ΤΟ ΒΑΖΕΛΟΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΥ-ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟ 1945



Γυρίζουμε 70 χρόνια πίσω. 1945 και οι ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες προσπαθούν να συνέλθουν από την Κατοχή και τις σφοδρές συγκρούσεις των Δεκεμβριανών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου πολλοί ποδοσφαιριστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των μαχών. Πρωταθλήματα και Κύπελλα δεν υπάρχουν, οπότε η μόνη αγωνιστική δραστηριότητα είναι τα ανεπίσημα Κύπελλα Πάσχα-Χριστουγέννων. Την άνοιξη του 1945 λοιπόν ο ΠΑΟ αποφασίζει να πάρει με τον τσαμπουκά τον αμυντικό του Πανιωνίου Γιαννακάκο, ώστε να τον χρησιμοποιεί στους αγώνες του. O Πανιώνιος προσφεύγει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ και δικαιώνεται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 5-3-1945
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 19-5-1945
 

 

 
Στο παιχνίδι του ΠΑΟ με την ΑΕΚ το Μάρτιο του 1945, ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟ Νικολόπουλος επιτίθεται στο διαιτητή της αναμέτρησης και η ΕΠΣΑ του επιβάλλει δίμηνο αποκλεισμό από κάθε φιλικό και επίσημο ματς του ΠΑΟ. Σημειωτέον ότι τον τιμώρησε και ο ίδιος ο ΠΑΟ. Το κρατάμε αυτό για παρακάτω.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 31-3-1945
 

 
Στο ματς με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Πάσχα, που ο Θρύλος διαλύει τον ΠΑΟ με σκορ 3-0, ο ΠΑΟ χρησιμοποιεί και τους δύο παίκτες που δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει, Γιαννακάκο-Νικολόπουλο. Ο Πανιώνιος φωνάζει, αλλά ποιος τον ακούει.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 23-4-1945
 

 

 

 

 

 

 

 
O Πανιώνιος κέρδισε λέει την προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ, την ΚΕΚ, αλλά ο ΠΑΟ προσέφυγε στη Δικαστική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία ήταν πενταμελής, με τα 3 μέλη εκ των 5 να είναι παράγοντες που προέρχονταν από τον ΠΑΟ (Γρήγουρας-Κάρμης-Βγενόπουλος). Ακάθεκτος ο βάζελος χρησιμοποιεί τους Γιαννακάκο-Νικολόπουλο και στο ματς του Κυπέλλου Πάσχα με την ΑΕΚ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 30-4-1945
 

 

 

 
O ΠΑΟ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά ακόμη και η ''αντικειμενική'' εφημερίδα από την οποία χρησιμοποιούμε αποκόμματα απορεί με το θράσος των παραγόντων του ΠΑΟ, οι οποίοι επιμένουν να χρησιμοποιούν τιμωρημένους παίκτες.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 8-5-1945
 

 

 

 

 

 
Η ΕΠΟ αποφασίζει να τιμωρήσει τον ΠΑΟ για την παράνομη χρησιμοποίηση των δύο παικτών, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟ να κηρύξει ανένδοτο πόλεμο στην Ομοσπονδία και να απειλεί με αποχώρηση από τα Κύπελλα Ελευθερίας-Πάσχα. Με τα πολλά θα επέλθει συμφωνία των διοικήσεων ΠΑΟ-Πανιωνίου και ο πόλεμος θα αναδείξει νικητή το βάζελο, που θα πάρει τον παίκτη.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 14-5-1945
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Νικητής για άλλη μία φορά στην παρασκηνιακή σύγκρουση ο βάζελος. Πριν την Κατοχή, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στον Εμφύλιο, πριν τη Χούντα, κατά τη διάρκεια της Χούντας και φυσικά στη Μεταπολίτευση, ο βάζελος έκανε και κάνει ό,τι θέλει στον ελληνικό αθλητισμό. Όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση. Το έχουμε πει εξάλλου.
 
ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ, ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ.
 
Γι'αυτό και τα τελευταία χρόνια που έχουν εξαφανιστεί από την πιάτσα τα κρατικά λεφτά, ο βάζελος διαλύεται ή φυτοζωεί σε όλα του τα τμήματα, επαγγελματικά κι ερασιτεχνικά. Διαλύεται το Ελληνικό Δημόσιο, διαλύεται και η προστατευόμενη ομαδούλα του...