μία ΑΕ, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος. Υποθετικά μιλάμε, αποκλείεται να γίνει αυτό ποτέ στην Ελλάδα με τον ΠΑΟ, αλλά με βάση τους τύπους προβλέπεται κάτι τέτοιο. Τι θα γίνουν αυτά τα μερίσματα; Τι προβλέπεται σε αυτήν την περίπτωση; Δεν θα γίνουν παντελόνι;

Εικόνα ΔΙΑΣ

Το αλμπουμ με τις φωτογραφιες απο την Αμφιπολη που χαρησε ο dealer Σαμαρας στην Αγγελα, αληθευει οτι περιειχε και Δελτιο Παροχης Υπηρεσιων της Παναθηναικης Συμμαχιας σε οστρακο και με υπογραφη Ιωάννεως του Αλαφουζηνού?

Εικόνα savvas gridlock

Χαχαχαχα...