''ΣΟΥΚΕΡ ΒΑΖΕΛΑ ΒΑΛΕ ΤΗ ΦΑΝΕΛΑ''



Είδαμε στο ''σαν σήμερα'' λίγο πριν το κωλοπαίχνιδο με τη Σεβίλλη του 1995, με τον αληταρά Ούγγρο διαιτητή Σάντορ Πουλ και το είδωλο των βάζελων, Νταβόρ Σούκερ. Δυο χρόνια αργότερα, ο Σούκερ επέστρεψε στην Ελλάδα ως παίκτης της Ρεάλ, για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Champions League της περιόδου 1997-98. Ας δούμε το τι συνέβη στις 3 Νοεμβρίου 1997 (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-11-1997
 

 

 

 

 

 

 

Aπίστευτο κι όμως αληθινό κι ελληνικό! Περίπου 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού, κάνοντας πραγματικότητα όσα είχαν δηλώσει μετά το 5-1 της Pεάλ Mαδρίτης επί του Ολυμπιακού, υποδέχθηκαν (για λογαριασμό του Ολυμπιακού ήταν ο Πέτρος Kόκκαλης) χθες το βράδυ την αποστολή των Iσπανών στο αεροδρόμιο (έφτασε για το αυριανό ματς με τους «ερυθρόλευκους») κι αποθέωσαν τον Nταβόρ Σκούκερ (αιτία βεβαίως τα γκολ που έχει πετύχει εις βάρος των Πειραιωτών!).
H κίνηση αυτή (μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία) προκάλεσε έντονη αμηχανία στους παίκτες και τους παράγοντες της πρωταθλήτριας Iσπανίας, αφού οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με συνεχή συνθήματα και δεκάδες καπνογόνα δημιούργησαν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα. Οι οπαδοί των «πρασίνων» είχαν πάει στο αεροδρόμιο πολλή ώρα πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο με την αποστολή των Mαδριλένων (έφθασε με μισή ώρα καθυστέρηση), αλλά κοντά στο κτίριο των αφίξεων δεν έφτασαν, αφού τους εμπόδισαν ισχυρές δυνάμεις των MAT.
Ο Kροάτης επιθετικός ήταν ο τελευταίος που βγήκε από την αίθουσα αφίξεων και ίσως ο μοναδικός που καταλάβαινε τι συμβαίνει. Ο Σούκερ με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη του χαιρετούσε τον κόσμο, αλλά δηλώσεις δεν τον άφησε η Aστυνομία να κάνει λόγω του χάους που επικρατούσε. Kάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού πάντως κατάφεραν να τον πλησιάσουν και του έδωσαν λουλούδια και μια φανέλα της ομάδας τους ζητώντας του μάλιστα να τη βάλει στο αυριανό ματς κάτω απ' αυτή της Pεάλ κι αν πετύχει γκολ να τη δείξει. Tώρα αν ο Kροάτης θα τους κάνει τη χάρη είναι άγνωστο. Ο Pαούλ είπε ότι «μας περιμένει ένα δύσκολο παιχνίδι και δεν μπορούμε να βάλουμε πάλι πέντε γκολ», ενώ ο Mοριέντες πως το «αυριανό είναι τελείως διαφορετικό ματς, αφού παίζουμε σε μια δύσκολη έδρα». Ο προπονητής Γιούπ Xάινκες δεν έκανε δηλώσεις και παρέπεμψε στη συνέντευξη Tύπου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.
Πριν από την άφιξη της αποστολής της Pεάλ 20 οπαδοί του Παναθηναϊκού οδηγήθηκαν από αστυνομικούς στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της υποδοχής των Mαδριλένων σημειώθηκαν επεισόδια όταν οπαδοί του Ολυμπιακού έστησαν καρτέρι σ' αυτούς των «πρασίνων» στη λεωφόρο Bουλιαγμένης και τους πέταξαν πέτρες και καδρόνια προκαλώντας ζημιές στ' αυτοκίνητά τους.
 
 
''Παγκόσμια πρωτοτυπία'' χαρακτήρισε η ''Ελευθεροτυπία'' την υποδοχή των βάζελων στο είδωλό τους, το Σούκερ. Και γιατί είχαν είδωλο το Σούκερ οι βάζελοι; Όχι επειδή ήταν παίκτης του ΠΑΟ στο παρελθόν, αλλά επειδή με δικό του γκολ στην παράταση αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός από τη Σεβίλλη το 1995 κι επειδή στο πρώτο ματς της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη, τον Οκτώβριο του 1997, έβαλε δύο γκολ με πέναλτυ στον Ολυμπιακό. Eίναι που όπως λένε οι βάζελοι ''εμείς δεν είμαστε κομπλεξικοί, να βγαίνουμε στο Πασαλιμάνι να πανηγυρίσουμε επειδή αποκλείστηκε ο ΠΑΟ από τον Άγιαξ το 1996''. Ε αφού δεν είστε κομπλεξικοί, πήρατε την απάντησή σας από τον κόσμο του Ολυμπιακού για την υποδοχή στο Σούκερ, όπως είδαμε πιο πάνω.
 
Πριν από την άφιξη της αποστολής της Pεάλ 20 οπαδοί του Παναθηναϊκού οδηγήθηκαν από αστυνομικούς στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της υποδοχής των Mαδριλένων σημειώθηκαν επεισόδια όταν οπαδοί του Ολυμπιακού έστησαν καρτέρι σ' αυτούς των «πρασίνων» στη λεωφόρο Bουλιαγμένης και τους πέταξαν πέτρες και καδρόνια προκαλώντας ζημιές στ' αυτοκίνητά τους.
 

 
''...το χειρότερο ήταν ότι χτύπησαν και μάτωσαν ορισμένοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού''.
 
Φυσικά εμείς δεν υιοθετούμε τέτοια περιστατικά βίας, απλώς παραθέτουμε το ρεπορτάζ της φιλο-παναθηναϊκής ''Ηχούς''. Για τον ίδιο λόγο, παραθέτουμε και το παρακάτω πανό των οπαδών του Ολυμπιακού.
 

Σχόλια

Εικόνα nea7liosia

α ρε αδερφέ KCS τι μου θύμισες τώρα..."γιάρι γιάρι γιάρι γιάρι του Λιτμάνεν το παπάρι του Λιτμάνεν το παπάρι γιάρι γιάρι γιάρι γιάρι" ήταν το νησιώτικο τραγουδάκι που ακούστηκε εκείνη τη μέρα του Απρίλη του '96 στο ΟΑΚΑ προς τιμήν του μεγάλου αυτού Φιλανδού παίκτου....Κατά τα λοιπά κι όσον αφορά και τα σημερινά ρεζιλίκια εγώ θα το φωνάζω εφεξής μέχρι να ισιώσει ο γιαλός ή να αρμενίσει ίσια το βαπόρι: ΞΥΠΝΑΤΕΕΕΕΕΕΕΕ ΩΡΕΕΕΕΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ!!!!!!!Και απευθύνομαι σε όλους μας...

Εικόνα tsalouxidis

Δε λέω γενικά, λέω ότι το συγκεκριμένο πέναλτι με τη Σεβίλλη, που ακόμα τόσα χρόνια μετά δεν έχω καταλάβει αν είναι κουντεπιέ ή εξωτερικό, είναι μακράν του δεύτερου το πιο άπιαστο και καβλωτικό πέναλτι που έχω δει με τα ματάκια μου.Τον ξετίναξε όπως η τελική γροθιά του Ιβάν Ντράγκα -σωσίας του Γιουσκόβιακ- στο δύσμοιρο Απόλο Κριντ. Τέτοιο πέναλτι δεν τολμάει να σουτάρει ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ο Τζόρτζεβιτς υπήρξε περιπτωσάρα στα στημένα. Στα πέναλτι σούπερ αλλά στα απευθείας φάουλ μαύρα χάλια (από τα περί τα 150 που έχει εκτελέσει, ελλείψει σπεσιαλίστα θυμάμαι βαράγανε όποιος να'ναι με τη σειρά, τα 140 πήγανε πάνω στο τείχος), στα κόρνερ απ'τους χειρότερους όλων των εποχών -μονίμως η μπάλα χαμηλά στο πρώτο δοκάρι- αλλά 7/10 φάουλ με σέντρα απ'το πλάι που εκτελούσε δημιουργούσαν φάση.

Εικόνα Bad7

Το λενε και μονοι τους οτι ειναι βαζελοι!!!Αυτοι ειστε ρε δοξαζετε τους αντιπαλους του Θρυλου αφου εσεις δε μπορειτε να τον νικησετε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Εικόνα KCS

Λοιπόν,να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι συνομήλικοι: To 1995-96 ήταν η τελευταία χρονιά των πέτρινων χρόνων και η κορυφαία χρονιά όλης της ιστορίας του βάζελου. Με ρεσιτάλ ρέντας οι ζέλες έφτασαν στους 4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών έχοντας αποκλείσει στους 8 το "μεγαθήριο" της Λέγκια Βαρσοβίας με την οποία είχανε κληρωθεί και πήραν και την Ευρωλίγκα στο μπάσκετ. Είχανε ξεσκιστεί στα βουντού, χωρίς υπερβολή. Απόδειξη γι'αυτό είναι ότι η ρέντα τους κόπηκε απότομα με το Αγιο Πάσχα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τετάρτη του Πάσχα ήρθε ο Γιάρι Λιτμάνεν και η παρέα του στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 80000 ζέλες και το κοντέρ έγραψε 0-3. Την Κυριακή του Θωμά...15000 γαύροι τραγουδήσαμε στο ΟΑΚΑ ,πριν το κάψουμε, ένα ωραίο νησιώτικο τραγούδι σχετικά με τον σπουδαίο αυτό παίκτη και εν συνεχεία φάγανε και την 35άρα στο μπάσκετ. Τέλος πάντων, αλλού θέλω να φτάσω. Ολη εκείνη τη χρονιά με το βάζελο να προχωρά παντού σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι οπαδοί του βάζελου είχαν σαν κυρίαρχο τραγούδι ένα για τον Σούκερ. Στα παιχνίδια του μπάσκετ το είχαν και σποτάκι το γκολ του εν λόγω απόγονου των Ουστάσι. Αν θυμάμαι καλά ο ρυθμός του τραγουδιού ήταν από τραγούδι του ποπ συγκροτήματος "Army of Lovers", όσοι δε τους ξέρουν να κόψουν φάτσες και να ξαναβγάλουν συμπέρασμα... Αυτά έκαναν όλη εκείνη τη χρονιά και πριν βγει όλη η μη βαζελοΕλλάδα να πανηγυρίσει το 0-3, οι -και καλά- μη κομπλεξικοί βάζελοι.

Στα χρόνια του ακολούθησαν τα πλήρωσαν όπως έπρεπε όλα αυτά.

Εικόνα μαουνιέρης

Γιάρι Λιτμάνεν, ο άνθρωπός μου!

Εικόνα tsalouxidis

Καλύτερο πέναλτι από του Γιουσκόβιακ με τη Σεβίλλη δεν έχει εκτελεστεί ποτέ στην ιστορία.Δεν θα το έπιανε ούτε ο Γιασίν στα καλά του ακόμα κι αν ήξερε τη γωνία από πριν.

Εικόνα savvas gridlock

Τα καλύτερα πέναλτυ μακράν ο Τζόλε. Και αυτά που ήταν και λίγο μούφα, πάντοτε τα εκτελούσε καλύτερα ο πούστης...

Εικόνα john

Πολύ γαματα βάραγε και ο ντέταρι .Εχω ακούσει πως δεν είχε χάσει κανένα .100% ευστοχία είχε .Τα χειρότερα για εμένα , ο μητρογλου και ο σαβιολα

Εικόνα μαουνιέρης

Και ο μακαρίτης ο Γιώργος Μητσιμπόνας νομίζω ότι δεν είχε χάσει κανένα.

Εικόνα Chief Bromden

Ως πιτσιρικάς τότε μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που εκτελούσε ο Μητσιμπόνας. Δεν ξέρω αν τα εκτελούσε όλα έτσι αλλά εγώ τον είχα συνδυάσει με χτυπήματα ψηλά ,δυνατά και στο κέντρο.
Μέσα στην υπερβολή του παιδικού μυαλού μου είχα την εντύπωση πως η μπάλα έγλυφε πάντα το οριζόντιο και τράνταζε τον ουρανό των δικτύων, για τόσο ψηλά μιλάμε και πάντα στο κέντρο. Αυτό τον σήκωνε στα μάτια μου, σκεφτόμουν πως ενώ όλοι γνωρίζουν που θα τη στείλει κανείς δε μπορεί να αντιδράσει...
Μετά από χρόνια και μέσω youtube ξαναείδα μερικά πέναλτι και μουτζούρωσα την παιδική μου φαντασίωση, η ριμάδα η μπάλα τελικά δεν το έγλυφε τόσο πολύ το δοκάρι και ούτε εκτελούσε πάντα στο κέντρο...
Για μένα όμως έχει μείνει εκεί ψηλά που τον είχα και ως παιδί...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Υπάρχει ένα τραγούδι για τον αείμνηστο Μητσιμπόνα, το οποίο δεν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Το έχει γράψει ο ξάδερφος του Μητσιμπόνα και φίλος μου, Θωμάς Αστερίου. Το έχω στο κινητό. Όταν κατέβω προς τα κάτω θα το στείλω σε όποιον θέλει. Πολύ ωραίο τραγούδι με μπουζουκάκι.

Εικόνα REDNYC

ΣΑΝ ΧΤΕΣ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΩΛΟΦΥΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ SPORTIME ΤΟ 1995 ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΒΙΛΛΗ... ΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΠΙΑΛΗ "ΒΑΣΙΛΗ, ΒΑΣΙΛΗ, ΠΑΤΑ ΤΗΝ ΣΕΒΙΛΛΗ".... ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΝΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ (ΜΕΣΑ ΗΜΟΥΝ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ)...ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΩΛΟΦΥΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΑΝΕ ΤΑ ΑΡΔΑΚΙΑ? ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΓΙΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ....

Εικόνα REDNYC

ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ....

Εικόνα savvas gridlock

Για πες Γιάννη, τι έγραφε η κωλο-φυλλάδα;

Εικόνα REDNYC

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ - ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΛΑΣΜΕΝΑ....Η ΠΟΡΝΗ ΜΠΑΛΑ ΕΦΤΑΙΓΕ ΚΑΙ Η "ΑΤΥΧΙΑ".... ΚΑΙ Ο ΣΟΥΚΕΡ ΒΕΒΑΙΑ "ΜΕΓΑΛΗ ΚΛΑΣΗ"... ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ? ΓΙΑΥΤΟ ΠΗΓΕ ΑΠΑΤΗ Η ΚΩΛΟΦΥΛΑΔΑ....