ΟΤΤΟ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ



Σήμερα θα εξετάσουμε την ιστορία του Όττο Σίμιτσεκ στα χρόνια της Κατοχής. Μιλάμε για έναν άνθρωπο με πολύ μεγάλη προσφορά στο χώρο του στίβου στη χώρα μας και με παρουσία σε διάφορα πόστα, για πολλές δεκαετίες, από όπου βοήθησε τον κλασικό αθλητισμό να αναπτυχθεί. Αντιγράφουμε από σχετική εργασία του Γιώργου Λιβέρη.
 
Ο ΣΕΓΑΣ έφερε, από το 1929 τον Όττο Σίμιτσεκ που άρχισε να προπονεί όλους τους Έλληνες αθλητές. Όχι μόνο με γυμναστικές ασκήσεις όπως έκαναν οι τότε γυμναστές μας. Άρα ο πρώτος πραγματικά προπονητής και για τον Παναθηναϊκό ήταν ο νεοαφιχθής Ούγγρος. Υπάρχει μια άποψη ότι από τότε και ακολούθως γύμναζε μόνο την αφρόκρεμα του Παναθηναϊκού. Ίσως να συνέβαινε αυτό, καθώς είχε προσληφθεί από το ΣΕΓΑΣ για την Εθνική Ομάδα. Έτσι όμως άκουγαν τις σωστές οδηγίες προπόνησης και οι αθλητές του Παναθηναϊκού Τσουκαλάς, Παούρης, Βελκόπουλος, Φραγκούδης, Σκιαδάς, Καραγιάννης, Θάνος, Αρβανίτης κ.λ.π. που όλοι τους από την αρχή γυμνάζοντο στο Στάδιο.
 
Βλέπουμε λοιπόν ότι από την πρώτη στιγμή κατηγορήθηκε για στενές σχέσεις με τον ΠΑΟ. Έχουμε δει σε αρκετά άρθρα πως ακόμη και πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ''Δαλάι Λάμα'' του ΠΑΟ Απόστολος Νικολαϊδης αλώνιζε μέσα στο ΣΕΓΑΣ, την αρμόδια Ομοπσπονδία του κλασικού αθλητισμού (και συνολικά του ελληνικού αθλητισμού για πολλά χρόνια). Το 1955 ο ΠΑΟ απένειμε το ''χρυσό τριφύλλι'' στον Όττο Σίμιτσεκ, για να τον τιμήσει για την προσφορά του στον κλασικό αθλητισμό στην Ελλάδα, αλλά προφανώς και στον ΠΑΟ, όπως διαβάζουμε στην επίσημη έκδοση του Συλλόγου του ΠΑΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 23-9-1955
 

 
Αφού ξεκαθαρίσουμε πως δεν αρνούμαστε την πολύ μεγάλη προσφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό (όλοι οι Έλληνες πρωταθλητές για δεκαετίες πέρασαν από τα χέρια του), ας δούμε ένα δημοσίευμα για την ''δράση'' του στα χρόνια της Κατοχής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 12-5-1945
 

 

 

 

 
Ο ΣΕΓΑΣ του ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολου Νικολαϊδη ''έδινε'' στους Ναζί τους Έλληνες Αθλητές, κατηγορώντας τους ως ''αναρχικούς και κομμουνιστές'' και ο Όττο Σίμιτσεκ, που ήρθε στην Ελλάδα από αυτόν το ΣΕΓΑΣ, δούλευε στην ''Κομαντατούρ''.
 
Κι όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η διαπλοκή του συγκεκριμένου Συλλόγου και ορισμένων (εννοείται όχι όλων, αφού και στον ΠΑΟ υπήρξαν αγωνιστές αντιναζιστές) αθλητών-παραγόντων του με τους χιτλερικούς, ξεπερνάει κατά πολύ το ''παίζατε φιλικά με τα Ες Ες'', που σε μια τελική δεν είναι και τίποτε τρομερό. Δεν τελειώσαμε. Έχουμε πολλά να πούμε ακόμη.
 
Υ.Γ. Για μία ακόμη φορά, επειδή το θέμα είναι λεπτό όπως (ελπίζουμε) καταλαβαίνετε όλοι, ΔΕΝ αρνούμαστε την τεράστια προσφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό. Άλλο πράγμα εξετάζει το κείμενο, που έχει να κάνει με την ιστορία του καρκινώματος που λέγεται Παναθηναϊκός.