ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΑΕΚΤΖΗ ΚΩΣΤΑ ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗ



Πέθανε πριν τρεις μέρες ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Κώστας Λινοξυλάκης, σε ηλικία 81 ετών. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με πολύ μεγάλη προσφορά στην ομάδα του, αλλά και στην Εθνική Ελλάδος. Οι μονομαχίες του με τον Ηλία Υφαντή, το σέντερ φορ της ΟΜΑΔΑΡΑΣ ΤΟΥ '50 του Θρύλου, σημάδεψαν μία ολόκληρη δεκαετία. Ως φόρο τιμής στην μνήμη ενός μεγάλου αντιπάλου και ποδοσφαιριστή, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε κάποιες πτυχές της καριέρας και της προσωπικότητάς του που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Θα τον αφήσουμε να μας τα πει ο ίδιος, μέσα από μία σειρά συνεντεύξεών του στην ''Αθλητική Ηχώ'' την άνοιξη του 1963, λίγο πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω σε όλες τις φωτογραφίες, για να μεγεθυνθούν και να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-3-1963
 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 19-3-1963
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-3-1963
 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-3-1963
 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-4-1963
 

 

 

 
Συνοψίζουμε.

- Ο Λινοξυλάκης μικρός ήταν οπαδός της ΑΕΚ και φανατικός αντιπαναθηναϊκός. Μισούσε τόσο πολύ τον Παναθηναϊκό, που υποστήριζε όλους τους αντιπάλους του και αποδοκίμαζε τους πράσινους, όποτε τους έβλεπε να αγωνίζονται στο δημοτικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο λόγος γι'αυτό το μίσος ήταν το ότι μικρός δοκίμασε να πάει στον Πανθηναϊκό και τον απέρριψαν.
 
- Στον ΠΑΟ τον πήγε το καλοκαίρι του 1951 με 150 χρυσές λίρες ο ''Δαλάι Λάμα'' του ελληνικού αθλητισμού Απόστολος Νικολαϊδης, ένας άνθρωπος του οποίου η φωτογραφία θα έπρεπε να βρίσκεται σε όλα τα λεξικά δίπλα στα λήμματα ''μασόνος'', ''ραδιούργος'' και ''παρασκήνιο''. Τι έκανε όμως ο ''Δαλάι Λάμα''; Επειδή δεν μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει στα επίσημα παιχνίδια της ομάδος του βάζελου (τον πήρε με διετή αποκλεισμό, αυτό προβλεπόταν με βάση τους τότε κανονισμούς για μεταγραφές που δεν γίνονταν με τη συγκατάθεση και των δύο σωματείων) κι επειδή ο ΠΑΟ τον χρειαζόταν άμεσα, το καλοκαίρι του 1952 ο Απόστολος Νικολαϊδης παραχώρησε ειδική άδεια στον παίκτη για να αγωνιστεί στους αγώνες διαβάθμισης (μπαράζ παραμονής) του πρωταθλήματος ΕΠΣΑ της περιόδου 1951-52 με τα χρώματα της πρώην ομάδος του, του Αστέρα Αθηνών, κόντρα στον Έσπερο Καλλιθέας. Ο Λινοξυλάκης βοήθησε την πρώην ομάδα του να σωθεί και οι οπαδοί του Εσπέρου ακόμη σκούζουν για την ατιμία, η οποία έγινε με την έγκριση της πράσινης ΕΠΟ (αιώνια κατάσταση αυτή με την ΕΠΟ). Μετά από αυτό το ''σκόντο'', ο Αστέρας Αθηνών επέτρεψε στο Λινοξυλάκη να αγωνιστεί με τα χρώματα του ΠΑΟ από τη σεζόν 1952-53 και μετά.
 
- Το καλοκαίρι του 1957 η ΑΕΚ χρησιμοποίησε στην περιοδεία της στη Νότιο Γαλλία, όπου πήγε για φιλικά παιχνίδια, τον αμυντικό του ΠΑΟ Λινοξυλάκη. Σύμφωνα με την ''Αθλητική Ηχώ'' ο φανατικός ΑΕΚτζής Λινοξυλάκης διατηρούσε ακόμη συναισθηματικούς δεσμούς με την ομάδα που υποστήριζε από μικρό παιδί, παρά τα 6 χρόνια που αγωνιζόταν με τη φανέλα του ΠΑΟ. Έτσι, πίεσε το ''Δαλάι Λάμα'' του ΠΑΟ Απόστολο Νικολαϊδη να του επιτρέψει να αγωνιστεί με τα χρώματα της ΑΕΚ και με τα πολλά ο ''Δαλάι Λάμα'' ενέδωσε. Το όνειρο του Λινοξυλάκη έγινε πραγματικότητα και φόρεσε έστω και για λίγο τα κιτρινόμαυρα που τόσο αγαπούσε.
 
Άλλη μία σημαία του ΠΑΟ δεν υπήρξε οπαδός του ΠΑΟ από μικρό παιδί, παρά το ότι ήταν κι αυτός γέννημα-θρέμμα των Αμπελοκήπων της Αθήνας, όπως και ο μέγας γαύρος Μίμης Δομάζος. Ο Λινοξυλάκης, πέρα από μεγάλος αμυντικός, υπήρξε και πολύ καλός άνθρωπος, που βοηθούσε συμπαίκτες και αντιπάλους του, όποτε αυτοί είχαν ανάγκη (όσοι δεν ξέρουν την ιστορία του Πειραιώτη παίκτη του Εθνικού, Θόδωρου Ιωάννου, ας την διαβάσουν εδώ).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 27-1-1960
 

 
Αφότου σταμάτησε το ποδόσφαιρο, έγινε προπονητής σε διάφορες ομάδες, αλλά ανακατεύτηκε και με την πολιτική, ειδικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπήρξε αρκετές φορές υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με συνδυασμούς δεξιάς-κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής ιδεολογικής απόχρωσης (ΕΡΕ-ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο Πλυτάς το 1978, χώρος του κέντρου του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου ο Άγγελος Τσουκαλάς το 1964, ο οποίος Τσουκαλάς αργότερα έγινε και υπουργός Δικαιοσύνης επί Χούντας του Παπαδόπουλου).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-6-1964
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-10-1978
 

 
Όπως και να'χει, ένας πολύ μεγάλος αμυντικός και πολύ καλός άνθρωπος χάθηκε. Παραθέτοντας την πρώτη του φωτογραφία μετά την υπογραφή των συμβολαίων του με τον ΠΑΟ, το καλοκαίρι του 1951,
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-7-1951
 

 
του ευχόμαστε
 
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΩΣΤΑ ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗ.
 
Υ.Γ. Τι γράφει εδώ ρε παιδιά;
 

 
Βγήκε ανοιχτά πριν τις δημοτικές εκλογές του 1978 η διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και προέτρεψε τους δημότες της Αθήνας που ήταν φίλοι του ΠΑΟ να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψηφίους από το συνδυασμό του Πλυτά (χρίσμα από την ΝΔ του Καραμανλή) και από αυτόν του Μπέη (χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ); Και ήταν υποψήφιοι με το συνδυασμό του Πλυτά ο Παύλος Γιαννακόπουλος, μέλος και πρώην Γενικός Γραμματέας του ΠΑΟ και ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος; Κι εγώ που νόμιζα ότι ''μόνο γαύροι τα κάνουν αυτά, με ανακοινώσεις στήριξης του Μώραλη και με μεγαλοπαράγοντές τους να αναμειγνύονται με την πολιτική''. Μπα, ψέματα θα είναι. Μάλλον εγώ δεν θα βλέπω καλά ή η ''Ηχώ'' ήταν εφημερίδα ''του γαύρου''.
 
Θα έχουμε συνέχεια επί του θέματος. Πάντως ο Πλυτάς έχασε τις εκλογές του 1978 από τον Μπέη, παρά την στήριξη ΠΑΟ-ΑΕΚ...

Σχόλια

Εικόνα Spiros Legend

Αιωνια του η μνημη,ακομα και στον (πρασινο)βουρκο υπηρχαν καθαροι ανθρωποι...Και δεν θα το πηγαινα εκει σε μια τετοια αναρτηση που γινεται για να τιμησει την μνημη ενος μεγαλου ποδοσφαιριστη και ανθρωπου,αν δεν διαβαζα την ΑΙΤΙΑ για την οποια η αντιπαθεια του για τον Παναθηναικο μετατραπηκε σε μίσος:Oπως ο ιδιος δηλωνε,θυμωνε φοβερά,διοτι οποτε δεν αφηναν τον Παναθηναικο να νικησει τον Αστερα Γκυζη με ευκολια!!!(για το Πρωταθλημα Αθηνων)τους πεταγαν τα πραγματα εξω απο το γηπεδο της Λεωφορου,μιας και ο Αστερας ηταν αστεγος!ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ,ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΝΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ!Αυτοι ηταν παντα,αυτο ηταν ειναι και θα ειναι το ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ τους,ΕΤΣΙ ΔΙΔΑΣΚΕ ΠΑΝΤΑ ΗΘΟΣ Ο ΠΟΥΘΕΝΑΙΚΟΣ,αυτη ηταν παντα η κακία και η σκατοψυχία και η βρωμικη εκδικητικοτητα τους για ο,τι δεν γινόταν ισα και ομοια με τα μουτρα τους,οι ανθρωποι παντα ηταν τσακωμενοι με την τιμιοτητα και το ΣΤΑ ΙΣΑ,ξερανε παντα τη μεθοδο των ανοιχτων ποδιων,ειτε με εκβιασμους,ειτε με βαλιτσες,ειτε με <<λουλουδια>>,ειτε με πολυιδιοκτησια ομαδων,ειτε με επισημα και ανεπισημα παραρτηματα και οτι αλλο σαπιο και νοσηρο εβαζε μπρος η αρρωστημενη φαντασια και νοοτροπια τους...(θυμηθηκα τωρα την τηλεοπτικη συνεντευξη του Μελισσανιδη μετα τον τελικο Κυπελλου του Μπάκα,που ελεγε οτι η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακος παιζουν πρωταθλημα 30 αγωνιστικων,ενω ο Παο 24ων,παιζει 6 παιχνιδια λιγοτερα δηλαδη,νομιζω ηταν επιεικης ο γατουλης,χαλαρα καποιες χρονιες επαιζε καμια 10αριά φιλικα...)Κριμα για τον Λινοξυλακη που ταυτιστηκε με τον πιο σαπιο συλλογο παγκοσμιως,επρεπε να εμπιστευτει τα παιδικα του ενστικτα που του εβγαζαν μεγαλη αντιπαθεια γι αυτους... Υ.Γ. Σεμιναριακου επιπεδου αναρτηση,Σαββα,πρεπει αυτα τα πραγματα να βγουνε σε βιβλια και DVD με καποιο τροπο,να μαθουν ολοι Ιστορια,ειναι το μοναδικο αποτελεσματικο αντιδοτο στο φαινομενο του Νεογαυρισμου η γνωση της Ιστοριας του Ελληνικου αθλητισμου,οχι οπως την παρουσιαζουν οι ΑΡΔ και οι αυτοαποκαλουμενοι συγγραφεις που ξεφυτρωνουν τα τελευταια χρονια και παρουσιαζουν τον Παο ως το σωματειο-συμβολο της δημοκρατιας και της αντιστασης,αλλα οπως ειναι πραγματικα...

Εικόνα tsalouxidis

Για το Λινοξυλάκη υπάρχει ντοκουμέντο που δεν υπάρχει ούτε για παίχτες 20 χρόνια μετά απ'αυτόν.Η διασκεδαστικότατη ταινία "Κυριακάτικοι ήρωες - Οι άσσοι του γηπέδου" του Βασίλη Γεωργιάδη με αρκετούς απ'τους τότε αστέρες και το Μουράτη να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ υποκριτικής.

Εικόνα apostolos gaganis

Σωστός... Μανταλόζης( τερματοφυλακάρα του Εθνικού ), Λάκης Πετρόπουλος ή ΄΄Παμπανίνι΄΄( σεξοβόμβα του Ιταλικού σινεμά, βάζελος, αλλά και προπονητής μας σε χρυσή εποχή για τον Θρύλο ), ο Πούλης ( παιχταράς κι αυτός της ΑΕΚ )κλπ.

Εικόνα tsalouxidis

Ο Πούλης ναι, που πήγε να νοικιάσει σπίτι με την αρραβωνιάρα και του λέει η σπιτονοικοκυρά "1 εκατομμύριο το μήνα, 6 μήνες μπροστά.Ίσα για τα έξοδα του μπούμπη με φτάνουνε" και δείχνει ένα κοπρόσκυλο για να ρωτήσει δειλά κι απογοητευμένος ο Πούλης "τόσο πολύ τρώει αυτός ο σκύλος;".

Εικόνα Kaine

Μεγάλος παίχτης. Καλό του ταξίδι.