ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΔΕΡΗ



Η ιστορία είναι αρκετά γνωστή και αναπαράγεται κατά καιρούς ακόμη και από ιστοσελίδες που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Σήμερα θα την παρουσιάσουμε αναλυτικά, μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής.
 
Σαν σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου 1963, στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Ελλάδος της σεζόν 1963-64, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Ριζούπολη για να αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα. Ήταν το πρώτο ματς στο οποίο οι γαύροι θα ξαναέβλεπαν στο γήπεδο με τα ερυθρόλευκα το Σιδέρη και τον Στεφανάκο, οι οποίοι είχαν προφυλακιστεί γι'αυτήν τη γελοία (και πολύ ύποπτη) ιστορία της αποπλάνησης της ανήλικης κοπέλας, που είδαμε πριν λίγες μέρες. Απέναντι στον Ολυμπιακό βρέθηκε μία δασκαλεμένη ομάδα, με παίκτες που συνεχώς προκαλούσαν (ο Σεραφείδης έδειξε τα γεννητικά του όργανα στους οπαδούς του Ολυμπιακού), έκαναν καθυστερήσεις και ''σκύλιαζαν'' με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να πάρουν το βαθμό της ισοπαλίας. Μόλις ένα σουτ έκαναν προς τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Αυγητίδη σε όλο το ματς. Απέναντι στον Θρύλο όμως βρέθηκε εκείνη τη μέρα και ο Μαλτέζος διαιτητής Κασσά. Εκείνα τα χρόνια υπήρχε η συνήθεια να καλούνται ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια της Α' Εθνικής, για να μην υπάρχουν σκιές γύρω από την απόδοση των Ελλήνων διαιτητών. Ο Κασσά τα έκανε μούσκεμα, αφού εκτός του ότι ανέχθηκε το σκληρό παιχνίδι των παικτών του Απόλλωνα, δίχως να τους τιμωρήσει με όσες κάρτες έπρεπε, ακύρωσε ένα κανονικό γκολ του Ολυμπιακού και δεν του έδωσε ένα πέναλτυ. Στο 85' ο τραυματίας Γιώργος Σιδέρης πέτυχε ένα ''βραζιλιάνικο'' γκολ (σύμφωνα με το ''ΦΩΣ'') με κεφαλιά κι έδωσε τη νίκη με σκορ 1-0 στον Ολυμπιακό. Τότε ο γαύρος ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης, που βρισκόταν στο γήπεδο για τα γυρίσματα της ταινίας ''Διαιτητής'' παρέα με τους συναδέλφους του ηθοποιούς Τάσο Γιαννόπουλο (οπαδός της ΑΕΚ) και ''Αγκόπ'', μπήκε στο γήπεδο και φίλησε τον τραυματία και ξαπλωμένο στο χορτάρι σκόρερ (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-11-1963
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 19-11-1963
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως είδαμε νωρίτερα στο ''σαν σήμερα'' του ΔΙΑ, οι γαύροι στη Ριζούπολη σήκωσαν τρία πανό υπέρ των Στεφανάκου-Σιδέρη, επειδή υπήρχε κίνδυνος να μην τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα για το παιχνίδι με τη Λιόν στη Γαλλία 3 μέρες μετά, στις 20 Νοεμβρίου, για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης της σεζόν 1963-64. Η φωτογραφία από το Μουσείο του Ολυμπιακού είναι χαρακτηριστική.
 

 
Τελικά οι φόβοι των γαύρων επιβεβαιώθηκαν. Σιδέρης-Στεφανάκος δεν ταξίδεψαν στη Γαλλία, ο Θρύλος υποχρεώθηκε να παίξει δίχως τον καλύτερο αμυντικό και τον καλύτερο επιθετικό του και έχασε με σκορ 4-1. Εκεί χάθηκε και η πρόκριση, με μία πολύ σκοτεινή και ύποπτη ιστορία, αφού πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι οι κατηγορίες της ανήλικης πως την αποπλάνησαν οι 3 παίκτες του Ολυμπιακού κατέπεσαν πανηγυρικά στο δικαστήριο. Την ίδια μέρα που έγινε το ματς με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη και για την ίδια αγωνιστική του πρωταθλήματος Ελλάδος, ο ΠΑΟ υποδέχθηκε τον Ηρακλή στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αλλά δεν κατάφερε να τον κερδίσει. Το τελικό σκορ αυτού του παιχνιδιού ήταν 1-1. Ο ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης, που εκείνη την χρονική στιγμή δεν ήταν αρχηγός στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟ όπως παλιά,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 19-11-1963
 

 

 
έβαλε δύο άτομα να σηκώσουν ένα πανό στο γήπεδο εις βάρος του Λάκη Πετρόπουλου, που ήταν βοηθός του προπονητή του ΠΑΟ Μπόμπεκ, με τον οποίο ο Μαντζεβελάκης είχε μεγάλη κόντρα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 19-11-1963
 

 
 
Στόχος του Μαντζεβελάκη ήταν να προκληθεί αναστάτωση στο ποδοσφαιρικό τμήμα, η οποία αναστάτωση θα επέφερε αγωνιστική φθορά=απώλεια βαθμών στο πρωτάθλημα, για να σπεύσουν μετά οι παράγοντες του ΠΑΟ που τον αμφισβητούσαν να πέσουν στα πόδια του και να τον παρακαλέσουν ''γύρνα στην Πανάθα Αντώναρε Μαντζεβελάκη να μας σώσεις''. Έχουμε δει την ιστορία του Μπόμπεκ και το πώς τον πολέμησαν οι Απόστολος Νικολαϊδης=''Δαλάι Λάμα'' και Αντώνης Μαντζεβελάκης=''βαλιτσοφόρος'', επειδή τους έκλεβε τη δόξα και οι βάζελοι από τις κερκίδες φώναζαν ''Μπόμπεκ'' και όχι ''Νικολαϊδης-Μαντζεβελάκης''. Από τους πρώτους του μήνες στον πάγκο του ΠΑΟ ο Κροάτης τεχνικός ένιωθε πως αρκετοί διοικητικοί παράγοντες του ΠΑΟ του πριόνιζαν την καρέκλα. Όλα αυτά 4 χρόνια πριν τη Χούντα, που σύμφωνα με τους φωστήρες βαζελο-ερευνητές του Internet ''διέταξε την απέλαση του μεγάλου και επιτυχημένου προπονητή Μπόμπεκ από τον ΠΑΟ, για να μας κάνει πόλεμο''.
 
Ακόμη και μέσα σε αυτό το νοσηρό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γι'αυτόν, δίχως πρωταθλήματα και ιδιαίτερες αγωνιστικές επιτυχίες, ο Θρύλος δεν σταμάτησε να γράφει ιστορία. Γιατί ιστορία έγραφε και γράφει μια ζωή ο κόσμος του Ολυμπιακού πρώτα και κύρια. Όχι οι παράγοντες-προπονητές-παίκτες του, που έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
 

Σχόλια

Εικόνα olympiakaraga7te

ΜΙΑ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΟΥ 1969 ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ... ΔΥΟ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ... 1959-60 ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ 1964-65 ΜΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ...

Εικόνα apostolos gaganis

Χαχαχα... Τα'χουμε ξαναπεί γιαυτή την γκολάρα του Σιδέρη και το κωμικό μπουκάρισμα του αλησμόνητου Νίκου Σταυρίδη μέσα στο γήπεδο και κοντά στη γραμμή της περιοχής του Απόλλωνα, για να φιλήσει τον Γιώργαρο... Μαζί, σ΄ένα ευτυχισμένο΄΄βουναλάκι΄΄ κι οι άλλοι παίχτες του Θρύλου ( στη φωτο της ανάρτησης, Καπράν πίσω και Παυλίδης, ο αλλοτινός...Πάντος, πάνω απ΄τον θρυλικό φόντακα ). Είχαμε γελάσει πολύ τότε με τα καμώματα του Σταυρίδη, κατά τα γυρίσματα.... Ασφυκτικό στριμωξίδι στη Ριζούπολη, καθ΄ότι ντέρμπι ο αγώνας... Το γκολ είχε μπει μπροστά και λίγο δεξιά μου... Ήταν από΄κείνα τα λεγόμενα ΄΄ιστορικά΄΄ γκολ, με πρώτο και καλύτερο βέβαια εκείνο, το αξέχαστο, νικητήριο ( 2 - 1 ) με τον Πανσερραϊκό στο Καραϊσκάκη...

Ξέρω ότι η επικαιρότητα ΄΄βράζει΄΄ σαν - βουλωμένη - χύτρα ταχύτητας, αλλά ένα αφιερωματάκι με τέτοια, αξέχαστα για διάφορους λόγους, γκολ ( Βαϊτση π.χ. και τα ρέστα... ), δεν θα΄ταν άσκοπο. Νομίζω. Έτσι για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται κουνώντας πάνω κάτω ελαφρά το κεφάλι τους, οι παλιότεροι...

Εικόνα xristoforas

3 ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΟ ΣΤΗ ΦΩΤΟ....ΔΥΟ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ!

Εικόνα savvas gridlock

Αυτό που κρατάνε στα χέρια οι φίλαθλοι δεν είμαι σίγουρος για το τι γράφει, γι'αυτό έγραψα ''δύο πανό για Σιδέρη-Στεφανάκο''. Καλού κακού πάντως μετά την παρατήρηση και των δυο σας το διόρθωσα.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Το πανό γράφει "ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΣ".

Εικόνα Νίκος Γόδας

Χαχα, αυτό παρατήρησα κι' εγώ μόλις τώρα!