ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΑΟ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟ 1967



Συνεχίζουμε την καταγραφή των ενστάσεων του Παναθηναίκούλη, για να πειστούν και οι ελάχιστοι δύσπιστοι που ζορίζονται να δεχτούν το αξίωμα ''ο ΠΑΟ κερδάει μόνο μέσα στο γήπεδα, ενστάσεις και νίκες στα χαρτιά παίρνουν μόνο οι γαύροι''. Σεζόν 1966-67 και στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟ πηγαίνει στα Μέγαρα για να αντιμετωπίσει το Βύζαντα. Το παιχνίδι είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 1967. Η ομάδα των Μεγάρων λίγες μέρες νωρίτερα έχει αποκτήσει από την ΑΕΚ το μεγάλο (σε αξία, αλλά και σε ποδοσφαιρική ηλικία εκείνη την περίοδο) Κώστα Νεστορίδη. Με αυτόν μπροστάρη λοιπόν, ο Βύζας πετυχαίνει μία πολύ σημαντική νίκη επί του μεγάλου αντιπάλου του με σκορ 1-0, υποχρεώνοντάς τον να χάσει πολύτιμο έδαφος στη διεκδίκηση του τίτλου (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω σε όλες τις φωτογραφίες, ακόμη κι αν δεν μπορεί να ''πατήσει'' κανείς επάνω τους με αριστερό κλικ, για να μεγεθυνθούν και να διαβαστούν πιο άνετα).
 
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-1-1967
 

 

 

 
Εκείνη την περίοδο το σύστημα βαθμολόγησης των ομάδων ήταν 3-2-1, δηλαδή στη νίκη οι ομάδες έπαιρναν 3 πόντους, στην ισοπαλία 2 και στην ήττα 1. Όπως βλέπουμε, η φιλοπαναθηναίκή ''Ηχώ'' ασκεί σκληρή κριτική στους παίκτες του ΠΑΟ, που ''έσερναν τα πόδια τους''.  Ήταν η εποχή της ''ανανέωσης'' που έκανε ο Κροάτης τεχνικός του ΠΑΟ Μπόμπεκ, εκπαραθυρώνοντας από την 11άδα πολλούς γηρασμένους ποδοσφαιρικά παίκτες του ΠΑΟ και βάζοντας στη θέση τους αρκετούς νεότερους. Διάφοροι παίκτες του ΠΑΟ δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις ενέργειες του Μπόμπεκ, επειδή κινδύνευε η θέση τους στην ομάδα, αλλά στο παρασκήνιο εμαίνετο ένας πολύ μεγαλύτερος πόλεμος.  Ο πραγματικός ηγέτης του ΠΑΟ επί σειρά ετών (κινούσε τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες, ελάχιστες φορές έβγαινε μπροστά για να αναλάβει την προεδρία του Ομίλου), ο ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαίδης, δεν άντεχε το ότι οι οπαδοί του ΠΑΟ αποθέωναν τον Κροάτη Μπόμπεκ, στον οποίον πίστωναν όλες τις επιτυχίες του ΠΑΟ τη διετία 1963-65. Έτσι, κατά τη διετία 1965-67, το όργανο του Απόστολου Νικολαίδη, ο διαβόητος ''βαλιτσοφόρος παράγοντας'' Αντώνης Μαντζεβελάκης, εκινείτο προς την αντίθετη κατεύθυνση από την εξαετία 1959-1965 που οργίαζε υπέρ του ΠΑΟ, με τις γνωστές τσάντες με λεφτά να περιφέρονται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της ελληνικής Επικράτειας. Πλέον οι βαλίτσες κατέληγαν και σε παίκτες του ΠΑΟ, ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στα παιχνίδια της ομάδος τους και ''να μην κάνουμε μάγκα και τον Μπόμπεκ, ούτως ή άλλως εμείς παίρνουμε τα πρωταθλήματα, δίχως να έχουμε ανάγκη κανέναν προπονητή''. Αυτά τουλάχιστον έλεγαν εκείνη την περίοδο πολλοί ονομαστοί φίλαθλοι του ΠΑΟ, βλέποντας την προκλητική συμπεριφορά αρκετών παικτών της ομάδος τους, που έπαιζαν σαν να μην θέλουν να κερδίσουν κάποια ματς. Η παράταξη του ΠΑΟ χωρίστηκε σε δύο μέρη. Από τη μία μεριά ήταν ο Λουκάς Πανουργιάς, πρόεδρος του ΠΑΟ και αδερφικός φίλος του Απόστολου Νικολαίδη (μέλος στον ΠΠΟ, πρόδρομο του ΠΑΟ, από το 1910 ακόμη), ο Μπόμπεκ και αρκετοί παίκτες του ΠΑΟ, με προεξάρχοντα το Μίμη Δομάζο. Από την άλλη μεριά ήταν ο Απόστολος Νικολαίδης, ο Μαντζεβελάκης και αρκετοί παίκτες της ομάδος, με κυριότερους τους Καμάρα-Λουκανίδη. Ο κόσμος του ΠΑΟ, στη μεγάλη του πλειοψηφία, στήριζε τον Μπόμπεκ και γι’αυτό δεν μπορούσαν να τον διώξουν οι αντιφρονούντες μεγαλοπαράγοντες του ΠΑΟ.  Έχουμε ξεκινήσει να τα βλέπουμε όλα αυτά, μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής, αλλά η παρένθεση ήταν αναγκαία για να παρακολουθήσει το θέμα και κάποιος που δεν έχει διαβάσει την προηγούμενη σχετική μας ανάρτηση.
 
Την επομένη του παιχνιδιού Βύζας-ΠΑΟ 1-0 στα Μέγαρα λοιπόν, μαθαίνουμε πως ο ΠΑΟ θα πάρει το ματς στα χαρτιά. Αιτία η εκπρόθεσμη αποστολή του δελτίου του Νεστορίδη από τη διοίκηση του Βύζαντος προς την ΕΣΑΠ (ας το πούμε έτσι, την τότε ΕΠΑΕ-Superleague), μετά την καταληκτική ημερομηνία των μεταγραφών της χειμερινής περιόδου, που ήταν η 11η Ιανουαρίου 1967.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-1-1967
 

 

 

 

 

 

 
Οι άνθρωποι του Βύζαντος αντιδρούν και προσπαθούν να απαντήσουν στις αιτιάσεις των παραγόντων του ΠΑΟ. Βεβαίως, όπως διευκρινίζει ο τότε πρόεδρος του Βύζαντος και εκπρόσωπος της ομάδος των Μεγάρων στην ΕΣΑΠ, πρόεδρος στην ΕΣΑΠ (στην ΕΣΑΠ που θα αποφάσιζε για την ένσταση του ΠΑΟ) ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΟ, Λουκάς Πανουργιάς. Τυπικά πρόεδρος στην αρμόδια επιτροπή της ΕΣΑΠ, η οποία θα έκρινε την τύχη της ένστασης του Βύζαντος, βεβαίως ήταν ο κύριος Θεοδωρίδης του Πιερικού, αλλά ανώτερός του στην ιεραρχία της Ενώσεως ήταν ο πρόεδρος του Παναθηναίκού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-2-1967
 

 

 
Η Επιτροπή Κανονισμών της ΕΠΟ (πρόεδρος της ΕΠΟ το Φεβρουάριο του 1967 ήταν ο Θανάσης Μέρμηγκας, ιστορικός παράγοντας και εκ των ιδρυτικών μελών του Ολυμπιακού) δικαιώνει το Βύζαντα, με μία απόφαση όμως που δεν είναι δεσμευτική για την ΕΣΑΠ του Πανουργιά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-2-1967
 

 

 
Λίγες μέρες αργότερα, ο ΠΑΟ ξεκινά εκστρατεία για να πάρει το ματς στα χαρτιά, στέλνοντας υπόμνημα στην Κεντρική Επιτροπή Κανονισμών της ΕΠΟ, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα της κατακύρωσης του Νεστορίδη στο Βύζαντα. Η ΕΠΟ δικαιώνει το Βύζαντα, αλλά η ΕΣΑΠ του Πανουργιά διαφωνεί. Ο Βύζας δεν χρησιμοποιεί το Νεστορίδη στα επίσημα παιχνίδια του, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 7-2-1967
 

 

 

 

 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-2-1967
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 10-2-1967
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-2-1967
 
 
Έρχεται η ώρα να εκδικαστεί η ένσταση του ΠΑΟ στην Επιτροπή Κανονισμών της ΕΣΑΠ. Στις 15 Φεβρουαρίου, ο ΠΑΟ κερδίζει στα χαρτιά με σκορ 2-0 το ματς που έχασε στο γήπεδο με σκορ 1-0, ενώ ο Βύζας μηδενίζεται και δεν παίρνει ούτε τον 1 πόντο που έπαιρναν τότε οι ομάδες στις ήττες, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν ουσιαστικά 3 βαθμοί. Έτσι, ο Παναθηναίκός του Μπόμπεκ ξαναμπαίνει στο κόλπο του πρωταθλήματος, με μία απόφαση της ΕΣΑΠ του (φίλου του Μπόμπεκ) Πανουργιά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-2-1967
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 16-2-1967
 

 
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-2-1967
 

 

 

 

 

 
Τα Μέγαρα βράζουν με την αδικία. Ο πρόεδρος του Βύζαντα κύριος Χατζής προαναγγέλλει προσφυγή στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (ΑΚΑΔ, κάτι σαν το σημερινό ΑΣΕΑΔ), ώστε να ανατραπεί η απόφαση της ΕΣΑΠ. Μάλιστα δημοσιοποιεί το διάλογο που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΟ και της ΕΣΑΠ Λουκά Πανουργιά, όπου όταν του εξήγησε ο κύριος Χατζής ότι η ΕΣΑΠ θα χάσει το κύριος της, αν πάρει μία απόφαση που θα ''πέσει'' στο ΑΚΑΔ, ο Πανουργιάς απάντησε ''δεν με ενδιαφέρει, δεν δέχομαι κανένα ΑΚΑΔ''. Γνήσιο Παναθηναίκό ήθος και σεβασμός στους κανόνες, πάνω από όλα…
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 18-2-1967
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Βλέπουμε στις δύο τελευταίες φωτογραφίες το πώς ήταν η βαθμολογία του πρωταθλήματος πριν και μετά την απόφαση της ΕΣΑΠ. Ο Βύζας υποβάλει έφεση στην ΕΣΑΠ, η οποία έφεση διαβιβάζεται στην ΕΠΟ για να σταλεί στο ΑΚΑΔ (αυτή ήταν η διαδικασία τότε). Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή της ΕΣΑΠ μηδενίζει το Βύζαντα και στο ματς με την Προοδευτική για το πρωτάθλημα, στο οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ο Νεστορίδης πριν αποφασίσει η διοίκηση της ομάδος των Μεγάρων να τον αφήσει στον πάγκο, μέχρις ότου κριθεί οριστικά και τελεσίδικα από τα αρμόδια όργανα η εγκυρότητα ή μη της μεταγραφής του. Το παιχνίδι το είχε κερδίσει η Προοδευτική με σκορ 3-0, αλλά με το μηδενισμό ο Βύζας έχανε τον έναν πόντο της ήττας, με αποτέλεσμα συνολικά να του κοστίζει 4 πόντους η ιστορία του Νεστορίδη (3 με τον ΠΑΟ, 1 με την Προοδευτική).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-3-1967
 

 

 
Μία εβδομάδα αργότερα η ΕΣΑΠ επιστρέφει στο Βύζαντα τον ένα πόντο που του είχε αφαιρέσει για το ματς με την Προοδευτική. Αυτή η απόφαση θεωρείται πρόκριμα για το ΑΚΑΔ, αφού ''όλως τυχαίως'' ο ΠΑΟ έχει αρχίσει να υποχωρεί στη βαθμολογία, με τους οπαδούς του να κυνηγούν κυριολεκτικά τους παίκτες της ομάδος τους μετά από κάποια ''περίεργα'' αποτελέσματα. Μάλιστα οι άνθρωποι του Βύζαντος αναθαρρούν και δηλώνουν πως θα χρησιμοποιήσουν το Νεστορίδη και εναντίον του Ολυμπιακού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 9-3-1967
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 11-3-1967
 

 
Στις 3 Απριλίου βγαίνει η απόφαση του ΑΚΑΔ. Οι βαθμοί επιστρέφονται στο Βύζαντα. Από εκεί και πέρα αρχίζει μία παραφιλολογία για το αν θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΑΚΑΔ από την ΕΣΑΠ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 4-4-1967
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-4-1967
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 12-4-1967
 

 
Η απόφαση του ΑΚΑΔ θα ισχύσει, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα μάθουμε το γιατί πήρε το ΑΚΑΔ αυτήν την απόφαση. Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο κύριος Οικονομόπουλος, επί σειρά ετών παράγοντας του ΠΑΟ, αλλά και αρκετά ακόμη μέλη του ΑΚΑΔ επηρεάζονταν από τον ΠΑΟ. Όλοι αυτοί πείστηκαν να επιστρέψουν τους βαθμούς στο Βύζαντα, από την στιγμή που ο ΠΑΟ είχε μείνει εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, με την ελπίδα ο Βύζας το καλοκαίρι να δώσει τον Κουβά στον ΠΑΟ. Αυτά μας έγραφε τότε η ''Ηχώ''. Ατύχησαν όμως οι άνθρωποι του Παναθηναίκού, γιατί στις 21 Απριλίου 1967 έγινε το πραξικόπημα της Χούντας και απαγορεύθηκαν οι μεταγραφές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 30-4-1967
 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-6-1967
 

 
Συνοψίζουμε. Ο ΠΑΟ έχασε το ματς με το Βύζαντα στα Μέγαρα με σκορ 1-0. Έκανε ένσταση και κέρδισε προσωρινά στα χαρτιά το παιχνίδι που έχασε στο γήπεδο. Τελικά οι βαθμοί επεστράφησαν στο Βύζαντα, επειδή μεσολάβησαν άνθρωποι του ΠΑΟ, προσδοκώντας σε μεταγραφικά ανταλλάγματα. Κι όπως έγραφε η ''Ηχώ'' (και όχι το ''ΦΩΣ''), ο ΠΑΟ ήταν διατεθειμένος να βοηθήσει το Βύζαντα (από τον οποίον ήθελε τον Κουβά) και τα Τρίκαλα (από τα οποία ήθελε τον Τόσκα) με τους οποίους αγωνιζόταν ως αδιάφορος βαθμολογικά κατά την 28η και την 29η αγωνιστική της σεζόν 1966-67. Ο ΠΑΟ που ''παίζει πάντα για τη νίκη'', τελικά έπαιξε για τη νίκη σε αυτά τα δύο ματς (τα κέρδισε), αφού όπως είπαμε μεσολάβησε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η κατάργηση των μεταγραφών. Τον Κουβά τον πήρε λίγα χρόνια αργότερα ο ΠΑΟ, σε ένα ακόμη πράσινο χουντο-σκάνδαλο που θα παρουσιάσουμε σε προσεχή ανάρτηση. Σε κάθε περίπτωση, μας μένει για μία ακόμη φορά το
 
Ο ΠΑΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ.