ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ PART 3: ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ



Συνεχίζουμε από εδώ, σήμερα που συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ιστορική συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Ηρακλή, στην οποία καταγγέλθηκε η απόπειρα δωροδοκίας από παράγοντες του ΠΑΟ. Είδαμε την αθώωση του ΠΑΟ από την αθλητική Δικαιοσύνη. Περνάμε και στα ποινικά δικαστήρια. Η δίκη των 7 εμπλεκομένων, Χαλιαμπάλια-Νικολούδη του Ηρακλή, του μεσάζοντα Ροκίδη και των Μαντζεβελάκη-Παύλου Γιαννακόπουλου-Αγγελόπουλου-Παπαντωνίου του ΠΑΟ, ορίζεται στις 20 Ιανουαρίου 1976, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Μετά από ντου και επεισόδια οπαδών του Ηρακλή εναντίον του ''βαλιτσοφόρου'' Μαντζεβελάκη, η δίκη αναβάλλεται.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 21-1-1976
 

 

 

 

 
Η νέα δίκη ορίζεται στις 16 Φεβρουαρίου. Η πρόταση του εισαγγελέα είναι ''όλοι ένοχοι, πλην του αποδεδειγμένα αθώου Παύλου Γιαννακόπουλου''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-2-1976
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Όπως είδαμε στο δεύτερο μέρος, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από τη Διοικητική Ανακριτική Επιτροπή το Δεκέμβριο του 1975, οι κασέτες που είχε στη διάθεσή του ο Ηρακλής και στις οποίες ακούγονταν οι ομολογίες των Χαλιαμπάλια-Νικολούδη-Ροκίδη, δεν προσκομίστηκαν. Τις είχαν ακούσει όλοι οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε για να καταγγείλει το γεγονός η διοίκηση του Ηρακλή το Μάιο του 1975, αλλά στην Ανακριτική Επιτροπή δεν έφτασαν. Το γιατί συνέβη αυτό, είναι ένα θέμα. Δύο μήνες μετά, οι κασέτες έφτασαν στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αλλά ''δεν ακούγονταν καθαρά''. Ο Μαντζεβελάκης δηλώνει στην απολογία του ''ποτέ δεν διανοήθηκα εγώ να χρησιμοποιήσω τέτοια μέσα'', με αποτέλεσμα να γελάσει το Πανελλήνιο. Ο Ροκίδης δηλώνει αρχικά πως όλα είναι ψέματα, αλλά επανέρχεται και παραδέχεται τα πάντα, με τη σύζυγό του να λέει πως ''μας πίεσαν οι παράγοντες του Ηρακλή για να πούμε όσα είπαμε με τον άντρα μου'' και τον εισαγγελέα να της απαντά ''αυτά που μας λέτε κυρία μου δεν γίνονταν ούτε επί Χούντας στο ΕΑΤ/ΕΣΑ''. Ας δούμε και την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που ήταν ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ-ΡΟΚΙΔΗ-ΧΑΛΙΑΜΠΑΛΙΑ-ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ, αθώωση του Παύλου Γιαννακόπουλου και του Παπαντωνίου.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 19-2-1976
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-2-1976
 

 

 

 

 

 

 

 
Κρατάμε φυσικά την κατάθεση του έφορα του Ηρακλή Χαραλαμπίδη ότι ο Νικολούδης (του Ηρακλή) του είπε πως ο Δομάζος, όταν ο Νικολούδης του έκανε ένα σκληρό μαρκάρισμα, γύρισε και του είπε ''Τι κάνεις; Δεν ξέρεις τι συμφωνήσαμε;''. Κρατάμε επίσης τις ομολογίες και στην αίθουσα του Δικαστηρίου των εμπλεκομένων, όπως και την παραδοχή Μαντζεβελάκη πως συναντήθηκε με το Ροκίδη, αλλά φοβούμενος παγίδα ''τον έδιωξε αμέσως''. Την επομένη της απόφασης, ο Δομάζος (μέγας εχθρός του Μαντζεβελάκη από τη δεκαετία του '60 ακόμη, όταν υπήρχε η σύγκρουση Απόστολου Νικολαϊδη/Μαντζεβελάκη με τον Κροάτη τεχνικό Μπόμπεκ, με το Μαντζεβελάκη να διώχνει το Δομάζο από τον ΠΑΟ το 1978 και το Μίμη να του προσάπτει ''ενδιαφέρουσες'' κατηγορίες) άρχισε τις μπηχτές.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 20-2-1976
 

 
Είδαμε παραπάνω πως υπήρχαν φωνές να ξανανοίξει η υπόθεση σε επίπεδο αθλητικής Δικαιοσύνης, μετά την καταδίκη των παραγόντων του ΠΑΟ, άσχετα που αυτό δεν προβλεπόταν με βάση τους τότε κανονισμούς. Όλοι οι καταδικασθέντες απειλούνταν με διαγραφή από το ποδόσφαιρο. Τελικά στο Εφετείο αθωώθηκαν οι παράγοντες του ΠΑΟ και ο Νικολούδης του Ηρακλή. Καταδικάστηκαν όμως οι Χαλιαμπάλιας-Ροκίδης.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 28-9-1976
 

 
Επομένως, από την στιγμή που υπήρξε καταδίκη στο Εφετείο, οριστικά και αμετάκλητα ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ. Το πώς γίνεται τώρα να καταδικάστηκαν κάποιοι για δωροδοκία, αλλά να μην καταδικάστηκε κάποιος (ή κάποιοι) ως αυτουργός (ή αυτουργοί) της απόπειρας δωροδοκίας, είναι ένα παράδοξο. Ποιος πρέπει να λέμε ότι έδωσε τα ''λουλούδια'', μετά την αθώωση του Αντώναρου Μαντζεβελάκη στο Εφετείο; Μήπως υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του Εφετείου, για να πάψουν οι φωνές που απαιτούσαν υποβιβασμό του ΠΑΟ έπειτα από την καταδίκη των παραγόντων του ΠΑΟ στο Πλημμελειοδικείο; Γιατί δεν ακούστηκαν ποτέ στη Δ.Α.Ε. και στα ποινικά δικαστήρια οι κασέτες που είχαν στα χέρια τους οι παράγοντες του Ηρακλή με τις ομολογίες των εμπλεκομένων, τις οποίες είχαν ακούσει οι δημοσιογράφοι στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η διοίκηση του Ηρακλή το Μάιο του 1975; Δύσκολες ερωτήσεις, αν και το πράγμα ''φωνάζει'' πως υπήρξαν παρασκηνιακές συναλλαγές σε όλα τα επίπεδα για ''να την βγάλουν καθαρή'' οι κατηγορούμενοι. Το σίγουρο είναι πως
 
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, Η ΜΠΟΧΑ-ΒΡΩΜΑ ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ.
 
Όλες οι σχετικές αναρτήσεις μαζεμένες εδώ.

Σχόλια

Εικόνα REDNYC

ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΙΠΑ, ΜΟΥ ΕΙΠΕ... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΑΝΕ ΦΤΗΝΑ... ΜΠΟΧΑ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑ Ο ΠΟΥΘΕΝΑΙΚΟΣ...