ΣΔΟΕ ΣΕ ΕΟΚ-ΚΕΔ



Εδώ και αρκετούς μήνες στο ελληνικό μπάσκετ μαίνεται ο πόλεμος της ΟΔΚΕ του Καφφέ με την ΕΟΚ του Βαζελακόπουλου, άρα και με την ΚΕΔ των Ζαβλανού-Κορομηλά (λεπτομέρειες εδώ). Ο Ηλίας Καφφές πριν λίγες μέρες αποφάσισε να ζητήσει είσοδο του ΣΔΟΕ σε ΕΟΚ-ΚΕΔ-ΟΔΚΕ, ώστε να διαλυθούν όλες οι σκιές περί κακοδιαχείρισης (ή πόσω μάλλον διασπάθισης) κονδυλίων αυτών των Ομοσπονδιών-Επιτροπών από τα μέλη τους.
 
Σηκώνει το γάντι και κηρύσσει πόλεμο ο Ηλίας Καφφές!
Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ, ενοχλημένος από “μισόλογα” και “διαρροές“, αλλά κυρίως από… σκιές γύρω από την οικονομική διαχείριση της ομοσπονδίας των διαιτητών, σηκώνει το… τσεκούρι του πολέμου και περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας -σύμφωνα με πληροφορίες μας- την παρέμβαση του ΣΔΟΕ!
Ο κ. Καφφές θα καλέσει το ΣΔΟΕ, για εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά της ΟΔΚΕ και της ΕΟΚ, από το 2005 που ανέλαβε πρόεδρος μέχρι σήμερα. Επίσης θα ζητηθεί να ελεγχθεί το πόθεν έσχες και το περουσιολόγιο των φυσικών προσώπων μελών των Δ.Σ. της ΟΔΚΕ, της ΕΟΚ και των μελών της ΚΕΔ.
Έχω μεγαλώσει (σ.σ. ηλικιακά) έτσι ώστε σήμερα να μην μπορώ ούτε να συρθώ, ούτε να υποκύψω, αλλά ούτε να εκβιαστώ από κανένα, όσο ψηλά και αν βρίσκεται αυτός” ακούστηκε να λέει, τουλάχιστον τρεις φορές, δημόσια. Μάλιστα, κάνοντας την αυτοκριτική του, υποστήριξε πως “έχει εκληφθεί από κάποιους σαν αδυναμία και -δυστυχώς- αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για ό,τι θα ακολουθήσει“.
Ο πρόεδρος της ΟΔΚΕ έχει πληροφορηθεί (από προέδρους Ενώσεων του χώρου της διαιτησίας) πως ακούγονται διάφορα για τις οικονομικές συμφωνίες που έχει κάνει κι επειδή έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αξίες και διαφάνεια, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι αν την επόμενη βδομάδα αυτές οι αθλιότητες δεν διαψευστούν απ’ την ΕΟΚ, επειδή στα οικονομικά θέματα δεν δέχεται την παραμικρή αιχμή (όχι πρόταση μομφής), θα ζητήσει έλεγχο για όλους και για όλα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές.
 
Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα με αυτήν την ενέργεια του Καφφέ, αν και όπως βλέπουμε στο ρεπορτάζ του Κογκαλίδη, ερμηνεύεται ως ''αιτία πολέμου''. Στην πράξη όμως, ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες διαφωνίες.
 
Η απειλή, μέσω διαρροής, περί εισόδου του ΣΔΟΕ σε ΟΔΚΕ και ΕΟΚ και στα μέλη της ΚΕΔ έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα στον Ηλία Καφφέ. Περίπου δέκα πέντε σύνδεσμοι, εκ των οποίων και όλοι οι μεγάλοι σε δυναμικό, θα καταθέσουν πρόταση μομφής εις βάρος της διοίκησης της ΟΔΚΕ επειδή δεν τους άρεσε η διαρροή, που είναι αντίθετη στις αξίες τους.
"Όλα λύνονται εντός της μεγάλης μπασκετικής οικογένειας" ανέφεραν πρόεδροι συνδέσμων και τόνισαν αιχμηρά: "Είναι δυνατό να μας λέει από το 2005 για την προσφορά της ΕΟΚ και το μεγαλείο του Βασιλακόπουλου και τώρα, να ζητάει από το ΣΔΟΕ να παρέμβει; Δυστυχώς, ο Καφφές κάνει ενέργειες που δείχνουν ποιος είναι πραγματικά... Γι' αυτό και θα προχωρήσουμε στην πρόταση μομφής ώστε να επέλθει και πάλι η ηρεμία στο χώρο. Ο διχασμός δεν βοηθάει σε τίποτα..."

 
Η ΟΔΚΕ αποδεικνύει πως δεν φοβάται τον οικονομικό έλεγχχο.
 
ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΣΔΟΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΔ;
 
Δεν ξέρουμε, ρωτάμε. Ο καθαρός, αυτός που δεν έχει να κρύψει τίποτε, δηλώνει ανοιχτός και διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε οποιουδήποτε είδους έλεγχο, από τον οποιονδήποτε αρμόδιο Φορέα. Αντί να δούμε προθυμία από όλους για να μπει το ΣΔΟΕ και να ξεψαχνίσει τα αρχεία των Ομοσπονδιών του μπάσκετ, βλέπουμε δυσαρέσκεια και φήμες για πρόταση μομφής, ώστε να ''πέσει'' ο Καφφές. Είναι πάγια θέση των ανθρώπων του Ολυμπιακού ο οικονομικός έλεγχος του ΣΔΟΕ σε όλους όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ. Ρωτάμε τα παραπάνω, επειδή χθες είχαμε νέο κρούσμα προσπάθειας συγκάλυψης των οικονομικών πεπραγμένων της ΕΟΚ. Ως γνωστόν, στην χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΕΟΚ έπρεπε να μάθει όλος ο κόσμος (μεταξύ άλλων) το ποιος έδωσε τις 800.000 ευρώ για να πάρει η Εθνική Ελλάδος τη wild card και να παίξει στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ από το παράθυρο.
 
Η επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΕΟΚ (προγραμματισμένη για τις 03/03) αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκεί πρέπει να ειπωθεί ποιος και πώς έδωσε τα χρήματα για να πάρει η Εθνική τη Wild Card και μαζί το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο. Πρέπει να δοθούν αποδείξεις και ονόματα, ώστε να ψηφιστεί ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε.
Η εφημερίδα “Live Sport” γράφει χαρακτηριστικά στο σημερινό της φύλλο:
“Εδώ κι έναν χρόνο πλανάται το ερώτημα πού βρέθηκαν τα χρήματα για τη “wild card“. Ποιος και μέσα από ποια διαδικασία έδωσε τα 800.000 ευρώ. Ο καιρός γαρ εγγύς για να ειπωθούν όλα και να δοθούν επίσημες εξηγήσεις. Στις 3 Μαρτίου, στη Γενική Συνέλευση της ΕΟΚ, πρέπει να δοθούν όλα τα παραστατικά, ώστε να ψηφιστεί ο οικονομικός απολογισμός της χρονιάς που πέρασε (2014).
Πλέον, όλες οι δαπάνες, όλες οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, περνάνε από το “Διαύγεια“, όπου και πρέπει να αναρτηθούν, άρα δεν πρόκειται για μια συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες. Μεταξύ άλλων η Ελληνική Ομοσπονδία θα κληθεί να εξηγήσει τι, πώς και ποιος.
Δεδομένο είναι πως τα χρήματα, για να αποκτηθεί η wild card, πήγαν στη ΦΙΜΠΑ από την ΕΟΚ. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άρα το έμβασμα έφυγε από τον λογαριασμό της Ομοσπονδίας. Από πού προέρχονται τα χρήματα, παραμένει ακόμα άλυτος γρίφος. Κάτι έχει ειπωθεί, χωρίς όμως… αποδείξεις και ονόματα.
Πλέον η ΕΟΚ είναι υποχρεωμένη να δείξει (για να ψηφιστεί ο ισολογισμός και ο απολογισμός) από πού προήλθαν τα χρήματα; Ήταν από την κρατική επιχορήγηση; Ανάλογος κωδικός δεν υπήρχε, οπότε δύσκολο να ήταν από εκεί. Μπήκαν από την τράπεζα – χορηγό; Πρέπει να κατατεθούν τα αντίστοιχα παραστατικά, να προσμετρηθεί στα έσοδα και τα έξοδα, το συμβόλαιο με την Eurobank και όλα όσα προβλέπονται.
Είμαστε βέβαιοι ότι τα παραστατικά υπάρχουν και πως θα κατατεθούν. Άλλωστε, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αφού ένα ποσό αυτού του μεγέθους δεν βρίσκεται στον… δρόμο. Πρέπει εξ ορισμού να υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά.
Είναι, πάντως, μια ιδιαίτερη Γενική Συνέλευση, καθώς για πρώτη φορά οι διοικούντες την Ομοσπονδία καλούνται να δώσουν λεπτομερή αναφορά, με το κλίμα να μην είναι τόσο εύφορο γι’ αυτούς, καθώς το νομοσχέδιο – εφιάλτης που προώθησε σε δημόσια διαβούλευση ο Γιάννης Ανδριανός, θα αποτελέσει τη βάση για ακόμα πιο σκληρή πολιτική απέναντι στους ισόβιους προέδρους, για την πρόταση αθλητικού νόμου της νέας κυβέρνησης.
Σε αυτό το κλίμα, η Γ.Σ. στις 03/03 έχει τεράστιο ενδιαφέρον…”.
 
Αντ'αυτού, τα μέλη της ΕΟΚ εμπόδισαν τον Χρήστο Σταυρόπουλο της ΚΑΕ Ολυμπιακός να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση την ώρα που συζητούνταν ο οικονομικός απολογισμός της Ομοσπονδίας, με αποτέλεσμα να λογοφέρει ο μάνατζερ του Ολυμπιακού με δύο παράγοντες.
 
Το ελληνικό μπάσκετ εξακολουθεί να βάλλεται εκ των έσω! Με την ΕΟΚ να προσπαθεί να το χειραφετήσει. Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας είχε ένταση. Έφτασε και ακραίες λεκτικές αντιπαραθέσεις.
Ο Ολυμπιακός είχε προαναγγείλει ότι θα επιχειρήσει να διαλευκάνει τον τρόπο με τον οποίο βρήκε η ΕΟΚ τα 800.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει -με τη wild card- το δικαίωμα συμμετοχής της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ. Και το έκανε πράξη, παρόντος του Χρήστου Σταυρόπουλου, ο οποίος είχε πάρει σχετική εξουσιοδότηση από τον Ερασιτέχνη, για να τον εκπροσωπήσει. Οι παράγοντες της ΕΟΚ προσπάθησαν να αποτρέψουν την παρουσία του “ερυθρόλευκου” εκπροσώπου! Προέβαλαν ως επιχείρημα ότι η εξουσιοδότηση έφτασε με καθυστέρηση στην Ομοσπονδία και ως εκ τούτου ήταν έκνομη.
Ο κ. Σταυρόπουλος αντέδρασε, λέγοντας πως ακόμα και αν δεν είχε δικαίωμα ψήφου, δεν μπορούσε κανείς να του στερήσει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία αλλά και να πάρει το λόγο. Κάπου εκεί ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας κ. Κόνιαρης αποδέχθηκε με καθυστέρηση το δημοκρατικό δικαίωμα του εκπροσώπου του Ολυμπιακού να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Όταν άνοιξαν άνοιξαν οι πόρτες για τον Χρήστο Σταυρόπουλο είχε περατωθεί η διαδικασία του οικονομικού απολογισμού!
Ακολούθησαν ύβρεις μεταξύ του Αριστείδη Γολέμη και του Χρήστου Σταυρόπουλου, ενώ ο τελευταίος “τα άκουσε” από τον Κρητικό παράγοντα, Μπάμπη Μαρκάκη.
Ο δε Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν πήρε ποτέ θέση για την «ταμπακιέρα», ήτοι το πού βρέθηκαν τα χρήματα για τη wild card της Εθνικής
 
Φανταζόμαστε ότι ο κύριος Βαζελακόπουλος δεν έχει να κρύψει κάτι, οπότε θα επιτρέψει στα μέλη του ΣΔΟΕ να ελέγξουν τα οικονομικά της ΕΟΚ και θα μάθουμε ΟΛΟΙ το ποιος έδωσε αυτές τις περιβόητες 800.000 ευρώ. Με αποδείξεις. Γιατί είναι άλλο να μιλάει για οικονομικά θέματα ένας παράγοντας και άλλο ένας ορκωτός λογιστής.
 
Αναμένουμε τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα, ελπίζοντας πως θα ψηφιστεί το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και θα φύγει ο έλεγχος της ΚΕΔ από την ΕΟΚ. Περιμένουμε όμως και πιο δυναμικές αντιδράσεις από τα μέλη της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Όχι να ελέγχουν ολόκληρο Ολυμπιακό τώρα οι καρεκλοκένταυροι της ΕΟΚ. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα όσα στοιχεία έχει για το ποιος έδωσε τις 800.000 ευρώ για τη wild card, αλλά και να απαιτήσει να μπουκάρει το ΣΔΟΕ για να ελέγξει τα πάντα όλα, σε όλους τους φορείς του μπάσκετ. Φυσικά στηρίζουμε την ΚΑΕ, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια κάνει κάποιες ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να αντιδρά πιο δυναμικά. Τι πάει να πει ''δεν άφησαν τον Σταυρόπουλο να μπει''; Να μπει ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ μέσα. Δεν κατάλαβα. Δεν θα έμπαινε για να τους δείρει. Θα έμπαινε να παρακολουθήσει τον οικονομικό απολογισμό της Ομοσπονδίας. Απαγορεύεται; Έχουν κάτι να κρύψουν μήπως τα ''μπουμπούκια'' της ΕΟΚ;
 
Φυσικά, οι κατά τα άλλα ''ευαίσθητοι αντικειμενικοί'' ΑΡΔ, δεν έχουν πάρει μυρωδιά για όλα αυτά. Στο ποδόσφαιρο ΠΟΥ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, σκίζονται να μιλούν για διαφθορά, μετά από ένα ανάποδο κόρνερ σε ματς του Πανθρακικού και του Αχαρναϊκού. Στο μπάσκετ που εδώ και μήνες αιωρούνται 800.000 ευρώ της ΕΟΚ, αλλά και υπάρχει το γνωστό θέμα με τους ισολογισμούς-ανέκδοτο της ΚΑΕ ΠΑΟ, ούτε κουβέντα. Είναι να είσαι ''αντικειμενικός'' ρε παιδί μου.
 

Σχόλια

Εικόνα Νίκος Γόδας

Α, ρε Βασιλακόπουλε... ψόφο κακό ρε πουστόγερε.

Εικόνα Romain

Ο μόνος που έγραψε ηταν ο Νίκος Ζέρβας.

Εικόνα markonis

Δε λέει να ψοφήσει επιτέλους αυτό το σάψαλο

Εικόνα el trick

Ακόμη και έτσι άλλο θα το αντικαταστήσει.
Οι αφοί γουρλοί το πολύ πάλι να κάνουν κάποια διαμαρτυρία.
Τι κιαν ουσιαστικά ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ μία διαδικασία δεν τους αφήνει ο σωλήνας.
Αυτοί εκεί.
Προσεχώς θα διαμαρτυρηθούν.
Εννοείται και φέτος ακόμη ένα νταμπλ για τον βάζελο.
Ετσι στο χαλαρό και με τον τράκη να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.

Εικόνα Romain

Αμήν και πότε!