ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ: ''ΟΙ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟ''



Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύεται στη σημερινή στήλη του Σωτήρη Πουλόπουλου στον ''Πρωταθλητή''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΗΛΗ ''ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ'' 13-5-2015
 
Εγώ λοιπόν , κόντρα στο ρεύμα που θέλει , όποιον γράφει να γίνεται ολίγον από δικηγόρος, ολίγον από δικαστής και ολίγον από Πυθία, θα επιμείνω να προσεγγίσω το θέμα σοβαρά και επιστημονικά. Για αυτό λοιπόν ρώτησα έναν δικηγόρο, που ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει από τις τοποθετήσεις του σε νομικά θέματα στο αθλητικό και το ποινικό δίκαιο, τον Γιάννη Μαυρωνά, να μου τα κάνει λιανά μπας και βγάλουμε άκρη.
Ας δούμε λοιπόν , μια άλλη αξιολόγηση των άρθρων του Πειθαρχικού Κώδικα, των καταθέσεων που διέρρευσαν, των… ενδείξεων και των …αποδείξεων.
Έχουμε και λέμε λοιπόν…
Το άρθρο 17 παρ. 7 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. αναφέρει όντως ότι «σε *περιπτώσεις χειραγώγησης ή απόπειρας χειραγώγησης αγώνα*, αρκεί τα γεγονότα να προκύπτουν από *επαρκείς ενδείξεις*». Επίσης από την παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου προκύπτει ότι στα πλαίσια της ανάγκης συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τη χειραγώγηση αγώνων προβλέπεται *συνεργασία με τις δικαστικές αρχές*.
Σε αυτά ας προσθέσουμε και τα άρθρα 20 παρ. 4 και 22 παρ. 4 του παραπάνω Κώδικα , σχετικά με τον προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους και επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα ( που αναφέρουν ότι ομάδα μπορεί να θεωρηθεί υπαίτια για τη διάπραξη των παραπάνω και να κινδυνεύσει με υποβιβασμό , μόνο εφόσον περισσότεροι από δύο ποδοσφαιριστές της εμπλέκονται στο αδίκημα) ή και τα άρθρα 21Β παρ. 3 και 22 παρ. του προϊσχύσαντος Κώδικα , όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για αριθμό παικτών.
Τι έχουμε ως δεδομένα στα χέρια μας λοιπόν με βάση τα παραπάνω. Ότι ο αρμόδιος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, με βάση και τον κανονισμό , έχει ενημερωθεί επί της δικογραφίας . Στηριζόμενος σε αυτήν την ενημέρωσή του αποφάσισε να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε Αρβανιτίδη και Βέροια , διότι θα διέγνωσε ότι υπάρχει λόγος να το κάνει. Αντιθέτως , για τον Μαρινάκη και τον  Ολυμπιακό δεν έχει κρίνει ότι συντρέχει τέτοιος λόγος. Πως θα μπορούσε να το κάνει άραγε όταν, πουθενά δεν έχει αναφερθεί στις καταθέσεις όνομα ποδοσφαιριστή Ολυμπιακού είναι απορίας άξιον. Βέβαια , τώρα με την *ανατροπή που συντελέστηκε* , όπου επτά ποδοσφαιριστές της Βέροιας συν άλλα δύο στελέχη της ομάδας, έρχονται σε *πλήρη αντίθεση* με τις καταθέσεις Γεωργέα και Καλαϊτζίδη , μπήκαμε σε μία κατάσταση , όπου όχι επαρκείς ενδείξεις για τον οποιοδήποτε που έχει σχέση με Ολυμπιακό δεν μπορούν να νοηθούν, αλλά κλονίζεται σοβαρά όλο το ιστορικό γεγονός , στο οποίο εδράζεται η σπέκουλα πάνω στον αγώνα Ολυμπιακός- Βέροια. Δεν υπήρχε που δεν υπήρχε *τίποτα που να στηρίζει λογικά την οποιαδήποτε ύπαρξη οφέλους για τον Ολυμπιακό*, από τα όσα είχαν περιληφθεί στις επίμαχες καταθέσεις, τώρα φαίνεται να καταρρέει και η όλη υπόθεση εργασίας , στην οποία είχε στηθεί ή όποια σπέκουλα και διασπορά φημών περί ύπαρξης κινδύνου για τον Ολυμπιακό.
Όλα αυτά βέβαια καταδεικνύουν και κάτι άλλο, πιο θεμελιώδες και πιο σημαντικό για την γενικότερη διαδικασίας , που ακολουθεί. Την έννοια *των επαρκών ενδείξεων . *Επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση αδικήματος, δεν προκύπτουν επειδή νομίσαμε αυτό ή φανταστήκαμε το άλλο. Επαρκείς ενδείξεις δεν στοιχειοθετούνται όταν τα αποδεικτικά μέσα πάνω στα οποία ενδεχομένως να βασίζονταν αυτές , καταρρέουν από άλλα αποδεικτικά μέσα, ίσης τυπικής ισχύος και υπερτερούντων σε αριθμό. Και σε δεύτερο επίπεδο, το οποίο ενδεχομένως να παρέλκει, επαρκείς ενδείξεις για ασφαλή θεμελίωση  κατά συγκεκριμένου προσώπου ή ομάδας τέτοιων κατηγοριών , θα πρέπει να κινούνται και προς την κατεύθυνση του *ποιος είχε όφελος , χρηματικό ή άλλο* από το υποτιθέμενο αδίκημα, και που εντοπίζεται το όφελος αυτό.
Τέλος υπάρχει και κάτι που λέγεται *αρχή της μυστικότητας της ανάκρισης* , αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα , έτσι όπως διαρρέουν τα έγγραφα. Ο τρόπος βέβαια που διαχειρίζεται , ο καθένας όπου περιέρχονται στην κατοχή του, αυτά τα έγγραφα, το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης και σκοπός  είναι νομικά αξιολογήσιμος  και μπορεί να θεμελιώσει διάφορα δικαιώματα αποζημίωσης…
*Με εκτίμηση,*

 
*ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΜΑΥΡΩΝΑΣ/IOANNIS N. MAVRONAS*
*Δικηγόρος-ΜΔΣ/ Attorney at Law-LLM*
*Υποψήφιος Διδάκτωρ  **Νομικής  Αθηνών/ Cand. Dr of  Athens Law School*
www.mavronaslaw.gr
1) Ρως 6Ανω Πατήσια , Αθήνα/ , 4ος όροφος, ΤΚ 11144/  6 Ros Sreet, Athens
2) Δημοκρίτου 4 ,Κολωνάκι, Αθήνα,  3ος όροφος, ΤΚ 10671  / 4,  Dimokritou
Street , Athens
 
*κιν/mob: **6976063829*
*φαξ/fax: 210​-​3390846*
*τηλ/tel:*
*210​-​36​13694/ *
*210​-​2018614*
*τηλ Κέρκυρα/tel.Corfu:*
* 26610​-​43149*
 
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
 
Τι κρατάμε;
 
Επαρκείς ενδείξεις δεν στοιχειοθετούνται όταν τα αποδεικτικά μέσα πάνω στα οποία ενδεχομένως να βασίζονταν αυτές , καταρρέουν από άλλα αποδεικτικά μέσα, ίσης τυπικής ισχύος και υπερτερούντων σε αριθμό.
 
Δεν μπορείς δηλαδή κύριε Κορέα/Ανδρεάδη να λαμβάνεις υπ'όψιν σου μόνο τις καταθέσεις των Καλαϊτζίδη-Γεωργέα, αλλά να αγνοείς τον τρίτο μάρτυρα που σου υπέδειξε ο Μελισσανίδης, τον Καφέ, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά όσα κατέθεσαν οι δύο πρώτοι. Ούτε μπορείς να αγνοείς άλλες 7 καταθέσεις ανθρώπων της Βέροιας, βαφτίζοντας ''επαρκείς ενδείξεις'' ό,τι σε συμφέρει.
 
Τέλος υπάρχει και κάτι που λέγεται *αρχή της μυστικότητας της ανάκρισης* , αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα , έτσι όπως διαρρέουν τα έγγραφα. Ο τρόπος βέβαια που διαχειρίζεται , ο καθένας όπου περιέρχονται στην κατοχή του, αυτά τα έγγραφα, το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης και σκοπός  είναι νομικά αξιολογήσιμος  και μπορεί να θεμελιώσει διάφορα δικαιώματα αποζημίωσης…
 
Κοινώς, όλοι όσοι διαρρέουν υλικό προανάκρισης και ανάκρισης στον Τύπο, ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ. ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ...
 
Τα κρατάμε όλα αυτά για το μέλλον, από ένα δικηγόρο που πέραν του επαγέλματός του και της νομικής του κατάρτισης, είναι και οπαδός του Ολυμπιακού.

Σχόλια

Εικόνα ALEXANDR-ROMAN

Εμπεριστατωμενη ερμηνεία και διεισδυτική ανάλυση...στο άρθρο σου.
Οσον αφορα το αν και πότε θα πρέπει να απαντήσει στα τελευταία τεκταινόμενα
ο επίσημος Ολυμπιακος...
έχω να πω αυτό: "Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ
ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ...ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ..."
Ειναι μεγαλο στρατηγικό λάθος να απαντήσει ο Ολυμπιακός σε αυτό το
χρονικό σημείο που βάλλεται απο παντου.
Θα δοθεί η εσφαλμένη εντύπωση οτι βρισκόμαστε σε άμυνα...
Οταν σύντομα θα βρεθούμε σε θέση ισχύος...είμαι πεπεισμένος οτι
θα τους σφραγίσει πάλι τα στόματα ο πρόεδρος της ομάδας μας.
Το έχει πράξει άλλωστε κατ επανάληψη και με εμφαντικό τρόπο.
Εχουν πλέον αποθρασυνθεί....σε σημείο να δημιουργούν κλαυσίγελο...
ακομα και στις ανθρώπινες τραγωδίες των καταπιεσμένων.
"Να φοβάσαι την οργή του υπομονετικού ανθρώπου..."
John Dryden.

Εικόνα markonis

Όλους αυτούς τους επίορκους δικαστικούς από κάπου τους κρατάει είτε ο σαγόνιας,είτε ο λαθρέμπορας,δεν εξηγείται διαφορετικά και ούτε πρόκειται να με εκπλήξει αν έχουν τίποτα περίεργα γούστα και τους έχουν φτιάξει καμιά ταινία.

Τέτοια πρεμούρα και τόση διαρροή δεν δικαιολογούνται όση καλή πίστη κι αν διαθέτει κάποιος.

Εικόνα nmavronas

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΡΟ...

Εικόνα Chief Bromden

Είχα διαβάσει και την συνέντευξη του Γιάννη στον Πρωταθλητή την προηγούμενη βδομάδα, πολύ ωραίος ο Γιάννης ! ανεξαρτήτως των ποδοσφαιρικών...
Συγχαρητήρια κύριε Νίκο!

Εικόνα nmavronas

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!