60 ΧΡΟΝΙΑ ''ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ''



Αυτό είναι το πρώτο φύλλο του ''ΦΩΤΟΣ'', στις 11 Απριλίου 1955. Για έναν χρόνο κυκλοφορούσε ως ''Αθλητικόν Φως'', πριν πάρει τη σημερινή του ονομασία.
 

 
60 ολόκληρα χρόνια στην πρώτη γραμμή του Ολυμπιακού. Τα πρώτα 13 χρόνια για κάποιες μέρες της εβδομάδος και από το 1968 κάθε μέρα.
 
- Στην πρώτη γραμμή να υμνεί την ΟΜΑΔΑΡΑ ΤΟΥ '50, που σάρωσε τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα.
 
- Στην πρώτη γραμμή να εκθέτει τα αισχρά σκάνδαλα με τις βαλίτσες του Μαντζεβελάκη στους αντιπάλους του ΠΑΟ, μεταξύ αυτών και σε παίκτες του Ολυμπιακού. Μοναδικός φάρος ολυμπιακοφροσύνης σε εκείνα τα μαύρα χρόνια 1959-1965, αφού μόνο το ''ΦΩΣ'' στήριζε τον Ολυμπιακό.
 
- Στην πρώτη γραμμή επί Χούντας, να πιέζει για λύσεις κόντρα σε ένα καθεστώς που έκανε τα αδύνατα δυνατά να διαλύσει ΟΛΑ τα τμήματά μας.
 
- Στην πρώτη γραμμή επί ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, να στηρίζει τον αείμνηστο πρόεδρό μας στις μάχες που έδινε κόντρα στη Δικτατορία, για να χτίσει την αλησμόνητη ΟΜΑΔΑΡΑ του, που ακόμη και σήμερα κρατάει όλα τα ρεκόρ σε άμυνα κι επίθεση στο πρωτάθλημα.
 
- Στην πρώτη γραμμή στη δύσκολη μετα-γουλανδρική εποχή, όταν δεν υπήρχαν λεφτά στον Ολυμπιακό και οργίαζαν οι Μαντζεβελάκης-Μπάρλος, με τον Ολυμπιακό να είναι ανίσχυρος εντός κι εκτός γηπέδου.
 
- Στην πρώτη γραμμή στα χρόνια του Νταϊφά και του βαρδινογιαννισμού του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με τον ''καπετάνιο' να στέλνει κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια συντάκτες του ''ΦΩΤΟΣ'' που αποκάλυπταν τα ατελείωτα σκάνδαλά του.
 
- Στην πρώτη γραμμή στα πέτρινα χρόνια 1987-1996, όταν ο Βαρδινογιάννης με Δούρειο Ίππο τον Ανάργυρο Σαλιαρέλη προσπαθούσε να μας κάνει ΟΦΗ, Κόρινθο και Απόλλωνα Αθηνών του Αλαμάνου. Ήταν ίσως το μοναδικό κομμάτι της ερυθρόλευκης οικογένειας που θύμιζε Ολυμπιακό εκείνα τα χρόνια, πλην της ΘΥΡΑΣ 7.
 
Από το 2000 και μετά, για τους δικούς του λόγους, ο εκδότης του ''ΦΩΤΟΣ'' Θόδωρος Νικολαϊδης επέλεξε μια πιο ''αντιπολιτευόμενη στην εκάστοτε διοίκηση'' γραμμή για την εφημερίδα. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την τεράστια και ανεκτίμητη πραγματικά προσφορά του. Όταν 60 χρόνια μέσα από το ''ΦΩΣ'' και αρκετά χρόνια νωρίτερα μέσα από την ''ΗΧΩ'' είσαι μπροστάρης στην ''κόκκινη'' ενημέρωση, είσαι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος Ολυμπιακός, εν ζωή τουλάχιστον. Γενιές και γενιές γαύρων έμαθαν να υποστηρίζουν τον Θρύλο σε δύσκολα χρόνια, όταν και δεν υπήρχε η σημερινή πολυφωνία των ΜΜΕ, μέσα από τις στήλες του ''ΦΩΤΟΣ''. Ειδικά σε χρόνια που δεν υπήρχε τηλεοπτική εικόνα από τα παιχνίδια, έστω με τη μορφή στιγμιοτύπων σε δελτία ειδήσεων, η επαρχία ήταν γεμάτη με γαύρους, που περίμεναν το ''ΦΩΣ'' για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των αγώνων του Θρύλου. Δίχως το ''ΦΩΣ'' και τον εκδότη του, ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν τόσο μεγάλος. Χρόνια πολλά από όλους εμάς, τους πιστούς αναγνώστες του ''Ευαγγελίου'' μας...
 
To πρώτο κείμενο για τους λόγους ίδρυσης του ''ΦΩΤΟΣ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ 11-4-1955
 

 

 
Κείμενο του Θόδωρου Νικολαϊδη μετά το θάνατο του ιστορικού παίκτη-παράγοντα της ΑΕΚ, Κλεάνθη Μαρόπουλου, ο οποίος στήριξε πάρα πολύ το ''ΦΩΣ'' στα πρώτα χρόνια έκδοσης της εφημερίδος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-1-1991
 

 
Ορισμένες ακόμη φωτογραφίες με τον κύριο Θόδωρο Νικολαϊδη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-2-1950
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 1-12-1950
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 29-7-1970
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 5-3-1974 (από τη γιορτή του Ολυμπιακού στο ''Χίλτον'' για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή μας)
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-8-1959 (την ημέρα που υπέγραψε ο Σιδέρης στον Ολυμπιακό από τον Ατρόμητο Πειραιά).

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-2-1958
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 15-5-1958
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 1-11-1965
 

 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ''ΦΩΣ'' ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ RATM.

Σχόλια

Εικόνα kostas alsoupoli

Εμενα με το ΦΩΣ με κολλησε ο πατερας μου ο οποιος ακομα και σημερα ειναι η μονη αθλητικη εφημεριδα που διαβαζει.
Με την ελευση του ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ και για πολλα χρονια το ειχα κοψει,αλλα την τελευταια 5ετια εχω επανελθει να αγοραζω κυριως μονο το ΦΩΣ αν και η αληθεια ειναι οτι με τα τοσα αθλητικα σαιτ και την ιντερνετικη ενημερωση εχω ελλατωσει να επιλεγω την εφημεριδα γενικα για την ενημερωση μου.
Χρονια πολλα στο ΦΩΣ που κακα τα ψεματα και θα συμφωνησω με τους προλαλησαντες αποτελει αναποσπαστο κομματι της ιστοριας της ομαδαρας μας σε αυτα τα 60 χρονια.

Εικόνα nmavronas

Πράγματι το ΦΩΣ μεγάλωσε γενιές και γενιές Ολυμπιακών και συμφωνώ απόλυτα σε όσα έγραψε ο Σάββας. Τα τελευταία χρόνια πράγματι φαίνεταιμια αλλαγή στην γενικότερη στάση της σπουδαίας εφημερίδας κυρίως απέναντι στις διοικήσεις του Ολυμπιακού που δεν είναι εύκολο να αναλυθούν από εδώ.

Εικόνα KYTHNOS 7

Μιας και λέμε για τις εφημερίδες...βλέποντας τα πρωτοσέλιδα σήμερα είδα και τη μεγάλη μεταγραφή του Ποα....

Ο Νικολογιάννης στην Πράσινη!!!super μεταγραφή!!!!
Μάλλον η αλλαγή ιδιοκτησίας στην sport-day οδήγησε αυτό το μέγιστο τέρας (χωρίς εισαγωγικά) της δημοσιογραφίας στην κωλο-φυλλάδα (ελπίζω να φτιάχνεται με απορροφητικό χαρτί)!!!!

Αντε Καλημέρα σας!!!
Χρόνια Πολλά στο ΦΩΣ!!!!

Εικόνα KCS

To "ΦΩΣ" είναι η μόνη αθλητική εφημερίδα που αξίζει να διαβάζει κάποιος ακόμα και να μην είναι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Στηρίζει σταθερά τον Ολυμπιακό, είναι αλήθεια ότι κάνει κάτι σαν "κριτική στήριξη" στις διοικήσεις του και δεν αποσιωπά τις όποιες διεθνείς επιτυχίες των αντιπάλων.

Ολοι εμείς που ζήσαμε τα πέτρινα χρόνια ξέρουμε πόσο στήριξε τον Ολυμπιακό αυτή η εφημερίδα.

Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι Σεραφειμ Ευαγγελίου δύσκολα θα ξαναβγεί. Ελπίζω αυτοί που είναι τώρα στο πόστο του να ξέρουν πως έγραφε και να τον έχουν πρότυπο.

Χρόνια Πολλά κι από μένα στο "ΦΩΣ".

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ μεγάλος δημοσιογράφος ο συγχωρεμένος Σεραφείμ Ευαγγελίου από το Περιστέρι. Ακόμη θυμάμαι έναν παππού στον Έβρο, που γνώρισα σε ένα καφενείο, σε μία από τις ελάχιστες εξόδους, να μου λέει ''έγινα Ολυμπιακός μέσα από το ΦΩΣ και τις περιγραφές των παιχνιδιών τη δεκαετία του '50, όταν δεν βλέπαμε καν τους παίκτες, το πώς είναι εμφανισιακά, όχι να δούμε ολόκληρα ματς όπως σήμερα''.

Εικόνα john

Σάββα πρεπει να πέρασες πολύ ζόρικο φανταρικο ε?

Εικόνα savvas gridlock

Όχι ρε Γιάννη, γιατί το λες αυτό; Επειδή κάναμε να βγούμε 86 μέρες, επειδή βαράγαμε 6ωρες σκοπιές σερί, επειδή κάναμε πάρτυ με τις κουνουπάρες της Γκατζολίας κι επειδή περνάγανε τα κομβόι με τους μετανάστες μέσα από το φυλάκιο του στρατοπέδου και απαγορευόταν να τους κοιτάξουμε για να μην μας πυροβολήσουν; Ο στρατός σε κάνει άντρα, φίλε.

Εικόνα red apple

Για όλους εμάς, τους παραδοσιακούς αναγνώστες του ΦΩΣ (είπαμε: ονομαστική ΤΟ ΦΩΣ, γενική, ΤΟΥ... ΦΩΣ!!!) ΕΒΓΕ, Σάββα!