ΝΤΟΥΣΚΟ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ, Ο ΑΡΧΙ-ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ



Μετά το χθεσινό παιχνίδι του μπασκετικού ΠΑΟ με τον Πανελευσινιακό και το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των οπαδών του ΠΑΟ ενάντια στον πόλεμο που δέχονται από την ''κόκκινη παράγκα των Αγγελόπουλων'' (γελάνε μαζί σας μέχρι και οι δικοί σας), ο ''πολυνίκης-πολυτροπαιούχος'' προπονητής της Πανάθας Ντούσκο Ιβάνοβιτς προέβη στις παρακάτω καταπελτώδεις δηλώσεις.
 
Στο περιθώριο του νικηφόρου αγώνα με τον Πανελευσινιακό ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή για την κατακύρωση του προημιτελικού κυπέλλου στον Ολυμπιακό. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αρκέστηκε να πει ότι "Εγώ ξέρω μόνο να κερδίζω στο γήπεδο".
 
Αντιγράφουμε το σημερινό άρθρο του Τάσου Μαγουλά στο ίδιο site από όπου πήραμε τα παραπάνω, το contra.gr.
 
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δήλωσε "έχω μάθει να κερδίζω στο γήπεδο μόνο", ωστόσο στο μυαλό έρχεται αυτόματα μία μοναδική ιστορία στα χρόνια της Ευρωλίγκας με πρωταγωνιστές τον Μαυροβούνιο, την Ταού, την ΑΕΚ και την πρώτη και μοναδική απόφαση επανάληψης αγώνα για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Γράφει ο Τάσος Μαγουλάς.
Το 2001 η μερικώς άγνωστη στην Ελλάδα, Ταού Κεράμικα κοντράρεται με την ΑΕΚ στα πλέι οφ της νεοσύστατης Ευρωλίγκας. Η ομάδα από την χώρα των Βάσκων θεωρήθηκε κάτι σαν το …αποτέλεσμα της διάσπασης του ευρωπαϊκού μπάσκετ τότε με ισχυρά ονόματα να έχουν ακολουθήσει τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και το ευρωπαϊκό κομμάτι της FIBA στην δημιουργία της Σουπρολίγκα. Οι σύλλογοι στην πλειοψηφία τους από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, έμειναν στην λογική να δημιουργηθεί η Ευρωλίγκα αποσπασμένη από την αγκαλιά της παγκόσμιας ομοσπονδίας με σκοπό το κλειστό πρωτάθλημα.
Στον πρώτο αγώνα των ημιτελικών της νεοσύστατης Ευρωλίγκας (ο νικητής ήθελε τρεις νίκες) η ΑΕΚ υποδεχόταν την Ταού Κεραμικα. Τα δύο πρώτα παιχνίδια θα δίνονταν στην έδρα του δικεφάλου, που είχε το πλεονέκτημα, στο ΟΑΚΑ. Τα δύο έγιναν …τρία και να η ιστορία.
Το αμαρτωλό καλάθι
Στην πρώτη αναμέτρηση, 27  Μαρτίου του 2001, η ΑΕΚ νίκησε με 75-74(μετά από παράταση) χάρις σε καλάθι του Δήμου Ντικούδη στην εκπνοή. Αυτή ήταν η πρώτη εντύπωση. Το ριπλέι της τηλεόρασης άργησε να έρθει διότι μόνο η ισπανική TV κάλυπτε το παιχνίδι.  Με το χρονόμετρο που χρησιμοποίησαν όμως, έδειξαν πως η προσπάθεια του Έλληνα φόργουορντ πρέπει να ήταν περίπου 4’’ εκπρόθεσμη.
Οι διαιτητές κατακύρωσαν μετά από΄σύσκεψη το καλάθι  και το 1-0 ήταν γεγονός. Η Ταού δεν φώναξε απλά. Προεξέχοντος του προπονητή της Ντούσαν Ιβάνοβιτς έκανε κάθε πιθανή και απίθανη κίνηση να γίνει κάτι μοναδικό στα χρονικά: να κερδίσει τον αγώνα στα χαρτιά βασιζόμενη στο λάθος της γραμματείας και των διαιτητών: «Πρόκειται για σκάνδαλο. Έδωσα συγχαρητήρια στους παίκτες μου, γιατί νικήσαμε. Το ξέρω εγώ, το ξέρουν αυτοί, το ξέρετε και εσείς. Ελπίζω ο κομισάριος του αγώνα να πάρει αύριο τη σωστή απόφαση και να κατακυρώσει υπέρ μας τον αγώνα. Αλλιώς, εάν μείνει η νίκη της ΑΕΚ, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ» δήλωνε ο Μαυροβούνιος στην συνέντευξη Τύπου.
Ιβάνοβιτς: Θα πάμε παντού για να δικαιωθούμε
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι τον πολιόρκησαν όλο το βράδυ διότι από την πλευρά της ομάδας προέκυπτε πως μπορεί να γίνει παράσταση ακόμα και σε πολιτικά δικαστήρια. Μοναδικό πρόβλημα; Η επικοινωνία.  Ο Ιβάνοβιτς μίλησε αγγλικά στην συνέντευξη Τύπου αλλά δεν χρησιμοποιούσε την αγγλική για συνεντεύξεις εμπιστευόμενος  μόνο τα γαλλικά. Γι αυτό και την ημέρα μετά τον αγώνα μίλησε με  Έλληνα δημοσιογράφο ο οποίος κατείχε την γαλλική.
Σε δηλώσεις του στον Flash 96,1 και τον Παναγιώτη Μπογιατζή είχε τονίσει πως ο ίδιος ως νομικός πιστεύει πως ο αγώνας θα κατακυρωθεί υπέρ της Ταού λόγω παράβασης κανονισμών και ας μην προβλέπεται η χρήση βίντεο. Είχε αναφέρει πως ήταν έτοιμη η ομάδα του να κινηθεί ακόμα κι εκτός στενών ορίων Ευρωλίγκας για να δικαιωθεί με πρόθεση να διεκδικηθεί ο αγώνας, σε περίπτωση αποκλεισμού ιδιαίτερα, σε πολιτικά δικαστήρια.
Δεν προβλεπόταν αλλά... επαναλήφθηκε
Τελικά ο Πορτογάλος δικαστής Χοσέ Μανουέλ Μεϊρίμ, γνωρίζοντας πως δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό η κατακύρωση αγώνα με χρήση βίντεο, προχώρησε στην προσωπική  επιλογή της επανάληψης.
Μετά ήταν η ΑΕΚ αυτή που φώναζε γιατί ενώ άλλαζαν οι διαιτητές, η ULEB, δεν επέτρεπε την χρησιμοποίηση του Μάρτιν Μούρσεπ. Ο Εσθονός δεν είχε αγωνιστεί στον πρώτο αγώνα αφού έπρεπε να παρευρεθεί στην κηδεία του πατέρα του.
Παράλληλα, ενώ οι διαιτητές κατέγραφαν επιθέσεις παικτών και παραγόντων των Βάσκων(υπήρχε αναφορά για γροθιά του Έλμερ Μπένετ σε ρέφερι ο οποίος δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί στην συνέχεια) , διοργανώτρια δεν δέχθηκε καμία συμπληρωματική έκθεση για τα επεισόδια από πλευράς Ταού και με χρήση…βίντεο τιμωρούσε με 341.000 δραχμές κάθε ομάδα.
Η... αδικία
Μόνο που η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον δεύτερο αγώνα όπου η Ταού είχε νικήσει με 70-67 και την ΑΕΚ πλέον να φωνάζει(και να έχει δίκιο σε αυτό το σκέλος) για σφαγιαστική διαιτησία σε βάρος της υπό το βάρος της εκκρεμούσας ένστασης και της προφανούς αδικίας στον πρώτο ημιτελικό.
Λίγο πριν τον…επαναληπτικό, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δήλωνε, με παράλληλη προβολή βίντεο με τις πολλές φάσεις που έδωσαν οι διαιτητές στην Ταού στον 2ο ημιτελικό:
«Θα έπρεπε να είχε ληφθεί η απόφαση πριν από το δεύτερο ματς, ώστε να ξέρουμε τι να πούμε στους παίκτες μας για τον αγώνα αυτό.
«Πίστευα ότι η διαιτησία ήταν εχθρική, αλλά πλέον είμαι 100% βέβαιος πως οι διαιτητές δεν είχαν κριτήρια. Πιστεύω ότι εάν ο Κακιούζης ευστοχούσε στο τρίποντο(σ.σ. με το σκορ στο 67-68 ο Κακιούζης έκανε έρμπολ στην τελευταία επίθεση)  θα έβρισκαν έναν τρόπο για να μην το μετρήσουν. Πιστεύω ότι δεν μπορεί όλη η ULEB να κρύβεται πίσω από τον αθλητικό δικαστή.
Η ΑΕΚ είναι αδικημένη σίγουρα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να προετοιμάσω την ομάδα για το παιχνίδι της Τετάρτης, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, θα προσπαθήσουμε»
Να σημειώσουμε πως ο Ντούντα είχε καταστήσει σαφές πως το καλάθι είναι εκπρόθεσμο αλλά οι κανονισμοί δεν προέβλεπαν την συγκεκριμένη απόφαση.
​Ο Ολυμπιακός στηρίζεται στον... Ιβάνοβιτς
Η ιστορία εμφανίστηκε πάλι μετά από 12 χρόνια όταν την αναμόχλευσε ο Ολυμπιακός για ένα παρεμφερές περιστατικό. Οι περισσότεροι θα θυμάστε τον αγώνα με την Σιένα στις 18 Ιανουαρίου του 2013 και το εκπρόθεσμο καλάθι του Μπόμπι Μπράουν στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να πατήσουν στο δεδικασμένο της Ταού αλλά η Ευρωλίγκα αποφάσισε πως δεν συντρέχει λόγος επανάληψης.
Θύμα ο... Άιβερσον
Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2012, η ULEB, ως διοργανώτρια του Eurocup είχε επαναλάβει τον αγώνα Γκέτιγκεν-Μπεσίκτας διότι αποδείχθηκε πως το νικητήριο καλάθι των Γερμανών ήταν εκπρόθεσμο
Κανονικά θα έπρεπε να έχει τιμωρηθεί η τουρκική ομάδα διότι ο Τσάτμαν τόλμησε να πάρει την τελευταία επίθεση ενώ ο Άιβερσον κοιτούσε με απορία. Τιμωρήθηκε στον επαναληπτικό όπου η Γκέτιγκεν επικράτησε.
Από όλα αυτά αποδεικνύεται ένα βασικό πρόβλημα που ταλανίζει το μπάσκετ και δεν είναι άλλο από τους κανονισμούς. Είτε μιλάμε για τις συνεχείς αλλαγές στο ίδιο το παιχνίδι που μπερδεύουν τον κόσμο είτε για την αντιμετώπιση  και την πρόβλεψη καταστάσεων, το άθλημα να είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη.  Η έλλειψη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για τέτοιες καταστάσεις του κόστιζαν και θα του κοστίζουν σε δημοφιλία.
Οι περιπτώσεις της Ευρωλίγκας και η πρόσφατη ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό επιβεβαιώνουν το μείζον θέμα που δεν έχει απασχολήσει όσους τελικά επηρεάζονται από αυτό, τους ίδιους συλλόγους. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές υποθέσεις μεν, που επηρεάζουν τελικά το ίδιο το παιχνίδι δε.
 
''Πολυτροπαιούχος'' ψευτοπροπονητάκος (2 πρωταθλήματα Ισπανίας σε 12 χρόνια), πελάτης όλης της Ισπανίας, στην Μπαρτσελόνα σε διώξανε με τις κλοτσιές, ο Παναγιώτης ''υπομονή'' Γιαννάκης σε είχε στη φάπα, τώρα αποδεικνύεσαι και μέγας κωλοτούμπας. Αυτό θα πει να είσαι ''πετυχημένος'' ρε Ντούσκο Ιβάνοβιτς.
 

 
Μετά τον ''ενστασιακό'' μπασκετικό βάζελο, τον ίδιο δρόμο του ''κερδίζω ΜΟΝΟ στο γήπεδο, εγώ δεν είμαι γαύρος'' (με το στόμα) ακολουθεί και ο κωλοτούμπας ''επιτυχημένος'' προπονητής του. Και εις ανώτερα στην προπαγάνδα, λαγουδάκια.

Σχόλια

Εικόνα Themis

Το πρόβλημα των βάζελων τελικά δεν είναι η δικαίωση του Ολυμπιακού από τα δικαστήρια ασεαδ και εσακε,αλλά η διαφοροποίηση του σεναρίου του παραμυθιού που ταίζουν τον κοσμάκη...Είναι τέτοιο το μέγεθος της προπαγάνδας από την συντριπτική πλειοψηψία των μμε (που ελέγχονται από πράσινους ή αρέσκονται να εξισώνουν τα πάντα για να τα΄χουν καλά μ΄όλους),που τσιμπάει και μεγάλο μέρος οπαδών του θρύλου...Δηλαδή δεν ασχολείται κανείς που για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ολυμπιακός παίζει έναν τίτλο σε μονό παιχνίδι στο οακα,που ο τιμωρημένος πράσινος καραγκιόζης όχι μόνο παρευρίσκεται στο γήπεδο αλλά κάθεται ανενόχλητος στις πολυθρόνες στο παρκέ και βρίζει-απειλεί διαιτητές (που μην ξεχνάμε πως είναι εντελώς απροστάτευτοι μπροστά στον τραμπούκο μεγιστάνα) και στις τελευταίες 3 επιθέσεις γίνονται 3 φάουλ στον Πρίντεζη χωρίς όμως να δουν απολύτως τίποτα...Παίρνουν έτσι το παιχνίδι και αμέσως μετά αρχίζουν το παραμύθι με τους πιτσιρικάδες που κέρδισαν τον Ολυμπιακό.Ποιούς πιτσιρικάδες ?Οι παππάς και ο γιάνκοβιτς που έχουν ίδια ηλικία με τους Μάντζαρη,Σλούκα.Και έχουμε και τους δικούς μας τους θερμοκέφαλους που νομίζουν πως τα παιχνίδια με τους βαζέλες είναι περίπατος και πρέπει να τα παίρνουμε όσα και αν συμβούν πριν ή κατά τη διάρκεια του αγώνα,βρίζουν ή μιλούν απαξιωτικά για τον τεράστιο Σπανούλη και κάνουνε μαρς στον Μπαρτζώκα που όσα και αν του καταλογίζουν ο άνθρωπος πρόσφερε τα μέγιστα στην ομάδα παίζοντας πειστικό-καταπληκτικό μπάσκετ στο φάιναλ 4 του λονδίνου και δεν του άξιζε τέτοια αντιμετώπιση...

Εικόνα CVRED

Στο γήπεδο έχασε πριν μερικές μέρες πάντως. Και έκανε και το σταυρό του που ήταν μικρή η διαφορά.
Και θα έχουμε και συνέχεια στα play offs. Υπομονή Ντούσκο και θα περάσεις καλά.