30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΟ ΜΑΡΤΟΝ ΜΠΟΥΚΟΒΙ



30 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ανυπέρβλητου ερυθρόλευκου γίγαντα ΜΑΡΤΟΝ ΜΠΟΥΚΟΒΙ. Ας δούμε το πώς κάλυψαν την είδηση της απώλειάς του οι τότε ελληνικές εφημερίδες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-2-1985
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 12-2-1985
 

 

 
Για να τιμήσουμε την μνήμη του, ας θυμηθούμε μία από τις συγκινητικότερες στιγμές στην ιστορία του Ολυμπιακού μας, τη συγκέντρωση χιλιάδων γαύρων έξω από το ξενοδοχείο που έμενε ο ΜΠΟΥΚΟΒΙ στην Καστέλλα του Πειραιά μας, στις 4 Δεκεμβρίου 1967, για να τον πείσουν να ανακαλέσει την παραίτηση που είχε υποβάλει, επειδή δεν άντεχε τον πόλεμο που του κάνανε τα χουντοειδή και κάποιοι ''ολυμπιακάρες'' παράγοντες της τότε διοίκησής μας.
 
Ας θυμηθούμε και το πώς αναχώρησε από την Ελλάδα με το τρένο, από το σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά, στις 21 Δεκεμβρίου 1967.
 
 
Ο αναμορφωτής του Ολυμπιακού μας, ο άνθρωπος που έβαλε τέλος στη μαντζεβελακική εξαετία της ξηρασίας των τίτλων, φέρνοντάς μας δύο κολλητά πρωταθλήματα (για τα οποία δεν πολυχάρηκαν και ορισμένοι ''ολυμπιακάρες'' της τότε διοίκησής μας), ο άνθρωπος που ακόμη και ο τότε (πραγματικά μεγάλος) προπονητής του ΠΑΟ Στέπαν Μπόμπεκ αναγνώριζε ως δάσκαλό του, εδώ και 30 χρόνια δεν είναι μαζί μας. Αν δεν τον διώχνανε τα πατσαβούρια της Χούντας και οι παραγοντάρες μας, η ιστορία του Θρύλου στα πρώτα χρόνια της ''Επανάστασης'' θα είχε γραφτεί διαφορετικά, αφού το ανίκητο μεγαθήριο που παρέδωσε, 3 χρόνια μετά τη φυγή του βρέθηκε να χαροπαλεύει για να μην υποβιβαστεί, όντας στη 14η θέση της βαθμολογίας της σεζόν 1970-71, πριν εμφανιστεί ο μέγας ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ και στηθεί μία νέα ερυθρόλευκη αυτοκρατορία.
 
ΜΑΡΤΟΝ ΜΠΟΥΚΟΒΙ Α-Θ-Α-Ν-Α-Τ-Ο-Σ.
 
Υ.Γ. Το περιβόητο ''ταξίδι στον Καναδά'', τον Αύγουστο του 1967, στο οποίο οι ''Επαναστάτες'' δεν άφησαν τον ΜΠΟΥΚΟΒΙ να ταξιδέψει με την υπόλοιπη ομάδα του Ολυμπιακού, θα το αναλύσουμε σε προσεχή ανάρτηση. Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γραφτεί ποτέ γι'αυτό, στα διάφορα αφιερώματα για το μεγάλο Ούγγρο.

Σχόλια

Εικόνα Spiros Legend

Ως ελαχιστος φόρος τιμης στον ΑΘΑΝΑΤΟ(για εμάς) Μάρτον Μπούκοβι,το μερος που εχει ταφει στην Ουγγαρια,για οσους κρατανε αρχειο... http://s30.postimg.org/4paxpt5s1/mnimeio_koimitoirio_Ouggaria_BOUKOVI.jpg

Εικόνα apostolos gaganis

Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΠΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ! ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ, ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΤΟΥ. ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ, ΓΙΑ ΜΑΣ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ...

ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ, ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΕΚΡΙΝΑ κι έναν νέο, τότε, άντρα...

Εικόνα Spiros Legend

Άμα δεν μοιραστείς πράγματα με τους φίλους και αδερφούς σου,με ποιους θα τα μοιραστείς?Φαντάζομαι τη συγκίνησή σου,Απόστολε,οταν την είδα,είχα ανατριχιάσει εγω που που ήμουν αγέννητος τοτε,πόσο μάλλον εσύ και οι υπόλοιποι που είχατε την τύχη να τον έχετε δει-γνωρίσει απο κοντά,έστω απο μια γωνίτσα του παλιού Καραισκάκη...Πράγματι οι κερκίδες θυμίζουν έντονα το παλιό Κάραισκάκη.Αιωνία του η μνήμη και πάντα στις καρδιές ο Παππούς Μάρτον Μπούκοβι.

Εικόνα μαουνιέρης

ΓΙΓΑΣ! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!! ΜΠΟΥΚΟΒΙ!!!

Τί είναι, ρε Σάββα, εκείνο που κάνει κάτι ξένους να αγαπούν τον Θρύλο πιο πολύ από οτιδήποτε άλλο και δεν το καταλαβαίνουν οι δικοί μας;

Εικόνα nissios

Και μόνο βλέποντας την φυσιογνωμία του, όπως αυτή αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, μπορούμε κι εμείς που δεν τον προλάβαμε να καταλάβουμε, ως έναν βαθμό τουλάχιστον, γιατί αγαπήθηκε τόσο...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Εικόνα apostolos gaganis

Τον είχαμε αγαπήσει αυτόν τον άνθρωπο...