Η ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗ



Ανοίγουμε σήμερα το φάκελο Μελισσανίδη. Μία προς μία, όλες οι βρωμιές του ''εκλεκτού'' αυτού παράγοντα, σε εκείνα τα ''αγνά'' χρόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα έρθουν στην επιφάνεια. Πολλοί δεν τα ξέρουν. Άλλοι τα ξέρουν και δεν μιλάνε, επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις τους με το μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ (με κίνδυνο να κοπεί η χορηγία του Οργανισμού προς τα ΜΜΕ που δουλεύουν και να χάσουν το ψωμάκι τους). Εμείς εδώ δεν τραβάμε τέτοια ζόρια και κάνουμε την αρχή με την υπόθεση καταδίκης του Μελισσανίδη για απόπειρα δωροδοκίας ποδοσφαιριστή.
 
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 1980 και στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής του Α' Ομίλου της Γ' Εθνικής=''Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα'' της σεζόν 1979-80, ο Ιωνικός Νικαίας που έχει γενικό αρχηγό το Δημήτρη Μελισσανίδη πηγαίνει στα Λιόσια για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Ολυμπιακό. Κρίσιμο ματς, αφού και οι δύο ομάδες διεκδικούν την άνοδο στη Β' Εθνική (οι δύο πρώτες ομάδες του ομίλου θα ανέβαιναν). Τελικό σκορ 2-0 και νίκη για τον Ολυμπιακό (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-1-1980
 

 

 
Μετά το τέλος του ματς, μαθαίνουμε πως υπήρξε καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας δύο παικτών του Ολυμπιακού Λιοσίων, των Δαδίτσου-Καμπόλη, από παράγοντες του Ιωνικού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-1-1980
 

 
Την επόμενη μέρα, κυκλοφορεί ολοκληρωμένα το σενάριο της υπόθεσης. Οι παράγοντες του Ιωνικού Μιχάλης Σπανός και Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσαν 100.000 δραχμές σε έναν τρίτο, τον Κωνσταντίνο Μπούσουλα, για να τα δώσει στους παίκτες του Ολυμπιακού Λιοσίων Δαδίτσο-Καμπόλη, ώστε ''να κάτσουν να χάσουν''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-1-1980
 

 
Ο τότε γενικός αρχηγός της ομάδος του Ιωνικού, Δημήτρης Μελισσανίδης, με δηλώσεις του κάνει λόγο για ''σκευωρία''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-2-1980
 

 
Έρχεται η ώρα να εκδικαστεί η υπόθεση από τη Διοικητική Ανακριτική Επιτροπή=Δ.Α.Ε., την τότε αρμόδια Αρχή σε θέματα δωροδοκιών. Στις 12 Φεβρουαρίου 1980 η Δ.Α.Ε. συνεδριάζει στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού=Γ.Γ.Α.. Γίνονται επεισόδια και η έκδοση της απόφασης πηγαίνει μία εβδομάδα πίσω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-2-1980
 

 

 

 

 

 

 
Σμηνίτης της Αεροπορίας λοιπόν ο Κωνσταντίνος Μπούσουλας εκείνη την περίοδο. Υπηρετούσε τη θητεία του στο Τατόι μαζί με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Λιοσίων Καμπόλη. Τον Μπούσουλα προσέγγισε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ώστε να μεσολαβήσει για να τον φέρει σε επαφή με τους παίκτες του Ολυμπιακού που ήθελε να δωροδοκήσει. Ο Δαδίτσος του Ολυμπιακού Λιοσίων κατήγγειλε πως υπήρξε και συνάντησή του με το Μελισσανίδη, ενώ η συναλλαγή ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, εξαιτίας της επέμβασης της Αστυνομίας. Υπήρξε και κασέτα με συνομιλία των εμπλεκομένων, αλλά ήταν κακής ποιότητας και δεν έγινε αποδεκτή από τη Δ.Α.Ε.. Ο Μελισσανίδης με τον Σπανό εμφανίζονταν σίγουροι για την αθώωση του Ιωνικού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-2-1980
 

 
Αυτή η σιγουριά τους έφαγε. Η Δ.Α.Ε. αποφάσισε αφαίρεση 20 βαθμών αρχικά από τον Ιωνικό.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-2-1980
 

 

 

 

 

 
Οι παράγοντες του Ιωνικού θεώρησαν την ποινή εξοντωτική, επειδή ουσιαστικά με τόσους βαθμούς μείον, ήταν σαν να υποβιβάζεται η ομάδα τους. Απείλησαν με προσφυγή στο ΣτΕ και όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, βρέθηκε η ''χρυσή τομή''. Με νέα της απόφαση η Δ.Α.Ε. αφαίρεσε 10 και όχι 20 βαθμούς από τον Ιωνικό, του οποίου οι παράγοντες όμως πάλι κλαίγονταν, με το επιχείρημα ''η διαιτησία μας κυνηγάει για να μην ανέβουμε''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-3-1980
 

 
Όπως είδαμε στον πίνακα της βαθμολογίας του Α' Ομίλου της Γ' Εθνικής εκείνης της σεζόν, στην ίδια κατηγορία με τον Ιωνικό Νικαίας βρισκόταν και η Νεάπολη Πειραιώς, η οποία χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο του Ιωνικού. Το παιχνίδι Νεάπολη-Ολυμπιακός Λιοσίων στις 6 Μαρτίου 1980 αναβλήθηκε, επειδή παράγοντες και παίκτες της Νεάπολης ξυλοκόπησαν ποδοσφαιριστές και λοιπά μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού, στέλνοντάς τους στο νοσοκομείο. Ο γενικός αρχηγός του Ολυμπιακού Λιοσίων, με αφορμή αυτό το περιστατικό, δήλωσε πως δεν σκόπευε να καταγγείλει στο μέλλον νέα απόπειρα δωροδοκίας, αφού βρήκε τον μπελά του, ενώ πρότεινε να απονεμηθεί το ''Κύπελλο Ήθους'' στον Ιωνικό. Ήταν σαν να μας έλεγε αυτός ο κακοπροαίρετος άνθρωπος πως ο Μελισσανίδης με τον Σπανό έβαλαν τους παράγοντες και τους παίκτες της Νεάπολης να ξυλοκοπήσουν τα μέλη της αποστολής του Ολυμπιακού Λιοσίων στο γήπεδο του Ιωνικού, για να τους τιμωρήσουν που κατήγγειλαν την απόπειρα δωροδοκίας και τους έμπλεξαν με τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και κακεντρεχείς άνθρωποι εκεί έξω, που τόλμησαν να πετάξουν λάσπη σε αυτά τα διαμάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, Σπανό-Μελισσανίδη. Τι να πει κανείς...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-3-1980
 

 

 
Η ποινή της αφαίρεσης των 10 βαθμών παρέμεινε για τον Ιωνικό, που τελικά έσωσε την κατηγορία κι έμεινε στη Γ' Εθνική έπειτα από αγώνα μπαράζ. Σε αγώνα μπαράζ με τον Αθηναϊκό κέρδισε την άνοδό του στη Β' Εθνική και ο Ολυμπιακός Λιοσίων εκείνη τη σεζόν. Η υπόθεση της δωροδοκίας κρίθηκε από τα αθλητικά όργανα, αλλά παραπέμφθηκε και στα ποινικά δικαστήρια. Όταν κάποιος αποπειράται να δωροδοκήσει έναν παίκτη, δεν κινδυνεύει μόνον η ομάδα του, αλλά και αυτός ο ίδιος απειλείται με φυλάκιση. Τα ποινικά δικαστήρια λοιπόν καταδίκασαν το Μελισσανίδη, σε μία υπόθεση που ξαναήρθε στο φως της δημοσιότητας το 1992, όταν ο πρώην γενικός αρχηγός του Ιωνικού Νικαίας έγινε μεγαλομέτοχος (μαζί με τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά) της ΠΑΕ ΑΕΚ. Πέρα από τη θέση του στην ΑΕΚ, ήταν και στο Δ.Σ. της ΕΠΑΕ, αλλά απαγορευόταν σε κάποιον άνθρωπο που είχε λερωμένο ποινικό μητρώο να είναι παράγοντας του ποδοσφαίρου. Ας δούμε την άποψη του τότε νομικού συμβούλου της ΕΠΑΕ (σημερινή Superleague για τους πολύ νεότερους) Τάκη Μπαλτάκου (ναι, ο γνωστός...).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-11-1992
 

 

 
Τι κρατάμε λοιπόν από τα παραπάνω;
 
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ 1982, Ο ΤΟΤΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΕΝΤΑΜΗΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ, ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΛΙΟΣΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΛΗ.
 
Μιλάμε για οριστική καταδίκη. Τελεσίδικα. Όχι ''ναι, αλλά θα δούμε στην πορεία τι θα γίνει και θα λάμψει η αλήθεια''. Ο Μελισσανίδης προσπάθησε να δωροδοκήσει παίκτη και φυλακίστηκε (με αναστολή, δεν πήγε μέσα).
 
Αυτά σε πρώτη φάση. Αύριο η συνέχεια για το ''μπουμπούκι'' αυτό που τολμάει να μιλάει για ''ήθος'' στις ανακοινώσεις του...
 
Υ.Γ. 1 Η δεύτερη υπόθεση που μνημονεύει ο Μπαλτάκος, για την οποία ο Δημήτρης Μελισσανίδης τιμωρήθηκε με φυλάκιση 2 ετών για ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και άμεση συνέργεια σε δωροδοκία, δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο. Αφορά τις επιχειρήσεις του Μελισσανίδη. Αυτά δεν μας ενδιαφέρουν, γιατί εδώ είμαστε οπαδικό site. Το τι κάνει ο Μελισσανίδης στις επιχειρήσεις του και το αν μεταχειρίζεται δόλια μέσα για να αποκομίσει όφελος, είναι δουλειά άλλων να το κρίνουν. Αν όμως η κουβέντα πάει και εκεί, μπορούμε να πούμε πολλά. Με στοιχεία και αποφάσεις δικαστηρίων, όχι με κουτσομπολιά και ''επιχειρήματα'' καφενείου.
 
Υ.Γ. 2 Κανονικά το 1992 ο Μελισσανίδης με το λερωμένο ποινικό μητρώο έπρεπε να εκπέσει όλων των αξιωμάτων που κατείχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έπρεπε να φύγει δηλαδή και από την ΑΕΚ. Ο τρόπος που την γλύτωσε θα αναφερθεί σε ξεχωριστή ανάρτηση. Όλα τα πρόσωπα που βρίσκονταν τότε στα θεσμικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να μην χάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτό το ''μπουμπούκι'' που λέγεται Μελισσανίδης. Έτσι παρέμεινε στην προεδρία της ομάδος του και πανηγύρισε μαζί της 2 πρωταθλήματα. Τα νομικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να την ''σκαπουλάρει'' πρέπει να διδάσκονται από τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο ως παράδειγμα κακής εφαρμογής διατάξεων του Αθλητικού Δικαίου.
 
Υ.Γ. 3 Επειδή κυκλοφορούν και περίεργοι εκεί έξω που παίρνουν μπρος με τετάρτη, χρησιμοποιήσαμε αποκόμματα της ''Ηχούς'' και όχι του ''ΦΩΤΟΣ'', για να μην πει κανείς ''αυτά τα λένε οι γαύροι''. Αν τώρα πιστεύει κάποιος πως η ''Αθλητική Ηχώ'' είχε προηγούμενα με το Μελισσανίδη και γι'αυτό σπίλωνε έναν παράγοντα του... Ιωνικού Νικαίας, ομάδα Γ' Εθνικής τότε, ας κουμπώσει και πέμπτη, μπας και αρχίσει να στροφάρει...

Σχόλια

Εικόνα koraki3gr

Επειδή ο Μελισαννίδης έχει ενεργοποιήσει για τις παλιές καταδίκες του απαγόρευση "right to be forgotten" στην Google δεν σημαίνει οτι δεν τις έκανε. Δωροδοκίες και ξυλοδαρμούς κανει από μικρό παιδί. Αν το προσέξατε, οτι εχει σχεση με Μελισσανίδης, δωροδοκία, Καμπόλης, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ λέει από το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ!!!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

Εικόνα LAKIS

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΠΑΝΟ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ.ΤΟ 1980 ΕΠΑΙΖΕ ΙΩΝΙΚΟΣ-ΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.ΤΗΝ ΠΕΣΑΝΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟ ΝΙΑΟΥ,,ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΥΡΟ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.ΣΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ...

Εικόνα LAKIS

ΜΕΤΑΞΥ 80-82 ΗΤΑΝ.ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ

Εικόνα Νίκος Γόδας

Έτσι ρε Σάββα, όπλισέ μας τη φαρέτρα!

Εικόνα Kaine

Έχουμε πόλεμο. Έχουν ξεφύγει τελείως πλέον, οι μάσκες πέσανε. Για τις καταγγελίες Μαρινάκη διαβάσαμε πως "θα γίνουν συστάσεις να πέσουν οι τόνοι" (?!?) ενώ παράλληλα τα άρθρα για τον Σαρρή με υπόνοιες για τον Ολυμπιακό έχουν κατακλύσει όλες τις "αντικειμενικές" αθλητικές ιστοσελίδες. Πολύ χαλαρώσαμε, ώρα για μετωπική επίθεση χωρίς οίκτο και έλεος. Ελπίζω ο Βαγγέλης να έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του ώστε να τελειώσει μια και καλή όσους έχουν το θράσος να κάνουν ανελέητο και συνεχή πόλεμο εναντίον του Ολυμπιακού.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Έτσι διέρρευσε στην αρχή, αλλά από ό,τι φαίνεται τώρα, τους κάλεσε να καταθέσουν. Αν δεν το κάνει, θα είναι πουσταράς ολκής.

Εικόνα Pr0pheT7

Μένω άναυδος! Αυτό το παιδί τέτοια πράγματα; τσ τσ τσ...

Στα σοβαρά τώρα. Αλαφούζος, Τράκης και Μελισσανίδης έχουν αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει εναντίον τους. Για τους δύο τελευταίους είναι για αθλητικά θέματα. Για τον 1ο για επιχειρηματικά. Δεν με ενδιαφέρουν εδώ τα όσα για τα οποία μπορεί να κατηγορούνται, για αυτά θα περιμένουμε την δικαιοσύνη...

Για τον Μαρινάκη ακούμε για εγκληματική οργάνωση λες και έχει παρθεί απόφαση. Ακούμε για "λιμάνι Πειραιά" και δημαρχεία λες και έχει κάνει κάτι παράνομο ο άνθρωπος. Το αν είναι ηθικό ένας εφοπλιστής να μην πληρώνει τους φόρους που αναλογούν λόγω φορολογικής προστασίας, πιθανόν να μην είναι αλλά δεν είναι και παράνομο. Άλλωστε, όπως είπες και εσύ, εμάς μας ενδιαφέρει η προεδρική ιδιότητά του. Επίσης και οι άλλοι δύο εφοπλιστές δηλώνουν, έτσι;

Και τώρα το κουίζ... από ποιον "προσπαθούμε να σώσουμε το ποδόσφαιρο"; Από τον Μαρινάκη...

Όταν στέλνω σε γνωστούς τα links με τα αποκόμματα, μου λένε διάφορα και πως αυτά είναι από το RATM. Λες και επειδή είναι στο RATM δεν είναι το ίδιο αληθινά...

Ειλικρινά, με αυτή την λογική που έχει ο κόσμος -- γενικά --, το γεγονός πως δεν μας πηδάνε και άλλο αυτοί που κυβερνάνε αυτόν τον τόπο χρήζει εξέτασης.

Εικόνα jimakos

Για την τελευταία παρατήρηση σου,νομίζω ότι τρεις είναι οι πιθανές απαντήσεις.
1. Μας λυπήθηκαν και μας βαρέθηκαν, γιατί όσο να΄ναι τη χαζή τη γκόμενα τη βαριέσαι. Κάποια στιγμή θες να πείς και μια κουβέντα παραπάνω μετά το πήδημα.
2. Ήθελαν να συνεχίσουν αλλά στόμωσε το πουλί τους.
3. Τους πρόλαβαν οι καταστάσεις γιατί δεν κρατούσαν πλέον ούτε τα προσχήματα.
Υ.Γ. Δεν σώζεται αυτός ο τόπος με τίποτα. Ούτε τα προφανή δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι.