ΑΡΘΡΟ 44 ΚΑΙ ΑΕΚ



Ημέρα υλοποίησης παραγγελιών η σημερινή. Μας έχετε ''ζαλίσει'' (πάντοτε με την καλή έννοια, μεταξύ σοβαρού κι αστείου το λέμε) εδώ και μήνες ''φτιάξτε ρε μάγκες μια ανάρτηση για το άρθρο 44, να έχουμε κάπου να παραπέμπουμε για το πόσα λεφτά χαρίστηκαν στην ΑΕΚ''. Πάμε λοιπόν, δίχως πολλά πολλά, μόνο με νούμερα, για να ''μείνουν'' σε όλους.
 
Δεκέμβριος του 2003 και ο τότε αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης, προσδιορίζει το ύψος των χρεών της εταιρείας στα 96,7 εκ. ευρώ, μέσω μιας συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-12-2003
 

 

 
Ας δούμε το πώς αναλύονται αυτά τα 96,7 εκ, ευρώ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 2-6-2004
 

 
Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτά τα 96,7 εκ. ευρώ, πρέπει να προστεθούν άλλα 58 εκ. ευρώ (από αρχικό κεφάλαιο και προσαυξήσεις) που αξίωνε το Δημόσιο, με τα οποία το συνολικό ύψος των χρεών εκτινάσσεται στα 154,5 εκ. ευρώ. 71,5 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο και 83 εκ. ευρώ προς διάφορους πιστωτές. Θυμίζουμε ότι για να ενταχθεί μια εταιρεία στη συγκεκριμένη ρύθμιση, έπρεπε να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους οι πιστωτές στους οποίους αναλογούσε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% της συνολικής οφειλής της εταιρείας. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πιστωτές που βρίσκονταν στο υπόλοιπο 40% (στην περίπτωσή μας το Δημόσιο), έβλεπαν τα χρέη τους ουσιαστικά να εκμηδενίζονται, ήθελαν-δεν ήθελαν. Το Νοέμβριο του 2004 η ΠΑΕ ΑΕΚ μπαίνει στο άρθρο 44. Είχαν προηγηθεί δύο απορριπτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Στην καθοριστική τριτανακοπή, εκεί που θα μαθαίναμε οριστικά και αμετάκλητα το αν η ΠΑΕ ΑΕΚ θα έμπαινε στο άρθρο 44, ο δικηγόρος του Δημοσίου ''έχασε το ταξί'' και δεν εμφανίστηκε στη δίκη.
 
H απουσία νομικού εκπροσώπου του Δημοσίου από την εκδίκαση της αίτησης τριτανακοπής για την 2η απόρριψη του αιτήματος της «Ένωσης» αφήνει ελπίδες στη «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ. Επιστρέφουν την Τετάρτη στις προπονήσεις οι παίκτες της ΑΕΚ μετά το ρεπό τους. Στο όριο καρτών, Κατσουράνης, Ασουνσάο.
Άνεμο αισιοδοξίας για αίσιο τέλος στο σίριαλ της υπαγωγής της ΑΕΚ στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σκόρπισε η εκδίκαση από το Εφετείο Αθηνών της τριτανακοπής κατά της δεύτερης δικαστικής απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο άρθρο 44. Από την ακροαματική διαδικασία απουσίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, που στις δύο πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες υπαγωγής της «Ένωσης» στις ευεργετικές διατάξεις του περιβόητου άρθρου πρόβαλε ισχυρές αντιστάσεις. Ο δρόμος ανοίγει ουσιαστικά καθώς το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υπόμνημα την Δευτέρα, αφού δικαίωμα για να δώσουν το παρών, έχουν μόνον εκείνοι που παρουσιάστηκαν χθες στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η ΑΕΚ ουσιαστικά θα παίξει χωρίς αντίπαλο αυτή τη φορά, θα καταθέσει τα υπομνήματα της και πλέον θα περιμένει την τελική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες 30 με 40 ημέρες, ώστε να ξέρει ότι με την έκδοση της τριτανακοπής, αυτόματα θα υπαχθεί στο άρθρο 44. Ο δρόμος της σωτηρίας έχει ανοίξει διάπλατα πλέον για την Ένωση καθώς ο βασικός αντίπαλος, συναισθανόμενος προφανώς ότι αυτή η διαδικασία είναι η μόνη μέσω της οποίας μπορεί να πάρει κάποια χρήματα από αυτά που τις οφείλει η ΠΑΕ ΑΕΚ, δεν παρουσιάστηκε, πετώντας «λευκή πετσέτα» σε αυτή την άγρια μάχη.
Το κλειδί
Υπενθυμίζεται πως την αίτηση τριτανακοπής είχε υποβάλει ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης, που έχει έννομο συμφέρον ως μεγαλομέτοχος και πιστωτής και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τη διοίκηση της «Ένωσης». Οι επαφές που είχε ο Νίκος Κούλης με τους ανθρώπους της ENIC στο τελευταίο διάστημα, άνοιξαν το δρόμο ώστε να προβεί ο Πέτρος Στάθης σε αυτή την κίνηση και ουσιαστικά με την αίτηση τριτανακοπής που κατέθεσε ο ένας εκ των μετόχων και ουσιαστικός εκπρόσωπος των μετοχών της ENIC που έχει ονομαστικά μετοχές στην κατοχή του. Αυτή η ενέργεια ήταν συντονισμένη και παρά τα αντίθετα που είχαν γραφτεί σε μερίδα του Τύπου, η ΑΕΚ είχε ποντάρει πάρα πολλά σε αυτή την αίτηση τριτανακοπής που φαίνεται πως θα έχει τελικά αποτέλεσμα για την ΑΕΚ και θα δώσει την πολυπόθητη λύση που όλοι περιμένουν.
Αν η αίτηση γίνει δεκτή η ΠΑΕ ΑΕΚ υπάγεται αυτομάτως στο άρθρο 44, ενώ το Δημόσιο ή οποιοσδήποτε άλλος πιστωτής διατηρεί το δικαίωμα να κάνει αίτηση τριτανακοπής στην… τριτανακοπή.

 
Τι συνέβη όμως κι έχασε το ταξί ο δικηγόρος? Αν και είναι λίγο-πολύ γνωστό, ας μας το πει ο κύριος Χελάκης, με αφορμή το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ ΑΕΚ, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Σε αυτό περιγράφεται μια δαπάνη της ΠΑΕ ΑΕΚ ύψους 500.000 ευρώ προς το μάνατζερ Κώστα Μπότο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SPORTDAY 19-1-2011
 

 

 
Τώρα, όποιος θέλει να ρωτήσει για τις 500.000 που πήγαν στον Κώστα Μπότο, εύκολα μαθαίνει, μόνο που τέτοια πράγματα δεν γράφονται, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση δίνει ''μάχη'' κατά της διαφθοράς. Θυμίζω απλώς πως όταν στο δικαστήριο συζητούνταν η αίτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ να μπει στο άρθρο 44, ο δικηγόρος του Δημοσίου είχε ξεχάσει να εμφανιστεί στο δικαστήριο... Επισημαίνω, επίσης, ότι οι δύο παραπάνω παράγραφοι κατ'ουδένα τρόπο συνδέονται μεταξύ τους.
 
Πόσα χρέη έμειναν στην ΠΑΕ ΑΕΚ, αφότου μπήκε στο άρθρο 44;
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ 19-11-2004
 

 
Από τα συνολικά 154,5 εκ. ευρώ των χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ, έμειναν 16,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκ. ευρώ ήταν προς το Δημόσιο.
 
ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 44 ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΕΗ 66 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΧΡΕΗ ΥΨΟΥΣ 138 ΕΚ. ΕΥΡΩ.
 
Και εις ανώτερα για τη ΔΕΚΟ της συνοικίας του Ποδονίφτη, με το φοροφυγά Μελισσανίδη να κάνει κουμάντο πλέον στην ΑΕΚ...
 
Υ.Γ. Στο άρθρο 44 μπήκαν και ο Άρης με τον ΟΦΗ. Παρά το ότι χαρίστηκαν πολύ λιγότερα χρήματα σε αυτές τις ομάδες, σε σχέση με αυτά που χαρίστηκαν στην ΑΕΚ-ΔΕΚΟ του Ποδονίφτη, θα κάνουμε δύο ξεχωριστές αναρτήσεις και γι'αυτούς.

Σχόλια

Εικόνα xristoforas

ο Φωστηρας ομως και η Παναχαικη ειχαν υποβιβαστει και δεν ειχαν υπαχθει στο αρθρο ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ Η ΚΟΥΛΑ,αν θυμασαι φιλε μου Σαββα....κι αυτες ομαδες με χρεη ηταν (αρα εφαρμοστηκαν 2 μετρα και 2 σταθμα προς ευνοια της αεξαρας εν συνεχεια) αλλα πεσανε κατηγορια και δεν καθισαν να κλαφτουνε οπως η αε κλαψας προκειμενου τοτε να σωθουνε...λιγα ετη αργοτερα βεβαια...εμφανιστηκε ως ηρωας ενας που εριξε την ομαδα του στη γαμα κατηγορια...για την Αε-Χαρα ο λογος...αυτη που εχει φαεει 3 επιδημες ΕΞΑΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

Εικόνα CVRED

Η διαφορά, φίλε, είναι πως ο Φωστήρας και η Παναχαϊκή είναι μεγαλύτερες ομάδες απο την κούλα.